FORMULA 1

GP Βρετανίας: Ο απρόσμενος περίπατος του Φέτελ

Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany jumps from the car in celebration after winning the British Formula One Grand Prix at the Silverstone racetrack, Silverstone, England, Sunday, July 8, 2018. (AP Photo/Luca Bruno)
Ferrari driver Sebastian Vettel of Germany jumps from the car in celebration after winning the British Formula One Grand Prix at the Silverstone racetrack, Silverstone, England, Sunday, July 8, 2018. (AP Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Ο Σεμπάστιαν Φέτελ πανηγύρισε την καρό σημαία στο Grand Prix της Βρετανίας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Λιούς Χάμιλτον, ενώ τρίτος τερμάτισε ο Κίμι Ράικονεν.

O Σεμπάστιαν Φέτελ κέρδισε το GP Βρετανίας 2018, 10ο φετινό αγώνα της Formula 1, σε μια μάχη με τον Λιούις Χάμιλτον που κράτησε μόλις μέχρι την τρίτη στροφή του αγώνα - όπου ο Άγγλος συγκρούστηκε με τον Κίμι Ράικονεν και έπεσε στην τελευταία θέση.

Καθώς ο Φέτελ έκανε έναν μοναχικό αγώνα στην κορυφή, πριν η έξοδος του οχήματος ασφαλείας τον φέρει να μονομαχεί με τον Βάλτερι Μπότας για τη νίκη στους τελευταίους δέκα γύρους, ο Χάμιλτον ήταν ξεκάθαρα ο οδηγός της ημέρας. Έκανε μια εκθαμβωτική προέλαση προς τις κορυφαίες θέσεις, και τερματίζοντας με σαφώς υποδεέστερα ελαστικά από τις Ferrari.

Με τον τρόπο αυτό, ο Άγγλος περιόρισε τη ζημιά της βαθμολογικής απώλειας στους μόλις επτά βαθμούς - καθώς νωρίς στον αγώνα φαινόταν ότι ο Φέτελ θα έφευγε από την Αγγλία με προβάδισμα πολύ μεγαλύτερο των 8 βαθμών από τον Χάμιλτον, με το οποίο τελικά ο Γερμανός απέμεινε.

Μετά την εκπληκτική του εκκίνηση, στην οποία πέρασε πρώτος, ο Φέτελ έκανε αγώνα συντήρησης στην κορυφή, διατηρώντας την απόσταση από τον δεύτερο Μπότας σταθερά στα περίπου 6 δευτερόλεπτα.

Την ίδια στιγμή, ο Χάμιλτον ξεπέρασε πολύ σύντομα το ψυχολογικό σοκ του τετ-α-κε στη στροφή Village, που προήλθε όταν ο Ράικονεν μπλόκαρε τα φρένα της Ferrari στην είσοδο, υπέστρεψε και προσέκρουσε στη Mercedes του πρωταθλητή - συμβάν για το οποίο αργότερα ο Φινλανδός τιμωρήθηκε με ποινή 10 δευτ.

Αφού διαπίστωσε ότι η W09 δεν είχε υποστεί ζημιά, ο Χάμιλτον πολύ γρήγορα ανήλθε στην 10η θέση, με διαδοχικές προσπεράσεις. Και λίγο αργότερα έφτασε μέχρι την 6η θέση, αλλά όμως με υστέρηση 28 δευτερολέπτων από τον Φέτελ – διαφορά μεγαλύτερη ενός πιτ-στοπ.

Καθώς η μαλακή γόμα των Ferrari φθείροντας, πρώτος στα πιτς μπήκε ο Φέτελ και ακολούθησε άμεσα ο Μπότας. Στην έξοδό τους ο Φινλανδός άρχισε να καταδιώκει τον Γερμανό - ώσπου στον 32ο γύρο ήρθε το σφοδρό ατύχημα του Μάρκους Έρικσον. Έχοντας μείνει ανοιχτή η πίσω πτέρυγα στο τέλος της κεντρικής ευθείας, ο Σουηδός έχασε τον έλεγχο της Sauber στην πρώτη στροφή και προσέκρουσε σφοδρά στις μπαριέρες της εξόδου.

Ο Έρικσον ήταν καλά στην υγεία του, αλλά το γεγονός έφερε το όχημα ασφαλείας. Οι δύο οδηγοί της Ferrari και οι δύο της RBR τον εκμεταλλεύτηκαν, για να κάνουν δεύτερο πιτ-στοπ, όμως δεν έκαναν το ίδιο και οι Μπότας, Χάμιλτον.

Έτσι, για τους τελευταίους 15 γύρους, όταν αοχώρησε το όχημα ασφαλείας, οι Μπότας-Χάμιλτον έμειναν με μέση γόμα 13 και 9 γύρων αντίστοιχα, ενώ οι Φέτελ-Ράικονεν είχαν φρέσκια μαλακή γόμα. Η διαφορά ταχύτητας των Mercedes με τις Ferrari ήταν αρκετά μεγάλη.

Ο Ράικονεν κατάφερε να περάσει τον Φερστάπεν για την 4η θέση - όμως το όχημα ασφαλείας δεν άργησε να εμφανιστεί ξανά. Αυτή τη φορά ήταν για η σύγκρουση των Κάρλος Σάινθ και Ρομέν Γκροζάν, στην προσπάθεια του πρώτου να περάσει στην εξφρενικά γρήγορη στροφή Copse από την εξωτερική!

Η Mercedes δεν κάλεσε τους οδηγούς της μέσα ούτε αυτή τη φορά, καθώς τώρα θα έχαναν πολλές θέσεις λόγω της μείωσης των διαφορών από το πρόσφατο όχημα ασφαλείας. Όταν αυτό αποχώρησε ξανά, ο Μπότας άντεξε για περίπου 5 γύρους στις λυσσαλέες επιθέσεις του Φέτελ.

Όταν ο Γερμανός πέρασε, ο Μπότας παραχώρησε τη 2η θέση στον Χάμιλτον, και έπειτα έχασε και την 3η από τον Ράικονεν, με την ταχύτερη Ferrari. Ο Κίμι, ωστόσο, δεν κατάφερε να πλησιάσει τον Χάμιλτον, που κράτησε περίτεχνα τη δεύτερη θέση με σαφώς λιγότερη πρόσφυση.

GP ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ 2018

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

GP Βρετανίας: Ο απρόσμενος περίπατος του Φέτελ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ

GP Βρετανίας: Ο απρόσμενος περίπατος του Φέτελ

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

GP Βρετανίας: Ο απρόσμενος περίπατος του Φέτελ

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ