FORMULA 1

Αντιδρούν οι πιλότοι, στον αέρα οι αλλαγές στις κατατακτήριες!

MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06:  Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP leads the field at the start of the Formula One Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 6, 2015 in Monza, Italy.  (Photo by Mark Thompson/Getty Images)
MONZA, ITALY - SEPTEMBER 06: Lewis Hamilton of Great Britain and Mercedes GP leads the field at the start of the Formula One Grand Prix of Italy at Autodromo di Monza on September 6, 2015 in Monza, Italy. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) GETTY IMAGES

Το Πρωτάθλημα αρχίζει και το format των κατατακτήριων ακόμα να οριστικοποιηθεί!

Προ ημερών είχαμε την επίσημη ανακοίνωση για τις αλλαγές που θα ισχύσουν από φέτος στον τρόπο διεξαγωγής της μάχης για την pole position, με τον ισχυρό άνδρα του σπορ, Bernie Ecclestone να φέρνει τα πάνω κάτω λίγα 24ωρα αργότερα λέγοντας πως λόγω προβλημάτων που υπάρχουν με το λογισμικό το νέο σύστημα δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από την Αυστραλία, αλλά από τον 5ο αγώνα της χρονιάς, το ισπανικό Grand Prix.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΕΝΙΟΣ ΚΑΤΗΣ

Και ο τραγέλαφος συνεχίζεται καθώς την Τετάρτη διέρρευσαν κάποιες αλλαγές στο νέο σύστημα που επιτρέπουν την εφαρμογή του από τον πρώτο κιόλας αγώνας της χρονιάς.

Οι βασικές αλλαγές αφορούν στο Q1 και στο Q2 τα οποία θα έχουν διάρκεια 16 λεπτά έκαστο, με τους αποκλεισμούς των πιλότων (ο πιο αργός θα βγαίνει νοκ άουτ κάθε 90 δευτερόλεπτα) να ξεκινούν έπειτα από επτά λεπτά. Υπό αυτές τις συνθήκες στο Q3 θα προκρίνονται 8 αντί για 10 οδηγοί που θα έχουν στη διάθεσή τους 12 λεπτά για να διεκδικήσουν την pole.

Ακόμα και αυτές οι αλλαγές όμως δεν είναι οριστικές. Και αυτό γιατί οι άμεσα εμπλεκόμενοι, δηλαδή οι πιλότοι, κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι είναι με την απόφαση των ιθυνόντων να αλλάξουν το format λίγο πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος.

Το βράδυ της Τετάρτης, 13 οδηγοί συναντήθηκαν με τον αγωνιστικό διευθυντή της FIA, Charlie Whiting στην πίστα της Catalunya όπου διεξάγεται το τελευταίο 4ήμερο δοκιμών εξέλιξης πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος και του εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις επερχόμενες αλλαγές.

« Μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας με τον Charlie. Δεν είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τους κανονισμούς που θέλουν να εφαρμόσουν. Ας δούμε μήπως μπορέσουν να τους αλλάξουν», ανέφερε στο Sky Sports News ο Sergio Perez της Force India που βρέθηκε μαζί με τους Nico Hulkenberg, Sebastian Vettel, Kimi Raikkonen, Nico Rosberg, Esteban Gutierrez, Romain Grosjean, Kevin Magnussen, Jolyon Palmer, Max Verstappen, Carlos Sainz Jr, Felipe Massa, Jenson Button στη συνάντηση.

« Μπορεί να είναι πολύπλοκο για το κοινό να καταλάβει. Εδώ είναι πολύπλοκο για εμάς ήδη, οπότε για τον κόσμο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Αισθανόμαστε ότι οι κατατακτήριες δοκιμές είναι καλές ως έχουν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να προχωρήσουμε σε αλλαγές», πρόσθεσε ο πιλότος της Force India.

Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο Jenson Button. « Μου αρέσει να έχουμε νέους κανονισμούς, είναι διασκεδαστικό να μαθαίνεις νέους κανονισμούς. Ο κόσμος θα κάνει λάθη τα οποία θα βοηθήσουν εμάς που δεν διαθέτουμε και το πιο ανταγωνιστικό μονοθέσιο. Νομίζω όμως ότι υπάρχουν πολλά πιο σημαντικά θέματα και άλλοι τομείς της F1 που θα πρέπει να εξετάσουμε προτού αρχίσουμε να κάνουμε άνω κάτω το σύστημα κατατακτήριων δοκιμών που πιστεύω ότι είναι αρκετά καλό», είπε χαρακτηριστικά ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2009.

Από την πλευρά του ο Kevin Magnussen της Renault, είπε: « O Charlie ζήτησε τη γνώμη μας για μια σειρά από θέματα. Προφανώς και θα ήταν πολύ ωραίο να γνωρίζουμε το format των κατατακτήριων δοκιμών, καθώς θα ήταν πιο εύκολο για μας να προετοιμαστούμε. Θα δούμε τι θα γίνει. Είπαμε τη γνώμη μας, αλλά δεν εξαρτάται από εμάς η απόφαση».

Η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί την Παρασκευή από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Μηχανοκίνητων Σπορ που θα συνεδριάσει στη Γενεύη. Ίδωμεν!

Διαβάστε ακόμα στο Car and Driver

Η ανταλλαγή που ποτέ δεν έγινε!

Πως θα αλλάξει η Formula 1 το 2017

Καθυστερεί το νέο σύστημα κατατακτήριων δοκιμών!

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ