ΣΤΗΛΕΣ

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Όταν το "Καμπ Νόου" έγινε "ανοχύρωτο" γήπεδο και "υποδέχτηκε" τον "προδότη" Λουίς Φίγκο με μια γουρουνοκεφαλή, ένα μπουκάλι J&B και ό,τι άλλο βρέθηκε πρόχειρο στις κερκίδες του (pics & videos)

Αυτό το Σάββατο (3/12), στις 17:15 ώρα Ελλάδας, η Μπαρτσελόνα θα υποδεχτεί τη Ρεάλ Μαδρίτης στο "Καμπ Νόου" για το πρώτο clásico της φετινής σεζόν (και 173ο συνολικά στην ιστορία της Πριμέρα). Ο αγώνας είναι κρίσιμος, αφού οι "μπλαουγκράνα" βρίσκονται έξι βαθμούς πίσω από τους "μερένγκες" και σε περίπτωση ήττας θα χάσουν μεγάλο μέρος των ελπίδων τους για κατάκτηση του τίτλου. Αντίθετα, αν κερδίσουν, θα μειώσουν στους τρεις και θα βρίσκονται μια ανάσα από την κορυφή. Όλα αυτά όμως θα τα δούμε στις οθόνες μας και τα όποια συμπεράσματα θα βγουν μετά τη λήξη του αγώνα. Προς το παρόν, θα ασχοληθούμε με ένα άλλο clásico, εκείνο της 23ης Νοεμβρίου του 2002, που είχε διεξαχθεί επίσης στο "Καμπ Νόου" και είχε ολοκληρωθεί χωρίς τέρματα (ένα από τα μόλις οκτώ τέτοια ματς που έχουν λήξει 0-0). Κανείς δεν θα το θυμόταν, αν δεν είχε συμβεί μια σειρά από απαράδεκτες ενέργειες εκ μέρους των φίλων της Μπαρτσελόνα, με στόχο τον "προδότη" Λουίς Φίγκο, στον οποίο ανάμεσα σε άλλα, πετάχτηκαν μια γουρουνοκεφαλή και ένα γυάλινο μπουκάλι! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ο Φίγκο αγωνίστηκε για μια πενταετία στην Μπαρτσελόνα, από το 1995 μέχρι το καλοκαίρι του 2000, φόρεσε το περιβραχιόνιο του αρχηγού και έγινε ένας από τους πιο αγαπητούς παίκτες στην κερκίδα του "Καμπ Νόου". Όμως όλα άλλαξαν τον Ιούλιο του 2000. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ, υποψήφιος πρόεδρος της Ρεάλ, είχε δεσμευτεί στην προεκλογική του εκστρατεία, ότι αν εκλεγόταν, θα έκανε δώρο στον σύλλογο την μεταγραφή του Φίγκο, την πρώτη στον δρόμο για την δημιουργία των περίφημων Galácticos. Ο Πέρεθ είχε έρθει σε επαφή με τον Πορτογάλο και το γραπτό τους προσύμφωνο έγινε τελικά πραγματικότητα, όταν ο νέος πρόεδρος πλέον της Ρεάλ, πλήρωσε στους "μπλαουγκράνα" 61 εκατομμύρια ευρώ (την ρήτρα αποδέσμευσης του παίκτη) και έκανε την μεγάλη έκπληξη, πετυχαίνοντας έναν διπλό θρίαμβο. Στο αγωνιστικό επίπεδο με την ενίσχυση της ομάδας και στο εξωαγωνιστικό με ένα τεράστιο χτύπημα γοήτρου στην μεγάλο αντίπαλο.

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Η είσοδος του Φίγκο στο "Καμπ Νόου" (23/11/2002)

Το σοκ για την Μπαρτσελόνα ήταν τεράστιο, όχι μόνο λόγω της δεδομένης αξίας του παίκτη, αλλά και γιατί επικοινωνιακά το πλήγμα ήταν μη διαχειρίσιμο. Ήταν λοιπόν αναμενόμενο, στην επιστροφή του Φίγκο στη Βαρκελώνη, οι "culés" να βράζουν! Ο Πορτογάλος έκανε την πρώτη είσοδό του στο "Καμπ Νόου" ως παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, στις 21 Οκτωβρίου του 2000. Οι ασφυκτικά γεμάτες κερκίδες δεν είχαν μάτια για κανέναν άλλο, πέραν του "προδότη". Όταν ο Μανέλ Βικ ανακοίνωσε από την μεγαφωνία την σύνθεση των "μερένγκες", αμέσως μετά το όνομα του Φίγκο, σταμάτησε επίτηδες, αφήνοντας περιθώριο στους 100.000 να ξεθυμάνουν. Τα ντεσιμπέλ που μετρήθηκαν εκείνο το βράδυ, έφτασαν τα 110, αριθμός που αντιστοιχεί στον θόρυβο που κάνουν οι μηχανές ενός τζετ εν πτήσει! Οι κερκίδες ήταν γεμάτες από πανό με περιεχόμενο όπως "Ιούδας", "σκουπίδι", "μισθοφόρος", "φραγκοφονιάς" κλπ.

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Ένα από τα πιο ήπια πανό εκείνου του clásico. "Ο Φίγκο και ο Ρονάλντο αγαπούν τα δολάρια" (23/11/2002)

Κάθε φορά που ο Πορτογάλος ερχόταν σε επαφή με τη μπάλα, το κράξιμο ήταν άνευ προηγουμένου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκτέλεσε ούτε ένα κόρνερ για να αποφύγει τα χειρότερα, παρά το γεγονός ότι εκείνος ήταν ο σπεσιαλίστας στα συγκεκριμένα χτυπήματα. Το παιχνίδι εκείνο έληξε τελικά 2-0 υπέρ των γηπεδούχων με τέρματα των Λουίς Ενρίκε και Σιμάο. Δυο χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2002, ο Φίγκο επέστρεψε για δεύτερη φορά στον τόπο του "εγκλήματος" για ένα ακόμα clásico. Η λογική έλεγε ότι η μήνις των "μπλαουγκράνα" θα είχε ξεθυμάνει, αλλά τελικά αποδείχτηκε το τελείως αντίθετο. Η αλήθεια είναι ότι 14 χρόνια μετά, το ερώτημα που περιμένει απάντηση, είναι τί ακριβώς έκανε ένας φίλαθλος στην κερκίδα με μια γουρνοκεφαλή στην τσέπη του και πώς μπόρεσε να περάσει τον έλεγχο στην είσοδο του γηπέδου. Αλλά βέβαια, αυτά συμβαίνουν και στα καλύτερα σπίτια. Όχι μόνο η "κεφαλή", αλλά και όλα όσα ρίχτηκαν εναντίον του Πορτογάλου στη διάρκεια των 90 λεπτών.

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Ο Μεδίνα Κανταλέχο έχει διακόψει το ματς για να καθαριστεί ο αγωνιστικός χώρος από τα αντικείμενα (23/11/2002)

Σε αντίθεση με την πρώτη φορά, σε αυτό το παιχνίδι ο Φίγκο εκτέλεσε τα κόρνερ της ομάδας του, κάτι που ερμηνεύτηκε από την κερκίδα ως πρόκληση. Με τον ίδιο χαρακτηρισμό αντιμετώπισαν το γεγονός ο Γασπάρ (τότε πρόεδρος της Μπάρτσα), ο Φαν Χάαλ και βέβαια η Sport στο πρωτοσέλιδό της την επόμενη μέρα. Ο Πορτογάλος είχε κατέβει στο γήπεδο προετοιμασμένος για το τί θα μπορούσε να συμβεί και σύμφωνα με τους παραπάνω φρόντισε με διάφορες γκριμάτσες προς την κερκίδα να ρίξει λαδάκι στη φωτιά, χωρίς φυσικά αυτό να δικαιολογεί στο παραμικρό την αντίδραση των οπαδών. Από το πρώτο κόρνερ (ο Φίγκο εκτέλεσε πέντε συνολικά εκείνο το βράδυ) ξεκίνησε το πανηγύρι. Πλαστικά μπουκάλια, αναπτήρες, οτιδήποτε άχρηστο αντικείμενο υπήρχε στις τσέπες των φανατικών, ακολούθησε πορεία βολής προς το μέρος του Πορτογάλου, ο οποίος σκοπίμως καθυστερούσε να εκτελέσει, στέλνοντας φονικά βλέμματα προς την εξέδρα. Όλα πάντως έδειχναν να είναι ελεγχόμενα, μέχρι που φτάσαμε στο δεύτερο ημίχρονο.

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Ο Φίγκο έτοιμος να εκτελέσει το κόρνερ, με την γουρουνοκεφαλή να διακρίνεται μέσα στον κόκκινο κύκλο! (23/11/2002)

Σε μια επίθεση της Ρεάλ, ο Ραούλ Μπράβο σέντραρε από αριστερά και ο Ράισινγκερ έστειλε την μπάλα κόρνερ. Ο Πορτογάλος κατευθύνθηκε στη γωνία και ξεκίνησε πάλι η βροχή πλαστικών μπουκαλιών από το πέταλο. Με αρκετή καθυστέρηση εκτελέστηκε το κόρνερ και ο Φίγκο λίγο έλειψε να σκοράρει απευθείας, αλλά ο Μπονάνο απέκρουσε, στέλνοντας τη μπάλα και πάλι κόρνερ, από την άλλη μεριά. Ο Φίγκο περπάτησε την απόσταση των 68 μέτρων μέσα σε βροχή από αντικείμενα και κατάρες. Έφτασε στην άλλη γωνιά, αλλά ήταν αδύνατο να στήσει τη μπάλα και να εκτελέσει. Παρά τις προσπάθειες των Πουγιόλ και Τσάβι να ηρεμήσουν τους οπαδούς, το φεστιβάλ των ρίψεων συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα ο διαιτητής Μεδίνα Κανταλέχο να διακόψει το ματς για 16 λεπτά, μέχρι να καθαριστεί ο αγωνιστικός χώρος και να σταματήσει η "μάχη". Ο Γασπάρ, ανήσυχος για την εξέλιξη, έφυγε από το πάλκο των επισήμων και από εκεί και μετά ανέλαβε η τηλεοπτική κάμερα να μεταφέρει σε όλη την υφήλιο τις εικόνες ντροπής.

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Το μπουκάλι του J&B στο χορτάρι του "Καμπ Νόου" (23/11/2002)

Πέρα από τους "συνήθεις ύποπτους" (αναπτήρες, πλαστικά μπουκάλια κλπ), δίπλα στο κόρνερ βρισκόταν μια γουρουνοκεφαλή!!! Μικρή μεν (από μικρό γουρουνάκι, cochinillo στα ισπανικά), γουρουνοκεφαλή δε! Και λίγα μέτρα πιο πέρα, είχε προσγειωθεί ένα άδειο γυάλινο μπουκάλι από ουίσκι J&B! "Δεν είχα δει το γουρουνάκι, αλλιώς θα είχα τσιμπήσει έναν μεζέ", σχολίασε αργότερα ο Φίγκο, συμπληρώνοντας "είναι αδύνατον να πιστέψεις ότι κάποιος είναι δυνατόν να μπει μέσα στο γήπεδο, έχοντας μαζί του ένα κεφάλι γουρουνιού ή ένα μπουκάλι ουίσκι. Αυτό δεν είναι αθλητισμός. Κατανοώ την αντιπαλότητα, αλλά αυτό ξεπερνάει κάθε όριο". Τελικά ο Πορτογάλος εκτέλεσε το κόρνερ με την προστασία των αστυνομικών και το ματς κύλησε μέχρι το τέλος του χωρίς άλλα απρόοπτα. Ο Γασπάρ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη: "Δεν θέλω να έρχονται στο σπίτι μου για να με προκαλέσουν. Δεν το ανέχομαι. Αν θέλουν να χτυπήσουν τα κόρνερ, να το κάνουν, αλλά γρήγορα, χωρίς χασομέρια"!

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας. "Ο Φίγκο είναι ένας προβοκάτορας" για την καταλανική Sport, "Μπρονξ Νόου" για την μαδριλένικη As (24/11/2002)

Την σκυτάλη πήρε την επόμενη μέρα ο Τύπος, με χτυπητά πρωτοσέλιδα. Το πιο πετυχημένο ήταν σίγουρα εκείνο της As, με κεντρικό τίτλο το "Bronx Nou". Οι καταλανικές εφημερίδες μοιράστηκαν, αφού όπως είπαμε και πιο πριν, η Sport έβαλε τίτλο το "Figo es un provocador", δηλαδή "ο Φίγκο είναι ένας προβοκάτορας" (μεταφέροντας και υιοθετώντας τις δηλώσεις των Γασπάρ και Φαν Χάαλ), αλλά η Mundo Deportivo έσωσε τα προσχήματα, αφού έγραψε "Αυτό όχι! Απαράδεκτη στάση μιας μειοψηφίας που έριξε αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο". Για να πάρετε μια ιδέα, ιδού μερικές προτάσεις από το χρονικό του αγώνα στην MD: "Ο Λουίς Φίγκο κέρδισε χθες το δικαίωμα να είναι το πιο μισητό πρόσωπο στην ιστορία της Μπαρτσελόνα. Και το πέτυχε κάνοντας τη δουλειά του και αποδεικνύοντας ότι είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στον κόσμο. Αλλά μπορεί να νιώθει περήφανος, γιατί αυτός κέρδισε τη μάχη. Και την κέρδισε λόγω εκατό ακραίων οπαδών, τη στιγμή που 95.000 φίλαθλοι παρακολουθούσαν άφωνοι το απαράδεκτο θέαμα, που θύμισε μπανανία".

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Η περίφημη γουρουνοκεφαλή μέσα σε γυάλινο δοχείο με φορμόλη, έκθεμα στην "Kultort Stadion"!

Το πιο ωραίο όμως είναι αυτό που ακολούθησε. Η πειθαρχική επιτροπή της διοργανώτριας αρχής, τιμώρησε τους "μπλαουγκράνα" με δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και τους επέβαλλε πρόστιμο 4.000 ευρώ για τα αντικείμενα που έπεσαν στον αγωνιστικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν δημιουργηθεί προβλήματα σε clásico εκείνη την εποχή, αφού το 1997, ένας αναπτήρας που είχε εκσφενδονιστεί από την κερκίδα του "Καμπ Νόου", είχε τραυματίσει στο κεφάλι τον Ρομπέρτο Κάρλος. Και το αναφέρουμε αυτό, διότι τελικά ο μεν Γασπάρ πλήρωσε τα τέσσερα χιλιάρικα, όμως η ποινή των δυο αγωνιστικών δεν εφαρμόστηκε ποτέ! Εκεί λογικά "δούλεψαν" υπογείως οι διασυνδέσεις του προέδρου των "μπλαουγκράνα" με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όμως το τελείως κουφό είναι ότι η ποινή εκκρεμούσε (χωρίς να έχει μειωθεί) για τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι που το 2005 η πειθαρχική επιτροπή την έσβησε και έστειλε την υπόθεση στο αρχείο!

Το γουρουνάκι του Φίγκο

Ο Φίγκο, όπως τον φαντάστηκαν οι φίλοι της Μπαρτσελόνα, άλλο ένα έκθεμα της "Kultort Stadion"!

Όσο για την γουρουνοκεφαλή, αν αναρωτιέστε τί απέγινε, δεν θα πιστέψετε αυτό που θα διαβάσετε! Ζει και βασιλεύει και τους κόσμους κυριεύει. Κανείς δεν γνωρίζει πώς, αλλά δυο χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ως έκθεμα στην έκθεση "Kultort Stadion" (το στάδιο ως χώρος της τέχνης), η οποία ξεκίνησε το 2004 από το Έσεν της Γερμανίας και στη συνέχεια, αφού γύρισε όλη τη Γερμανία μέχρι το 2006, βγήκε από τα σύνορα και επισκέφθηκε την Αυστρία, τη Γαλλία και την Ελβετία, περνώντας και μια βόλτα από τη Βαρκελώνη το 2008. Η γουρουνοκεφαλή, αν πιστέψουμε ότι είναι η αυθεντική, διατηρείται μέσα σε ένα γυάλινο δοχείο με φορμόλη! Υπεύθυνος της έκθεσης είναι ο Ελβετός Κλάους Λίτμαν, ιδιοκτήτης μιας εταιρείας η οποία διοργάνωσε την "κινητή" έκθεση με την χρηματοδότηση της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας! Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται και μια φουσκωτή κούκλα με το νούμερο 10 και το όνομα του Φίγκο γραμμένο πάνω της, άλλο ένα από τα "λάφυρα" του Λίτμαν από το "Καμπ Νόου"! Σύμφωνα όμως με τον Ελβετό διευθυντή της έκθεσης, το νούμερο ένα έκθεμα παραμένει η δημοφιλής γουρουνοκεφαλή!

Πηγές: as.com, marca.com, depor.com, 20minutos.es, sport.es, mundodeportivo.com, vandal.net

Βίντεο: Το clásico του Φίγκο και του cochinillo! (23/11/2002)

Βίντεο: Η πρώτη επιστροφή του Φίγκο στο "Καμπ Νόου. Στο 2:35 η είσοδος της Ρεάλ στον αγωνιστικό χώρο και τα απίστευτα 110 ντεσιμπέλ της κερκίδας! (21/10/2000)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ