FORMULA 1

Όταν ο Briatore έστηνε... παράγκα στη Σιγκαπούρη

Όταν ο Briatore έστηνε... παράγκα στη Σιγκαπούρη

Ο πρώτος αγώνας στην ιστορία της F1 που διεξήχθη υπό το φως των προβολέων έμελλε να είναι ένας από τους πιο "βρώμικους" -αν όχι ο πιο "βρώμικος"- στην ιστορία του σπορ (VIDEO).

To φαντασμαγορικό σκηνικό της Marina Bay , στη Σιγκαπούρη, φιλοξενεί το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου το 15ο Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Εκεί, το 2008, διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία του σπορ, αγώνας υπό το φως προβολέων. Εκείνο το GP όμως έμεινε στην ιστορία για το σκάνδαλο "crashgate" που οργάνωσε με μαεστρία ο Flavio Briatore...

Το ημερολόγιο έδειχνε 28 Σεπτεμβρίου του 2008. Στην εντυπωσιακή διαδρομή Marina Bay της Σιγκαπούρης, ο Fernando Alonsο, που τότε οδηγούσε για λογαριασμό της Renault η οποία δεν ήταν και στα καλύτερά της, πανηγύρισε τη νίκη, ωστόσο ένα χρόνο μετά αποκαλύφθηκε ότι το ...ματς ήταν στημένο!

O Νelson Piquet Jr. ισχυρίστηκε ότι το γαλλικό team «σκηνοθέτησε» τo ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια του αγώνα με σκοπό να βγει το Αυτοκίνητο Ασφαλείας στην πίστα και να αποκτήσει πλεονέκτημα για νίκη ο Fernando Alonso που είχε κάνει ήδη τον ανεφοδιασμό του σε αντίθεση με τους αντιπάλους του!

Η FIA έστειλε τη Renault F1 στο ΠΣΜΑ στις 4 Σεπτεμβρίου με την κατηγορία της συνωμοσίας. Στις 16 του ίδιου μήνα η Renault δήλωσε πως δεν θα αμφισβητήσει τις κατηγορίες και ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής της ομάδας, Flavio Briatore, αλλά και ο επικεφαλής μηχανικός, Pat Symonds, δεν ανήκουν πλέον στο δυναμικό της.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε η ποινή της γαλλικής ομάδας, η οποία ήταν αποκλεισμός από τη Formula 1 με διετή αναστολή. Ο Briatore αποκλείστηκε απ’ όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το σπορ αλλά και όλους τους θεσμούς που γίνονται υπό την αιγίδα της FIA επ’ αόριστον, ενώ ο Symonds για 5 χρόνια.

Oι δύο άντρες κατέφυγαν σε γαλλικό δικαστήριο το οποίο αποφάσισε την άρση των αποκλεισμών που τους είχαν αρχικώς υποβληθεί. Ωστόσο και οι δύο συμφώνησαν να μην εργαστούν στη Formula 1 ή σε κάποιο άλλο Πρωτάθλημα της FIA για ένα μεγάλο διάστημα, έπειτα από διακανονισμό που έκαναν με την Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Το 2011 ο Symonds επέστρεψε στη δράση αναλαμβάνοντας ρόλο συμβούλου στην Virgin Racing, ενώ από τον Ιούλιο του 2013 ανήκει στο δυναμικό της Williams ως επικεφαλής του τεχνικού τμήματος της ομάδας.

Όσο για τον Briatore, αυτός ασχολείται με τις επιχειρήσεις του και τα κλαμπ, ενώ συχνά-πυκνά επισκέπτεται το πάντοκ της F1 σε αγώνες.

Για την ιστορία, στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Nico Rosberg, ενώ τρίτος ήταν ο Lewis Hamilton. O Felipe Massa που είχε την pole position έμεινε στη 13η θέση πληρώνοντας το λάθος που έγινε κατά τη διάρκεια του πρώτου του ανεφοδιασμού.

To 2016 κάνοντας έναν απολογισμό της πορείας του στη Formula 1, ο Βραζιλιάνος θα πει πως εκείνος ο αγώνας της Σιγκαπούρης αποτελεί την χειρότερη στιγμή της καριέρας του ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

Η F1 πάει Σιγκαπούρη
Ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του Button στη McLaren;
Η F1 στα χέρια των Αμερικανών!

VIDEO-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BBC

Στο video μπορείτε να δείτε το ρεπορτάζ του BBC σχετικά με το σκάνδαλο "crashgate".

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ