ΣΤΗΛΕΣ

Σεπ Μάγερ - Ο "γάτος"

Σεπ Μάγερ - Ο "γάτος"

Ο Σεπ Μάγερ ήταν ο καλύτερος Γερμανός τερματοφύλακας της εποχής του και ένας από τους καλύτερους στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Όποιον Γερμανό και να ρωτήσει κανείς για το ποιος είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία του γερμανικού ποδοσφαίρου, η πιθανότερη απάντηση είναι: Σεπ Μάγερ και Όλιβερ Καν. Ο δεύτερος αποσύρθηκε το 2008 από τους αγωνιστικούς χώρους ενώ ο Μάγερ ήταν προγενέστερος του Καν και έπαιξε ποδόσφαιρο τις δεκαετίες '60 και '70.

Ο Μάγερ ήταν ένας εξαιρετικός τερματοφύλακας. Αποτελούσε την επιτομή της σταθερότητας και ξεχώριζε για τις αθλητικές του ικανότητες και την ευελιξία του. Αγωνίστηκε με σπουδαίους ποδοσφαιριστές στην Μπάγερν και την Δ. Γερμανία και δεν έριξε ποτέ τον πήχη των φιλοδοξιών του.

Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1944 στην περιοχή Metten κοντά στο Μόναχο. Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε ηλικία 8 ετών στην TSV Haar, μία τοπική ομάδα της Βαυαρίας. Αρχικά αγωνίστηκε ως επιθετικός αλλά οι συμπαίκτες του και οι προπονητές του είχαν διαφορετική άποψη: " Είσαι ο πιο τεμπέλης, ο πιο αργός θα παίξεις στο τέρμα".

Τράβηξε το ενδιαφέρον των υπευθύνων των ακαδημιών της Μπάγερν για το ταλέντο του και την επιθυμία του να γίνει ποδοσφαιριστής. " Σε ηλικία 7 ετών είχα δική μου μπάλα και αισθανόμουν σαν Βασιλιάς", έλεγε με χαρά.

Το 1958 εντάχθηκε στις ακαδημίες της Μπάγερν και παρέμεινε στους Βαυαρούς μέχρι το τέλος της καριέρας του. Δεκαοχτώ ετών υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο.

Σεπ Μάγερ - Ο "γάτος"

Τέσσερα πρωταθλήματα Γερμανίας και τέσσερα Κύπελλα, τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Διηπειρωτικό ήταν ο απολογισμός της καριέρας του στην Μπάγερν!

Από το 1966 μέχρι το 1979 έπαιξε σε 442 συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα στην Γερμανία. Συνολικά, αγωνίστηκε 17 χρόνια στην Μπάγερν και είχε 536 συμμετοχές!

Την δεκαετία του '70 ήταν μαζί με τους Ντίνο Τζοφ και Γκόρντον Μπανκς οι καλύτεροι Ευρωπαίοι τερματοφύλακες. Ψηφίστηκε τρεις φορές ο καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος και ο καλύτερος Γερμανός τερματοφύλακας του περασμένου αιώνα.

Έπαιζε πάντοτε με μακριά μαύρα σορτς και στο αριστερό μπράτσο του είχε δεμένο (μέσα από την εμφάνιση του) ένα δερμάτινο μαύρο φυλαχτό. Ήταν ο αγαπημένος τερματοφύλακας των Γερμανών.

Η αγωνιστική έκρηξη του συντελέστηκε στο Μουντιάλ του 1974, όταν η οικοδέσποινα Δ. Γερμανία κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο με τον "γάτο" (όπως ήταν το παρατσούκλι του) να διατηρεί την εστία του ανέπαφη σε τέσσερις αγώνες. Στον αγώνα με την Πολωνία πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνιση του στο Μουντιάλ.

" Xωρίς τον Μάγερ δεν θα είχαμε κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο", είχε δηλώσει ο Μπεκενμπάουερ. Το 1972 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και το 1976 ήταν το πρώτο θύμα της περίφημης εκτέλεσης πέναλτι του Πανένκα, στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Τσεχοσλοβακία. Συνολικά είχε 95 διεθνείς εμφανίσεις τις περισσότερες από κάθε άλλο τερματοφύλακα στην ιστορία της εθνικής ομάδας.

Το 1979 ολοκλήρωσε την καριέρα του εξαιτίας ενός ατυχήματος παρότι ήθελε να συνεχίσει. " Θα συνέχιζα να αγωνίζομαι αν οι Μπεκενμπάουερ και Μίλερ μπορούσαν να σπρώξουν στο γήπεδο το καροτσάκι". Έβγαλε τα γάντια και ασχολήθηκε με το τένις και το αθλητικό κέντρο που φέρει το όνομα του.

Από το 1987 μέχρι το 2004 έγινε προπονητής τερματοφυλάκων στην εθνική ομάδα και από το 1994 έως το 2008 είχε το ίδιο πόστο στην Μπάγερν. " Το βασικό χαρακτηριστικό ενός καλού τερματοφύλακα είναι η ηρεμία", ήταν η βασική του ατάκα όταν συμβούλευε τους υποψήφιους τερματοφύλακες. Η επιστροφή του στην Μπάγερν συνέπεσε με την παρουσία ενός εξίσου σπουδαίου πορτιέρο όπως ο Μάγερ, του ταλαντούχου Όλιβερ Καν.

Είχε την αίσθηση του χιούμορ και όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο εμφανίστηκε σε περίπου 50 μουσικά σόου στην Γερμανία. Έχει γράψει βιβλία γύρω από το ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν ασχολείται με το άθλημα που του χάρισε χρήματα και δόξα καθώς προτιμάει να ασχολείται με το γκολφ και το τένις.

Δεν παύει, ωστόσο, να παρακολουθεί την αγαπημένη του Μπάγερν: "Παρακολουθώ πολύ την Μπάγερν. Άλλωστε είναι η ομάδα μου".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ