FORMULA 1

Η μεγάλη "ανατριχίλα" του Vettel στη Monza το 2008

Η μεγάλη "ανατριχίλα" του Vettel στη Monza το 2008

Η πορεία του Γερμανού πιλότου προς τη δόξα και την κορυφή της Formula 1 ξεκίνησε από το «Ναό της ταχύτητας», πριν από οχτώ χρόνια...

To ιταλικό Grand Prix του 2008 έχει μείνει βαθιά χαραγμένο στη μνήμη του Sebastian Vettel, καθώς σε εκείνον τον αγώνα, ο οποίος μάλιστα διεξήχθη υπό βροχή, ο Γερμανός κατάφερε κάτι που έμοιαζε ακατόρθωτο μέχρι τότε: να νικήσει οδηγώντας ένα μονοθέσιο της Scuderia Toro Rosso (πρώην Minardi) που χρησιμοποιούσε κινητήρα της Ferrari.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Ήταν η πρώτη και μοναδική ως σήμερα νίκη της μικρής ιταλικής ομάδας τη στιγμή μάλιστα που η «μαμά» Red Bull δεν είχε ακόμα γευτεί τη χαρά της νίκης!

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 2008, σε ηλικία 21 χρόνων, 2 μηνών και 11 ημερών, ο Vettel έγινε ο νεότερος πιλότος στην ιστορία που σημείωσε νίκη σε Grand Prix της Formula 1. Το σχετικό ρεκόρ κατέρριψε φέτος στην Catalunya ο Max Verstappen με την Red Bull σημειώνοντας την παρθενική του νίκη σε ηλικία 18 χρόνων, 7 μηνών και 15 ημερών...

Μια μέρα νωρίτερα (13/9) είχε ανοίξει λογαριασμό και στις pole positions όντας και σε αυτόν τον τομέα ο νεότερος σε ηλικία πιλότος που καταφέρνει να ξεκινήσει αγώνα της F1 από την πρώτη θέση του γκριντ - ρεκόρ που διατηρεί έως σήμερα.

Έκτοτε ο πιτσιρικάς κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να γίνει ένας από τους πιο πετυχημένους πιλότους στην ιστορία του σπορ κατακτώντας τέσσερα συνεχόμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2010, 2011, 2012 και 2013) με τα χρώματα της Red Bull και προσθέτοντας στο ενεργητικό του άλλες 41 νίκες.

Από το 2015 έχει ενταχθεί στο δυναμικό της Ferrari αναλαμβάνοντας τη μεγάλη πρόκληση να επαναφέρει τη Scuderia στο δρόμο των επιτυχιών, αν και μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν πάνε όπως θα περίμενε, καθώς σε αυτό το διάστημα έχει πετύχει μόλις τρεις νίκες...

«Η μέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ»

« Έχω ξεχωριστές εμπειρίες από τη Monza αφού εκεί πήρα την πρώτη μου νίκη στη Formula 1, με τη Toro Rosso, το 2008! Είναι μια ημέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ! Ένιωθα ανατριχίλα όταν ήμουν στο βάθρο και ήταν όλος αυτός ο κόσμος από κάτω», θυμάται ο 29χρονος πιλότος.

Η μεγάλη "ανατριχίλα" του Vettel στη Monza το 2008

« Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές πίστες της σεζόν. Περιλαμβάνει μεγάλες ευθείες όπου ξεπερνάμε τα 320 χιλιόμετρα την ώρα, που καθιστούν τη Monza ως την ταχύτερη πίστα στο καλεντάρι. Δεν είναι απαιτητικό σιρκουί σωματικά αλλά και πάλι, δεν είναι εύκολος αγώνας για τους οδηγούς. Λόγω των μεγάλων ευθειών, επιλέγουμε μικρότερες κλίσεις στις πτέρυγες σε σχέση με άλλες πίστες άρα το μονοθέσιο μπορεί να είναι περισσότερο ασταθές. Κατά την επιτάχυνση στην έξοδο της Parabolica, καλείσαι να ισορροπήσεις το μονοθέσιο χρησιμοποιώντας το γκάζι και το τιμόνι και το μικρότερο λάθος, μπορεί να σε στείλει στην αμμοπαγίδα».

Στο «Ναό της ταχύτητας», ο Vettel έχει συνολικά 3 νίκες (2008, 2011, 2013) τις οποίες σημείωσε έχοντας ξεκινήσει από την pole position.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΟ CAR AND DRIVER

Η μεγάλη "ανατριχίλα" του Vettel στη Monza το 2008 (video)
Pirelli: Preview του Ιταλικού GP στη Monza
VIDEOS: Το σοκαριστικό ατύχημα του Magnussen στο SPA
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ