ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Ευρώπη καλεί Λαμπρίνα

Ευρώπη καλεί Λαμπρίνα

Νταμπλούχος, πολυτιμότερη παίκτρια του πρωταθλήματος και φιναλίστ με τη μικτή κόσμου στο μπιτς χάντμπολ. Η Λαμπρίνα Τσάκαλου τα κέρδισε όλα φέτος και μιλάει στο Sport24.gr για το καλοκαίρι που την περιμένει.

Θα μπορούσε να είναι αθλήτρια στίβου μεγάλων αποστάσεων, άλτρια στο μήκος ή στο τριπλούν. Χάρη στη μητέρα της, την καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο σχολείο, η Λαμπρίνα Τσάκαλου προτίμησε το χάντμπολ. Αν δεν είχε επιλέξει το χάντμπολ δεν θα είχε σήμερα τρία πρωταθλήματα (2014, 2015), τρία κύπελλα (2011, 2013, 2015) και δεν θα ήταν η αρχηγός και ηγέτιδα της Νέας Ιωνίας.

Τα καλύτερα έρχονται για την 21χρονη Λαμπρίνα, μια συμμετοχή στη μικτή κόσμου και γιατί όχι μια μεταγραφή σε σύλλογο του εξωτερικού. Τα δύο όνειρα γεφυρώνει ατυχώς μια αρθροσκόπηση που θα γίνει μετά την επιστροφή της διεθνούς πλέι μέικερ από τη Λωζάννη τον Ιούλιο.

Η Λαμπρίνα κλήθηκε στη μικτή κόσμου του μπιτς χάντμπολ σε αγώνα επίδειξης στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. " Αποφάσισα να πάω τελικά (σ.σ. 15-17/7) και θα καθυστερήσω να κάνω την αρθροσκόπηση στο γόνατο που πρέπει να γίνει, προκειμένου να μη χάσω αυτή τη μοναδική ευκαιρία. Είναι τιμή για την Ελλάδα, μονάχα ο (σ.σ. πρώην αρχηγός της εθνικής) Σάββας Καρυπίδης είχε κληθεί να παίξει στη μικτή κόσμου (σ.σ. το 2006 στη Ρωσία), αλλά είχε φτάσει αργά εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών και δεν είχε παίξει τελικά. Αξίζει να θυσιάσω δεκαπέντε μέρες από την προετοιμασία. Δεν ξέρω πολλά, παρά μόνο πως θα στηθεί ένα γήπεδο στην κεντρική πλατεία της Λωζάννης και θα δώσουμε έναν αγώνα επίδειξης για τη ΔΟΕ. Το μπιτς χάντμπολ διεκδικεί μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει ήδη μπει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Είναι θετικό για το μπιτς χάντμπολ, είναι θεαματικό και δεν έχει σχέση με το χάντμπολ της σάλας. Είναι περισσότερο επίθεση, έχει γκολ που μετράνε για δύο, στροφές, εναέρια σουτ. Καταλαβαίνω γιατί το θέλουν, χρειάζονται και το νεανικό κοινό, το οποίο θα το αγκαλιάσει σίγουρα".

Related content

Πώς την ανακάλυψε η παγκόσμια ομοσπονδία τη Λαμπρίνα; " Αυτό δεν το ξέρω. Υποθέτω πως με είδαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Δανίας που είχαμε πάει πολύ καλά. Χάσαμε δύο αγώνες μόλις για ένα πέναλτι. Είχαμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία. Εδώ στην Ελλάδα το μπιτς χάντμπολ παρουσιάζει μεγάλη άνθηση. Είναι ένα καλοκαιρινό άθλημα και συμμετέχουμε και εμείς κατά τις διακοπές μας".

Στη γυναικεία ομάδα χάντμπολ της Νέας Ιωνίας η κατάκτηση του νταμπλ δεν σηματοδότησε την έναρξη των διακοπών, αλλά το ξεκίνημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας μετά από ολιγοήμερη διακοπή. " Είχαμε μια εβδομάδα ρεπό και μετά προπόνηση. Θα υπάρξει κενό μέσα στον Ιούλιο, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε το επίπεδο μας σε αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η καθεμιά μας έχει το δικό της πρόγραμμα, το καλοκαίρι μέσω των προπονήσεων βελτιώνουμε το παιχνίδι μας ατομικά, μέσα στη χρονιά δεν είναι εύκολο να γίνει".

Η Λαμπρίνα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Άρτα, τη μητρόπολη του χάντμπολ στην Ελλάδα. Η Αναγέννηση Άρτας κατέκτησε δώδεκα σερί πρωταθλήματα από το 1995 μέχρι το 2006. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να ανοίξει η Λαμπρίνα τα φτερά της, επέλεξε συνειδητά τη Νέα Ιωνία, ένα σωματείο με χαρακτήρα οικογενειακό. Ο στόχος ήταν να μάθει και δεν υπάρχει καλύτερη "δασκάλα" από τη Σοφία Ναϊσίδου.

" Με είχε ζητήσει και η Ορμή που είχε στήσει τη δική της αυτοκρατορία. Εγώ διάλεξα τη Νέα Ιωνία και δεν έχω κανένα παράπονο για την επιλογή μου, αισθάνομαι δικαιωμένη. Η Νέα Ιωνία ακολουθεί διαφορετική τακτική, επενδύει στις υποδομές, ανεβάζοντας παίκτριες από τις νεάνιδες για να πλαισιώσουν πρώτα την ομάδα και στη συνέχεια να πρωταγωνιστήσουν. Με αυτό το πλάνο δεν μπορείς να κυριαρχήσεις αυτόματα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δέσει και κερδίζουμε και τους μεγάλους τίτλους, όμως η προσπάθεια μας έχει ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια".

Ευρώπη καλεί Λαμπρίνα

Φέτος η Νέα Ιωνία κατέκτησε το νταμπλ. Η Λαμπρίνα κάνει τον απολογισμό της αγωνιστικής περιόδου. "Η αλήθεια είναι πως ξεκινήσαμε εξαιρετικά, αναδειχθήκαμε νικήτριες σε όλα τα ντέρμπι στον Α' Γύρο. Νικήσαμε στην έδρα του ΠΑΟΚ με διαφορά δώδεκα γκολ. Στη συνέχεια κάναμε κοιλιά γιατί είχαμε προβλήματα στη θέση της πίβοτ, είχαμε μια καθοδική πορεία, όμως παραμείναμε πιστές στο πλάνο μας. Ο τελικός του Κυπέλλου ήταν αγώνας-κλειδί για εμάς, αποδείξαμε πως είμαστε καλύτερες στους τελικούς. Στα πλέι οφ δείξαμε το πραγματικό μας πρόσωπο, τη δουλειά που έχουμε κάνει. Αγωνιστήκαμε με πάθος και θέληση. Όλα αυτά από μια ομάδα με μέσο όρο ηλικίας τα 21 χρόνια".

Στο γυναικείο πρωτάθλημα χάντμπολ συμμετέχουν οκτώ ομάδες, όμως δεν χωρίζουν πολλά τις πρώτες τέσσερις ομάδες. " Ήταν σημαντικό για εμάς που έδειξε τον τελικό του Κυπέλλου η τηλεόραση, δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία. Πλέον υπάρχει συναγωνισμός, δεν κυριαρχεί μόνο μια ομάδα όπως στα χρόνια της Αναγέννησης ή της Ορμής. Εκτός από τη Νέα Ιωνία, η Αναγέννηση και η Ορμή δείχνουν πως ανεβαίνουν ξανα, ενώ πρωτάθλημα έχει πάρει και ο ΠΑΟΚ που έχει τη δύναμη του κόσμου. Ο έντονος συναγωνισμός δίνει καλύτερους αγώνες και μεγαλύτερη αξία στο νικητή. Είμαι περήφανη για όσα καταφέραμε φέτος".

Όταν η Λαμπρίνα υπέγραψε στη Νέα Ιωνία πριν από τέσσερα χρόνια, είχε καταστήσει σαφές πως θα κυνηγούσε μια μεταγραφή στην Ευρώπη. Και αυτό σκοπεύει να κάνει μετά το χειμώνα. "Αυτή θα είναι η 5η χρονιά μου στη Νέα Ιωνία. Με κράτησαν πίσω η σχολή μου (σ.σ. σπουδάζει στα TΕΦΑΑ) και υπάρχει και η αρθροσκόπηση που θα κάνω στο μηνίσκο. Θα ξεκινήσω τη χρονιά στη Νέα Ιωνία και θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Έχω στόχους να δοκιμάσω σε υψηλότερο επίπεδο σε μια ομάδα του εξωτερικού. Δεν θα είμαι ευχαριστημένη με τον εαυτό μου και τις θυσίες μου, αν δεν το κάνω".

Ευρώπη καλεί Λαμπρίνα

Παρακολουθεί αγώνες ανδρικού χάντμπολ και εκφράζει το θαυμασμό της για τον αριστερόχειρα Λυκ Αμπαλό και και τον επονομαζόμενο "Air France", τον Ντανιέλ Ναρσίς, χρυσοί Ολυμπιονίκες με την εθνική ομάδα της Γαλλίας. "Ο Αμπαλό είναι εξτρέμ, όμως με τον Ναρσίς αγωνιζόμαστε στην ίδια θέση. Ακόμα μαθαίνω τη θέση της πλέι μέικερ. Η θέση απαιτεί να οργανώσεις το παιχνίδι, να υποδείξεις το σύστημα, αλλά πρέπει να παρατηρεί η πλέι μέικερ ποια παίκτρια παίζει καλά, ποια όχι. Ο Ναρσίς είναι κορυφαίος, αλλά μπορείς να μάθεις πολλά, απλά παρατηρώντας τους. Πρέπει να γίνω η καλύτερη που μπορώ για να παίξω στο εξωτερικό".

Κι αν οι δύο Γάλλοι αγωνίζονται σε μια εθνική ομάδα που έχει μείνει στην ιστορία, η Λαμπρίνα και οι υπόλοιπες Ελληνίδες αγωνίζονται σε μια εθνική ομάδα part time. " Γίνονται προσπάθειες για την ανάπτυξη του πρωταθλήματος, το οποίο πρέπει να έχει αντίκτυπο στην εθνική ομάδα. Δυστυχώς η εθνική ομάδα βρίσκεται χαμηλά, γιατί δεν ενδιαφέρονται για αυτή. Μαζευόμαστε πέντε μέρες πριν από τους αγώνες 16 παίκτριες, έτσι δεν μπορούμε να γίνουμε ομάδα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Για να παίξουμε στην εθνική ομάδα κάνουμε απουσίες στις σχολές μας, άλλα κορίτσια που δουλεύουν χάνουν μεροκάματα. Ορισμένες παίκτριες δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Πρέπει να γίνει μια προσπάθεια από την ομοσπονδία. Να βρεθούν χορηγοί για να έχει και η εθνική ομάδα την ευκαιρία που της αξίζει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ