FORMULA 1

Ρόσμπεργκ και στη βροχή!

Ρόσμπεργκ και στη βροχή!

Τέταρτη διαδοχική πολ ποζίσιον του Γερμανού και δύο οδηγικά λάθη του Χάμιλτον, στις βροχερές συνθήκες των κατατακτήριων δοκιμών στο Σπα.

Σε βροχερές συνθήκες και με εναλλασσόμενη πρόσφυση της ασφάλτου ο Νίκο Ρόσμπεργκ κατέκτησε στο Σπα του Βελγίου την τέταρτη διαδοχική του πολ ποζίσιον, ενόψει του 12ου φετινού Γκραν Πρι της Formula 1, την ώρα που ο βασικός του αντίπαλος για τον φετινό τίτλο Λιούις Χάμιλτον έμεινε στη δεύτερη θέση μετά από ένα οδηγικό λάθος στα φρένα για την πρώτη στροφή στον τελευταίο του γύρο.

Στις κατατακτήριες δοκιμές της βελγικής πίστας ο Φερνάντο Αλόνσο και ο Σεμπάστιαν Φέτελ κατέκτησαν τις δύο θέσεις της δεύτερης σειράς της εκκίνησης με πανομοιότυπο χρόνο μεταξύ τους, αλλά με διαφορά άνω των δύο δευτερολέπτων από τον Ρόσμπεργκ.

Για τη Williams, αποδείχθηκε ξανά ότι οι βροχερές συνθήκες επισκιάζουν τη δυναμική της FW36 κι έτσι οι Βάλτερι Μπότας και Φελίπε Μάσα θα παραταχθούν στην 6η και 9η θέση αντίστοιχα, ανάμεσα στις McLaren του Κέβιν Μάγκνουσεν και του Τζένσον Μπάτον και τη Ferrari του Κίμι Ράικονεν.

Πάντως, απομένει να φανεί ποιοι από τους πρωταγωνιστές έχουν επιλέξει περισσότερο ρυθμίσεις για βροχή ή για στεγνό, με βάση την πρόβλεψη ή διαίσθηση που έχουν για τις καιρικές συνθήκες στον αγώνα της Κυριακής. Ίσως οι μεγάλες διαφορές να οφείλονται σε κάτι τέτοιο, και τα δεδομένα να είναι λίγο διαφορετικά αν ο αγώνας διεξαχθεί σε στεγνή άσφαλτο.

Σχετικά με τη μάχη της πολ ποζίσιον, στην οποία οι Mercedes ξανά δεν είχαν αντίπαλο, ο Ρόσμπεργκ πέτυχε στο μέσον περίπου του 12λέπτου της τρίτης περιόδου τον χρόνο της πολ ποζίσιον και απέτυχε να τον βελτιώσει με φρέσκα ελαστικά και σε λίγο πιο στεγνή πίστα, στην τελευταία του προσπάθεια.

Αντίθετα, ο Λιούις Χάμιλτον, έχοντας επίσης αλλάξει ενδιάμεσα ελαστικά, έκανε και στους δύο γρήγορους γύρους του στο Q3 το ίδιο λάθος στην ίδια στροφή, στην πρώτη φουρκέτα La Source. Φαίνεται ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι άφησε τα φρένα του να κρυώσουν αρκετά καθώς προετοιμαζόταν στο τελευταίο σικέιν της πίστας για το γρήγορο γύρο του.

Ένα οδηγικό λάθος στον τελευταίο γρήγορο γύρο στέρησε ίσως κάτι καλύτερο και από το νικητή της Ουγγαρίας Ντάνι Ρικιάρντο, που αυτή τη φορά νικήθηκε –κατά δύο δέκατα του δευτερολέπτου- από τον Φέτελ.

Ο πρωταθλητής πέτυχε μια εντυπωσιακή ανάκαμψη, μετά τα μεγάλα προβλήματα αξιοπιστίας που τον άφησαν στις ελεύθερες δοκιμές στο γκαράζ της Red Bull. Μάλιστα, μετά το ηλεκτρικό πρόβλημα στον κινητήρα την Παρασκευή, απέφυγε την ποινή δέκα θέσεων στην εκκίνηση του Σπα διότι η RBR του τοποθέτησε ξανά το χρησιμοποιημένο μοτέρ που είχε στη Βουδαπέστη.

Οι Ντάνι Κβίατ και Ζαν-Έρικ Βερν της Toro Rosso οριακά απέτυχαν να εκμεταλλευτούν την αφαίρεση λίγου από του μεγάλου πλεονεκτήματος ισχύος των κινητήρων της Mercedes -ειδικά σε αυτή την πίστα- λόγω των καιρικών συνθηκών και έμειναν στην τελευταία στιγμή του Q2 εκτός δεκάδας.

Με πρόβλημα στις θερμοκρασίες των φρένων, εξάλλου, ο Νίκο Χούλκενμπεργκ περιορίστηκε στην 18η θέση, στη μοναδική έκπληξη των κατατακτήριων. Αντίθετα, σπουδαίος ήταν ο Ζουλς Μπιανκί, περνώντας στο Q2 με τη μη ανταγωνιστική Marussia, και ο πρωτοεμφανιζόμενος Αντρέ Λότερερ που έκανε χρόνο ένα ολόκληρο δευτερόλεπτο ταχύτερο του Μάρκους Έρικσον.

GP ΒΕΛΓΙΟΥ 2014

ΔΟΚΙΜΕΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ

1. Ρόσμπεργκ (Mercedes) 2:05.591

2. Χάμιλτον (Mercedes) +0.228

3. Φέτελ (Red Bull-Renault) +2.126

4. Αλόνσο (Ferrari) +2.195

5. Ρικιάρντο (Red Bull-Renault) +2.320

6. Μπότας (Williams-Mercedes) +2.458

7. Μάγκνουσεν (McLaren-Mercedes) +3.088

8. Ράικονεν (Ferrari) +3.189

9. Μάσα (Williams-Mercedes) +3.587

10. Μπάτον (McLaren-Mercedes) +4.185

-------------------------------------------------------------

11. Κβίατ (Toro Rosso-Renault) 2:09.377

12. Βερν (Toro Rosso-Renault) 2:09.805

13. Πέρεθ (Force India-Mercedes) 2:10.084

14. Σούτιλ (Sauber-Ferrari) 2:10.238

15. Γκροζάν (Lotus-Renault) 2:11.087

16. Μπιανκί (Marussia-Ferrari) 2:12.470

-------------------------------------------------------------

17. Μαλδονάδο (Lotus-Renault) 2:11.261

18. Χούλκενμπεργκ (Force India-Mercedes) 2:11.267

19. Τσίλτον (Marussia-Ferrari) 2:12.566

20. Γκουτιέρεζ (Sauber-Ferrari) 2:13.414

21. Λότερερ (Caterham-Renault) 2:13.469

22. Έρικσον (Caterham-Renault) 2:14.438

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ