FORMULA 1

58.000€ για το καρτ του Σένα

58.000€ για το καρτ του Σένα

Σε δημοπρασία στο Παρίσι πουλήθηκε το καρτ που οδήγησε ο Άιρτον Σένα στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1981 στην Πάρμα.

Ο Άιρτον Σένα επαναλάμβανε συχνά πως ένιωθε πως συμμετείχε σε "αγνούς αγώνες" ήταν όταν έτρεχε στα καρτ. Ο ίδιος πάντοτε "έφτιαχνε" καρτ όταν βρισκόταν στη Βραζιλία και αρκετά εξακολουθούν να βρίσκονται και να προφυλάσσονται στη φάρμα της οικογένειας του.

Έτσι όταν ανακοινώθηκε πως θα πουληθεί σε δημοπρασία το τελευταίο καρτ που οδήγησε σε αγώνες και συγκεκριμένα στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος το 1981, υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός ανάμεσα στους συλλέκτες.

Στο Παρίσι λοιπόν ένας τυχερός συλλέκτης απέκτησε αντί 58.000 ευρώ το καρτ της εταιρείας DAP που οδήγησε ο αείμνηστος Βραζιλιάνος οδηγός.

Σύμφωνα με την περιγραφή " το καρτ ήταν καινούργιο και ετοιμάστηκε για να ταιριάζει στις απαιτήσεις του Σένα πριν από τον αγώνα στην Πάρμα. Στη συνέχεια αποκτήθηκε από τον τωρινό ιδιοκτήτη, τον Άντζελο Παρίλα (της DAP) στις 20 Σεπτεμβρίου του 1981. Ο Χαρμ Σούρμαν που αγωνιζόταν στην ίδια ομάδα με τον Σένα, ήταν μάρτυρας στη συμφωνία.

Το καρτ αποκτήθηκε δίχως κινητήρα. Μια πανομοιότυπη μηχανή που χρησιμοποιήθηκε από τον Σένα τοποθετήθηκε από το νέο ιδιοκτήτη. Μετά το 1981 έχει τρέξει για μόλις δύο ώρες".

Ο Σένα ήταν δεύτερος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα καρτ το 1979 και το 1980. Στο τέλος του 1981 ο Σένα εγκατέλειψε προσωρινά τους αγώνες υπό την πίεση των γονιών του. Αναδείχθηκε πρωταθλητής στη βρετανική F3 το 1983 και την επόμενη χρονιά έκανε το ντεμπούτο του στη Φόρμουλα 1 με την Toleman.

Αναδείχθηκε τρις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1, πραγματοποίησε ρεκόρ κατάκτησης pole position το οποίο καταρρίφθηκε χρόνια μετά από τον Μίχαελ Σουμάχερ. Την Πρωτομαγιά του 2014 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από το θάνατο του στο Grand Prix του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ίμολα.

TAGS FORMULA 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ