SPORT24

Πώς διαλέγω κλιματιστικό

image
Πώς διαλέγω κλιματιστικό

Τα κλιματιστικά ανήκουν πλέον στις απαραίτητες συσκευές για το σπίτι μας, έτσι ώστε να καταφέρνουμε να βγαίνουμε νικητές από τη μάχη με τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού… αλλά και με τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα!

Πάμε να δούμε λοιπόν όλες εκείνες τις πληροφορίες που θα χρειαστούμε ώστε να μπορέσουμε να επιλέξουμε το κλιματιστικό που μας ταιριάζει καλύτερα.

Επιλογή ισχύος (BTU)

Αν και το πρώτο στοιχείο που κοιτάζουμε όταν επιλέγουμε κλιματιστικό είναι η ισχύς, πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είναι και πως επιλέγουμε την κατάλληλη. Η «ισχύς» είναι η ποσότητα της θερμότητας που είτε απορροφά (σε λειτουργία ψύξης) είτε εκλύει (σε λειτουργία θέρμανσης) το κλιματιστικό, έτσι ώστε να καταφέρει να μεταβάλει τη θερμοκρασία του χώρου. Στην περίπτωση των κλιματιστικών η ισχύς μετράται σε BTU(British Thermal Unit). Για να επιλέξουμε την κατάλληλη ισχύ για την δική μας ανάγκη, εξετάζουμετις παρακάτω παραμέτρους:

  • Τον όροφο στον οποίο βρίσκεται ο χώρος που θέλουμε να τοποθετήσουμε το κλιματιστικό.
  • Τα τετραγωνικά που θέλουμε να καλύψουμε.
  • Τον προσανατολισμό του χώρου.
  • Το συνήθη αριθμό ανθρώπων που βρίσκονται στο χώρο.
  • Αν υπάρχουν μέσα στο χώρο ηλεκτρικές συσκευές (καθώς και την ισχύ τους).

Ας δούμε έναν ενδεικτικό πίνακα αντιστοίχισης των BTU με το εμβαδόν σε m2:

Πώς διαλέγω κλιματιστικό

Χρήσιμα Tips:

  • Αν ο χώρος μας «λούζεται» από τον ήλιο, καλό θα είναι να επιλέξουμε λίγο περισσότερα BTUαπό τα προτεινόμενα.
  • Αν στο χώρο που θα τοποθετήσουμε το κλιματιστικό βρίσκονται μόνιμα περισσότερα από 2 άτομα, πάλι αυξάνουμε τα BTU(600 BTU ανά άτομο).
  • Αν πρόκειται για την κουζίνα, αυξάνουμε τα BTU κατά 4.000από τα προτεινόμενα, λόγω της ισχύος της ηλεκτρικής κουζίνας που υπάρχει.
  • Ένα κλιματιστικό μικρότερης ισχύος, αυξάνει την κατανάλωσηκαι εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες βλάβης, λόγω της συνεχούς λειτουργίας του προκειμένου να σταθεροποιήσει την επιθυμητή για εμάς θερμοκρασία.
  • Ένα κλιματιστικό πολύ μεγαλύτερης ισχύοςαπό τις ανάγκες μας δεν θα είναι αποδοτικό, επειδή θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με μεγάλη συχνότητα.

Ενεργειακή κλάση & ετικέτα

Τα κλιματιστικά, όπως και οι περισσότερες οικιακές συσκευές χαρακτηρίζονται από την ενεργειακή κλάση. Η κατηγοριοποίησή τους στηρίζεται στην ωφέλιμη ενέργεια που ελευθερώνουν σε σχέση με αυτή που καταναλώνουν, δηλαδή στην ενεργειακή απόδοσήτους. Οι ενεργειακές κλάσεις κυμαίνονται από Α+++ έως G. Η κλάση Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κλάση G η λιγότερο.

Χρήσιμο Tip: Ένα κλιματιστικό μπορεί να χαρακτηρίζεται από διαφορετική ενεργειακή κλάση στη λειτουργία ψύξης από ότι στη λειτουργία θέρμανσης.

Η ενεργειακή ετικέτα μας ενημερώνει για τα χαρακτηριστικά του κλιματιστικού και η χρήση της είναι υποχρεωτική από τον Ιανουάριο του 2013. Ας δούμε όμως πως είναι και πως τη διαβάζουμε:

Πώς διαλέγω κλιματιστικό

Επίπεδο θορύβου

Ο θόρυβοςείναι ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του κλιματιστικούκαι ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται να το τοποθετήσουμε στην κρεβατοκάμαρά μας! Τον μετράμε σε decibel (dB)και όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν το επίπεδο θορύβου. Συνήθως, για το επίπεδο θορύβου, επειδή είναι δύσκολο να καταλάβουμε απλά και μόνο με την ανάγνωση ενός αριθμού, πηγαίνουμε συγκρίνοντας τα dB των κλιματιστικών που έχουμε πριν την οριστική επιλογή μας και ναι καλά έχουμε καταλάβει… επιλέγουμε αυτό με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου.

Χρήσιμα Tips:

  • Σαν μέγιστο επίπεδο θορύβου της εσωτερικής μονάδαςμπορούμε να θεωρήσουμε τα 40dBκαι για την εξωτερική τα 55dB
  • Τα inverter κλιματιστικάείναι περισσότερο «αθόρυβα», επειδή έχουν συνεχόμενη λειτουργία σε χαμηλές στροφές.

Παρουσία ιονιστή

Τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν φίλτρα, τα οποία συγκρατούν τη σκόνη και τους μικροοργανισμούς. Πολλοί κατασκευαστές πλέον εκτός του φίλτρου, ενισχύουν τα κλιματιστικά και με ιονιστή, δηλαδή με φίλτρο ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Καλό είναι να προτιμήσουμε κλιματιστικό με ιονιστή, διότι απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα και εξουδετερώνειμε αυτό τον τρόπο βακτήριακαι ιούς, συγκρατώντας τη σκόνηκαι όλα τα αιωρούμενα σωματίδια.

Χρήσιμο Tip: Η χρήση ιονιστή βοηθάει ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις όπου στο χώρο βρίσκονται μωρά, ηλικιωμένοι και άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ