ΣΤΗΛΕΣ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

Η μέρα που ο Θεός του ποδοσφαίρου, Ντιέγο Μαραντόνα, ανέβηκε στην κορυφή του κόσμου. Ο τελικός του Μουντιάλ του 1986 ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Δ. Γερμανία σε 24 φωτογραφικά κλικ και λεζάντες (pics & videos)

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουνίου του 1986. Η ώρα ήταν 12 το μεσημέρι στην πόλη του Μεξικού και οι κερκίδες του σταδίου "Azteca" ήταν κατάμεστες από 115.000 φιλάθλους που περίμεναν το εναρκτήριο σφύριγμα από τον Βραζιλιάνο διαιτητή Ρομουάλντο Άρπι για να ξεκινήσει ο μεγάλος τελικός του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου ανάμεσα στην Αργεντινή και τη Δυτική Γερμανία. Λίγα λεπτά πριν, οι δυο αρχηγοί, Ντιέγο Μαραντόνα και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, είχαν δώσει τα χέρια στο κέντρο του γηπέδου. Όλα ήταν έτοιμα για τη σέντρα και όλοι περίμεναν να δουν αν το τελευταίο παιχνίδι της διοργάνωσης θα αποτελούσε το κερασάκι στην τούρτα του πιο θεαματικού Μουντιάλ όλων των εποχών. Και έτσι έγινε. Οι θεατές στο στάδιο και τα εκατομμύρια των τηλεθεατών σε όλη τη γη, απόλαυσαν ένα φοβερό ματς, έναν από τους κορυφαίους τελικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η "αλμπισελέστε" προηγήθηκε 2-0, οι Τεύτονες ισοφάρισαν 2-2 και ενώ όλοι είχαν αρχίσει να σκέφτονται την παράταση, ο Θεός τρύπησε τη γερμανική άμυνα με μια μαγική ασίστ και ο Χόρχε Μπουρουτσάγα έγραψε το τελικό 3-2. Ήταν ο δεύτερος τίτλος για την Αργεντινή που κάηκε απ' άκρη σ' άκρη από τα πανηγύρια και η δικαίωση για τον μεγαλύτερο παίκτη που έβγαλε ποτέ το άθλημα. Σήμερα, 29 χρόνια μετά από εκείνο το ματς, το Sport24.gr γυρίζει τον χρόνο πίσω και θυμάται την μονομαχία του Azteca μέσα από 24 φωτογραφικά κλικ και ισάριθμες λεζάντες. Πριν περάσουμε όμως στο άλμπουμ του τελικού, ας δούμε πρώτα τί έκαναν οι δυο φιναλίστ σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, πριν φτάσουν να διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Το 13ο Μουντιάλ διοργανώθηκε στο Μεξικό από τις 31 Μαΐου μέχρι τις 29 Ιουνίου του 1986. Μετά από εκείνα της Αργεντινής (1978) και της Ισπανίας (1982), ήταν το τρίτο στη σειρά "ισπανόφωνο" Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι 24 ομάδες που πήραν μέρος, χωρίστηκαν σε έξι γκρουπ των τεσσάρων, από όπου θα προκρίνονταν στα νοκ-άουτ οι δυο πρώτες κάθε ομίλου και οι τέσσερις καλύτερες τρίτες, έτσι ώστε να συμπληρωθούν οι 16 που θα συνέχιζαν στο τουρνουά. Η Αργεντινή κληρώθηκε στο πρώτο γκρουπ, μαζί με την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Νότια Κορέα. Ξεκίνησε με νίκη 3-1 επί των Νοτιοκορεατών με δυο γκολ του Βαλντάνο και ένα του Ρουτζέρι. Στο δεύτερο ματς με την Ιταλία, ο Μαραντόνα σκόραρε και ισοφάρισε το τέρμα με το οποίο είχε ανοίξει το σκορ ο Αλτομπέλι. Το ματς έληξε ισόπαλο 1-1. Στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι του ομίλου, η Αργεντινή χρειαζόταν νίκη με οποιοδήποτε σκορ απέναντι στη Βουλγαρία για να εξασφαλίσει την πρώτη θέση. Τα γκολ των Βαλντάνο και Μπουρουτσάγα διαμόρφωσαν το τελικό 2-0.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

Ο Θεός με το Παγκόσμιο Κύπελλο

Η Γερμανία από τη μεριά της, κληρώθηκε στον πέμπτο όμιλο, μαζί με τη Δανία, την Ουρουγουάη και τη Σκωτία. Στο εναρκτήριο ματς του γκρουπ, που ήταν και το θεωρητικό ντέρμπι, Γερμανοί και Ουρουγουανοί ήρθαν ισόπαλοι 1-1, με τέρματα των Αντόνιο Αλσαμέντι και Κλάους Άλοφς. Στο δεύτερο παιχνίδι, με αντίπαλο τη Σκωτία, οι Τεύτονες βρέθηκαν πίσω στο σκορ από το γκολ του Γκόρντον Στράχαν, όμως πέτυχαν την ανατροπή με τα δυο γκολ των Φέλερ και Άλοφς. Τρίτο ματς με την εκπληκτική Δανία, η οποία είχε κερδίσει 1-0 τους Σκωτσέζους και είχε σκορπίσει 6-1 την Ουρουγουάη! Η παρέα του Μίκαελ Λάουντρουπ χρειαζόταν μια ισοπαλία για να έρθει πρώτη, αλλά τελικά κέρδισε εύκολα και τους Γερμανούς 2-0 με σκόρερ τους Γέσπερ Όλσεν και Έρικσεν. Έτσι λοιπόν, η Δυτική Γερμανία πέρασε ως δεύτερη στη φάση των νοκ-άουτ.

Στη φάση των "16", τόσο η Αργεντινή, όσο και η Γερμανία, δυσκολεύτηκαν από τις αντιπάλους τους και πέρασαν αμφότερες στα προημιτελικά με το ίδιο σκορ: 1-0. Η "αλμπισελέστε" αντιμετώπισε την Ουρουγουάη του Έντσο Φραντσέσκολι και πήρε τη νίκη με το γκολ του Πέδρο Πασκούγι. Οι Γερμανοί συνάντησαν μεγάλη αντίσταση από το Μαρόκο του Μπουγιαγιαουί και κατάφεραν να αποφύγουν την παράταση μόλις τρία λεπτά πριν τη λήξη του 90λεπτου με το τέρμα του Λόταρ Ματέους. Στη φάση των "8" είχαμε δυο μεγάλα παιχνίδια. Η Γερμανία αντιμετώπισε τους διοργανωτές Μεξικάνους του Ούγο Σάντσες και του σημερινού προπονητή Χαβιέρ Αγκίρε. Το ματς έληξε 0-0, η παράταση επίσης και η ομάδα του Φραντς Μπέκενμπαουερ πήρε την πρόκριση στα πέναλτι με 4-1. Στο άλλο μέτωπο, η Αργεντινή αντιμετώπισε την Αγγλία, σε ένα από τα πιο γνωστά ματς στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

Ο Θεός πανηγυρίζει το 3-2

Ήταν το περίφημο παιχνίδι με το χέρι του Θεού, το οποίο έδωσε προβάδισμα στην "αλμπισελέστε". Ένα σαφώς αντικανονικό γκολ του Μαραντόνα, ένα μοναδικό όμως "πολιτικό" γκολ του Θεού και μάλιστα με την αριστερή γροθιά, θεία τιμωρία για τον πόλεμο των Φώκλαντ. Τέσσερα λεπτά μετά από το 1-0, ο Θεός Ντιέγο πήρε τη μπάλα πίσω από τη σέντρα, πέρασε όποιον φορούσε το αγγλικό εθνόσημο, μαζί και τον Σίλτον και ολοκλήρωσε το πιο όμορφο, μαγικό και θεαματικό τέρμα έχει σημειωθεί ποτέ σε Μουντιάλ. Οι Άγγλοι μπόρεσαν να μειώσουν στο 81' με τον Γκάρι Λίνεκερ, όμως το τελευταίο σφύριγμα βρήκε νικητές τους Αργεντίνους που με αυτό το 2-1 πήραν το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί τα ζευγάρια ήταν τα εξής: Δυτική Γερμανία - Γαλλία και Αργεντινή - Βέλγιο. Οι Γάλλοι ήθελαν να πάρουν ρεβάνς για τον ημιτελικό του 1982, τόσο για τον αποκλεισμό τους στα πέναλτι, όσο και για το δολοφονικό χτύπημα του Σουμάχερ εναντίον του Μπατιστόν, κάτι που χάρισε στον Γερμανό τερματοφύλακα το προσωνύμιο του "χασάπη της Σεβίλλης".

Όμως οι εκπληκτικοί "τρικολόρ" του 1982 δεν είχαν πλέον τις ίδιες δυνάμεις όπως στην Ισπανία και παρά το γεγονός ότι πάλεψαν, υπέκυψαν τελικά 2-0 με δυο τέρματα των Γερμανών, ένα στο ξεκίνημα του παιχνιδιού από τον Αντρέας Μπρέμε (9') και ένα στο τελείωμά του από τον Ρούντι Φέλερ (89'). Οι Τεύτονες, για δεύτερη σερί διοργάνωση έφταναν στον τελικό του Μουντιάλ. Στον άλλο ημιτελικό, η Αργεντινή αντιμετώπισε την αποκάλυψη του τουρνουά, το Βέλγιο των Σίφο, Πφαφ, Γκέρετς, Κέλεμανς και Βερκότερεν. Όμως ο Μαραντόνα είχε πάρει μπροστά για τα καλά και ήταν αποφασισμένος να αποδείξει σε όλους ότι αυτός ήταν ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Με δυο δικά του τέρματα στο δεύτερο ημίχρονο (51' & 63'), έδωσε τη νίκη στην "αλμπισελέστε" και μαζί το εισιτήριο για τον τελικό, οχτώ χρόνια μετά το 1978 και το Μπουένος Άιρες. Οι δυο φιναλίστ θα διεκδικούσαν το τρόπαιο στις 29 Ιουνίου, στο στάδιο Azteca της Πόλης του Μεξικού.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

Ο Θεός με το τρόπαιο και φόντο τις κερκίδες του Azteca

Πριν περάσουμε στις συνθέσεις των δυο ομάδων, να προσθέσουμε τα εξής: η Γερμανία θα διεκδικούσε τον τρίτο της τίτλο, μετά από εκείνους του 1954 (3-2 την Ουγγαρία) και του 1974 (2-1 την Ολλανδία). Ήταν ο πέμπτος τελικός στον οποίο θα αγωνιζόταν η "National Mannschaft", αφού είχε χάσει το 1966 από την Αγγλία (4-2 στην παράταση) και τέσσερα χρόνια πριν, το 1982, από την Ιταλία (3-1 μέσα στο "Μπερναμπέου). Η Αργεντινή διεκδικούσε τον δεύτερο τίτλο της, μετά από εκείνον που είχε κατακτήσει ως διοργανώτρια το 1978, κερδίζοντας 3-1 την Ολλανδία στην παράταση. Αυτός ήταν ο τρίτος τελικός για την "αλμπισελέστε", η οποία είχε αγωνιστεί και στον τελικό του πρώτου Μουντιάλ το 1930, χάνοντας 4-2 από την οικοδέσποινα Ουρουγουάη στο Μοντεβιδέο. Από τη μεριά του, ο Μαραντόνα ήθελε να κερδίσει το Κύπελλο για να ξεχαστούν οι μέτριες εμφανίσεις του στο Μουντιάλ της Ισπανίας, εκεί όπου η Αργεντινή είχε αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων (ήττες από Ιταλία και Βραζιλία), ενώ ο ίδιος είχε αποβληθεί στο ματς με τη "σελεσάο".

Οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου του 1986 στο στάδιο Azteca μπροστά στον Βραζιλιάνο διαιτητή Ρομουάλντο Άρπι Φίλιο. Στις κερκίδες δεν έπεφτε καρφίτσα από τους συνολικά 114.600 φίλαθλους που είχαν κατακλύσει κάθε πιθανή γωνία. Η ατμόσφαιρα ήταν εκπληκτική από τις δεκάδες χιλιάδες των Αργεντίνων αλλά και τους επίσης αμέτρητους Μεξικάνους. Μια πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου ήταν έτοιμη να ξεκινήσει. Οι δυο προπονητές, Μπέκενμπαουερ (Γερμανία) και Μπιλάρδο (Αργεντινή), επέλεξαν τις εξής ενδεκάδες.

Αργεντινή (Κάρλος Μπιλάρδο): Πουμπίδο, Μπράουν, Κουσιούφο, Ρουτζέρι, Τζούστι, Ολαρτικοετσέα, Μπατίστα, Ενρίκε, Μαραντόνα, Μπουρουτσάγα (90' Τρομπιάνι), Βαλντάνο

Δ. Γερμανία (Φραντς Μπέκενμπαουερ): Σουμάχερ, Γιάκομπς, Φέρστερ, Μπρίγκελ, Μπέρτχολντ, Μπρέμε, Έντερ, Ματέους, Μάγκατ (62' Ντίτερ Χένες), Ρουμενίγκε, Άλοφς (62' Φέλερ)

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ 3-2 ΣΕ 24 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΛΙΚ

Μπράουν (23'), Βαλντάνο (56'), Μπουρουτσάγα (84') / Ρουμενίγκε (74'), Φέλερ (81')

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

1. Οι δυο αρχηγοί πριν τη σέντρα: Ντιέγο Μαραντόνα και Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

2. Κατάμεστες οι κερκίδες του Azteca πριν τον τελικό

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

3. Η αρχική ενδεκάδα της Αργεντινής που αγωνίστηκε στον τελικό. Πίσω, από αριστερά: Μπατίστα, Κουσιούφο, Ολαρτικοετσέα, Πουμπίδο, Μπράουν, Ρουτζέρι, Μαραντόνα. Μπροστά, από αριστερά: Μπουρουτσάγα, Τζούστι, Ενρίκε, Βαλντάνο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

4. Λεπτό 23'. Ο Βαλντάνο έχει εκτελέσει φάουλ από αριστερά, ο Σουμάχερ έχει βγει για πεταλούδες και ο Μπράουν (αριστερά με το 5) με κεφαλιά έχει ανοίξει το σκορ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

5. Από αριστερά, Γιάκομπς, Μπράουν και Ολαρτικοετσέα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

6. Ντιέγο Μαραντόνα και Λόταρ Ματέους

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

7. Λεπτό 56'. Ο Βαλντάνο πλασάρει τον Σουμάχερ για το 2-0, ενώ ο Ντίτμαρ Γιάκομπς παρακολουθεί

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

8. Λεπτό 81'. Ο Ρούντι Φέλερ έχει ισοφαρίσει σε 2-2 και ο Ολαρτικοετσέα σουτάρει εκνευρισμένος τη μπάλα στην εστία

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

9. Φάση στη γερμανική περιοχή με πρωταγωνιστές τους Σουμάχερ και Μαραντόνα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

10. Λεπτό 84'. Ο Μαραντόνα έχει δώσει τη μαγική του ασίστ στον Μπουρουτσάγα και αυτός ξεχύνεται προς την εστία του Σουμάχερ παρά την προσπάθεια του Μπρίγκελ να τον φτάσει

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

11. Λεπτό 84'. Ο Μπουρουτσάγα έχει πλασάρει, η μπάλα κατευθύνεται στα γερμανικά δίχτυα και οι Σουμάχερ και Μπρίγκελ παρακολουθούν...

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

12. Από διαφορετική λήψη το γκολ του Μπουρουτσάγα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

13. Και πάλι Μπουρουτσάγα και 3-2!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

14. Το σκορ έχει γίνει 3-2 και οι παίκτες της Αργεντινής πανηγυρίζουν

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

15. Εντυπωσιακή βουτιά του Θεού στα τελευταία λεπτά του τελικού

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

16. Ο Θεός και το Παγκόσμιο Κύπελλο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

17. Νέρι Πουμπίδο και Ντιέγο Μαραντόνα με το βαρύτιμο κύπελλο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

18. Ο γύρος του θριάμβου. Μπροστά, ο Μαραντόνα με το Κύπελλο και ο Πασκούγι που πανηγυρίζει έξαλλα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

19. Ο γύρος του θριάμβου της Αργεντινής

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

20. Και ξανά ο Θεός με το Κύπελλο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

21. Ο Μαραντόνα και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Ραούλ Αλφονσίν (αριστερά), κατά την επιστροφή της αποστολής στο Μπουένος Άιρες

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

22. Εκατομμύρια Αργεντίνοι έχουν κατακλύσει την Plaza de la Rep ública με τον ιστορικό οβελίσκο για να αποθεώσουν τους πρωταθλητές κόσμου

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

23. Οι παίκτες της Εθνικής στο μπαλκόνι του κυβερνητικού μεγάρου, χαιρετούν τον συγκεντρωμένο κόσμο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Αργεντινής το 1986

24. Ο Ντιέγο Μαραντόνα "τα λέει" με τον συγκεντρωμένο κόσμο

Πηγές: Ole, Marca, Mundo Deportivo, fifa.com

Βίντεο: Αργεντινή - Δ. Γερμανία 3-2 (29/6/1986)

Βίντεο: Αργεντινή - Δ. Γερμανία 3-2 (29/6/1986) σε περιγραφή Γιάννη Διακογιάννη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ