ΣΤΗΛΕΣ

Το Βερολίνο των αναμνήσεων και του πέμπτου τροπαίου για τον Παναθηναϊκό

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÔÓÓÊÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / FINAL / PANATHINAIKOS-CSKA
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÔÓÓÊÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / FINAL / PANATHINAIKOS-CSKA ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Πέρασαν κιόλας εφτά χρόνια από την ημέρα που ο Δημήτρης Διαμαντίδης και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης σήκωναν στον ουρανό του Βερολίνου το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του Παναθηναϊκού (pics & vids).

Εφτά χρόνια πέρασαν. Κιόλας. Γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Σαν σήμερα πριν από εφτά χρόνια, ο Παναθηναϊκός κατακτούσε το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του, απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Δύο χρόνια μετά τον συγκλονιστικό τελικό της Αθήνας, οι δύο ομάδες τα ξαναείπαν στο Βερολίνο. Η O2 World Arena φιλοξενούσε το Final Four του 2009, με τα δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού μπάσκετ να καλούνται να λύσουν εκ νέου τις διαφορές τους, με την ομάδα του Έτορε Μεσίνα να ψάχνει για... εκδίκηση.

Το πρώτο εμπόδιο που καλούνταν να ξεπεράσει το "τριφύλλι" ήταν ψυχολογικό. Ο Παναθηναϊκός καλούνταν να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης που θα κατακτούσε το τρόπαιο, έχοντας επικρατήσει σε "εμφύλιο" στον ημιτελικό (σ.σ.: το 1994 δεν "μετράει" αφού οι ημιτελικοί αφορούσαν δύο "εμφυλίους" ανάμεσα σε ελληνικές και ισπανικές ομάδες). Ο Ολυμπιακός ανήκε στο παρελθόν, με την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έχει μπροστά της την πρόκληση του πέμπτου ευρωπαϊκού απέναντι σε μια ομάδα που έδειχνε να είναι του χεριού της επί σειράς ετών στα μεγάλα ραντεβού.

Αυτό το παιχνίδι βέβαια ήταν διαφορετικό, η παράδοση δεν έπαιζε κανέναν ρόλο και πλέον οι "πράσινοι" καλούνταν να φτάσουν στην κορυφή της Ευρώπης για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο δεκαετίες. Παρεμπιπτόντως, θυμάστε τα ρόστερ των δύο ομάδων;

Έχουμε και λέμε λοιπόν: Δημήτρης Διαμαντίδης, Βασίλης Σπανούλης, Στράτος Περπέρογλου, Μάικ Μπατίστ, Αντώνης Φώτσης, Ντούσαν Κέτσμαν, Νίκος Χατζηβρέττας, Ντρου Νίκολας, Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Νίκολα Πέκοβιτς, Ντούσαν Σάκοτα και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από τη μία πλευρά. Νίκος Ζήσης, Βίκτορ Κεϊρού, Ματίας Σμόντις, Ραμούνας Σισκάουσκας, Τζέι Αρ Χόλντεν, Έραζεμ Λόρμπεκ, Αντρέι Βοροντσέβιτς, Τράιαν Λάνγκτον, Σάσα Κάουν, Βίκτορ Χριάπα, Ζόραν Πλάνινιτς και Τέρενς Μόρις από την άλλη.

Κοινώς, κάμποσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στο παρκέ της O2 World Arena, σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε στο τελευταίο σουτ, στην τελευταία άμυνα. Πως φτάσαμε όμως ως εκεί;

ΗΜΙΧΡΟΝΟ - ΟΝΕΙΡΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ "ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ"

Το παιχνίδι ξεκινά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να έχει τον έλεγχο του ρυθμού και τον Παναθηναϊκό να αναζητά τρόπους να σκοράρει. Ο Νίκολα Πέκοβιτς θα πάρει τις πρώτες μπάλες κοντά στο καλάθι, αλλά η άμυνα της "αρκούδας" ήταν συνολικά πολύ καλή, περιορίζοντας τόσο εκείνον όσο και τους περιφερειακούς του "τριφυλλιού". Κάτι που πάντως δεν κράτησε για πολύ, αφού σταδιακά οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήραν τον έλεγχο της κατάστασης.

Πως; Με περιφερειακά σουτ. Ο ένας μετά τον άλλον, οι γκαρντ του Παναθηναϊκού αρχίζουν να "πυροβολούν" το αντίπαλο καλάθι από τα 6μ25. Πρώτα ο Βασίλης Σπανούλης, μετά ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ακολούθως ο Ντρου Νίκολας, που θα γράψει και τον "επίλογο" του πρώτου ημιχρόνου. Με 8/14 σουτ από την περιφέρεια, η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάνει... πάρτι στο παρκέ του Βερολίνου. Το +20 (48-28) του ημιχρόνου είναι κάτι που ουδείς περίμενε, απέναντι σε μια ομάδα που στη διάρκεια της χρονιάς είχε δείξει αξιοζήλευτη σταθερότητα, εν αντιθέσει με το "τριφύλλι" που είχε περάσει δύσκολο χειμώνα, μέχρις ότου φτάσει να διεκδικεί το τρόπαιο.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÔÓÓÊÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / FINAL / PANATHINAIKOS-CSKA
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÔÓÓÊÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / FINAL / PANATHINAIKOS-CSKA ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΟΙ "ΔΑΓΚΑΝΕΣ" ΠΟΥ "ΤΣΑΚΙΖΑΝ ΚΟΚΚΑΛΑ"

Το δεύτερο μισό ξεκινά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Αντώνης Φώτσης συνεχίζουν να "βομβαρδίζουν" πίσω από τη γραμμή του τριπόντου για το +23 (56-33 στο 23'50''), που έδειχνε πως ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει με συνοπτικές διαδικασίες το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του. Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν έτσι. Ακολούθησαν 8'10'' δίχως πόντο (!) από το "τριφύλλι", μέχρις ότου ο "Μπάτμαν" βρει ξανά τον στόχο. Πάλι από την περιφέρεια. Οι "πράσινοι" φτάνουν στο +9 (59-50) με 7'59'' να μένουν στο παιχνίδι. Ήγγικεν η ώρα του... θρίλερ!

Οκτώ λεπτά που έμοιαζαν με μία αιωνιότητα για όσους βρίσκονταν στο παρκέ, για όσους παρακολουθούσαν το παιχνίδι από την O2 World Arena, για όσους το έβλεπαν από την τηλεόραση. Παρεμπιπτόντως, ο Στράτος Περπέρογλου πέτυχε πέντε πόντους που ήταν "χρυσάφι" για τον Παναθηναϊκό. Ένα δίποντο, παίζοντας με πλάτη τον Τράιαν Λάνγκντον, κι ένα τρίποντο που λύτρωσαν προς στιγμήν την ομάδα του.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÔÓÓÊÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / FINAL / PANATHINAIKOS-CSKA
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÖÁÉÍÁË ÖÏÑ / ÂÅÑÏËÉÍÏ 2009 / ÔÅËÉÊÏÓ / ÐÁÏ-ÔÓÓÊÁ / EUROLEAGUE / FINAL FOUR / BERLIN 2009 / FINAL / PANATHINAIKOS-CSKA ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η ΒΟΛΗ ΚΑΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ "ΖΟΤΣ"

Με τη διαφορά στο +1 (70-69) υπέρ του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Διαμαντίδης κερδίζει το φάουλ και καλείται να εκτελέσει δύο βολές με 10.4'' να μένουν για το τέλος. Μέσα η πρώτη. Μέσα κι η δεύτερη. Ακολουθεί ένα εύστοχο ζευγάρι βολών από τον Ραμούνας Σισκάουσκας. Η διαφορά πάλι στον πόντο, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να είναι πλέον αυτός που καλείται να δώσει μαξιλαράκι ασφαλείας στην ομάδα του. Έλα που όμως, θα χάσει την πρώτη. Ο παίκτης που ολοκλήρωσε την καριέρα του με 92.3% από τη γραμμή των βολών, παραλίγο να γίνει ο μοιραίος. Βάζει τη δεύτερη.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο +2 (73-71) και ο Έτορε Μεσίνα καλεί το τελευταίο τάιμ άουτ του Final Four. Οι στιγμές που ακολουθούν στον πάγκο του Παναθηναϊκού έχουν μείνει στην ιστορία. "Τι κάνουμε;", ρωτάει τους παίκτες του ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ζητώντας την άποψή τους για το αν το "τριφύλλι" πρέπει να επιλέξει την επιλογή της καθαρής άμυνας (με το ρίσκο να χάσει το παιχνίδι) ή αυτή του φάουλ για να έχει -στη χειρότερη- την τελευταία επίθεση του τελικού. "Άμυνα, κόουτς. Θα παίξουμε άμυνα", απαντούν οι παίκτες του. Κι έτσι έγινε.

Ο Ντρου Νίκολας, ο παίκτης που αποκτήθηκε γιατί σκόραρε με κάθε πιθανό τρόπο, καλείται να παίξει τη σημαντικότερη άμυνα της καριέρας του. Απέναντί του ο -πρώην "πράσινος"- Ραμούνας Σισκάουσκας, ο οποίος θα ντριμπλάρει τρεις φορές με το δεξί χέρι, πριν κάνει τη reverse και σουτάρει εκτός ισορροπίας για τρεις. Η μπάλα μένει στον αέρα για περίπου ένα δευτερόλεπτο. Μία αιωνιότητα και μία μέρα. Το σουτ είναι χαμηλό. Θα βρει το σίδερο, δύο φορές. Θα βρει το ταμπλό. Δεν θα καταλήξει στον στόχο, όμως.

Ο Παναθηναϊκός είναι Πρωταθλητής Ευρώπης για πέμπτη φορά στην ιστορία του, δύο χρόνια μετά τον θρίαμβο της Αθήνας ακολουθεί αυτός του Βερολίνου, με το ίδιο "θύμα".

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΤΟΧΟ ΣΟΥΤ ΤΗΣ ΤΣΣΚΑ
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΣΤΟΧΟ ΣΟΥΤ ΤΗΣ ΤΣΣΚΑ ACTION IMAGES PRESS AGENCY

ΤΟ "ΞΕΣΠΑΣΜΑ" ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Με το που ολοκληρώνεται το παιχνίδι, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς γυρίζει στη γραμματεία και λέει μερικά "γαλλικά". Ο εκνευρισμός του από τις αποφάσεις των τριών διαιτητών, και δη του Χουάν Κάρλος Αρτεάγκα, είναι έκδηλος. " Strange things happened tonight", θα πει λίγο μετά το τέλος του τελικού. Κοινώς, " περίεργα πράγματα έγιναν απόψε". Δεν θα το συνεχίσει όμως. Η ουσία ήταν πως οι "πράσινοι" επέστρεψαν στην κορυφή της Ευρώπης. Τα υπόλοιπα δεν ήταν δική του δουλειά. Παρεμπιπτόντως, είναι πρωτοφανής ο τρόπος με τον οποίο ο Θανάσης Γιαννακόπουλος εκφράζει την οργή του για τις αποφάσεις του Ισπανού διαιτητή. Τι κάνει; Του πετά... χαρτονομίσματα.

Θα το ξαναπούμε: η ουσία ήταν πως ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πέμπτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της ιστορίας του, συνεχίζοντας τη δυναστεία που είχε "χτίσει" από το 1996 κι έπειτα. Μία δυναστεία που

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 48-28, 56-46, 73-71.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ομπράντοβιτς): Κέτσμαν, Σπανούλης 13 (3), Περπέρογλου 6 (1), Μπατίστ 6, Φώτσης 13 (3 τρίπ., 8 ριμπ.), Χατζηβρέττας, Νίκολας 7 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 10 (2), Πέκοβιτς 6, Σάκοτα, Γιασικεβίτσιους 10 (3).

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ (Μεσίνα): Ζήσης, Κεϊρού, Σμόντις 9 (1 τρίπ., 9 ριμπ.), Σισκάουσκας 13 (2), Χόλντεν 14, Λόρμπεκ 5, Βοροντσέβιτς, Λάνγκτον 13 (1), Κάουν 3, Χριάπα 9 (1), Πλάνινιτς 5, Μόρις.

Θυμηθείτε ΟΛΟ το παιχνίδι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ