FORMULA 1

GP Αυστρίας: Pole position για Bottas

Großer Preis von Österreich 2017, Freitag - Wolfgang Wilhelm
Großer Preis von Österreich 2017, Freitag - Wolfgang Wilhelm DAIMLER AG

Η Mercedes πανηγύρισε την pole position στο Red Bull Ring, αλλά πρωταγωνιστής αυτή τη φορά για τα ασημί βέλη ήταν ο Valtteri Bottas. (φωτογραφίες)

Τη δεύτερη pole position της καριέρας του πανηγύρισε στην Αυστρία ο Valtteri Bottas. Ο Φινλανδός επικράτησε σε μία επεισοδιακή διαδικασία, χρυσώνοντας το χάπι για τη Mercedes αφού λόγω ποινής, ο τρίτος σε χρόνους Lewis Hamilton, θα εκκινήσει μόλις όγδοος. Δίπλα στο ασημί βέλος του Bottas θα εκκινήσει η Ferrari του Sebastian Vettel. Όμως ας δούμε αναλυτικά τι έγινε στο Red Bull Ring.

Το οροπέδιο του Σπίλμπεργκ υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με καλοκαιρία, συννεφιά, θερμοκρασία αέρα στους 30 βαθμούς κελσίου ενώ αυτή του οδοστρώματος είχε σκαρφαλώσει στους 47. Πολύ μαλακή και πάρα πολύ μαλακή ήταν οι δύο γόμες που χρησιμοποιήθηκαν στο FP1. Με την πρώτη ο Vettel κινήθηκε στο 1.05.585, με τη δεύτερη ο Hamilton κατέβηκε στο 1.05.238, την ώρα που ο Kevin Magnussen έμπαινε στα pit με σπασμένη ανάρτηση στη Haas.

O Hamilton βελτίωσε ακόμα περισσότερο την επίδοσή του, στο 1.05.064, την ώρα που πίσω του περνούσε η Ferrari του Kimi Raikkonen, με τον Φινλανδό να βάζει την ultra soft γόμα ελαστικών. Όμως στη ζώνη αποκλεισμού είχαμε εκπλήξεις. Κι αν το να βρει κανείς στην τελευταία πεντάδα τη Renault του Jolyon Palmer και τις δύο Sauber ήταν στανταράκι, ο διπλός αποκλεισμός για τη Williams ήταν μη αναμενόμενος. Συγκεκριμένα, έχουν περάσει τρία χρόνια, από το Grand Prix του Σίλβερστοουν το 2014, από την τελευταία φορά που είχαμε δει εκτός Q2 και τα δύο μονοθέσια της ιστορικής ομάδας.

Στο Q2 οι χρόνοι έπεσαν ακόμα πιο χαμηλά, με ταχύτερο όλων τον Valtteri Bottas! Ο Φινλανδός σταμάτησε τα χρονόμετρα στο 1.04.316 και ήταν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον Vettel και τον teammate του, με τον Hamilton να είναι ο μοναδικός οδηγός που στο χρησιμοποίησε την πολύ μαλακή γόμα σε αυτή την περίοδο. Κίνηση στρατηγικής, καθώς λόγω της ποινής 5 θέσεων στο grid για αλλαγή κιβωτίου, η Mercedes είχε αποφασίσει να ακολουθήσει εναλλακτική στρατηγική. Έτσι ο Βρετανός θα εκκινήσει με αυτά τα ελαστικά ενώ όλοι γύρω του με τα πάρα πολύ μαλακά.

Στη ζώνη αποκλεισμού βρέθηκαν ο Nico Hulkenberg (Renault), οι δύο McLaren, ο Daniil Kvyat (Toro Rosso) και ο Magnussen που ο χρόνος που είχε πετύχει πριν σπάσει η πίσω ανάρτηση της Haas, ήταν αρκετά για να τον τοποθετήσει στην 15άδα. Είναι αξιοσημείωτο πως ο Fernando Alonso ήταν ταχύτερος του Stoffel Vandoorne παρότι στη δική του MCL32 έχει το προηγούμενο spec της υβριδικής μηχανής της Honda, ενώ ο Βέλγος το spec 3!

Στο Q3 οι συνήθεις μονομάχοι διεκδίκησαν την pole. Mercedes εναντίον Ferrari, με τον Bottas να δίνει το ρυθμό στην αρχή, με επίδοση στο 1.04.251. Ο Vettel ήταν μόλις 42 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργός αλλά μπροστά από τον Hamilton και τον Kimi Raikkonen. Κι ενώ όλοι πήγαιναν για τον τελευταίο «πυροβολισμό», η ακινητοποιημένη Haas του Romain Grosjean προκάλεσε κίτρινες σημαίες και ουσιαστικά έδωσε τέλος στη μάχη. Ο Bottas πήρε την pole, θα έχει δίπλα του τον Vettel ενώ στη δεύτερη σειρά του grid θα είναι η Ferrari του Iceman και η Red Bull του Daniel Ricciardo καθώς εκείνη του Verstappen, κατέληξε στην αμμοπαγίδα της στροφής 7. Όντας τρίτος στην κατάταξη, ο Hamilton θα αναγκαστεί να εκκινήσει όγδοος.

Αναλυτικά η κατάταξη:

GP Αυστρίας: Pole position για Bottas
TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ