FORMULA 1

Φρενάροντας στη Monza

GP ITALIA F1/2016 
© FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE)
GP ITALIA F1/2016 © FOTO STUDIO COLOMBO PER FERRARI MEDIA (© COPYRIGHT FREE) © FERRARI MEDIA

Δείτε video με το σημείο μέγιστης καταπόνησης των φρένων στο σιρκουί της Monza που φιλοξενεί το ιταλικό Grand Prix.

Η πίστα στο πάρκο της Monza έχει το παρατσούκλι "Ναός της Ταχύτητας" αφού εκεί επιτυγχάνεται η υψηλότερη τελική ταχύτητα αλλά και ο υψηλότερη μέση ωριαία ταχύτητα σε όλη τη σεζόν. Πράγμα που εύλογα καταπονεί τις μονάδες ισχύος, "πονάει" όμως και τα φρένα αφού υπάρχουν και 3 δυνατά σημεία φρεναρίσματος.

Το πλέον επίπονο για τα συστήματα πέδησης των μονοθεσίων, είναι στο φινάλε της ευθείας εκκίνησης τερματισμού. Προσεγγίζοντας το chicane "Variante del Rettifilo",τα μονοθέσια επιβραδύνουν κατά 244 χιλιόμετρα την ώρα, σε μόλις 69 μέτρα, σε μία διαδικασία όπου αποβάλλονται 2.948 kilowatts ισχύος. Οι οδηγοί δέχονται δυνάμεις της τάξης των 5.3 G ενώ ασκούν στο πεντάλ του φρένου πίεση που ισοδυναμεί με 180 κιλά.

Πάντως πέραν αυτών, τα άλλα πέντε σημεία κατά τη διάρκεια του γύρου που οι πιλότοι πατούν φρένο στη μήκους 5.793 μέτρων διαδρομή, δεν έχουν τόσο μεγάλες απαιτήσεις.

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του οδηγού της Red Bull Razing, Daniel Ricciardo: "Οι μεγαλύτερες προκλήσεις στη Μόντσα, είναι οι ζώνες πέδησης. Το πρώτο chicane είναι ιδανικό παράδειγμα: το προσεγγίζεις με την υψηλότερη ταχύτητα που αναπτύσσουν τα μονοθέσια της F1 όλο το χρόνο και φρενάρεις για μία από τις πιο αργές στροφές όλης της σεζόν! Επιπρόσθετα, πρέπει να στρίψεις με τα χαμηλότερα επίπεδα κάθετης δύναμης σε όλη τη σεζόν, με αποτέλεσμα το μονοθέσιο να γλιστράει και να καθυστερεί να επιβραδύνει. Δεν έχεις την πολυτέλεια του μπλοκαρίσματος των τροχών αλλά παράλληλα, δεν πρέπει να χάσεις χρόνο πατώντας πρόωρα τα φρένα".

Photo Credits: ferrarimediacentre.com

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ