FORMULA 1

Ο απολογισμός του αγώνα του Austin

GP USA F1/2015 - 24/10/15
© FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)
GP USA F1/2015 - 24/10/15 © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE) © FOTO STUDIO COLOMBO PER PIRELLI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)

Ο Lewis Hamilton, με Mercedes, κέρδισε το Αμερικάνικο GP και τον παγκόσμιο τίτλο του πρωταθλητή σε έναν επεισοδιακό αγώνα που εκκίνησε σε βρεγμένο οδόστρωμα και τερμάτισε σε στεγνό.

Ο Lewis Hamilton, με Mercedes, κέρδισε το Αμερικάνικο GP και τον παγκόσμιο τίτλο του πρωταθλητή σε έναν επεισοδιακό αγώνα που εκκίνησε σε βρεγμένο οδόστρωμα και τερμάτισε σε στεγνό. Όλοι οι οδηγοί εκκίνησαν με ενδιάμεσα ελαστικά και περίμεναν την κατάλληλη στιγμή που θα στεγνώσει η πίστα ώστε να βάλουν τα σλικ ελαστικά.

Τόσο ο Hamilton όσο και ο άλλος οδηγός της Mercedes, Nico Rosberg που τερμάτισε 2ος έτρεξαν στο πρώτο μέρος του αγώνα με τα ενδιάμεσα ελαστικά και μετά χρησιμοποίησαν δυο σετ μαλακής γόμας στα άλλα δυο μέρη αγώνα.

Η χρονική στιγμή που επέλεξαν για τα πιτ στοπ αποδείχτηκε το κλειδί για τη νίκη. Οι αποφάσεις στρατηγικής λαμβάνονταν χωρίς να υπάρχουν πληροφορίες από δοκιμές σε στεγνό οδόστρωμα έτσι στις ομάδες δεν γνώριζαν το βαθμό φθοράς και πτώσης στην απόδοση των ελαστικών λόγω υπερθέρμανσης.

Το αυτοκίνητο ασφαλείας εμφανίστηκε δυο φορές ενώ άλλες δυο φορές υιοθετήθηκε καθεστώς «εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας». Αυτό επηρέασε τη στρατηγική, ο Hamilton δε σταμάτησε στην 1η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας αλλά σταμάτησε στη 2η εμφάνισή του, λίγο πριν το φινάλε.

Όσοι σταμάτησαν στην 1η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας φάνηκε ν' αποκτούν ένα πλεονέκτημα που εξανεμίστηκε στη 2η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Εκεί βρήκαν την ευκαιρία ν' ανακτήσουν έδαφος πραγματοποιώντας το πιτ στοπ τους όσοι δεν είχαν σταματήσει ακόμη.

Ο Hamilton μετά τη δεύτερη και τελευταία αλλαγή ελαστικών που πραγματοποίησε, βρέθηκε στη δεύτερη θέση αλλά εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα των καινούργιων ελαστικών P Zero Yellow για να πάρει την πρωτοπορία, από το Rosberg, που είχε εκκινήσει από την pole. Οι κατατακτήριες δοκιμές έγιναν το πρωί του αγώνα.

Απ' όσους έκαναν 3 αλλαγές ελαστικών πιο ψηλά στην 3η θέση τερμάτισε με τη Ferrari, ο Sebastian Vettel. Ο Vettel έβαλε στο 2ο πιτ στοπ τη μέση γόμα σε αντίθεση με τη μαλακή που χρησιμοποιούσαν οι αντίπαλοί του. Παραταύτα χρησιμοποίησε ξανά τη μαλακή στο 3ο πιτ στοπ που έκανε στη 2η εμφάνιση του αυτοκινήτου ασφαλείας. Ο Vettel είχε εκκινήσει από την 13η θέση.

Καθώς ο αγώνας εκκίνησε υπό βροχή δεν υπήρχε υποχρέωση από τους οδηγούς να χρησιμοποιήσουν και τις δυο διαθέσιμες γόμες σλικ ελαστικών. Οι περισσότεροι οδηγοί επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν την πιο γρήγορη γόμα στο στεγνό μέρος του αγώνα. Ο Vettel ήταν ο πρώτος από τους κορυφαίους που επέλεξε την πιο ανθεκτική, μέση γόμα.

Ο απολογισμός του αγώνα του Austin

Ο Sergio Perez με τη Force India ήταν ο μόνος οδηγός που επέλεξε στρατηγική ενδιάμεσα/ μαλακή/μέση γόμα και τερμάτισε 5ος αφού άλλαξε ελαστικά 2 φορές. Ο μεγαλύτερος αριθμός πιτ στοπ πραγματοποιήθηκε από τον οδηγό της Sauber, Felipe Nasr που σταμάτησε 5 φορές και παραταύτα κατάφερε να βαθμολογηθεί τερματίζοντας 9ος.

Ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Paul Hembery σχολίασε: « Μετά από πολλές καθυστερήσεις και μπόρες τελικά είχαμε αγώνα. Όμως ο αγώνας ξεκίνησε υπό βροχή και είχε μια γοητευτική διακύμανση τακτικών και δε στηρίχτηκε μόνο σε δράση στην πίστα. Καθώς δεν υπήρξαν δοκιμές σε στεγνό οδόστρωμα, αναπόφευκτα οι ομάδες αντιδρούσαν, διαβάζοντας τις εναλλαγές στις συνθήκες. Ωφελήθηκαν και κέρδισαν οι οδηγοί που μπορούσαν να συνεργαστούν καλύτερα με τις ομάδες. Συγχαρητήρια στο Lewis που κέρδισε τον 3ο παγκόσμιο τίτλο μετά από μια σπουδαία σεζόν. Μέχρι το τέλος, το αποτέλεσμα του αγώνα ήταν ανοιχτό είχαμε ένα συναρπαστικό φινάλε. Το άξιζαν πάνω απ' όλα οι θεατές μετά από ένα βροχερό Σαββατοκύριακο που θα τους μείνει αξέχαστο».

Ταχύτεροι γύροι στον αγώνα/ανά γόμα

Μαλακή

Rosberg / 1:40.666
Hamilton / 1:40.738
Vettel / 1:41.330

Μέση

Perez / 1:43.010
Vettel / 1:43.403
Kvyat / 1:43.728

Ενδιάμεσα

Ricciardo / 1:54.194
Alonso / 1:55.699
Rosberg / 1:55.790

Περισσότεροι γύροι ανά γόμα

Mαλακή: Alonso (30 γύροι)
Μέση: Perez, Rossi (29 γύροι)
Ενδιάμεσα: Rosberg, Ricciardo, Kvyat, Raikkonen, Perez, Hulkenberg, Sainz (19 γύροι)

Ο απολογισμός του αγώνα του Austin

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver

GP USA - RACE: Πρωταθλητής για 3η φορά ο Hamilton!

VIDEO από τον θρίαμβο του Hamilton στο Austin

GP USA - QP: Στην pole o Rosberg

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ