ΣΤΗΛΕΣ

Ο πιο πλούσιος ιδιοκτήτης ομάδας στην Αμερική

Ο πιο πλούσιος ιδιοκτήτης ομάδας στην Αμερική
PHOTOGRAPH: REX FEATURES

Έχασε 900 εκατομμύρια δολάρια, σε ένα χρόνο. Δεν ίδρωσε. Του έμειναν άλλα 21.6 δισεκατομμύρια, να ζήσει. Ποσό που κάνει τον Steve Ballmer, αφεντικό των Clippers, τον πλουσιότερο ιδιοκτήτη αθλητικού οργανισμού στις ΗΠΑ -και τον 21ο πλουσιότερο κάτοικο του πλανήτη.

O Donald Sterling συνελήφθη να κάνει σχόλιο, ρατσιστικής φύσεως , στις 26/4 του 2014, αίφνης ξέσπασε αυτό που έμεινε στην ιστορία ως "σκάνδαλο μεγατόνων στο ΝΒΑ", με τους ιδιοκτήτες του "άλλου πλανήτη" να απαιτούν την άμεση έξοδο του από τη λίγκα και να βάζουν τους Los Angeles Clippers σε διαδικασία πώλησης. Αυτήν την είχε κερδίσει ο Steve Ballmer, τότε CEO της Microsoft, o οποίος κατέθεσε προσφορά που ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ πώλησης, ομάδας του ΝΒΑ (βλ. 500 εκατομμύρια, για τους Bucks), ενώ άφησε πίσω το... δεύτερο της κούρσας, κατά 400 εκατ. δολ. Τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που έβγαλε από την τσέπη του, για να πάρει τους Clippers, ήταν το 10% της συνολικής καθαρής αξίας που είχε ως επιχειρηματίας. Δηλαδή, για εκείνον ήταν ψίχουλα.

Επιπροσθέτως, όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, την προσεχή 15ετια θα πάρει πίσω το 1.000.000.000 δολ., μέσω κάποιων τύπων φορολογικών οφελών. Πιο συγκεκριμένα, της εξαίρεσης φορολογικής υπεραξίας, που αφορά αγοραστές αθλητικών οργανισμών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν ένα λογισμικό χειρισμό, που είναι γνωστός ως "υπεραξία", απέναντι στο υπόλοιπο φορολογητέο εισόδημα τους.

Γνωστός για τις... ιδιαίτερες ομιλίες του, όταν είχε παρουσιαστεί ως το νέο αφεντικό των Clippers, άρχισε να τραγουδά, να εκδηλώνει την αγάπη του για το Los Angeles, έδωσε σε όλον τον κόσμο το email ([email protected]) του και αποθεώθηκε. Τότε, το 2014 δηλαδή, ήταν στο Νο34 της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και η καθαρή του αξία -ως ηγέτης της Microsoft- ήταν στα 20 δισεκατομμύρια. Αλλά γιατί σας τα λέμε όλα αυτά; Πρώτα απολαύστε τον (και μαζί τους παίκτες να αναρωτιούνται... τι έχει γίνει) και μετά θα σας εξηγήσουμε.

Σύμφωνα με τη σημερινή λίστα του Forbes, πυο αφορά τους πιο πλούσιους ιδιοκτήτες αθλητικών οργανισμών, ο Ballmer κάθεται στο Νο1 (χάρη στα 21.6 δισεκατομμύρια δολάρια που του δίνουν και το Νο21 στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο). Και όλα αυτά, παρ' ότι έχασε 900 εκατομμύρια δολάρια, φέτος -λόγω της πτώσης του 6% στις μετοχές της εταιρίας που είχε υπό τον έλεγχο του επί 14 χρόνια. Παραμένει ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών. Ας δούμε τι άλλο υπάρχει στο ΤΟΡ5 της λίστας που αφορά 400, με το 10% να ελέγχει ή να μανατζάρει ομάδες και στις τέσσερις μεγάλες αθλητικές λίγκες των ΗΠΑ.

Όνομα Ομάδα Net worth Πού τα βρήκε
Steve Ballmer LA Clippers 21.6 δισ. δολ. Microsoft
Paul Allen Seahawks (NF), Blazers (NBA) 17.8 δισ.δολ. Microsoft, επενδύσεις
Philip Anschutz Kings (NBA0, Galaxy (ΜLS), Dynamo (MLS) 10.9 δισ.δολ. Τηλεπικοινωνίες, σιδηροδρομικά, πετρελαιοπηγές, κινηματογράφος, AEG
Μicky Arison Miami Heat 7.7 δισ. δολ. Carnival Cruises
Stanley Kroenke Nuggets (NBA), Arsenal (Premier League), Avalanche (ΝΗL), Rapids (MLS), Rams (NFL) 7.7 δισ.δολ. Κτηματομεσιτικά, αθλητισμός (Kroenke Sports Enterprises)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ