FORMULA 1

Σούπερ Vettel στην Ουγγαρία

Σούπερ Vettel στην Ουγγαρία

Ο Sebastian Vettel κατέκτησε τη δεύτερη νίκη του για τη Ferrari στο Hungaroring. Εκπληκτικός ο αγώνας με το δίδυμο της Red Bull, οι Daniil Kvyat και Daniel Ricciardo να επαναφέρουν τους "ταύρους" στο βάθρο.

Ήταν συγκλονιστικά και συγκινητικά τα λόγια του Sebastian Vettel μετά την πτώση της καρό σημαίας στο Hungaroring. " Ευχαριστώ. Forza Ferrari και ευχαριστώ Jules. Θα είσαι πάντα στις καρδιές μας. Ξέραμε ότι αργά ή γρήγορα θα ήσουν μέλος της ομάδας μας. Σας ευχαριστώ παιδιά". Έτσι πανηγύρισε την επιστροφή του στις νίκες ο Γερμανός πιλότος που χάρισε στη Ferrari τη δεύτερη νίκη της στο φετινό Πρωτάθλημα, μετά από αυτή που είχε σημειώσει στη Μαλαισία, στις 19 Μαρτίου.

Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό η Mercedes έμεινε εκτός βάθρου, πράγμα που είχε να συμβεί από τις 24 Νοεμβρίου του 2013 και τον αγώνα του Interlagos! Ήταν ένας δύσκολος αγώνας για την γερμανική ομάδα που είδε τον Lewis Hamilton να τερματίζει στην 6η θέση και τον Nico Rosberg στην 8η.

TA ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Μαζί με τον Vettel ανέβηκαν στο βάθρο και οι πιλότοι της Red Bull, με τον Daniil Kvyat να τερματίζει 2ος στο καλύτερο έως τώρα αποτέλεσμα της καριέρας του στην F1 και τον Daniel Ricciardo, που βγήκε αλώβητος από δύο επαφές που είχε στην αρχή με τον Bottas και στο τέλος με τον Rosberg, να είναι τρίτος.

Σημαντική στιγμή για την πάλαι ποτέ Πρωταθλήτρια που αναζητούσε μια παρουσία στο βάθρο από τον περσινό αγώνα του Austin (3ος ο Ricciardo).

Τρομερή εμφάνιση και από τον Max Verstappen που τερμάτισε 4ος στο καλύτερό του αποτέλεσμα μέχρι στιγμής στην F1. Χαμόγελα και για την McLaren που είδε για πρώτη φορά φέτος και τα δύο της μονοθέσια να τερματίζουν στους βαθμούς, με τον Fernando Alonso να είναι 6ος και τον Jenson Button 9ος. Στην 7η θέση ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Romain Grosjean, ενώ βαθμό πήρε και το Ericcson που έφερε την Sauber στην 10η θέση.

Ήταν ένα τρελός αγώνας αυτός που παρακολουθήσαμε στο Hungaroring και με διαφορά ένας από τους πιο συναρπαστικούς των τελευταίων ετών.

Οι Ferrari αιφνιδίασαν τις Mercedes στην εκκίνηση με τους Vettel - Raikkonen να παίρνουν κεφάλι και να δείχνουν ότι διαθέτουν πολύ δυνατό ρυθμό. Ο Hamilton έχοντας χάσει προφανώς τη συγκέντρωσή του και την ψυχραιμία του δεν απέφυγε το λάθος προσπαθώντας να πιέσει τον Rosberg, με αποτέλεσμα να βγει στην αμμοπαγίδα και να πέσει στη 10η θέση. H Scuderia έδειχνε πολύ δυνατή και ικανή να φτάσει στο 1-2, ένα αποτέλεσμα που έχει να πανηγυρίσει από το Hockenheim στο 2010 (Alonso - Massa στο 1-2).

Όλα πήγαιναν τέλεια για την ιταλική ομάδα που μετά την ολοκλήρωση των πρώτων επισκέψεων στα pits για αλλαγή ελαστικών έβλεπε τους πιλότους της να έχουν αποκτήσει σημαντική διαφορά από τους αντιπάλους.

Με τη συμπλήρωση 35 γύρων, ο Vettel οδηγούσε τον αγώνα με οχτώ δευτερόλεπτα διαφορά από τον Raikkonen, με τις Mercedes να βρίσκονται αρκετά πιο πίσω: o Rosberg που επέλεξε διαφορετική στρατηγική βάζοντας τη μέση γόμα, ήταν 23,5” πίσω από τον πρωτοπόρο, ενώ ο Hamilton (ήταν με τη μαλακή γόμα) που είχε καταφέρει να ανακάμψει και να ανέβει στην 4η θέση, απείχε 30,9” από την κορυφή.

Κάπου εκεί όμως ο… σεναριογράφος αποφασίζει να σκορπίσει τον πανικό με τις ιδέες του. Στον 37ο γύρο ο Raikkonen “χάνει” τον MGU-K (motor generator unit-kinetic) και μαζί τους 161 ίππους που αυτός προσφέρει στη συνολική απόδοση.

Σαν να μην έφτανε αυτό, στον 43ο γύρο η εμπρός αεροτομή της Force india του Hulkenberg καταρρέει στην ευθεία εκκίνησης/τερματισμού με αποτέλεσμα ακυβέρνητο το μονοθέσιο να καταλήξει στα προστατευτικά λάστιχα που υπήρχαν στο χώρο διαφυγής της στροφής 1. Αρχικά ο αγώνας τίθεται υπό καθεστώς virtual safety car και εν συνεχεία έχουμε την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα για να απομακρυνθεί η Force Ιndia από το σημείο του ατυχήματος και να καθαριστεί η ευθεία εκκίνησης/τερματισμού από τα συντρίμμια της αεροτομής.

Το αποτέλεσμα ήταν οι μεγάλες διαφορές που είχε ο Vettel από τους διώκτες του και που ξεπερνούσαν τα 20 και έφταναν μέχρι και τα 40 δευτερόλεπτα στην περίπτωση του Hamilton, να εξαφανιστούν.

Όλα, πλέον, ήταν ανοιχτά καθώς απέμεναν κάτι παραπάνω από 20 γύροι για την ολοκλήρωση του αγώνα. Το αυτοκίνητο ασφαλείας αποχώρησε στον 49ο γύρο και με συνοπτικές διαδικασίες ο Rosberg πέρασε την προβληματική Ferrari του Raikkonen. Την ίδια στιγμή ο Hamilton κάνει για άλλη μια φορά κακή εκκίνηση, δίνοντας δικαίωμα στον Ricciardo να εξαπολύσει την επίθεσή του. Τα μονοθέσιά τους έρχονται σε επαφή, με αποτέλεσμα να σπάσει η εμπρός αεροτομή της Mercedes.

Διπλό το κακό για τον Βρετανό καθώς εκτός του ότι επισκέπτεται για τρίτη φορά τα pits για να αλλάξει αεροτομή, δέχεται και ποινή διέλευσης από τα pits από τους αγωνοδίκες που τον θεώρησαν υπεύθυνο για το ατύχημα με τον Αυστραλό πιλότο της Red Bull. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα από τέταρτος να βρεθεί εκτός βαθμολογούμενης 10άδας (13ος).

Στον 53ο γύρο η Ferrari καλεί στα pits τον Raikkonen σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα με τον MGU-K. Γίνεται επανεκκίνηση στο μονοθέσιο, ο Φινλανδός χάνει αρκετό χρόνο, αλλά το θέμα εξακολουθεί να υπάρχει. Τρεις γύρους αργότερα, θα επιστρέψει στα pits για να εγκαταλείψει. Δυστυχώς γι' αυτόν η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την καριέρα του. Και σε αυτήν την περίπτωση κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι δεν προσπάθησε…

Ο αγώνας έχει γίνει… ροντέο και έχει αποκτήσει μια άγρια ομορφιά με τους περισσότερους πιλότους να δέχονται ποινές για διάφορους λόγους.

Ο Vettel εξακολουθεί να οδηγεί την κούρσα, έχοντας όμως πολύ κοντά τους τον Rosberg και τον Ricciardo, ο οποίος θεωρητικά έχει ένα πλεονέκτημα καθώς έχει τη μαλακή γόμα στο μονοθέσιό του, ενώ οι Γερμανοί “φορούν” τη μέση.

Οι γύροι έσβηναν ένας ένας αλλά ο Vettel δεν απειλείται. Ελέγχει τη διαφορά σε μια πίστα που δεν ευνοεί τις προσπεράσεις, την ώρα που πίσω του ο Rosberg προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τη δεύτερη θέση από τον Ricciardo.

Στον 64ο γύρο ο Αυστραλός επιτίθεται στα φρένα σε μια πολύ φιλόδοξη προσπάθεια, ο Rosberg έχει καλύτερη έξοδο αλλά τα μονοθέσιά τους έρχονται σε επαφή! Η εμπρός αεροτομή της Red Bull ακουμπάει στο πίσω λάστιχο της Mercedes. Καταστροφή για τον Γερμανό που μέχρι να επιστρέψει στα pits για να αλλάξει λάστιχα, χάνει χρόνο και θέσεις. Πιο τυχερός ο Ricciardo καθώς μπαίνει στα pits, αλλάζει αεροτομή αλλά βγαίνει στην τρίτη θέση, πίσω από τον ομοσταβλό του Kvyat!

Οι αγωνοδίκες που εξέτασαν το περιστατικό αποφάνθηκαν πως ήταν αγωνιστικό συμβάν και δεν τιμώρησαν κανέναν.

O Ηamilton, στο μεταξύ, εκμεταλλευόμενος ποινές και προβλήματα άλλων πιλότων καταφέρνει να περιορίσει τη ζημιά τερματίζοντας στην 6η θέση και παράλληλα να διευρύνει τη διαφορά του στη βαθμολογία από τον Rosberg…

Συγκίνηση για τον Jules

Πριν την έναρξη του αγώνα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Jules Bianchi που υπέκυψε το Σάββατο 18/7 στους σοβαρούς τραυματισμούς που υπέστη στο κεφάλι πριν από 9 μήνες στο ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια του αγώνα της Suzuka.

Παρόντες στο Hungaroring και οι δικοί του άνθρωποι, ο πατέρας του, Philippe, η μητέρα του, Christine και ο αδερφός του Tom που για ακόμα μια φορά ένιωσαν στο πετσί τους την αγάπη του κόσμου και των ανθρώπων της Formula 1 για το αδικοχαμένο παλικάρι τους.

Ένα τέταρτο πριν την έναρξη του αγώνα, οι πιλότοι μαζί με τα μέλη της οικογένειας του Jules πιάστηκαν αγκαλιά και σχημάτισαν έναν κύκλο για να τιμήσουν τον Jules. Στη μέση του κύκλου απέθεσαν τα κράνη τους, με αυτό του Γάλλου πιλότου να τοποθετείται στο κέντρο. Τα συναισθήματα ξεχείλιζαν σε μια εικόνα δυνατή, που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη της οικογένειας.

Σχεδόν αμέσως, οι 20 οδηγοί έπρεπε να “καθαρίσουν” το μυαλό τους από τα δυνατά συναισθήματα που το κατέκλυσαν για την απώλεια του συναδέλφου τους, να μπουν στα μονοθέσιά τους και να κάνουν τη δουλειά τους...

Και τώρα διακοπές

Tο Πρωτάθλημα διακόπτεται για τέσσερις εβδομάδες, με τον επόμενο αγώνα να είναι προγραμματισμένος για τις 23 Αυγούστου, στη θρυλική πίστα του Spa, στο Βέλγιο, όπου θα έχουμε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά στη χρησιμοποίηση των ηλεκτρονικών βοηθημάτων από τους πιλότους αλλά και στην πληροφόρηση που έχουν από την ομάδα.

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver:

GP Ουγγαρίας-QP: Στην pole o Hamilton

Hungarian GP Preview (videos)

Τα "μυστικά" του Hungaroring

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ