FORMULA 1

Φαρίνα και πέτυχε!

Φαρίνα και πέτυχε!

Σαν σήμερα πριν από 65 χρόνια πραγματοποιήθηκε το πρώτο Grand Prix του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Δείτε εικόνες από το μαγιάτικο Σίλβερστοουν (videos).

Το πρώτο Grand Prix (μεγάλο έπαθλο στα ελληνικά) πραγματοποιήθηκε το 1906 στην πίστα Λε Μαν, αν και οι πρώτοι οργανωμένοι αγώνες αυτοκινήτου είχαν ξεκινήσει από το 1894 στη Γαλλία.

Ο αγώνας Grand Prix έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη Φόρμουλα 1. Grand Prix διεξάγονταν πριν και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, διαμορφώνοντας αγωνιστικούς ήρωες όπως ο Ιταλός Τάζιο Νουβολάρι και ο Γερμανός Μπερντ Ροζμέγιερ.

Στις 13 Μαΐου του 1950 ξεκίνησε η ιστορία της Φόρμουλα 1 με τη διεξαγωγή του πρώτου αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος, στο πρώην αεροδρόμιο του Σίλβερστοουν στην Αγγλία.

Σχεδόν σύσσωμη η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας με επικεφαλής τον τέως βασιλιά Γεώργιο τον 6ο και τη νεαρή βασίλισσα Ελισάβετ παρακολούθησε τον αγώνα, ενώ ένας πρίγκιπας βρισκόταν ανάμεσα στους συμμετέχοντες. Επρόκειτο για τον Mπ.Μπίρα, τον πρίγκιπα του Σιάμ (νυν Ταϊλάνδη) που έμαθε να οδηγεί αγωνιστικά αυτοκίνητα και να πιλοτάρει μαχητικά αεροσκαφη, όταν τον έστειλαν στο Λονδίνο για σπουδές.

Στο πρώτο Grand Prix συμμετείχαν ο "Maestro" Χουάν Μανουέλ Φάντζιο, ο μετέπειτα πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής με την Alfa Romeo, τη Maserati, τη Mercedes (Daimler Benz) και τη Ferrari, ο Ιταλός Τζουζέπε "Νίνο" Φαρίνα που είχε πολεμήσει στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ο Μονεγάσκος Λουί Σιρόν, πρώην προσωπικός οδηγός του Ανρί Φιλίπ Πετέν.

Η πρώτη νίκη στην ιστορία της Φόρμουλα 1 ήταν ένας "μονόλογος" της Alfa Romeo. Ο Φαρίνα, ο επονομαζόμενος "τζέντλεμαν του Τορίνο", ο Ιταλός Λουίτζι Φατζιόλι, ο Φάντζιο και ο Βρετανός Ρετζ Παρνέλ είχαν εξασφαλίσει τις τέσσερις πρώτες θέσεις στην εκκίνηση.

Ο Φάντζιο εγκατέλειψε με προβλήματα στον κινητήρα και έτσι ο Φαρίνα πήρε την καρό σημαία με διαφορά 2.5 δευτερολέπτων από τον Φατζιόλι και τρίτο τον Παρνέλ, παρά το γεγονός πως ο Βρετανός είχε χτυπήσει ένα λαγό. Ήταν το μοναδικό βάθρο στην καριέρα του. Όχι, δεν λούστηκαν με σαμπάνια οι νικητές, το... έθιμο ξεκίνησε κατά λάθος ο Αμερικανός Νταν Γκέρνεϊ, ένας από τους σπουδαίους που δεν γεύθηκε τη χαρά του τίτλου.

Και επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για το μέγεθος του grid στο πρώτο Grand Prix στην ιστορία της Φόρμουλα 1 συμμετοχή έθεσαν 26 οδηγοί, 21 συμμετείχαν στις δοκιμές και τερμάτισαν 11 οδηγοί.

H Alfa Romeo πήρε τη νίκη στους έξι από τους επτά αγώνες, αφού στο 3ο αγώνα, τα 500 μίλια της Ιντιανάπολις καμιά ομάδα δεν είχε τα χρήματα για να αγωνιστεί, πόσο μάλλον να καλύψει τα έξοδα του ταξιδιού. Από τρεις νίκες για τον Φαρίνα και τον Φάντζιο με τον Ιταλό να στέφεται πρωταθλητής χάρη στην 4η θέση που είχε πάρει στο Σπα.

Δείτε στιγμιότυπα:

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ