FORMULA 1

Rosberg - Perez στην πρώτη του Baku!

BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18:  Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo stops on circuit during qualifying for the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo stops on circuit during qualifying for the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο Hamilton το έσπασε και ο Rosberg θα ξεκινήσει πρώτος τον αγώνα στο Baku, ενώ ο εξαιρετικός Perez έγραψε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο, αλλά λόγω ποινής θα ξεκινήσει από την έβδομη θέση.

Ο Nico Rosberg με την Mercedes έγραψε ιστορία στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν καθώς κλείδωσε την πρώτη pole στο Baku. Εξαιρετικός πραγματικά ο Perez, ήταν ο πιο κοντινός στην W07 και σημείωσε τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στο circuit του Baku.

Το πρωί όμως στο FP3, είχε έξοδο στην στροφή 15 κατέστρεψε την Force India και οι μηχανικοί του αναγκάστηκαν να του αλλάξουν κιβώτιο. Αυτό σημαίνει ότι πήρε ποινή πέντε θέσεων στον grid, οπότε και θα ξεκινήσει το αυριανό GP Ευρώπης στο Baku από την 7η θέση.

BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Nico Rosberg of Germany driving the (6) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo on track during final practice before the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Nico Rosberg of Germany driving the (6) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo on track during final practice before the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) GETTY IMAGES

Στην 3η και 4η θέση είχαμε ακόμα μία έκπληξη για τις κατατακτήριες για το GP Ευρώπης καθώς Ricciardo και Vettel έκαναν ακριβώς τον ίδιο χρόνο (!) με τον Αυστραλό της Red Bull να τον σημειώνει πρώτος και να βρίσκεται τελικά αυτό δίπλα στον Rosberg στην πρώτη σειρά του grid για την εκκίνηση στον αυριανό αγώνα. Οι δύο Ferrari του Vettel και Raikkonen συμπληρώνουν την δεύτερη σειρά του grid και θα ξεκινήσουν από την 3η και 4η θέση.

Παρότι αρχικά και στις πρώτες ελεύθερες δοκιμές της Παρασκευής ο Hamilton έδειχνε κυρίαρχος στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, η επίθεση του Rosberg ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου καθώς στο FP3 ο πολιτογραφημένος Γερμανός άρχισε να ανεβαίνει και τελικά κατάφερε να καταγράψει τον πρώτο ταχύτερο χρόνο Σαββάτου στην ιστορία του Circuit του Baku. Το χρονόμετρο έγραψε 1:42.758 σε μία διαδρομή 6,003 χιλιομέτρων μέσα από την πανέμορφη παλιά πόλη του Baku και η W07 χάρισε στον Rosberg την 25η pole της καριέρας του και την 3η για το 2016. Ο Rosberg ήταν και ο μόνος που έσπασε το φράγμα του 1:43.

BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo and Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF16-H Ferrari 059/5 turbo (Shell GP) on track during qualifying for the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Lewis Hamilton of Great Britain driving the (44) Mercedes AMG Petronas F1 Team Mercedes F1 WO7 Mercedes PU106C Hybrid turbo and Sebastian Vettel of Germany driving the (5) Scuderia Ferrari SF16-H Ferrari 059/5 turbo (Shell GP) on track during qualifying for the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο Hamilton έδειχνε εξαιρετικά αγχωμένος στις κατατακτήριες και λίγο έλειψε να αποκλειστεί από το Q2 όταν πέντε λεπτά πριν το τέλος της δεύτερης περιόδου έκανε λάθος «έμεινε» στα φρένα κατέστρεψε τα ελαστικά του και γύρισε στα pit. Βρισκόταν στην δέκατη θέση του Q2 λίγο πριν το τέλος της διαδικασίας και στον τελευταίο του γρήγορο γύρο πήγε πίσω από τον Rosberg στην κατάταξη. Μπήκε όμως στο Q3 μόνο με ένα φρέσκο σετ super-soft της Pirelli.

Στην πρώτη του λοιπόν προσπάθεια στο Q3 έκανε και πάλι λάθος στην στροφή 15 (πράγμα πολύ ασυνήθιστο για τον Βρετανό) και πήγε στο δρόμο διαφυγής καταστρέφοντας ελαφρώς και πάλι τα εμπρός ελαστικά του. Παρότι είχε ακόμα καύσιμα και μπορούσε να διεκδικήσει την pole και στη δεύτερη γρήγορη προσπάθειά του στο Q3 ήταν πιο γρήγορος από τον teammate του, όπως έβγαινε από το σύμπλεγμα των στενών στροφών στην παλιά πόλη του Baku, ο Hamilton ακούμπησε στον τοίχο της στροφής 11 και κατέστρεψε την εμπρός ανάρτησή του.

Έτσι βγήκε και η πρώτη κόκκινη σημαία σε διαδικασία κατατακτηρίων στο Baku δύο λεπτά πριν τελειώσει η διαδικασία του Q3. Ο Rosberg είχε ήδη καταγράψει τον ταχύτερο χρόνο του, ενώ η απόφαση της Mercedes ήταν να μείνει ο Γερμανός στο γκαράζ και να πάρει από εκεί την πρώτη pole στο Baku καθώς δεν ξαναβγήκε στην πίστα μετά την απομάκρυνση του μονοθέσιου του Hamilton! Η μία W07 θα βρίσκεται στην 1η θέση και η άλλη στην 10η για την εκκίνηση στον αυριανό αγώνα.

BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Kimi Raikkonen of Finland driving the (7) Scuderia Ferrari SF16-H Ferrari 059/5 turbo (Shell GP) on track during qualifying for the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan.  (Photo by Charles Coates/Getty Images)
BAKU, AZERBAIJAN - JUNE 18: Kimi Raikkonen of Finland driving the (7) Scuderia Ferrari SF16-H Ferrari 059/5 turbo (Shell GP) on track during qualifying for the European Formula One Grand Prix at Baku City Circuit on June 18, 2016 in Baku, Azerbaijan. (Photo by Charles Coates/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο Sergio Perez ήταν πραγματικά εξαιρετικό με την Force India και σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:43.515 καταγράφοντας τον δεύτερο ταχύτερο χρόνο στο Baku. Παρότι ευχαρίστησε του μηχανικούς του που έκαναν πολύ καλή δουλειά για να του φτιάξουν το μονοθέσιο από το ατύχημα του FP3 και πανηγύρισε έντονα αυτήν του την επίδοση, στον αυριανό αγώνα θα ξεκινήσει από την 7η θέση λόγω ποινής από την αλλαγή κιβωτίου.

Η ποινή αυτή προβιβάζει την RB12 του Daniel Ricciardo στην πρώτη σειρά της εκκίνησης ο οποίος στα τελευταία δύο λεπτά έπειτα από τη διακοπή της διαδικασίας βγήκε πρώτος στην πίστα και σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1:43.966. Λίγα δευτερόλεπτα πρίν σημειώσει δηλαδή ακριβώς τον ίδιο χρόνο (!) ο Sebastian Vettel με τη Ferrari που θα ξεκινήσει τελικά τον αυριανό αγώνα από την 3η θέση. Δίπλα του στην δεύτερη σειρά του grid είναι ο teammate του Kimi Raikkonen που σταμάτησε το χρονόμετρο με την SF16-H στο 1:44.269.

Ο Felipe Massa με την Williams (1:44.483) και ο Daniil Kvyat με την Toro Rosso επωφελούνται και αυτοί από την ποινή του Perez και έτσι θα ξεκινήσουν από την 5η και 6η θέση αντίστοιχα μπροστά από τον Perez. Στην 8η θέση βρίσκεται η δεύτερη Williams του Valtteri Bottas (1:45.246), ενώ ο Max Verstappen με την δεύτερη Red Bull κατάφερε να είναι ταχύτερος στο Q3 μόνο από τον... Hamilton που συμπληρώνει την πρώτη δεκάδα.

Διαβάστε ακόμη στο Car and Driver:

Πέντε θέσεις πίσω ο Perez
GP Ευρώπης - FP2: Κυριαρχία Hamilton
GP Ευρώπης - FP1: Hamilton με το καλημέρα
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ