FORMULA 1

Η Maria Teresa de Filippis άνοιξε την πόρτα της F1 στις γυναίκες

Η Maria Teresa de Filippis άνοιξε την πόρτα της F1 στις γυναίκες
S&G AND BARRATTS/EMPICS SPORT

Η Maria Teresa de Filippis ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τους αγώνες αυτοκινήτων κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '50. Μια επανάσταση, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή. H χάρη της έφτασε μέχρι τη Formula 1.

Όταν η Maria Teresa de Filippis ξεκινούσε την ενασχόλησή της με τους αγώνες αυτοκινήτων κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '50, επιχειρούσε μια επανάσταση, κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της εποχής. Από την άποψη ότι σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο χώρο, εμφανίστηκε μια γυναίκα η οποία στα μάτια των περισσοτέρων ήταν μια παρείσακτη εισβολέας σε “ξένα χωράφια”.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Η καριέρα της ξεκίνησε στα 22 της από ένα πείσμα. Τα αδέρφια της αμφισβητούσαν την ταχύτητά της στην οδήγηση και αυτή για να τους αποδείξει το αντίθετο, έβαλε στοίχημα μαζί τους. Το κέρδισε όπως επίσης κέρδισε και τον πρώτο αγώνα στον οποία έλαβε μέρος οδηγώντας ένα Fiat 500.

H χάρη της έφτασε μέχρι τη Formula 1 όπου έγραψε ιστορία, καθώς το 1958 έγινε η πρώτη γυναίκα που αγωνίστηκε ποτέ στην κορωνίδα των μηχανοκίνητων σπορ. Εκείνη τη χρονιά προσπάθησε ανεπιτυχώς να προκριθεί στο GP του Μονακό. Τελικά κατάφερε να πάρει μέρος σε τρεις αγώνες οδηγώντας μια Maserati 250F. Ο μοναδικός αγώνας στον οποίο τερμάτισε ήταν αυτός του Βελγίου, στο Spa, όπου βρέθηκε στην 10η θέση. Σε Πορτογαλία και Ιταλία εγκατέλειψε από μηχανικά προβλήματα. Το 1959 προσπάθησε και πάλι να προκριθεί στον αγώνα του Μονακό, αλλά και αυτή τη φορά δεν τα κατάφερε.

Η περιπέτειά της στην F1 ολοκληρώθηκε αργότερα μέσα στη χρονιά, μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη της ομάδας (Behra-Porsche) με την οποία αγωνιζόταν και καλού της φίλου, Jean Behra την 1η Αυγούστου στο γερμανικό GP.

Κάποτε, μιλώντας στον Observer εξιστόρησε μια εμπειρία που είχε στη Γαλλία όπου δεν την επετράπη να αγωνιστεί λόγω του φύλου της. “ Ο επικεφαλής του αγώνα είπε τότε πως 'το μόνο κράνος που μπορεί να φορά μια γυναίκα είναι αυτό των κομμωτηρίων'. Εκείνη ήταν και η μοναδική φορά που με εμπόδισαν να πάρω μέρος σε αγώνα. Εξαιρουμένης εκείνης της περίπτωσης δεν νομίζω ότι αντιμετώπισα προκατάληψη. Μόνο έκπληξη για την επιτυχία μου”.

Η Maria Teresa de Filippis γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1926 στη Νάπολη. Στην ιστορία έχει μείνει ως η πρώτη γυναίκα που τόλμησε να μπει σε ενα σπορ “καθαρά” ανδρικό. Μπορεί στην F1 να μην κατάφερε να βαθμολογηθεί στους ελάχιστους αγώνες -μόλις τρεις- που έλαβε μέρος, ωστόσο σε άλλες μορφές αγώνων, όπως αναβάσεις και αγώνες αντοχής διακρίθηκε. Αποτέλεσε έμπνευση για τις επόμενες γενιές γυναικών οι οποίες βάδισαν στα χνάρια της κάνοντας καριέρα στα μηχανοκίνητα σπορ.

Για την ιστορία, η Lella Lombardi είναι η μοναδική γυναίκα μέχρι σήμερα που έχει βαθμολογηθεί στη Formula 1. Αυτό συνέβη στο ισπανικό GP του 1975 όπου τερμάτισε στην 6η θέση.

Tην Παρασκευή 8 Ιανουαρίου του 2016, σε ηλικία 89 χρόνων, η τολμηρή οδηγός από την Ιταλία πέρασε στην αιωνιότητα.

Καλό της ταξίδι…

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver

Η ακροβασία του «El Nano»

Η ιστορία του Rally Dakar σε animation video!

Χρόνια πολλά Schumi!

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ