FORMULA 1

Grand Prix Αζερμπαϊτζάν: "Survivor" ο Ricciardo!

Red Bull driver Daniel Ricciardo of Australia sits in his car during the third practice session at the F1 Grand Prix circuit in Baku, Azerbaijan, Saturday, June 24, 2017. The Formula One Grand Prix of Europe will be held on Sunday. (AP Photo/Efrem Lukatsky)
Red Bull driver Daniel Ricciardo of Australia sits in his car during the third practice session at the F1 Grand Prix circuit in Baku, Azerbaijan, Saturday, June 24, 2017. The Formula One Grand Prix of Europe will be held on Sunday. (AP Photo/Efrem Lukatsky) AP

Ο οδηγός της Red Bull Racing πήρε μία απρόσμενη νίκη στον πιο επεισοδιακό και πιο ανατρεπτικό αγώνα της χρονιάς! Valtteri Bottas και Lance Stroll ανέβηκαν στο βάθρο!

Οι δρόμοι του Μπακού φιλοξένησαν τον καλύτερο αγώνα που έχουμε δει φέτος! Ένα χαοτικό Grand Prix που είχε διακοπή, αυτοκίνητα ασφαλείας, συγκρούσεις, εντάσεις και δράμα. Και ένα νέο νικητή για φέτος αφού ο Daniel Ricciardo πανηγύρισε την πρώτη του νίκη από πέρυσι στη Μαλαισία και πέμπτη στην καριέρα του στη Formula 1!

Όμως τα αξιομνημόνευτα δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο Valtteri Bottas χάρισε στη Mercedes τη δεύτερη θέση παρότι στον πρώτο γύρο είχε πέσει τελευταίος! Κι αυτό, προσπερνώντας στο… φώτο φίνις τον εκπληκτικό Lance Stroll που έγινε ο νεότερος rookie που έχει ανέβει ποτέ στο βάθρο της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σε ηλικία 18 ετών και 239 ημερών. Όσο για τους πρωτοπόρους της βαθμολογίας, Sebastian Vettel και Lewis Hamilton, είχαν μία συγκλονιστική κοκορομαχία που σίγουρα θα φέρει τριβές στις μεταξύ τους σχέσεις.

Όμως ας τα δούμε όλα αναλυτικά. O ήλιος έλαμπε στο Μπακού, η θερμοκρασία αέρα ήταν στους 28 βαθμούς Κελσίου κι αυτή του οδοστρώματος στους 49! Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα οι δύο Mercedes εκκίνησαν καλά αλλά ακόμα καλύτερη ήταν η εκκίνηση της Ferrari του Kimi Raikkonen. Ο Φινλανδός προσπάθησε να περάσει από την εξωτερική αλλά ο συμπατριώτης του έπεσε πάνω του. Η σύγκρουσή τους ανάγκασε τον Bottas να μπει στα pit για αλλαγή εμπρός πτέρυγας και έφερε τον Sebastian Vettel σε ρόλο διώκτη του Hamilton.

H εγκατάλειψη του Daniil Kvyat ουσιαστικά πυροδότησε μία βραδυφλεγή βόμβα… χάους, καθώς προκάλεσε την είσοδο του αυτοκινήτου ασφαλείας στην πίστα. Λίγο πριν κάνει την είσοδό του, μιας και η FIA άργησε χαρακτηριστικά να πάρει αυτή την απόφαση, από τη λίστα των μονομάχων αφαιρέθηκε το όνομα του Max Verstappen που εγκατέλειψε με πρόβλημα στην πίεση λαδιού της RB13. Ήταν η τέταρτη εγκατάλειψή του σε έξι αγώνες.

Ο αγώνας έδειχνε να εξελίσσεται άσχημα για τη Red Bull αφού μαζεύοντας θραύσματα από την επαφή του πρώτου γύρου, ο Ricciardo έβλεπε τα φρένα του να υπερθερμαίνονται. Έτσι μπήκε νωρίς στα pit για αλλαγή ελαστικών και την αφαίρεση του θραύσματος που είχε κολλήσει στον αεραγωγό των φρένων. Είχε επιστρέψει στην πίστα 17. Με το αυτοκίνητο ασφαλείας έσπευσαν και οι πρωτοπόροι για αλλαγή ελαστικών.

Όταν το safety car αποχώρησε, ενώ ο Vettel προσπαθούσε να αμυνθεί στις επιθέσεις των Sergio Perez και Felipe Massa, είχαμε πάλι χάος. Νέα κομμάτια βρέθηκαν μέσα στην πίστα και έτσι επιστρέψαμε άμεσα στην προηγούμενη κατάσταση για μερικούς γύρους. Πέρασαν μερικοί γύροι έτσι ώσπου ήρθε η ειδοποίηση πως το αυτοκίνητο ασφαλείας θα αποχωρούσε στο τέλος του γύρου. Όπως προβλέπεται, ο πρωτοπόρος ορίζει το ρυθμό αλλά ο Hamilton μάλλον το παράκανε. Ο Vettel που ήταν πίσω του αιφνιδιάστηκε στην έξοδο της στροφής 15 και έπεσε πάνω του. Έπειτα, εκνευρισμένος, βγήκε αριστερά από τη Mercedes και αναπάντεχα είχαμε νέα επαφή των δύο – προφανώς αυτή τη φορά με υπαιτιότητα του Γερμανού. Πάτησαν γκάζι, άρχισε πάλι η δράση αλλά για μία ακόμα φορά, δεν κράτησε πολύ!

Οι δύο Force India συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην έξοδο της στροφής 2 και είχαμε εκ νέου χάος και αυτοκίνητο ασφαλείας. Αυτή τη φορά, αποφασίστηκε η διακοπή του αγώνα, ώσπου να καθαριστεί πλήρως η αγωνιστική διαδρομή.

Η διακοπή κράτησε 20 λεπτά, με την επανεκκίνηση να δίδεται πάλι πίσω από το αυτοκίνητο ασφαλείας. Πάλι με τον Hamilton να φρενάρει πολύ στη στροφή 15, πάλι με τον Vettel να βγαίνει εμφατικά στο πλάι του, αυτή τη φορά χωρίς επαφή. Κι ενώ φαινόταν πως πήγαιναν για τις δύο πρώτες θέσεις, ήρθε η ανατροπή. Αρχικά ο Hamilton έλαβε εντολή να μπει στα pit γιατί είχε ξεκουμπώσει το προσκέφαλο της W08 και δευτερόλεπτα μετά ο Vettel δέχθηκε ποινή στάσης 10 δευτερολέπτων στα pit για την κίνηση που είχε κάνει νωρίτερα! Έτσι βρέθηκαν στις θέσεις 9 και 10!

Στην κορυφή, ο Ricciardo που στην τελευταία επανεκκίνηση είχε περάσει στην ίδια στροφή και τις δύο Williams, βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα. Ο Stroll τον ακολουθούσε, με τρίτο τον Kevin Magnussen με τη Haas. Ο Δανός έχασε σύντομα τη θέση του από τη Force India του Ocon όμως ακόμα πιο πίσω, ερχόταν καταιγίδα! Τρεις κορυφαίοι συνδυασμοί που συνεχώς κέρδιζαν θέσεις: ο Bottas, ο Vettel και ο Hamilton. Πέρασαν στη σειρά Alonso, Magnussen, Ocon και βρέθηκαν να καταδιώκουν τον Stroll. Τελικά ήταν ο Bottas αυτός που έφτασε πίσω του και κυριολεκτικά στο φώτο φίνις, του έκλεψε τη δεύτερη θέση!

Ο Vettel έμεινε τέταρτος και διεύρυνε το βαθμολογικό του προβάδισμα στους 153 πόντους, ο Hamilton πέμπτος και 14 πόντους μακριά στην κατάταξη. Ακολούθησαν οι Ocon και Magnussen, με όγδοο τον Carlos Sainz της Toro Rosso και τον Fernando Alonso να χαρίζει στη McLaren τους πρώτους φετινούς της βαθμούς! Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσε η Sauber του Pascal Wehrlein.

Αναλυτικά η κατάταξη:

Grand Prix Αζερμπαϊτζάν: "Survivor" ο Ricciardo!

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ