FORMULA 1

Αναλύοντας την πίστα της Suzuka (VIDEO)

2014 Formula One Japanese Grand Prix
Suzuka International Racing Course, Mie Prefecture, Japan. 2nd -5th October 2014.
Circuit detail, Atmosphere, 
World Copyright: © Andrew Hone Photographer 2014.
Ref:  _ONY8116
2014 Formula One Japanese Grand Prix Suzuka International Racing Course, Mie Prefecture, Japan. 2nd -5th October 2014. Circuit detail, Atmosphere, World Copyright: © Andrew Hone Photographer 2014. Ref: _ONY8116 ANDREW HONE PHOTOGRAPHER

Μετά τον αγώνα στους δρόμους της Σιγκαπούρης για τον οποίο είχαν επιλεγεί οι δυο πιο μαλακές γόμες από την γκάμα της Pirelli, η Formula 1 χωρίς διακοπή πάει στην Ιαπωνία αυτό το Σαββατοκύριακο.

Για την πίστα της Suzuka έχουν επιλεγεί οι δυο πιο σκληρές γόμες της γκάμας: Η σκληρή P Zero Orange (πορτοκαλί σιρίτι) και η μέση P Zero White (λευκό σιρίτι).

Αυτό συνέβη γιατί η πίστα της Suzuka περιέχει μερικές από τις πιο γρήγορες και απαιτητικές στροφές όπως η θρυλική 130R που αποτελεί μέρος της ιστορίας της F1. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται εξαιρετικά μεγάλα ποσά ενέργειας τα οποία μεταφέρονται διαμέσου των ελαστικών και προκαλούν υπερθέρμανση στο πέλμα τους. Για να παραμείνει σταθερή η πρόσφυση απαιτούνται οι πιο ανθεκτικές γόμες της γκάμας μας.

Δεδομένου του περίφημου άστατου καιρού στη Suzuka είναι πιθανό να δούμε τα βρόχινα ελαστικά Cinturato αλλά και τα ενδιάμεσα να παίζουν το ρόλο τους το Σαββατοκύριακο παρότι φέτος το Ιαπωνικό Grand Prix διοργανώνεται μια βδομάδα νωρίτερα από πέρυσι.

«Η Suzuka είναι για τα ελαστικά μια από τις πιο επιθετικές πίστες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε όλο το πρόγραμμα της Fοrmula 1. Είναι στο ίδιο επίπεδο με το Silverstone και το Spa», αναφέρει ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Paul Hembery και προσθέτει: «Τα τελευταία χρόνια έχει στρωθεί νέα άσφαλτος, αυτό μείωσε την τραχύτητα του οδοστρώματος αλλά δεν μείωσε τη συνολική πρόκληση που θέτει η Suzuka ανεξαρτήτως μορφής ή σχήματος. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα δεν είναι ασυνήθιστα στην Ιαπωνία: Είτε βρέχει πολύ είτε έχει πολύ ζέστη. Αμφότερα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και ενδιάμεσες σ' αυτά καταστάσεις, οπότε είναι συνολικά μια εξαιρετικά σκληρή πίστα. Οι οδηγοί λατρεύουν την εμπειρία οδήγησης ενώ κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι κερκίδες είναι κατάμεστες με φιλάθλους παθιασμένους αλλά και γνώστες του αθλήματος περισσότερο ίσως από οπουδήποτε αλλού. Οι φίλαθλοι είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία που καθιστούν τη Suzuka τόσο ιδιαίτερη. Σίγουρα στις σκέψεις όλων μας θα βρίσκεται αυτό το Σαββατοκύριακο, περισσότερο απ' ότι άλλες στιγμές, ο Jules Bianchi».

Τεχνικές πληροφορίες

Κατανάλωση καυσίμου: 1.8kg στο γύρο

Οι πιλότοι οδηγούν τέρμα γκάζι στο 65% του γύρου

Φθορά φρένων: Χαμηλή

Αλλαγές ταχυτήτων: 42 στο γύρο / 2.226 συνολικά στον αγώνα

Μεγαλύτερη ευθεία: 900m

Μέγιστη ταχύτητα: 324km/h

Μία ζώνη DRS

Μήκος pitlane: 413m

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τα ελαστικά

Η Suzuka είναι μια γρήγορη πίστα με συνεχή ροή. Αναπτύσσονται πολύ υψηλά πλευρικά ενεργειακά φορτία (στις γρήγορες καμπές) ενώ αντίθετα τα διαμήκη φορτία είναι χαμηλά αυτό καταδεικνύει πως δεν υπάρχουν πολλά σημεία απότομης επιτάχυνσης ή επιβράδυνσης.

Αντίθετα οι οδηγοί διατηρούν υψηλή μέση ωριαία ταχύτητα κατά τη διάρκεια του γύρου καθώς οι παρατεταμένες στροφές όπως η 130R (το R: Radius, 130 μοιρών) και η Spoon ασκούν για μεγάλη διάρκεια υψηλά φορτία στα ελαστικά. Στην 130R οι οδηγοί περνούν με τέρμα γκάζι, την υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο και ταχύτητα που ξεπερνά τα 300km/h. Αυτό δημιουργεί τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και μέγεθος πλευρική φόρτιση (g) όλης της χρονιάς.

Παρότι η Suzuka έχει ξαναστρωθεί πρόσφατα με άσφαλτο το οδόστρωμα παραμένει τραχύ. Η βελτίωση του κρατήματος στην αγωνιστική γραμμή είναι θεαματική κατά τη διάρκεια του τριημέρου. Ειδικά την Παρασκευή που δεν έχει ακόμη στρωθεί γόμα στην αγωνιστική γραμμή η πίστα θεωρείται πράσινη «green» και μπορεί να παρουσιαστεί παραμόρφωση λόγω τοπικής υπερθέρμανσης στην επιφάνεια επαφής του ελαστικού (graining) αν το κράτημα δεν είναι βέλτιστο.

Η Suzuka προκαλεί υψηλό βαθμό φθοράς και πτώσης στην απόδοση των ελαστικών, αυτό καθιστά την διαχείρισή τους πιο σημαντική απ' ότι συνήθως. Υπάρχει κίνδυνος για βροχή και αυτοκίνητο ασφαλείας όπως επίσης και αρκετές ευκαιρίες για προσπέρασμα συνολικά είναι μια πίστα που προσφέρεται για διαφορετικές στρατηγικές πάντα σε συνάρτηση με τις συνθήκες.

Η στρατηγική του νικητή στον αγώνα του 2014

Ο αγώνας εκκίνησε υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας και διεξήχθη υπό βροχή καθόλη τη διάρκειά του. Ο Lewis Hamilton κέρδισε για λογαριασμό της Mercedes εκκινώντας 2ος . Στην αρχή χρησιμοποίησε τα βρόχινα ελαστικά Cinturato Blue και στη συνέχεια έβαλε δυο φορές τα ενδιάμεσα στον 14ο και στον 35ο γύρο.

Αναμενόμενη διαφορά απόδοσης ανάμεσα στις δυο γόμες: 0.6 - 0.8 δευτερόλεπτα ανά γύρο.

Αναλύοντας την πίστα της Suzuka (VIDEO)

Προηγούμενοι νικητές του Ιαπωνικού GP (Suzuka / Fuji)

2014: Lewis Hamilton (Mercedes)

2013: Sebastian Vettel (Red Bull)

2012: Sebastian Vettel (Red Bull)

2011: Jenson Button (McLaren)

2010: Sebastian Vettel (Red Bull)

2009: Sebastian Vettel (Red Bull)

2008 (Fuji): Fernando Alono (Renault)

2007 (Fuji): Lewis Hamilton (McLaren)

2006: Fernando Alono (Renault)

2005: Kimi Raikkonen (McLaren)

2004: Michael Schumacher (Ferrari)

2003: Rubens Barrichello (Ferrari)

2002: Michael Schumacher (Ferrari)

2001: Michael Schumacher (Ferrari)

2000: Michael Schumacher (Ferrari)

Διαβάστε ακόμη στο Car And Driver:

GP Ιαπωνίας - FP2: Ο Kvyat τον καλύτερο χρόνο της ημέρας

GP Ιαπωνίας - FP1: Ταχύτερος υπό βροχή ο Sainz Jr.

Tα ρόστερ των ομάδων για το 2016

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ