ΣΤΗΛΕΣ

"Μην πανηγυρίσετε για να μην προσβάλλετε τον Αλλάχ"

"Μην πανηγυρίσετε για να μην προσβάλλετε τον Αλλάχ"

Μία θρησκευτική εντολή στο Ιράν προκαλεί προβληματισμό ενόψει του αγώνα με τη Νότια Κορέα στην Τεχεράνη, ανήμερα μιας ημέρας πένθους για τη χώρα, που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αποχώρηση από το ματς.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Ιράν ζήτησαν από τους φιλάθλους της Νότιας Κορέας να μην πανηγυρίσουν ή να μην κάποιον οποιονδήποτε θόρυβο κατά τη διάρκεια του προκριματικού αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 μεταξύ των δύο χωρών στην Τεχεράνη την Τρίτη, για να μην προσβληθεί ο Αλλάχ.

Η χώρα της Μέσης Ανατολής ζήτησε από τη FIFA την αναβολή του αγώνα για τον 1ο όμιλο των προκριματικών της Ασίας, διότι είναι προγραμματισμένος ανήμερα της πρώτης νύχτας της Ασούρα.

Η επέτειος αυτή θεωρείται η σημαντικότερη για τους Σιίτες μουσουλμάνους, οι οποίοι συγκεντρώνονται για να πενθήσουν για την επέτειος από τον θάνατο του Ιμάμη Χουσείν, μαζί με 72 πιστούς το 680 μετά Χριστόν στην Καρμπαλά του Ιράκ.

Οι πιστοί συχνά κάνουν δημόσιο αυτομαστίγωμα κατά τη διάρκεια της διήμερης επετείου, η οποία ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τη μεγάλη διαφορά μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών.

Η ομοσπονδία του Ιράν ζήτησε να διεξαχθεί ο αγώνας τη Δευτέρα, αλλά η FIFA επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για τη Νότια Κορέα από τον αγώνα της Πέμπτης με το Κατάρ.

Οι ιερωμένοι της χώρας απαίτησαν επίσης το Ιράν να μην παραταχθεί στον αγώνα και να γνωρίσει την ήττα στα χαρτιά με 3-0. Η πρεσβεία της χώρας στη Νότια Κορέα, μάλιστα, ζήτησε από τους φιλοξενούμενους φιλάθλους και να μην φορούν πολύχρωμα ρούχα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το κόκκινο, μάλιστα, θεωρείται... απαγορευμένο χρώμα, καθώς αυτό ήταν το σύμβολο του Σιμ μπιν Τιλ Τζαουσάν, που αποκεφάλισε τον Ιμάμη Χουσεΐν.

"Μερικοί μπορούν να πουν ότι με την αποχή θα πληρώσουμε το τίμημα, αλλά είναι καλύτερο να πληρώσουμε το τίμημα, παρά να πειράξουμε τα όσια. Εάν η εθνική ομάδα του Ιράν σκοράρει, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι κανείς στο Ιράν δεν θα πανηγυρίσει από χωρά", αναρωτήθηκε σε ανοιχτή επιστολή ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Γιαζντί.

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Αλί Μοταχαρί, πάντως, κράτησε μία πιο διαλλακτική στάση: "Έστω ότι το Ιράν σκοράρει κόντρα στη Νότια Κορέα και ορισμένοι φίλαθλοι πανηγυρίσουν. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος πανηγυρίζει για το μαρτύριο του Ιμάμη Χουσεΐν; Εάν κάποιος συναντήσει μετά από χρόνια τη μητέρα του ή τον πατέρα του ή το παιδί του στην επέτειο της Ασούρα, δεν θα πρέπει να είναι χαρούμενος για να αποφύγει την προσβολή των ιερών;"

Η κόντρα των δύο χωρών σε αγωνιστικό επίπεδο είναι μία από τις κορυφαίες στην Ασία και στον προκριματικό όμιλο καταλαμβάνουν τη 2η και την 3η θέση, με συνέπεια ο αγώνας να είναι κομβικός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ