FORMULA 1

Οι αξέχαστες μάχες Senna - Prost στη Suzuka

Οι αξέχαστες μάχες Senna - Prost στη Suzuka

Θυμηθείτε μέσα από videos τις επικές μάχες Ayrton Senna - Alain Prost στην πίστα της Suzuka για τον τίτλο του Πρωταθλητή.

Η πίστα της Suzuka στην οποία διεξάγεται το 16ο Grand Prix του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1, έχει φιλοξενήσει κατά το παρελθόν συναρπαστικούς αγώνες που έχουν κρίνει τίτλους και έχουν μείνει στην ιστορία για την ένταση, το πάθος και την επεισοδιακή τους εξέλιξη.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Στα εδάφη της Ιαπωνίας έχουν διεξαχθεί συνολικά 32 Grand Prix. Από αυτά, τα 28 έχουν φιλοξενηθεί στη Suzuka, ενώ τέσσερα έχουν γίνει στην πίστα του Fuji.

Οι μάχες που έχουν σημαδέψει την ιστορία του σπορ και έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στη μνήμη του κοινού, που αποτελούν ακόμα και σήμερα, σχεδόν 30 χρόνια μετά, σημείο αναφοράς είναι αυτές ανάμεσα στους ορκισμένους εχθρούς, Ayrton Senna - Alain Prost.

Οι αξέχαστες μάχες Senna - Prost στη Suzuka

Θυμηθείτε μέσα από videos τις επικές μάχες που έδωσαν επί τρία συναπτά έτη στα εδάφη της Suzuka οι δυο αυτοί θρύλοι του σποργια τον τίτλο του Πρωταθλητή...

Εκπληκτικό come-back και τίτλος

Κυριακή 30 Οκτωβρίου1988

O Ayrton Senna έχει μετακομίσει στη McLaren του Ron Dennis και έχει για παρτενέρ του τον ήδη δύο φορές Παγκόσμιο Πρωταθλητή Alain Prost. Κόλαση. Οι δυο τους δίνουν συγκλονιστικές μάχες καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν με στόχο τον τίτλο.

Στη βρεγμένη Suzuka, όπου φιλοξενείται ο προτελευταίος αγώνας της χρονιάς, ο Senna παίρνει pole position, αλλά στην εκκίνηση χάνει χρόνο καθώς ο κινητήρας σβήνει. Ευτυχώς γι' αυτόν, το γκριντ είναι σε ύψωμα και καταφέρνει να «ζωντανέψει» και πάλι το μοτέρ της McLaren MP4/4 Honda.

Από πρώτος είχε βρεθεί 14ος... Κανένα πρόβλημα. Οδηγώντας εκπληκτικά, περνάει τον έναν μετά τον άλλο. Φτάνει πίσω από τον Prost και στον 28ο γύρο τον προσπερνάει.

Τερματίζει πρώτος και έναν αγώνα πριν το τέλος εξασφαλίζει το πρώτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της καριέρας του...

Το πρώτο αίμα…

Κυριακή 22 Οκτωβρίου1989

Η Suzuka φιλοξενεί τον προτελευταίο αγώνα της χρονιάς και ο Prost δεν θέλει νίκη του Senna ώστε να εξασφαλίσει μαθηματικά το τρίτο -από τα τέσσερα συνολικά- Πρωτάθλημα της καριέρας του.

Ο Βραζιλιάνος παίρνει την pole, αλλά στον αγώνα ο «Καθηγητής» κάνει καλύτερη εκκίνηση και αρχίζει να απομακρύνεται. Ο Senna δεν τα παρατάει και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τον περάσει. Επτά γύρους πριν το τέλος κάνει την επίθεσή του.

Στο σικέιν Triangle προσπαθεί να τον περάσει στα φρένα από την εσωτερική. Ο Prost δεν σηκώνει το πόδι από το γκάζι, ακουμπούν και βγαίνουν εκτός. Ο Senna καταφέρνει να συνεχίσει έχοντας δεχθεί τη βοήθεια των κριτών, αλλά ακυρώνεται. Οι ελπίδες του για τίτλο έσβησαν.

« Προσπάθησα να περάσω. Είχα αποφασίσει ότι το σικέιν ήταν το κατάλληλο σημείο για κάτι τέτοιο, αλλά κάποιος που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, έκλεισε την πόρτα...», σχολίασε ο Senna αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να ξεστομίσει το όνομα του Prost...

Η εκδίκηση είναι πιάτο που τρώγεται κρύο

Κυριακή 21 Οκτωβρίου1990

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το φιάσκο της Suzuka, η ιστορία επαναλαμβάνεται, μόνο που αυτή τη φορά οι ρόλοι αντιστρέφονται. Στη Suzuka, προτελευταίο προορισμό της χρονιάς, ο Senna κατέβηκε με αέρα 9 βαθμών από τον Prost.

Για να εξασφαλίσει τον τίτλο ήθελε πάση θυσία να μην νικήσει ο Γάλλος. Στις κατατακτήριες δοκιμές παίρνει την 51η pole position της καριέρας του, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Prost με τη Ferrari 641.

Το βράδυ, η ΜcLaren ζητά από τους επικεφαλής να ξεκινήσει ο Senna από το καθαρό κομμάτι του γκριντ, αλλά το αίτημα απορρίπτεται. Ο Βραζιλιάνος το θεώρησε σκευωρία και διεμήνυσε πως σε περίπτωση που διαπίστωνε ότι είχε σαφές μειονέκτημα έναντι του Prost θα έπεφτε ως καμικάζι πάνω του.

Στην εκκίνηση, ο «Καθηγητής» περνάει μπροστά, αλλά ο Senna είναι αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση γι' αυτά που συνέβησαν ένα χρόνο πριν τηρώντας παράλληλα την υπόσχεση που έδωσε λίγες ώρες νωρίτερα.

Ο Prost στρίβει πρώτος στην πρώτη στροφή, ο Senna δεν σηκώνει το πόδι από το γκάζι, τον εμβολίζει και βγαίνουν εκτός. Ο Βραζιλιάνος είχε εξασφαλίσει τον τίτλο και είχε πάρει την εκδίκησή του. Βγαίνοντας από τα μονοθέσιά τους δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά.

« Του χρειαζόταν πολύ αυτό το Πρωτάθλημα. Δεν έχει άλλα ενδιαφέροντα, έτσι όπως έχει καταντήσει τη ζωή του...», θα πει λίγο αργότερα ο “Καθηγητής”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

O Rosberg στην pole για 13 χιλιοστά!
Japanese Grand Prix Preview (video)
Η επική νίκη του Raikkonen στη Suzuka το 2005 (videos)
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ