FORMULA 1

GP ΗΠΑ: Νίκη τίτλου για Hamilton

Mercedes driver Lewis Hamilton (44), of Britain, leads cars through a turn during the Formula One U.S. Grand Prix auto race at the Circuit of the Americas, Sunday, Oct. 22, 2017, in Austin, Texas. (AP Photo/Eric Gay)
Mercedes driver Lewis Hamilton (44), of Britain, leads cars through a turn during the Formula One U.S. Grand Prix auto race at the Circuit of the Americas, Sunday, Oct. 22, 2017, in Austin, Texas. (AP Photo/Eric Gay) AP

Ο οδηγός της Mercedes πανηγύρισε στο Τέξας και αύξησε τη διαφορά του από τον Vettel στους 66 πόντους.

Την πέμπτη του νίκη στο Circuit of the Americas και ενδεχομένως σημαντικότερη, πανηγύρισε ο Lewis Hamilton. Ο Βρετανός που είχε την pole position για το GP ΗΠΑ, απώλεσε μόνο για λίγο την πρωτοπορία και περνώντας στον έκτο γύρο τον Vettel, δεν κοίταξε ξανά πίσω.

Πήρε μία εμφατική νίκη με την οποία αύξησε τη μεταξύ τους διαφορά στους 66 πόντους και είναι πλέον αγκαλιά με τον τίτλο αφού είναι μόλις 75 ακόμα διαθέσιμοι. Όσο για τη μάχη των κατασκευαστών, η Mercedes πανηγυρίζει ήδη τον τίτλο!

Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με την πίστα να έχει στεγνώσει μετά τις πρωινές καταιγίδες, το Ώστιν υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με θερμοκρασία αέρα στους 26 βαθμούς Κελσίου, ηλιοφάνεια και θερμοκρασία οδοστρώματος στους 35. Όταν έσβησαν τα κόκκινα φώτα ο Vettel πήρε την εσωτερική στην ανηφόρα για τη στροφή 1 και τελικά πέρασε τον Hamilton. Όμως από νωρίς φάνηκε πως ο Βρετανός είχε βρει πολύ καλό ρυθμό, κόλλησε πίσω από τη Ferrari και με τη βοήθεια του DRS πέρασε τον μεγάλο του αντίπαλο.

Ο Γερμανός προσπάθησε μάταια να απαντήσει και έπειτα η Ferrari προσπάθησε μέσω στρατηγικής να τον βοηθήσει. Τον φώναξε πρώτο για αλλαγή ελαστικών όμως αυτό δεν ήταν αρκετό καθώς η επιλογή των δύο αλλαγών δεν άλλαξε πολλά. Ο Hamilton, όπως και ο teammate του Valtteri Bottas αλλά και ο Kimi Raikkonen, μπήκαν πιο αργά στα pit και όταν το έκαναν, έβαλαν τη μαλακή γόμα επιλέγοντας να πάνε με αυτή μέχρι τέλους.

Ο Hamilton δεν απειλήθηκε, ούτε έχασε πραγματικά πολύ χρόνο όταν για λίγο βρέθηκε πίσω από τον Max Verstappen που με τη σειρά του περίμενε μέχρι τον 24ο γύρο για αλλαγή ελαστικών. Έτσι έφτασε στην ένατη φετινή νίκη του και δύσκολα θα το χάσει πλέον. Όσο για τον Vettel, με την πολύ μαλακή γόμα ελαστικών την οποία έβαλε στο τελευταίο stint είχε την ταχύτητα να επιτεθεί αλλά αυτό του χάρισε θέσεις – όχι την ευκαιρία να απειλήσει τον Hamilton. Πέρασε τον Bottas και στη συνέχεια βρέθηκε μπροστά και από τον Raikkonen, ελαχιστοποιώντας τις απώλειες.

Όμως παρότι στην κορυφή τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα, για το τελευταίο σκαλί του βάθρου είχαμε δράμα. Ο Verstappen πέρασε τον Raikkonen στον τελευταίο γύρο, όμως οι αγωνοδίκες έκριναν πως είχε πάρει προβάδισμα ξεπερνώντας τα όρια της αγωνιστικής διαδρομής, έτσι του έδωσαν ποινή 5 δευτερολέπτων που τον έριξε ξανά τέταρτο. Όμως και πάλι, ήταν εντυπωσιακή η εμφάνισή του, καθώς είχε εκκινήσει μόλις 16ος!

Ο Bottas μπήκε στο τέλος για αλλαγή ελαστικών, δεν είχε άλλωστε κάτι να χάσει αφού είχε προβάδισμα άνω του ενός λεπτού από τους υπόλοιπους. Με τη δική του πέμπτη θέση και τους 25 πόντους του Hamilton, η Mercedes σφράγισε έναν ακόμα τίτλο στους κατασκευαστές, τον τέταρτο συνεχόμενο!

Έκτος ήταν ο Ocon σε μία ακόμα αξιοπρόσεκτη εμφάνιση, έβδομος ο Carlos Sainz σε ένα πολύ καλό ντεμπούτο με την Renault ενώ τη βαθμολογούμενη δεκάδα έκλεισαν η Force India του Sergio Perez, η Williams του Felipe Massa και η Toro Rosso του Daniil Kvyat που επέστρεψε μετά από απουσία δύο αγώνων.

Στη λίστα των εγκαταλείψεων βρέθηκε το όνομα του Daniel Ricciardo που ενώ μετά τα πρώτα pit stop έκανε ταχύτερους γύρους, προδόθηκε από τον κινητήρα της TAG (Renault).

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP ΗΠΑ: Νίκη τίτλου για Hamilton

Η συνέχεια είναι σε μία μόλις εβδομάδα, στο Μεξικό!

Photo credits: AP Photo/Eric Gay

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ