ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Οι μέλισσες έχουν τη δυνατότητα να... παίξουν ποδόσφαιρο!

Οι μέλισσες έχουν τη δυνατότητα να... παίξουν ποδόσφαιρο!

Έρευνα αποδεικνύει ότι οι μέλισσες είναι σε θέση να... παίξουν ποδόσφαιρο! Διαβάστε μέσω ποιας διαδικασίας οδηγήθηκε σε αυτό το συμπέρασμα ομάδα επιστημόνων.

Αν κάποιος συνομιλητής σας επέμενε σθεναρά ότι οι μέλισσες έχουν τη δυνατότητα να παίξουν ποδόσφαιρο, πόσο παρανοϊκό θα τον θεωρούσατε; Πιθανολογούμε... πολύ, όμως μια νέα επιστημονική έρευνα από το πανεπιστήμιο βιολογικών και χημικών επιστημονικών ερευνών έρχεται για να μας κάνει να αναθεωρήσουμε.

Ένα γκρουπ μελισσών εξέπληξε μια ομάδα επιστημόνων, καθώς απέδειξε πως δύναται να ωθήσει μία μικροσκοπική μπάλα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, απλά και μόνο παρακολουθώντας τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, στο πείραμα τα έντομα τοποθετήθηκαν σε μια πλατφόρμα, όπου έπρεπε να μετακινήσουν μία κίτρινη μπάλα σε ένα στόχο (βλέπε παρακάτω φωτογραφία), δηλαδή να πετύχουν... γκολ, ώστε να καταφέρουν να αποκομίσουν μία ποσότητα ζάχαρης.

Η εκπαίδευση εμπεριείχε δύο στάδια. Στο πρώτο παρακολουθούσαν την μπάλα να κατευθύνεται στον στόχο από έναν αόρατο μαγνήτη, ή μία πλαστική μέλισσα, και στο δεύτερο συμμετείχαν στη μετακίνησή της, δείχνοντας πρωτοφανή αντίληψη ως προς τον σκοπό τους.

Μάλιστα, οι μέλισσες που αρχικά παρακολούθησαν μία άλλη ομάδα εντόμων να επιτυγχάνει, έφτασαν ακόμη ταχύτερα στο στόχο τους. Ορισμένες, δε, αποδείχθηκαν ευρηματικές και μετέφεραν την μπάλα προς τη σωστή κατεύθυνση με δικούς τους τρόπους.

Στη συνέχεια, όταν εντός του χώρου τοποθετήθηκαν τρεις μπάλες, τα έντομα επέλεξαν να μετακινήσουν εκείνη που ήταν πιο κοντά στο στόχο.

Ο επιβλέπων καθηγητής του πρότζεκτ, Λαρς Τσίτκα, σχολίασε: “Η μελέτη μας βάζει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της ιδέας ότι οι μικροί εγκέφαλοι ωθούν τα έντομα στο να έχουν περιορισμένη διανοητική ευκαμψία και μόνο απλές μαθητικές ικανότητες”.

 
SHARE

BEST OF NETWORK

INFOGRAPHIC

Τα υποβρύχια της Μεσογείου. Οι συσχετισμοί δυνάμεων Ελλάδας Τουρκίας

Ποια είναι η χώρα που διαθέτει τα περισσότερα υποβρύχια στην Ευρώπη και ποιες είναι οι οκτώ χώρες της Μεσογείου που έχουν στην κατοχή τους

Τα τατουάζ των Eλληνίδων που βάζουν μπουρλότο στο Instagram

Γιατί ουδέν κρυπτόν υπό τον insta ήλιο. Ειδικά ότι αφορά καυτή σάρκα + ευφάνταστο μελάνι.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Κόλαση στο Αφρίν: Στο έλεος λεηλασιών και καταστροφών από τους 'απελευθερωτές΄ του Ερντογάν

Οι δυνάμεις που κατέλαβαν την πόλη αρπάζουν τα πάντα στο πέρασμά τους, από τρόφιμα μέχρι κοσμήματα, μεταφέροντας ότι λεηλατούν εκτός πόλης με κομβόι φορτηγών

Με πορεία στο Πλανητάριο τίμησαν οι ταξιτζήδες τον Στίβεν Χόκινγκ

Καυτές, αποκλειστικές ειδήσεις από το μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 
ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24