FORMULA 1

Max Verstappen: Μην τον κράζεις, θα τον θαυμάζεις!

Max Verstappen: Μην τον κράζεις, θα τον θαυμάζεις!

Ταχύτητα, πείσμα, θράσος, γενναιότητα, φαντασία, ενθουσιασμός. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Max Verstappen, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί βλέπουν τον μελλοντικό Πρωταθλητή της Formula 1.

Ταχύτητα, πείσμα, θράσος, γενναιότητα, φαντασία, ενθουσιασμός. Αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον Max Verstappen, στο πρόσωπο του οποίου πολλοί βλέπουν τον μελλοντικό Πρωταθλητή της Formula 1. O Ολλανδός βρέθηκε εν μια νυκτί στη Red Bull από την Toro Rosso , όπυ έκανε το "αγροτικό" του από το 2015, αντικαθιστώντας τον Daniil kvyat που ακολούθησε αντίστροφη πορεία και στον πρώτο του αγώνα με την ομάδα, στην Catalunya , έγραψε ιστορία, κατακτώντας την παρθενική του νίκη στην F1.

Η αυλαία της σεζόν τον βρήκε στην πέμπτη θέση του Πρωταθλήματος με απολογισμό 204 βαθμούς, μία νια νίκη (Catalunya), επτά παρουσίες στο βάθρο (Catalunya-1ος, Αυστρία-2ος, Μ. Βρετανία-2ος, Γερμανία-3ος, Μαλαισία-2ος, Ιαπωνία-2ος, Βραζιλία-3ος) και έναν ταχύτερο γύρο αγώνα (Interlagos).

Ήταν μια εκπληκτική χρονιά για τον πιτσιρικά που μάλιστα πρόσφατα αναδείχθηκε κορυφαίος Ολλανδός αθλητής για τη χρονιά που φεύγει, αφήνοντας πίσω του τον χρυσό Ολυμπιονίκη του windsurfing Dorian van Rysselberghe, τον Ολυμπιονίκη της κολύμβησης Ferry Weertman, και τον σκέιτερ Sven Kramer.

Το επιθετικό του στυλ και το θράσος του βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές στο επίκεντρο συζητήσεων με αρκετούς να του ασκούν δριμεία κριτική.

«Ο MAX VERSTAPPEN ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ SENNA»

Σε μια Formula 1 που διέρχεται -παρατεταμένη- κρίση... αξιών, ο Verstappen μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως όαση στην έρημο. Είναι το νέο αίμα που συνδυάζει στοιχεία που συναντά κανείς στην ελίτ των οδηγών εκείνων που σημάδεψαν το σπορ. Τέτοια δείγματα έχει δείξει ο 19χρονος Verstappen που έχει όλα τα φόντα να γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία.

Max Verstappen: Μην τον κράζεις, θα τον θαυμάζεις!

Σε αρκετούς δεν άρεσε το θράσος και η οδηγική του συμπεριφορά, με τον πιτσιρικά να συγκεντρώνει πάνω του τα βέλη των συναδέλφων του για το ιδιαίτερα επιθετικό του στυλ, ωστόσο ο επικεφαλής της ομάδας, Christian Horner έχει διαφορετική άποψη επ' αυτού.

« Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί γκρινιάζουν. Κάνει εξαιρετική δουλειά, δίνει τα πάντα οδηγώντας και αγωνίζεται σκληρά», δήλωσε ο επικεφαλής της Red Bull για να προσθέσει: « Κάποιες φορές, όταν έρχεται κάποιος νέος και αλλάζει τα δεδομένα, δέχεται κριτική. Δεν τον απασχολεί, κρατάει το κεφάλι του χαμηλά και διασκεδάζει τους αγώνες. Οτιδήποτε αλλάζει μία δεδομένη σειρά δεν είναι κοινώς αποδεκτό. Δε νομίζω πως έκανε κάτι λάθος, αγωνίστηκε σκληρά, είναι συναρπαστικός και θα δίνει όλα κάθε φορά που μπαίνει στο μονοθέσια. Αγαπάει αυτό που κάνει και έχει πάθος για αυτό».

Η εμφάνισή του στο Interlagos αποτελεί μια εποποιία και μια από τις κορυφαίες στιγμές του στην F1 έως σήμερα. Ίσως να είναι σημαντικότερη ακόμα και από την παρθενική του νίκη που πέτυχε στην Catalunya.

Παρότι βρέθηκε προσωρινά 16ος κατάφερε να επιστρέψει δριμύτερος και κάτω από δύσκολες συνθήκες να πραγματοποιήσει εντυπωσιακές προσπεράσεις στην πορεία του προς το τρίτο σκαλί του βάθρου. Ήταν μια εμφάνιση που επιζητούν οι πιλότοι και που αποτελούν μια πολύ σημαντική επισήμανση στο βιογραφικό τους.

"Βασιλιάς" των προσπεράσεων

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια αλλά στην περίπτωση του Verstappen Jr. είναι η απτή απόδειξη ότι ο τύπος είναι χαρισματικός.

Σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της Pirelli για το Πρωτάθλημα του 2016, ο Max Verstappen ήταν ο οδηγός που πραγματοποίησε τις περισσότερες προσπεράσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Όπως διευκρινίζει η Pirelli: προσπέρασμα θεωρείται η ενέργεια κατά τη διάρκεια ενός κανονικού γύρου άρα δεν προσμετρά ο γύρος εκκίνησης. Επίσης μετράει εφόσον διατηρηθεί το προβάδισμα μέχρι την ολοκλήρωση του γύρου. Δεν μετρούν προσπεράσματα λόγω μηχανικών προβλημάτων ή σε περιπτώσεις ντουμπλαρίσματος.

Max Verstappen: Μην τον κράζεις, θα τον θαυμάζεις!

Βάσει των στοιχείων της Pirelli, λοιπόν, 78 φορές ο νεαρός οδηγός της Red Bull προσπέρασε κάποιον αντίπαλό του κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Γενικότερα πάντως οι πιλότοι της Red Bull ήταν αυτοί που έκαναν τις περισσότερες προσπεράσεις όλη τη χρονιά καθώς όπως αναφέρει η Pirelli, οι Ricciardo, Verstappen, Kvyat πραγματοποίησαν συνολικά 136 προσπεράσεις (61 ο Αυστραλός, 60 ο Verstappen χωρίς να υπολογίζεται το τι έκανε στους αγώνες που έτρεξε με την Toro Rosso και ο Daniil Kvyat που πριν "υποβιβαστεί" στην Toro Rosso είχε προλάβει να πραγματοποιήσει 15 προσπεράσεις).

Συνολικά, στα 21 Grand Prix που διεξήχθησαν το 2016 πραγματοποιήθηκαν 866 προσπεράσεις, δηλαδή περί τις 41,2 προσπεράσεις ανά αγώνα κατά μέσο όρο.

Οι περισσότερες προσπεράσεις σε στεγνό έγιναν στον αγώνα της Κίνας , με τον Lewis Hamilton να κάνει 18 (!) στην πορεία του προς την 7η θέση, έχοντας ξεκινήσει από την 22η.

Max Verstappen: Μην τον κράζεις, θα τον θαυμάζεις!

Αναλυτικά τα στατιστικά της Pirelli για τις προσπεράσεις:

• Το σύνολο των προσπερασμάτων κατά τη διάρκεια της σεζόν: 866 κατά μέσο όρο 41.2 ανά αγώνα.
• Περισσότερα προσπεράσματα σε στεγνό αγώνα: 128 στην Κίνα.
• Περισσότερα προσπεράσματα σε βρεγμένο αγώνα: 64 στη Βραζιλία.
• Λιγότερα προσπεράσματα σε στεγνό αγώνα: 10 στην Ουγγαρία.
• Οδηγός με τα περισσότερα προσπεράσματα: Max Verstappen 78.
• Οδηγός με τα περισσότερα προσπεράσματα σ’ έναν αγώνα: 18, Lewis Hamilton, Κίνα
• Οδηγός που δέχτηκε τα λιγότερα προσπεράσματα: Sebastian Vettel μόνο μια φορά, τον πέρασε ο Verstappen στο Βραζιλιάνικο Grand Prix (στον 66ο γύρο για την 5η θέση).
• Ο οδηγός που κέρδισε περισσότερες θέσεις στον 1ο γύρο: Fernando Alonso κέρδισε 41 θέσεις στον πρώτο γύρο.
• Η ομάδα που πέτυχε τα περισσότερα προσπεράσματα: Red Bull, 136 προσπεράσματα, 61 ο Ricciardo, 60 o Max Verstappen, 15 o Daniil Kvyat.
• Η ομάδα που δέχτηκε τα λιγότερα προσπεράσματα: Mercedes 7 φορές (Rosberg 4, Hamilton 3).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

Στις 23/2 τα αποκαλυπτήρια της νέας Mercedes!
Χρόνια καλά Michael Schumacher!
Η Sauber επόμενος σταθμός του Wehrlein
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ