FORMULA 1

GP Ισπανίας: Νίκη στρατηγικής από Hamilton

Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car during the Spanish Formula One Grand Prix at the Barcelona Catalunya racetrack in Montmelo, Spain, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Manu Fernandez)
Mercedes driver Lewis Hamilton of Britain steers his car during the Spanish Formula One Grand Prix at the Barcelona Catalunya racetrack in Montmelo, Spain, Sunday, May 14, 2017. (AP Photo/Manu Fernandez) AP

Ο Lewis Hamilton επικράτησε μετά από μεγάλη μάχη του Sebastian Vettel στο GP Ισπανίας και μείωσε τη διαφορά τους στους έξι βαθμούς στην κατάταξη των οδηγών.

Συναρπαστικό σε εξέλιξη και με αλλαγές στην κορυφή ήταν το Grand Prix Ισπανίας που αποτέλεσε τον πέμπτο γύρο του φετινού παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ο Lewis Hamilton μπορεί να έχασε τα ηνία όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα, όμως με όπλο τη στρατηγική, κατάφερε να βρεθεί ξανά μπροστά από τον μεγάλο του αντίπαλο στη μάχη του τίτλου, Sebastian Vettel.

Έτσι η μεταξύ τους διαφορά στη βαθμολογία μειώθηκε στους 6 βαθμούς. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Hamilton είχε επικρατήσει χθες του Vettel για μόλις 51 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Όμως ακολουθώντας το μοτίβο των υποστηρικτικών αγώνων του Σαββατοκύριακου, έτσι και στην F1 είδαμε να εκκινεί καλύτερα ο πιλότος που βρισκόταν στη δεύτερη θέση του grid. Έτσι ο Γερμανός βρέθηκε να οδηγεί την κούρσα, την ώρα που πίσω τους είχαμε χάος στην πρώτη στροφή. Η επαφή της Mercedes του Valtteri Bottas με τη Ferrari του Kimi Raikkonen, έστειλε τον Φινλανδό πάνω στη Red Bull του Max Verstappen.

Οι δύο περυσινοί διεκδικητές της νίκης στην πίστα της Καταλονίας τέθηκαν εκτός μάχης ενώ ο Bottas συνέχισε, παίζοντας μάλιστα και σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Κι αυτό διότι μετά την πρώτη του αλλαγή ελαστικών που ήρθε στον 15ο γύρο, ο Vettel βρέθηκε σύντομα στην ουρά του οδηγού της Mercedes. Κι αυτός έκανε ότι μπορούσε για να τον καθυστερήσει, ώστε ο Hamilton να μπορέσει να πλησιάσει μετά τη δική του αλλαγή ελαστικών.

Πράγματι ο Vettel έχασε πολύ χρόνο – τόσο που δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός πως στο δεύτερο stint είχε τη μαλακή γόμα ενώ ο Lewis τη σκληρή. Ενώ είχαμε καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας από τη σύγκρουση της McLaren του Stoffel Vandoorne και της Williams του Felipe Massa, ο Hamilton έκανε το δεύτερο pit stop. Η Ferrari καθυστέρησε να απαντήσει και όταν το έκανε, ο Vettel επέστρεψε στην πίστα δίπλα-δίπλα με τον Hamilton.

Έδωσαν μεγάλη μάχη, ακούμπησαν στην πρώτη στροφή αλλά ο Vettel κρατήθηκε μπροστά και συνέχισε να κρατιέται επί 6 γύρους. Τον βοηθούσε η "κίνηση" καθώς σε κάθε πέρασμα από τη μεγάλη ευθεία, έπαιρνε DRS από πιο αργό συνδυασμό που ήταν μπροστά του. Στο πρώτο πέρασμα από την ευθεία που δεν είχε DRS, δεν κατάφερε να παίξει άμυνα. Ο Hamilton πέρασε εύκολα και έφτασε στην 55η νίκη του! Έτσι μείωσε και τη μεταξύ τους διαφορά.

Το βάθρο συμπλήρωσε η Red Bull του Daniel Ricciardo, με τον Αυστραλό να έχει να σταθεί εκεί από το περυσινού Grand Prix στο Μεξικό! Παρότι ήταν τρίτος, η Red Bull δεν μπορεί να είναι χαρούμενη καθώς παρά τις αναβαθμίσεις στην RB13, ήταν 75 δευτερόλεπτα πίσω από τον νικητή! Εκτός αγώνα τέθηκε προδομένος από την υβριδική μηχανή της Mercedes ο Valtteri Bottas και σε συνδυασμό με τις εγκαταλείψεις των Verstappen/Raikkonen, είδαμε τις ομάδες που συνήθως μάχονται στο μέσο της κατάταξης, να μαζεύουν πολλούς βαθμούς!

Η Force India έκανε το 4-5 με τους Sergio Perez και Esteban Ocon, ο Nico Hulkenberg ήταν έκτος για λογαριασμό της Renault ενώ έκπληξη αποτέλεσε η έβδομη θέση του Pascal Wehrlein, παρότι η Sauber χρησιμοποιεί περυσινή υβριδική μηχανή της Ferrari. Πήρε όμως ποινή 5 δευτερολέπτων και στην τελική κατάταξη θεωρείται όγδοος. Τη βαθμολογούμενη δεκάδα συμπλήρωσαν οι δύο Toro Rosso και η Haas του Romain Grosjean.

Ακόμα στο μηδέν η McLaren, καθώς εκτός από την εγκατάλειψη του Vandoorne, ο Alonso ουσιαστικά τα έχασε όλα στην πρώτη στροφή. Εκκίνησε έβδομος και ενώ θα μπορούσε να είναι ακόμα και τέταρτος στη δεύτερη στροφή, ο Felipe Massa τον έστειλε εκτός πίστας. Έκτοτε έδωσε μάχες αλλά έμεινε δωδέκατος, δύο γύρους πίσω. Τουλάχιστον, αυτή τη φορά τερμάτισε.

Η συνέχεια, σε δύο εβδομάδες, με το Grand Prix Μονακό!

Θυμηθείτε το LIVE του αγώνα.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Ισπανίας: Νίκη στρατηγικής από Hamilton

Photo credits: AP Photo/Manu Fernandez

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ