FORMULA 1

Ο Ρόσμπεργκ την πρώτη νίκη

MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 20:  Nico Rosberg of Germany and Mercedes GP celebrates in Parc Ferme after winning the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 20, 2016 in Melbourne, Australia.  (Photo by Lars Baron/Getty Images)
MELBOURNE, AUSTRALIA - MARCH 20: Nico Rosberg of Germany and Mercedes GP celebrates in Parc Ferme after winning the Australian Formula One Grand Prix at Albert Park on March 20, 2016 in Melbourne, Australia. (Photo by Lars Baron/Getty Images) GETTY IMAGES

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ αναδείχτηκε νικητής στο πρώτο Grand Prix της φετινής Formula 1 στη Μελβούρνη, με τον ομόσταβλό του στη Mercedes Λιούις Χάμιλτον να παίρνει τη δεύτερη θέση. Τρίτος ο Σεμπάστιαν Φέτελ.

Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο φετινό Πρωτάθλημα της Formula 1 ο Nico Rosberg πανηγυρίζοντας την νίκη στο Albert Park της Αυστραλίας, έπειτα από έναν επεισοδιακό αγώνα που χρειάστηκε να διακοπεί μετά το ανατριχιαστικό ατύχημα του Fernando Alonso .

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Η Mercedes παραμένει η σταθερή αξία και το σημείο αναφοράς, καταφέρνοντας σε έναν αγώνα ροντέο, όπου τα πράγματα δεν ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο γι' αυτήν, να πανηγυρίσει στο τέλος όχι μόνο τη νίκη, αλλά το 29ο 1-2 της ιστορίας της.

Από την άλλη, η Ferrari πέταξε μια καλή ευκαιρία να φύγει νικήτρια από την Αυστραλία, με την καρό σημαία να βρίσκει τον Sebastian Vettel στην τρίτη θέση, όπως και στον περσινό αγώνα. Μόνο που φέτος ο Γερμανός και γενικότερα η Scuderia, ήταν πολύ πιο ανταγωνιστικοί μέχρι το σημείο που διακόπηκε ο αγώνας, στον 18ο γύρο.

Ο τέσσερις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής έκανε τρομερή εκκίνηση περνώντας με ευκολία Hamilton - Rosberg, ενώ το ίδιο έπραξε έπειτα από λίγα μέτρα και ο Kimi Raikonnen.

Η εκκίνηση ήταν ιδανική για τη Scuderia με τους πιλότους της στο 1-2, τη στιγμή που οι Mercedes είχαν βρεθεί στην 3η (Rosberg) και στην 7η θέση (Hamilton)! Έδειχναν να έχουν τον έλεγχο μέχρι τη στιγμή που ο αγώνας διακόπηκε. H κατάταξη σε εκείνο το σημείο είχε διαμορφωθεί ως εξής: Vettel, Rosberg, Raikkonen, Ricciardo, Hamilton.

Ένα γύρο πριν τη διακοπή ο Βρετανός Παγκόσμιος Πρωταθλητής είχε επισκεφθεί τα pits βάζοντας τη μέση γόμα. Μετά τη διακοπή οι ομάδες μπορούσαν να αλλάξουν λάστιχα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Εκεί η Mercedes έκανε την κίνηση ματ βάζοντας και στον Rosberg τη μέση γόμα. Μια επιλογή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος μιας και οι δύο θα πήγαιναν μέχρι τέλους με το ίδιο σετ, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν ξανά λάστιχα.

Στη Ferrari επέλεξαν να τοποθετήσουν την πολύ μαλακή γόμα και στα δύο μονοθέσια και αυτό δεν λειτούργησε υπέρ τους.

Ο Raikkonen εγκατέλειψε στον 23ο γύρο από τεχνικό πρόβλημα, με τον Vettel να γνωρίζει πλέον ότι θα πρέπει να επισκεφθεί άλλη μία φορά τα pits για αλλαγή ελαστικών.

Συνέχισε να οδηγεί τον αγώνα μέχρι τον 36ο γύρο οπότε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Rosberg, καθώς μπήκε για νέο σετ μαλακής γόμας. Δεν ήταν και το καλύτερο pit stop της Ferrari, καθώς ένα μικρό πρόβλημα στον ένα μπροστινό τροχό κράτησε ακινητοποιημένο τον Γερμανό για 5,6 δευτερόλεπτα.

Βγαίνοντας στην πίστα ήταν πλέον 4ος, 15,5” πίσω από τον πρωτοπόρο Rosberg που δεν θα ξανάμπαινε στα pits.

Στο μεταξύ ο Hamilton είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει στη 2η θέση, μετά την προσπέραση επί του Ricciardo στον 42ο γύρο.

Ο Vettel πιέζει για να μειώσει τη διαφορά και να βρεθεί όσο το δυνατόν πιο ψηλά γίνεται. Πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής τον Hamilton και έχει 5 γύρους στη διάθεσή του για να εξαπολύσει την τελική του επίθεση. Ωστόσο στον 56ο γύρο κάνει το λάθος στα φρένα, βγαίνει εκτός και εκεί κάπου τελειώνουν οι όποιες ελπίδες του για κάτι καλύτερο από την 3η θέση.

Ο Ρόσμπεργκ την πρώτη νίκη

Πίσω, ο Ricciardo φέρνει την Red Bull στην 4η θέση γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συμπατριώτες του, με τον Felipe Massa να ακολουθεί, αλλά τη Williams να απογοητεύει με την απόδοσή της.

Η μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη του αγώνα ήταν ο Romain Grosjean. Ο Γάλλος που εκκινούσε από την 19η θέση του γκριντ πραγματοποίησε τρομερή εμφάνιση φτάνοντας μέχρι την 6η θέση και χαρίζοντας στην πρωτοεμφανιζόμενη Haas τους παρθενικούς της βαθμούς στη Formula 1! Όλα τα λεφτά μετά την πτώση της καρό σημαίας οι δηλώσεις του μέσω ασυρμάτου. “Είναι σαν νίκη για μας - είναι σαν νίκη! Ούτε καν ξέρω σε ποια θέση τερματίσαμε!”.

Ακολούθησαν ο Nico Hulkenberg, o Valterri Bottas και οι δύο Toro Rosso των Carlos Sains Jr. - Max Verstappen οι οποίοι μάλιστα είχαν επαφή προς το τέλος του αγώνα, την ώρα που η μάχη για την 9η θέση είχε φουντώσει.

Θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το ντεμπούτο του Joylon Palmer στην F1, με τον Βρετανό πιλότο της Renault να τερματίζει 11ος, μπροστά από τον ομόσταβλό του, Kevin Magnussen.

Για τη McLaren το Πρωτάθλημα δεν ξεκίνησε καλά. Ο Alonso όπως προαναφέραμε εγκατέλειψε έπειτα από το τρομακτικό ατύχημα που είχε, ενώ ο Jenson Button τερμάτισε μόλις 14ος, ένα γύρο πίσω από τον νικητή.

Ο επόμενος αγώνας διεξάγεται στο Μπαχρέιν στις 3 Απριλίου. Εκεί θα έχουμε και αλλαγή στο σύστημα κατατακτήριων δοκιμών καθώς μετά το φιάσκο του Σαββάτου οι επικεφαλής των ομάδων αποφάσισαν ομόφωνα το πρωί της Κυριακής την επιστροφή στο περσινό σύστημα διεξαγωγής. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση από την FIA.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ