FORMULA 1

ROBORACE: F1 χωρίς οδηγούς!

ROBORACE: F1 χωρίς οδηγούς!

ROBORACE. Πάει κάπου το μυαλό σας; Ίσως σε κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Μόνο που αυτό το "αύριο" δεν είναι πια τόσο μακρινό όσο φανταζόμαστε. Τουναντίον, βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι του.

ROBORACE. Πάει κάπου το μυαλό σας; Ίσως σε κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας στην οποία ο σεναριογράφος με τη βοήθεια οπτικών εφέ μας παρουσίαζε τη δική του εκδοχή για το πως φαντάζονται το αύριο της αυτοκίνηση. Μόνο που αυτό το "αύριο" δεν είναι πια τόσο μακρινό όσο φανταζόμαστε. Τουναντίον, βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι του.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Μόνο που αυτό το "αύριο" δεν είναι πια τόσο μακρινό όσο φανταζόμαστε. Τουναντίον, βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι του.

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου οι διοργανωτές του Πρωταθλήματος της Formula E σε συνεργασία με την Kinetik, ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα τη θέσπιση ενός Πρωταθλήματος στο οποίο θα παίρνουν μέρος αγωνιστικά χωρίς οδηγούς!

Το νέο Πρωτάθλημα ονομάζεται ROBORACE, θα έχει υποστηρικτικό χαρακτήρα καθώς θα διεξάγεται πριν τους αγώνες της Formula E και θα ξεκινήσει από τη σεζόν 2016/17.

Το project έχει ως εξής: οι δέκα ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Πρωτάθλημα θα κατεβάσουν από δύο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα έκαστη. Αυτά θα τα κατασκευάσει και θα τα εξελίξει η Kinetik, θα είναι ίδια για όλους, αλλά οι ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το δικό τους λογισμικό, αλλά και την τεχνητή νοημοσύνη που θα τα ελέγχει . Οι αγώνες θα διεξάγονται πριν από αυτούς της Formula E και θα διαρκούν μια ώρα.

ROBORACE: F1 χωρίς οδηγούς!

Απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κατασκευή και εξέλιξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης, αλλά και σε πανεπιστήμια που ασχολούνται με την υψηλή τεχνολογία.

Αποστολή αυτού του θεσμού είναι να αποδείξει ότι το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας και της τεχνολογίας της πληροφορίας είναι ήδη εδώ και μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.

« Το ROBORACE αποτελεί τη γιορτή της επαναστατικής τεχνολογίας και της καινοτομίας που η ανθρωπότητα έχει καταφέρει σε αυτόν τον τομέα μέχρι τώρα. Είναι μια παγκόσμια πλατφόρμα που δείχνει ότι οι τεχνολογίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να συνυπάρξουν με εμάς στην πραγματική ζωή», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ιδρυτής της Kinetik, Denis Sverdlov.

Η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή και εξέλιξη των αυτοκινήτων, τα οποία όπως είπε ο Sverdlov « ...θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 300km/h και που σχεδιαστικά θα είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που έχουν συνηθίσει».

« Από τεχνολογικής άποψης προσπαθούμε να τα κάνουμε καλύτερα από τους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι περιμένουμε πως θα έχουν πολύ καλή επιτάχυνση και θα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες. Ακόμα κι αν στον πρώτο αγώνα οι ταχύτητες δεν πρόκειται να είναι τόσο υψηλές, θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα», προσθέτει, ενώ τονίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας για τους ανθρώπους που θα παρακολουθούν τους αγώνες καθώς θα διεξάγονται στις ίδιες διαδρομές που φιλοξενούν τις κούρσες της Formula E. « Πρέπει να προσπαθήσουμε να φανταστούμε πως θα είναι το αυτοκίνητο όχι μόνο του αύριο, αλλά και της επόμενης μέρας», καταλήγει.

ROBORACE: F1 χωρίς οδηγούς!

« Ελπίζουμε ότι αυτό το concept αποτελεί την επόμενη μεγάλη ιδέα», σχολίασε από την πλευρά του ο CEO της Formula E, Alejandro Agag.

« Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεργαζόμαστε με την Kinetik σε ένα από τα πιο 'προχωρημένα' αθλητικά δρώμενα στην ιστορία των σπορ. Το ROBORACE είναι μια πρόκληση ανοιχτή προς όλες τις καινοτόμες επιστημονικές και τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου». Περισσότερες λεπτομέρειες για το εγχείρημα θα ανακοινωθούν στις αρχές του 2016.

Ίσως θα πρέπει σιγά σιγά να συμβιβαζόμαστε με την ιδεά ότι στο μέλλον οι “ήρωες” των αγώνων δεν θα είναι άνθρωποι που ξεχωρίζουν και διακρίνονται για την ταχύτητά τους και το ιδιαίτερο ταλέντο τους, αλλά μηχανές ρομπότ με ΑΙ (Artificial intelligence - τεχνητή νοημοσύνη), σαν κι αυτές που πρωταγωνίστησαν στο “Real Steel” ή στα Tranformers…

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver:

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ