FORMULA 1

GP Βραζιλίας: Pole για Bottas, στον τοίχο ο Hamilton

Großer Preis von Brasilien 2017, Freitag  Steve Etherington
Großer Preis von Brasilien 2017, Freitag Steve Etherington DAIMLER AG

Γλυκόπικρη γεύση είχαν για τη Mercedes AMG Petronas οι κατατακτήριες δοκιμές του αγώνα του Ιντερλάγκος.

Ο Valtteri Bottas πανηγύρισε την pole position για το Grand Prix Βραζιλίας, δέκατο ένατο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος της Formula 1.

O Φινλανδός εκτόπισε στο φινάλε από την κορυφή τον Sebastian Vettel, σε μία διαδικασία κατατακτήριων δοκιμών όπου ο Lewis Hamilton τέθηκε από νωρίς εκτός μάχης!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η πίστα του Ιντερλάγκος υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με συννεφιά, θερμοκρασία αέρα στους 18 βαθμούς Κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος ήταν στους 28.

Το Q1 ξεκίνησε με απρόοπτο, με τον Lewis Hamilton να χάνει τον έλεγχο της W08 EQ Power+ στη γρήγορη δεξιά στροφή 7, με αποτέλεσμα να καταλήξει στον προστατευτικό τοίχο από ελαστικά.

Ατύχημα που προκάλεσε καθεστώς κόκκινης σημαίας και έθεσε τον παγκόσμιο πρωταθλητή εκτός συνέχειας της διαδικασίας. Ήταν η πρώτη φορά από πέρυσι στο Βέλγιο που ο 32χρονος τέθηκε εκτός μάχης από το Q1.

Μερικά λεπτά μετά είχαμε επανεκκίνηση της διαδικασίας, με τον Kimi Raikkonen να τοποθετεί τη Ferrari στην κορυφή, την ώρα που ο Max Vestappen αντιμετώπιζε προβλήματα με την υβριδική μηχανή της Renault που χρησιμοποιεί η Red Bull.

Που πρέπει να σημειωθεί πως περιλαμβάνει νέα MGU-H, που όμως έχει ήδη «γράψει χιλιόμετρα», άρα η τοποθέτησή της δεν έφερε ποινή.

Οι Ferrari χρησιμοποίησαν μόνο τη μαλακή γόμα ελαστικών, έχοντας τις θέσεις 1 και 3, με τον Valtteri Bottas να είναι σάντουιτς ανάμεσα στον Iceman και τον Sebastian Vettel, έχοντας όπως και όλοι οι υπόλοιποι την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli.

Στην ουρά, μαζί με τον Hamilton τέθηκαν νοκ-άουτ από τη συνέχεια οι δύο Sauber, η Toro Rosso του Pierre Gasly και η Williams του Lance Stroll.

Το Q2 ξεκίνησε με τον Bottas να σημειώνει νέο ρεκόρ πίστας, κατεβαίνοντας στο 1.08.901, την ώρα που όλοι πλην του Daniel Ricciardo είχαν την πολύ μαλακή γόμα με τα κόκκινα διακριτικά.

Μόνο ο Αυστραλός οδηγός της Red Bull πήρε την απόφαση να κάνει με τα μαλακά τον γρήγορο γύρο του σε αυτό το μέρος της διαδικασίας, που υπενθυμίζουμε πως σημαίνει πως με αυτό το σετ θα πρέπει να εκκινήσει και τον αγώνα.

Όμως παρότι ο Bottas βελτίωσε κι άλλο την επίδοσή του στην τελευταία του προσπάθεια, η Ferrari είχε απάντηση. Ήρθε διά χειρός Vettel, με τον Γερμανό να πέφτει στο 1.08.494, την ώρα που ο Verstappen σημείωνει την 3 καλύτερη επίδοση. Όσο για τη ζώνη αποκλεισμού, δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις, αφού σε αυτή ήταν ο Esteban Ocon με τη Force India, οι δύο Haas και η δεύτερη Toro Rosso με τον Hartley.

Στο Q3, η πρώτη ζαριά πήγε στον Vettel, που με χρόνο 1.08.360 ήταν 82 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Bottas, με τον Raikkonen στα τέσσερα δέκατα και τις Red Bull ακόμα πιο μακριά. Και κάπου εκεί, άρχισε να ψιχαλίζει αλλά όλοι κατάφεραν να κάνουν ένα γρήγορο γύρο ακόμα.

Ο Vettel δεν βελτίωσε την επίδοσή του, σε αντίθεση με τον Bottas που κατέβηκε στο 1.08.322 και αυτή η επίδοση του χάρισε την pole position για 38 χιλιοστά!

"Είμαι χαρούμενος γιατί κατάφερα να μας εκπροσωπήσω επάξια. Πάντα είναι ικανοποιητικό να κάνεις έναν καλό γύρο στο τέλος. Έχουμε καλό μονοθέσιο, θα έχουμε μεγάλη μάχη με τις Ferrari. Θα είναι ωραίος αγώνας αύριο", είπε ο pole man.

Στη δεύτερη σειρά του grid θα βρίσκονται η Ferrari του Kimi Raikkonen και η Red Bull του Max Verstappen, με τον έτερον "ταύρο" Daniel Ricciardo και τον Sergio Perez με τη Force India στην τρίτη.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Βραζιλίας: Pole για Bottas, στον τοίχο ο Hamilton

Το Grand Prix Βραζιλίας αρχίζει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ