FORMULA 1

British GP Preview (Γραφήματα)

NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 06:  Drivers return to the grid for a restart after the race was red-flagged following a collision during the British Formula One Grand Prix at Silverstone Circuit on July 6, 2014 in Northampton, United Kingdom.  (Photo by Drew Gibson/Getty Images)
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 06: Drivers return to the grid for a restart after the race was red-flagged following a collision during the British Formula One Grand Prix at Silverstone Circuit on July 6, 2014 in Northampton, United Kingdom. (Photo by Drew Gibson/Getty Images) GETTY IMAGES

Στο Silverstone όπου διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία αγώνας της F1, φιλοξενείται το 3ήμερο 8-10/7 το 10ο Grand Prix της χρονιάς.

Η πίστα βρίσκεται 5km νότια του Towcester και αποτελεί γνώριμο περιβάλλον για αρκετές ομάδες της F1, καθώς κοντά σε αυτήν βρίσκονται τα εργοστάσια των περισσότερων ομάδων του γκριντ.

Πρόκειται για ένα παλιό αεροδρόμιο το οποίο διαμορφώθηκε κατάλληλα για να πληρεί τις προδιαγραφές που ορίζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία.

Εκεί διεξήχθη για πρώτη φορά στην ιστορία αγώνας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της F1 στις 13 Μαϊου του 1950, με νικητή τον Giuseppe «Nino» Farina (Alfa Romeo). Από τότε έχουν φιλοξενηθεί συνολικά 48 GP της Formula 1.

SILVERSTONE CIRCUIT

Μήκος πίστας: 5,891 χιλιόμετρα
Αριθμός γύρων: 52
Απόσταση αγώνα: 306,198 χιλιόμετρα
Ρεκόρ πίστας: 1:33.401 (Mark Webber - 2013)
Πρώτο GP: 1950
Νικητής 2015: Lewis Hamilton (Mercedes)
Pole position 2015: Nico Rosberg (Mercedes)
Επίσημο site: www.silverstone.co.uk

Τεχνικές πληροφορίες:

Κατανάλωση καυσίμου: 2.5kg στο γύρο
Οι πιλότοι οδηγούν τέρμα γκάζι στο 66% του γύρου
Φθορά φρένων: Μεσαία
Αλλαγές ταχυτήτων: 48 στο γύρο / 2.496 συνολικά στον αγώνα
Μεγαλύτερη ευθεία: 780m
Μέγιστη ταχύτητα: 320km/h
Δύο ζώνες DRS
Μήκος pitlane: 489m

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ (TV)

To 2010 η πίστα υπέστη σημαντικές αλλαγές. Το νέο Silverstone διαθέτει ένα καινούριο κομμάτι, το Arena Section, το οποίο ξεκινάει από τη στροφή Abbey μπαίνει προς το εσωτερικό της παλιάς πίστας και μετά από 5 στροφές επιστρέφει στην παλιά διαδρομή, στη στροφή Brooklands. Επίσης σημαντική δουλειά έχει γίνει στο θέμα των θεατών καθώς οι κερκίδες έχουν έρθει πιο κοντά στην άσφαλτο, ενώ έχουν δημιουργηθεί λόφοι για να μπορούν οι φίλαθλοι να παρακολουθήσουν μεγαλύτερο κομμάτι πίστας.

To 2011 η πίστα απέκτησε και νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Το σύμπλεγμα ονομάζεται Wing και είναι πραγματικό έργο τέχνης τόσο σχεδιαστικά, όσο και εργονομικά. Καινούρια είναι τα paddock, τα pits με 41 θέσεις, οι αίθουσες Τύπου, οι χώροι φιλοξενίας, το βάθρο των νικητών και η αίθουσα του Αλυτάρχη, ενώ μέσα σε όλη την πτέρυγα μπορούν να φιλοξενηθούν 800 άτομα. Το συνολικό κόστος των έργων ανήρθε σε 32 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώστε επίσης ότι έχει αλλάξει και το σημείο εκκίνησης, που έχει μεταφερθεί στην ευθεία πριν από την Abbey, η οποία πλέον είναι η πρώτη στροφή της πίστας. Εκεί χτίστηκε το εντυπωσιακό Wing, που στεγάζει τα γκαράζ των ομάδων.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΟΔΗΓΩΝ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ

Είναι μια γρήγορη πίστα με συνεχή ροή με υψηλές απαιτήσεις από τα ελαστικά ειδικά στις γρήγορες καμπές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σημαντικό επίπεδο φθοράς και σημαντική πτώση στην απόδοση των ελαστικών ειδικά εάν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, πράγμα που το περιμένουμε φέτος.

Η πίστα υπό το πρίσμα των ελαστικών

• Το Silverstone είναι μια από τις πίστες όπου απαντώνται οι υψηλότερες πλευρικές φορτίσεις για τα ελαστικά, σε όλη τη σεζόν.
• Υψηλές τιμές κάθετης δύναμης πιέζουν προς τα κάτω τα μονοθέσια και τα ελαστικά δέχονται σημαντικές δυνάμεις από όλες τις διευθύνσεις.
• Ο καιρός παραδοσιακά είναι απρόβλεπτος, μπορεί να έχουμε λιακάδα ή καταρρακτώδη βροχή.
• Αναμένονται τουλάχιστον δυο πιτ στοπ ανά μονοθέσιο λόγω υψηλών τιμών φθοράς των ελαστικών αλλά και πτώσης στην απόδοσή τους λόγω θερμικής καταπόνησης.
• H άσφαλτος προσφέρει υψηλά επίπεδα πρόσφυσης αυτό επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στην επιφάνεια του ελαστικού.
• Όπως έγινε και το 2014, αμέσως μετά τον αγώνα του Silverstone θα διεξαχθούν εκεί, δυο μέρες δοκιμών εξέλιξης.

British GP Preview (Γραφήματα)

Οι τρεις επιλεγμένες γόμες

• Πορτοκαλί σκληρή: Δεν την έχουμε δει πολύ συχνά φέτος αλλά λογικά θα χρησιμοποιηθεί σε κάποιο σημείο του αγώνα στο Silverstone.
• Άσπρη, μέση: Θα είναι δημοφιλές ως ελαστικό αγώνα ενώ αποτελεί μαζί με τη σκληρή γόμα τις δυο υποχρεωτικές επιλογές για το τριήμερο.
• Κίτρινη, μαλακή: Βρίσκεται σε όλους τους αγώνες φέτος και είναι η πιο μαλακή διαθέσιμη γόμα, στο Silverstone. Ήταν η πιο δημοφιλής επιλογή των ομάδων αν δει κανείς τις ποσότητες που επέλεξαν.
• Είναι μόλις η δεύτερη φορά φέτος-μετά την Ισπανία- που θα κάνει την εμφάνισή της, η σκληρή γόμα. Αυτό συμβαίνει λόγω της υψηλής φόρτισης και των υψηλών απαιτήσεων της Βρετανικής πίστας που συνδυάζει ευθείες υψηλής ταχύτητας, με απότομες αλλαγές πορείας.

British GP Preview (Γραφήματα)

Ο αγώνας του 2015

• Ο αγώνας επηρεάστηκε από την βροχή και την παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας, αυτά μπέρδεψαν τη στρατηγική. Ο νικητής του αγώνα Lewis Hamilton σταμάτησε δυο φορές, στον 19ο γύρο έβγαλε τη μέση γόμα και έβαλε τη σκληρή και μετά στον 43ο γύρο έβαλε τα ενδιάμεσα ελαστικά.
• Καθώς η βροχή άρχισε να πέφτει απότομα λίγο πριν το τέλος του αγώνα η καλύτερη εναλλακτική στρατηγική ήταν μια πολύ αισιόδοξη. Ο Sebastian Vettel σταμάτησε πιο νωρίς απ' όλους για ενδιάμεσα ελαστικά, αυτό του επέτρεψε να κερδίσει δυο θέσεις και ν' ανέβει στο βάθρο.

Paul Hembery, Αγωνιστικός διευθυντής Pirelli

« Η πλειοψηφία των οδηγών επέλεξε κυρίως την πιο μαλακή από τις διαθέσιμες γόμες. Αυτό αποτελεί σταθερή τάση και το βλέπουμε όλη τη χρονιά. Είναι ξεκάθαρο ότι αρκετοί οδηγοί σκοπεύουν να υιοθετήσουν επιθετική στρατηγική, αυτό σε μια πίστα όπως το Silverstone μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά pit stop. Όπως φάνηκε πέρυσι ο καιρός είναι τυπικά Βρετανικός, απρόβλεπτος πιθανόν θα έχουμε αντίστοιχα απρόβλεπτο αγώνα».

Με τη γλώσσα των αριθμών

Ο Jim Clark και ο Alain Prost είναι οι πιλότοι με τις περισσότερες νίκες στο ενεργητικό τους έχοντας πανηγυρίσει από πέντε φορές έκαστος τη νίκη στο βρετανικό GP.

Σημειώστε δε ότι ο Γάλλος πανηγύρισε όλες του τις νίκες επί βρετανικού εδάφους στο Silverstone.

Από τους εν ενεργεία πιλότους τις περισσότερες νίκες στο Silverstone τις έχει ο Lewis Hamilton (2). δύο νίκες έχει ο Fernando Alonso και από μία οι: Νico Rosberg (Mercedes), Sebastian Vettel (2009) και Kimi Raikkonen (2007).

Η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στο Βρετανικό GP είναι η Ferrari, με 16. Μάλιστα, η πρώτη νίκη της Scuderia σημειώθηκε στο Silverstone το 1951 από τον José Froilan Gonzalez. Στη δεύτερη θέση με 14 νίκες βρίσκεται η McLaren, ενώ η Williams έχει 10 νίκες.

Στο Silverstone συγκεκριμένα, η Ferrari έχει πετύχει 13 νίκες, η McLaren 12 και η Williams 8. Από τρεις έχουν η Red Bull και η Mercedes.

Για τον Jenson Button αυτό θα είναι το 16ο βρετανικό GP στο οποίο λαμβάνει μέρος. Παρ' όλα αυτά ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2009 δεν έχει καταφέρει να ανέβει ποτέ στο βάθρο. Τα καλύτερα αποτελέσματα που έχει είναι η 4η θέση που πήρε το 2004 με την B.A.R και το 2010 με τη McLaren.

H pole position δεν συνεπάγεται και νίκη στο Silverstone, τουλάχιστον βάσει στατιστικών. Από το 2000 και έπειτα μόλις σε τέσσερις περιπτώσεις νίκησε αυτός που είχε την pole (Barrichello το 2003, Alonso το 2006, ο Vettel το 2009 και ο Hamilton το 2015).

Συνήθως, ο νικητής προκύπτει από την πρώτη 4άδα του γκριντ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ποτέ στην ιστορία δεν έχει νικήσει πιλότος που ξεκίνησε εκτός 10άδας.

Προηγούμενοι νικητές στο Silverstone

2015: Lewis Hamilton (Mercedes)
2014: Lewis Hamilton (Mercedes)
2013: Nico Rosberg (Mercedes)
2012: Mark Webber (Red Bull)
2011: Fernando Alonso (Ferrari)
2010: Mark Webber (Red Bull)
2009: Sebastian Vettel (Red Bull)
2008: Lewis Hamilton (McLaren Mercedes)
2007: Kimi Raikkonen (Ferrari)
2006: Fernando Alonso (Renault)
2005: Juan Pablo Montoya (McLaren Mercedes)
2004: Michael Schumacher (Ferrari)
2003: Rubens Barrichello (Ferrari)
2002: Michael Schumacher (Ferrari)
2001: Mika Hakkinen (McLaren Mercedes)
2000: David Coulthard (McLaren Mercedes)
1999: David Coulthard (McLaren Mercedes)
1998: Michael Schumacher (Ferrari)
1997: Jacques Villeneuve (Williams Renault)
1996: Jacques Villeneuve (Williams Renault)
1995: Johnny Herbert (Benetton Renault)

Διαβάστε, ακόμα:

O «ψεύτης» Lewis τα έκανε... λαμπόγυαλο στο Baku!

Η λατρεία του Vettel για τις κλασσικές μοτοσυκλέτες

Πως φτάσαμε μέχρι τον... εμφύλιο του τελευταίου γύρου (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)

Δείτε στιγμιότυπα από το επεισοδιακό GP Αυστρίας

ΠΗΓΗ: www.caranddriver.gr

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ