FORMULA 1

R.I.P Chris Amon: 1943 - 2016

R.I.P Chris Amon: 1943 - 2016

"Έφυγε" σε ηλικία 73 χρόνων ο Chris Amon, ο -για πολλούς- κορυφαίος οδηγός που δεν νίκησε ποτέ αγώνα της F1.

Ο Chris Amon, γιος κτηνοτρόφου από το Bulls της Νέας Ζηλανδίας, έχει μείνει στην ιστορία ως ο κορυφαίος πιλότος που δεν νίκησε ποτέ πρωταθληματικό αγώνα της Formula 1.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Έφτασε κάποιες φορές πολύ κοντά, αλλά η τύχη του γύρισε την πλάτη. Όπως για παράδειγμα στη Monza το 1971 που 9 γύρους πριν τον τερματισμό και ενώ οδηγούσε τον αγώνα έχοντας ξεκινήσει από την pole, βγήκε από τη θέση της η ζελατίνα του κράνους του, με αποτέλεσμα η αποστολή του να γίνει πολύ δύσκολη και η πτώση της καρό σημαίας να τον βρει τελικά στην έκτη θέση.

Ένα χρόνο αργότερα, στο Clermont-Ferrand, βάδιζε ολοταχώς προς την παρθενική του νίκη έχοντας και πάλι ξεκινήσει από την pole position μέχρι τη στιγμή που ένα κλαταρισμένο ελαστικό έβαλε φρένο στις βλέψεις του. Κατάφερε πάντως να ανέβει στο βάθρο τερματίζοντας πίσω από τον (νικητή) Jackie Stewart και τον Emerson Fittipaldi.

« Ήταν μακράν ο κορυφαίος δοκιμαστής με τον οποίο συνεργάστηκα ποτέ. Είχε την ποιότητα να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής, αλλά δεν τον άφησε η κακοτυχία», είχε πει κάποτε ο πρώην τεχνικός διευθυντής της Ferrari, Mauro Forghieri.

Ο ίδιος πάντως ποτέ δεν θεώρησε τον εαυτό του άτυχο. Και δεν μπορεί κανείς να τον αδικήσει γι' αυτό, αν αναλογιστούμε ότι την εποχή που αγωνίστηκε στην F1 -από το 1963 έως και το 1976- τα στάνταρ ασφαλείας ήταν χαμηλά έως ανύπαρκτα.

R.I.P Chris Amon: 1943 - 2016

« Είμαι πιο τυχερός από τον Jimmy (Clark), τον Jochen (Rindt), τον Bruce (McLaren) και τον Piers (Courage)», είχε πει το 2008 σε συνέντευξή του στο περιοδικό Motor Sport. Και συνέχισε να απαριθμεί ονόματα συναδέλφων του που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα "εργασίας". « Είχα κάμποσα μεγάλα ατυχήματα που θα μπορούσαν να με έχουν σκοτώσει. Έσπασα πλευρά, αλλά ποτέ δεν τραυματίστηκα άσχημα», εξηγεί.

Η καριέρα του

H περιπέτεια του Νεοζηλανδού στην F1 ξεκίνησε το 1963 με την Parnell. Καθοριστική στιγμή στην καριέρα του ήταν η νίκη που πανηγύρισε μαζί με τον συμπατριώτη και φίλο του Bruce McLaren στον 24ωρο αγώνα του Le Mans το 1966, στο μπάκετ του Ford GT40. Ήταν τότε που ο Enzo Ferrari τον κάλεσε να οδηγήσει για την Scuderia.

Στις 14 σεζόν που αγωνίστηκε στη Formula 1 έλαβε μέρος σε 96 αγώνες, ανέβηκε 11 φορές στο βάθρο (3 φορές 2ος) και ξεκίνησε πέντε φορές από την pole position. Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το πέρασε στη Ferrari με την οποία αγωνίστηκε σε 27 GP και τη Matra (21 GP). To 1974 δημιούργησε τη δική του ομάδα -Chris Amon Racing- η οποία ωστόσο δεν μπόρεσε να επιβιώσει λόγω διάφορων προβλημάτων.

R.I.P Chris Amon: 1943 - 2016

Όταν αποσύρθηκε από τους αγώνες επέστρεψε στην πατρίδα του όπου ασχολήθηκε με τη φάρμα της οικογένειάς του.

Τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με τον καρκίνο, παρ' όλα αυτά όπως αναφέρει η οικογένειά του στην ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη 3/8 « δεν έχασε στιγμή το ενδιαφέρον του για την Formula 1, διατηρώντας παράλληλα την εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ που τον χαρακτήριζε».

O Christopher Arthur Amon γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1943 και άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Αυγούστου του 2016, στο νοσοκομείο Rotorua, νικημένος από τον καρκίνο, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της Formula 1.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ