FORMULA 1

Όταν ο Lorenzo οδήγησε το μονοθέσιο του Hamilton!

Όταν ο Lorenzo οδήγησε το μονοθέσιο του Hamilton!
DAIMLER AG

H συναρπαστική εμπειρία ζωής όπως την εξιστορεί ο Ισπανός Πρωταθλητής των MotoGP. (VIDEO)

Αρχές Οκτώβρη, λίγο πριν κλείσει το κεφάλαιο Yamaha και ανοίξει το νέο που ακούει στο όνομα Ducati, ο Jorge Lorenzo είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα παιδικό του όνειρο. Οδήγησε μονοθέσιο της Formula 1.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ, ΦΩΤΟ: Daimler AG / © Mercedes-Benz Grand Prix Ltd

Ο Ισπανός πέντε φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής των GP μοτοσυκλετών (3 στα MotoGP και 2 στα 250cc), φιλοξενήθηκε στο γκαράζ της κραταιάς δύναμης των τελευταίων ετών στην F1, Mercedes AMG Petronas, μυήθηκε στα μυστικά του σπορ και οδήγησε το μονοθέσιο με το οποίο ο Lewis Hamilton κατέκτησε το Πρωτάθλημα το 2014, την W05 Hybrid.

Μέχρι να φτάσει βέβαια στο σημείο να πάρει στα χέρια του το πολύπλοκο τιμόνι που είχε ο Hamilton και να βγει στην πίστα, χρειάστηκε να περάσει πρώτα ένα ολιγοήμερο σχολείο, δουλεύοντας για ώρες με τους μηχανικούς της ομάδας που του εξήγησαν και του ανέλυσαν λεπτομερώς κάθε πτυχή του μονοθεσίου. Πήρε μια γεύση από μονοθέσιο οδηγώντας ένα της κατηγορίας F2, πέρασε αρκετή ώρα στον προσομοιωτή της F1 που διαθέτει η ομάδα και στο τέλος βγήκε στην πίστα με το μονοθέσιο των 900+ ίππων.

“Το μονοθέσιο ήταν τόσο ομαλό… Το περίμενα πιο νευρικό και πιο δύσκολο, αλλά όλα πήγαν καλά”, σχολίασε ο Lorenzo που ο καλύτερός του χρόνος στη μικρότερη χάραξη της πίστας ήταν 50”452. “Απ’ ότι μου είπαν οι μηχανικοί, οι χρόνοι μου ήταν πραγματικά ανταγωνιστικοί”.

Αυτό που του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, πέρα από την ωμή δύναμη του υβριδικής κινητήριας μονάδας της Mercedes, ήταν η συμπεριφορά και η ταχύτητα του μονοθεσίου στις στροφές.

“Είναι πραγματικά πολύ γρήγορο στις στροφές και το κράτημα του είναι εξωπραγματικό. Στον πρώτο γύρο αισθάνεσαι τη δύναμη αλλά όταν τη συνηθίσεις είναι σαν να οδηγείς μοτοσυκλέτα των MotoGP. Στις στροφές όμως βρίσκεσαι σε έναν διαφορετικό κόσμο, κινείσαι τουλάχιστον με 40km/h παραπάνω στο μέσο της στροφής. Με εξέπληξε επίσης και το πόσο αργά μπορείς να φρενάρεις, καθώς επίσης και το κράτημα που προσφέρει όταν οδηγείς τέρμα γκάζι στις γρήγορες στροφές. Είναι πραγματικά τρελό”.

Ο άνθρωπος που είχε την εποπτεία της δοκιμής, Richard Lane, ο οποίος εκτελεί χρέη μηχανικού πίστας στην ομάδα, είπε: “Από τη στιγμή που έφτασε ήταν γεμάτος ενθουσιασμό. Μελετούσε τα δεδομένα και έψαχνε να βρει τομείς να βελτιώσει. Καταλαβαίνεις γιατί έχει κερδίσει τόσα Πρωταθλήματα στα GP μοτοσυκλετών. Το ενδιαφέρον του στη λεπτομέρεια της απόδοσής του ήταν εντυπωσιακό. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για μας να δουλέψουμε με τον Jorge”.

Ο Jorge Lorenzo στο Silverstone με τη Mercedes W05 Hybrid

Άλλοι αναβάτες που οδήγησαν F1

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αναβάτης που διαπρέπει στο μαγικό κόσμο των MotoGP δοκιμάζει μονοθέσιο της Formula 1. Ο Valentino Rossi, ο Max Biaggi, o Μick Doohan στη σύγχρονη εποχή είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από Formula 1, με τον πρώτο μάλιστα να φτάνει στο σημείο να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αλλάξει εργασιακό περιβάλλον καθώς υπήρχε έντονο φλερτ από τη Ferrari.

O αείμνηστος Barry Sheene είχε επίσης δοκιμάσει μονοθέσιο της F1, o “τεράστιος” Giacomo Agostini που είχε λάβει μέρος στο Βρετανικό Πρωτάθλημα F1 και στην Ευρωπαϊκή Formula 2 είχε πρόταση από τη Ferrari για να αγωνιστεί στην F1, ενώ υπήρξαν και άλλοι σπουδαίοι αναβάτες όπως o Mike “The Bike” Hailwood και ο Johnny Cecotto που δεν έμειναν μόνο στις δοκιμές, αλλά έλαβαν μέρος και στο Πρωτάθλημα της F1.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο John Surtees που κατάφερε αυτό που στη σημερινή εποχή φαντάζει αδύνατο: να στεφθεί Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 500cc του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ταχύτητας μοτοσυκλετών και εν συνεχεία στη Formula 1.

Ο τεράστιος Βρετανός οδηγός των επτά Πρωταθλημάτων στις μοτοσυκλέτες (4 στα 500cc και 3 στα 350cc) κατάφερε το 1964 να στεφθεί Πρωταθλητής στη Formula 1 με τη Ferrari.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

Τι κρατάμε από τις πρώτες δοκιμές των MotoGP για το 2017
"Θα τον αποδοκιμάζουν και στη Ducati!"
Video από τη μεγάλη νίκη του Pedrosa στο Misano
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ