FORMULA 1

"Παρθενική" pole o Χάμιλτον στο Μονακό

"Παρθενική" pole o Χάμιλτον στο Μονακό

Ο Λιούις Χάμιλτον ανανέωσε για τρία χρόνια το συμβόλαιο του με τη Mercedes και αποζημίωσε την ομάδα με την pole position στο Grand Prix του Μονακό.

Για πρώτη φορά στην καριέρα του ο Lewis Hamilton θα ξεκινήσει αγώνα της Formula 1 στο Monaco από την pole position. Μπορεί να φαίνεται περίεργο για κάποιον που έχει ήδη πανηγυρίσει δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα και που μέχρι σήμερα μετρούσε 42 εκκινήσεις από την πρώτη θέση του γκριντ, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ή πιο σωστά ήταν, γιατί ο 30χρονος πιλότος της Mercedes κατάφερε να ξορκίσει το δαιμόνιο και να πάρει επιτέλους την πρώτη του pole στο Πριγκιπάτο, πραγματοποιώντας εντυπωσιακή εμφάνιση στο Q3 και εκμεταλλευόμενος με τον καλύτερο τρόπο το λάθος του ομόσταβλού του Nico Rosberg στην τελευταία του προσπάθεια.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ QP

Ο Γερμανός που επί δύο συναπτά έτη ξεκινά από την pole position στο Monaco και τερματίζει πρώτος, αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε, πληρώνοντας ένα βίαιο μπλοκάρισμα φρένων στη Ste Devote κατά την τελευταία του γρήγορη προσπάθεια την οποία και δεν ολοκλήρωσε.

Σε ανάλογη θέση βρέθηκε και νωρίτερα, στο Q2, όπου λίγο πριν την ολοκλήρωση της αντίστροφης μέτρησης, λίγο έλειψε να πέσει στις μπαριέρες στο ίδιο σημείο (Ste Devote), έπειτα από μπλοκάρισμα πανικού.

Αυτό το λάθος του μάλιστα το πλήρωσε και ο Jenson Button που βρισκόταν στο γρήγορο γύρο του και σε τροχιά εισόδου στη 10άδα για πρώτη φορά φέτος, αλλά οι κίτρινες σημαίες που εμφανίστηκαν σε εκείνο το σημείο για να προειδοποιήσουν για το περιστατικό του Rosberg, του έκοψαν τη φόρα και τον άφησαν στη 12η θέση.

Παρά τo λάθος του Rosberg, πάντως, η Mercedes “κλείδωσε” για άλλη μια φορά φέτος -4η- την πρώτη σειρά της σχάρας εκκίνησης…

Δε μπορώ να περιγράψω το πόσο ευτυχισμένος είμαι που βρίσκομαι στην pole στο Monaco. Δεν ήταν και το ευκολότερο session, καθώς είχα αρκετά θέματα που μπορούσαν να σε βγάλουν εκτός ρυθμού και δεν ήμουν ευχαριστημένος μέχρι τους δύο τελευταίους μου γύρους”, είπε ο Hamilton για να προσθέσει: “Eίναι τόσο δύσκολα σε αυτήν την πίστα. Ερχόμαστε εδώ για χρόνια, αλλά το να έχεις το μυαλό σου μέσα στο κεφάλι σου και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι συνέχεια είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Είναι σαν να σκαρφαλώνεις μια σκάλα. Αν γλιστρήσεις πολύ δύσκολα θα μπορέσεις να επιστρέψεις”.

Αντίθετα με τον Lewis, είχα καλό ρυθμό στην αρχή της διαδικασίας, αλλά στη συνέχεια έχασα την επαφή μου. Ήξερα πως έπρεπε να παλέψω για την pole γιατί ο Lewis είναι γρήγορος, αλλά δε μου βγήκε. Αυτό είναι. Πίστευα ότι μπορούσα να βελτιωθώ γιατί ήμασταν πολύ κοντά. Άλλαξα την ισορροπία και ήμουν σίγουρος ότι θα ερχόταν προς το μέρος μου, αλλά δεν συνέβη αυτό”, δήλωσε από την πλευρά του ο Rosberg.

Πίσω τους θα βρεθούν ο Sebastian Vettel με τη Ferrari και ο Daniel Ricciardo με τη Red Bull, η οποία τα πήγε περίφημα αν αναλογιστεί κανείς ότι για πρώτη φορά φέτος έχει και τα δύο μονοθέσιά της στην πρώτη πεντάδα αφού ο Daniil Kvyat έφερε την δεύτερη RB11 στην πέμπτη θέση.

Οι συνθήκες ήταν λίγο κρύες για μας σήμερα. Όλοι δυσκολεύονταν να ζεστάνουν τα λάστιχά τους, ακόμα και την πολύ μαλακή γόμα. Κρίμα που ο ήλιος ήταν κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα. Η τρίτη θέση είναι καλή θέση για να ξεκινάς τον αγώνα και ελπίζω ότι μπορούμε να μπούμε σφήνα στις Mercedes και να έχουμε καλό αγώνα”, σχολίασε ο Vettel.

Ο Kimi Raikkonen που κατά το FP3 είχε μια έξοδο χωρίς ωστόσο να προκαλέσει μεγάλες ζημιές στη Ferrari του, πλασαρίστηκε στην έκτη θέση, με τον Sergio Perez να είναι έβδομος.

Ο Carlos Sainz Jr έφερε την STR10 στην όγδοη θέση, με τον Pastor Maldonado να είναι ένατος και τον Max Verstappen, που επίσης είχε έξοδο στο FP3, να κλείνει την πρώτη δεκάδα.

Όπως προαναφέραμε, ο Button έχασε την ευκαιρία να φέρει για πρώτη φορά φέτος τη McLaren στο Q3, εξαιτίας του λάθους του Rosberg, και έτσι θα ξεκινήσει τον αγώνα της Κυριακής από την 12η θέση, ενώ ο Fernando Alonso αρκέστηκε στην 15η θέση καθώς ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην MP4-30 -πιθανότατα στα ηλεκτρικά- δεν του επέτρεψε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο.

Και οι δύο, πάντως, θα κερδίσουν από μια θέση στο γκριντ λόγω της ποινής που έχει επιβληθεί στον Romain Grosjean για αλλαγή κιβωτίου ταχυτήτων στο μονοθέσιό του. Ο Γάλλος σημείωσε τον 11ο καλύτερο χρόνο, αλλά θα χάσει πέντε θέσεις για τον λόγο που είπαμε.

Απογοητευτική ήταν η παρουσία των Williams που έμειναν εκτός δεκάδας, με τον Felipe Massa να είναι μόλις 14ος και τον Valtteri Bottas να αποκλείεται από το Q1 και να είναι αναγκασμένος να ξεκινήσει από την 17η θέση.

Διαβάστε ακόμη στο Car and Driver:

Arai: "Δεν θα αλλάξουμε το σχέδιο του κινητήρα"

Ένα θαύμα για τον Jules

Μονακό: Πίσω από την "Κερκόπορτα"

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ