FORMULA 1

Ο διακριτικός κύριος Keke Rosberg

Ο διακριτικός κύριος Keke Rosberg

Γεννημένος ανήμερα του αγίου Νικολάου του '48, κοντά στη Στοκχόλμη, όπου βρέθηκε η οικογένειά του, προκειμένου ο πατέρας του να περάσει εξετάσεις κτηνιατρικής, o Keke Rosberg, έπρεπε να περιμένει αρκετά, μέχρι να γίνει ευρύτερα γνωστός ως επαγγελματίας οδηγός αγώνων.

Ήταν ήδη 34 ετών, με 4 σεζόν στην F1 σε ομάδες κάθε άλλο παρά ανταγωνιστικές, (Wolf, Fittipaldi), όταν τον Νοέμβριο του '81 δέχεται πρόταση από την Williams. Αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην ομάδα του sir Frank και μια πρόταση από την άλλη μεριά του Ατλαντικού για την σειρά Can Am.

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΛΑΣ Σ. ΖΑΛΜΑΣ, ΦΩΤΟ: AP, GETTYIMAGES

Τα γεγονότα αποδεικνύουν ότι έκανε μια σωστή επιλογή. Υπογράφει στην Williams, μεσολαβεί δύσκολη χρονιά με απώλειες, ο Gilles χάνει τη ζωή στο Βέλγιο, ο Didier στη Γερμανία τραυματίζεται τόσο σοβαρά ώστε να τελειώσει την καριέρα του στη F1 και στο τέλος ο Keke γίνεται ο πρώτος Φιλανδός παγκόσμιος πρωταθλητής της F1. Με μια νίκη.

Το « μία νίκη ένας τίτλος» το είχε πετύχει το '58 ο Mike Hawthorn, αλλά σε 11 αγώνες όχι σε 16. Τούτο δεν μειώνει καθόλου την ταχύτητά του. Ήταν ο Patrick Head που την είχε περιγράψει.

Ο διακριτικός κύριος Keke Rosberg

Ιούλιος (20) του '85. Δοκιμές κατάταξης στο Silverstone. Ο Φιλανδός ρουφάει την τελευταία τζούρα, πετάει το τσιγάρο και μουρμουρά: « Ας το κάνουμε».

Δένεται στην Williams Honda και γράφει 1:05.591 για τα 4.719 χλμ. της διαδρομής σημειώνοντας 259 χλμ./ώρα μέση ωραία ταχύτητα, την υψηλότερη που είχε μέχρι τότε επιτευχθεί.

Keke 100%

Όση σπουδή έδινε τότε στην ταχύτητα, άλλη τόση και περισσότερη δίνει στις μέρες μας στο να παραμείνει διακριτικός και στην σκιά του παιδιού του.

Με λευκά πια μαλλιά μουστάκι, περισσότερο βάρος, δεν πήγε καν στην πίστα είδε τον αγώνα στην τηλεόραση του ξενοδοχείου, έπλεξε το εγκώμιο του Nico για την αφοσίωση και την πνευματική καθαρότητα που επέδειξε.

Διαχώρισε τις δύο εποχές λέγοντας ότι η τρέχουσα γενιά των οδηγών είναι πιο αφοσιωμένη, δεν έχει σχέση με την δική του γενιά και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καλύτερη η χειρότερη γενιά. Είναι απλώς διαφορετικές γενιές, διαφορετικές εποχές, ένα άλλο παιχνίδι.

Ο διακριτικός κύριος Keke Rosberg

« Οι δικές μου διακρίσεις, δεν μετρούν πια. Τώρα όλα έχουν να κάνουν με τις επιτυχίες του Nico», δήλωσε σε μια επίδειξη μετριοφροσύνης.

Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του σχετικά με την αδυναμία του Hamilton να κερδίσει τον τίτλο παρά το γεγονός ότι είχε 10 νίκες στην σεζόν, ενώ ο ίδιος πήρε πρωτάθλημα με μία μόνο, μας θύμισε, ότι ο Lewis οδηγεί ένα μονοθέσιο με 50 ίππους περισσότερους από τον ανταγωνισμό, « ενώ εγώ οδηγούσα ατμοσφαιρικό κινητήρα με 250 ίππους λιγότερους από τον ανταγωνισμό που είχε κινητήρες τούρμπο».

Keke 100%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ CAR & DRIVER:

Ο εκκεντρικός Lapo Elkann
Χωρίς τον Comandante (1920 - 2016)
Αποστολή στο Παρίσι: Αυτό είναι το Pirelli Calendar 2017! (video)
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ