ΣΤΗΛΕΣ

Πενθεί η τέχνη για το χωρισμό του ζεύγους Αμπράμοβιτς

FILE - In this file photo taken on Saturday, May 19, 2012, Roman Abramovich and his partner Dasha Zhukova, left, applaud during the Champions League final soccer match between Bayern Munich and Chelsea in Munich, Germany. According to a joint statement Monday Aug. 7, 2017, 50-year old Russian tycoon Roman Abramovich and his wife Dasha Zhukova have announced their impending divorce, after ten years together. (AP Photo/Matt Dunham, file)
Ζούκοβα Αμπράμοβιτς (AP Photo/Matt Dunham, file) AP

Το διαζύγιο ανάμεσα στον Ρομαν Αμπράμοβιτς και την Ντάρια Ζούκοβα έχει φέρει αναταραχή και στον κόσμο της τέχνης αφού οι δυο τους είχαν δώσει τεράστια ποσά για να αγοράσουν έργα γνωστών καλλιτεχνών.

Από τις 7 Αυγούστου ο χωρισμός του ζεύγους Αμπράμοβιτς έχει γίνει γνωστός με κάθε επισημότητα. Ο ιδιοκτήτης της Τσέλσι και η Ντάρια Ζούκοβα χώρισαν τους δρόμους τους με τον πρώτο να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διατροφή.

Πέρα από το οικονομικό κομμάτι και την ακίνητη περιουσία που έχουν να μοιράσουν υπάρχει και κάτι άλλο.

Αμφότεροι είναι φανατικοί συλλέκτες έργων τέχνης και όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό έχουν συγκεντρώσει έργα τέχνη που ισοδυναμούν σε τεράστια ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν τα Μέσα του εξωτερικού τα ποσά που έχουν δαπανήσει για την αγορά τους σε διάφορες δημοπρασίες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μαζί έχουν ιδρύσει την περίφημη γκαλερί Le Garage, ένα κέντρο τέχνης στη Μόσχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρομαν Αμπράμοβιτς έχει επενδύσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια μόνο για να μπορέσει να διαμορφώσει την γκαλερί έτσι όπως ήθελε. Τι γίνεται όμως με τη συλλογή; Μετά τους θανάτους και τα χρέη, τα διαζύγια τροφοδοτούν τακτικά την αγορά έργων τέχνης. Αναμένεται πλέον να δούμε πώς θα διευθετηθεί η τεράστια αυτή συλλογή έργων τέχνης, καθώς όπως διαφαίνεται οι δύο πρώην σύζυγοι έχουν αντίθετες προτιμήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι εκείνοι που έχουν χάσει από αυτό το διαζύγιο είναι οι άνθρωποι της τέχνης που έχασαν, έστω και προσωρινά, δύο μεγάλους αγοραστές και συλλέκτες.

Photo credits: AP Photo/Matt Dunham, file

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ