ΣΤΗΛΕΣ

Ουπς! Ο 17χρονος που θα έπαιζε ΝΒΑ ήταν τελικά... 29

Ουπς! Ο 17χρονος που θα έπαιζε ΝΒΑ ήταν τελικά... 29

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Ο Τζόναθαν Νίκολα από το Σουδάν, το αστέρι της ομάδας μπάσκετ του λυκείου Ουίνστορ, κατέληξε στη φυλακή. Λογικά αν σκεφτεί κανείς ότι προσποιήθηκε ότι ήταν 17 ετών, ενώ στην πραγματικότητα ήταν 29.

Και να φανταστεί κανείς ότι τέτοια απάτη δεν γίνεται πρώτη φορά στην Βόρεια Αμερική. Πριν μερικά χρόνια είχε απασχολήσει την μπασκετική κοινή γνώμη ο Τζέρι Τζόζεφ , ένα γυμνασιόπαιδο που θα παρουσιαζόταν ως ο επόμενος ΛεΜπρόν Τζέιμς. Ένας 16χρονος που τελικά ήταν 21χρονος και κατέληξε να παίζει μπάσκετ κι αυτός πίσω από τέσσερις ψηλούς τοίχους.

Όσο για τον Νίκολα; Εμφανίστηκε από το πουθενά στον Καναδά. Έκανε εγγραφή στο σχολείο και δεν άργησε να γίνει το αστέρι της ομάδας μπάσκετ. Σε σημείο που ο προπονητής του, Πιτ Κουσουμάνο έλεγε ότι "θα έχει την ευκαιρία να παίξει στο ΝΒΑ". Τον Γενάρη η τοπική εφημερίδα είχε αφιερώσει σελίδες για χάρη του, γράφοντας ότι είναι ένα "παιδί που ξεχωρίζει". Και πως να μην ξεχωρίσει; Φορούσε 50 νούμερο παπούτσι και είχε άνοιγμα χεριών που ξεπερνούσε τα 2.25!

Τελικά οδηγήθηκε στις αρχές για εξαπάτηση, χωρίς όμως να αποκαλυφθεί ποιο ήταν το αληθινό του κίνητρο. Μιλώντας στον Τύπο πάντως αναφέρθηκε στην εμπόλεμη κατάσταση την πατρίδα του, αλλά και για τα ταξίδια που έκανε για να αποκτήσει μέσω της Τζούμπα την βίζα για τον Καναδά. Τον είχε βοηθήσει ο Ντενγκ Ντ'Αβόλ που είχε παίξει ο ίδιος κολεγιακό μπάσκετ στις ΗΠΑ. Αυτός τον είχε εντοπίσει στο Σουδάν, πιστεύοντας όμως κι αυτός ήταν 17 ετών. "Είμαι ακόμη σε σοκ. Είδα το διαβατήριο του. Μίλησα και με τη μητέρα του..." παραδέχεται.

Στο διαβατήριο του αναφέρεται ως ημερομηνία γέννηση ο Νοέμβριος του 1998, αν και στην πραγματικότητα γεννήθηκε στις το 1986.

Ουπς! Ο 17χρονος που θα έπαιζε ΝΒΑ ήταν τελικά... 29
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ