ΣΤΗΛΕΣ

To Φάντομ και οι σπουδαίες γαλανόλευκες πρεμιέρες

To Φάντομ και οι σπουδαίες γαλανόλευκες πρεμιέρες

Το Sport24.gr παρουσιάζει όλες τις πρεμιέρες της Εθνικής ομάδας σε προκριματικά Μουντιάλ, με την ελπίδα να ξεκινήσει με το... δεξί για 8η φορά στην ιστορία της, νικώντας εκτός έδρας το Γιβραλτάρ (VIDEOS).

Ο εφιάλτης των προκριματικών του Euro 2016 αποτελεί παρελθόν και άπαντες εύχονται η προηγούμενη διετία να είναι απλά μια κακή παρένθεση. Με τον Μίχαελ Σκίμπε γίνεται πλέον ένα καινούργιο ξεκίνημα και η Εθνική θα προσπαθήσει να δώσει το παρών στην τελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας σε δυο χρόνια.

Για να γίνει βέβαια αυτό, θα πρέπει η γαλανόλευκη να περάσει τον σκόπελο των προκριματικών με αντιπάλους το Βέλγιο, την Βοσνία, την Εσθονία, την Κύπρο και το Γιβραλτάρ, το οποίο μπήκε από το... παράθυρο σε αυτό το γκρουπ, λίγες ημέρες μετά την αναγνώριση της Ομοσπονδίας του από την FIFA. Είναι μάλιστα και ο πρώτος μας αντίπαλος την Τρίτη (6/9), όπου στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος από τους τρεις βαθμούς.

Η πρεμιέρα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος είναι με τον πιο εύκολο αντίπαλο του ομίλου και η ομάδα έχει τις πιθανότητες με το μέρος της για να μπει με το... δεξί και να ατενίζει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την συνέχεια. Το τρίποντο με το Γιβραλτάρ στο Αλγκάρβε της πορτογαλικής πόλης Φάρο αποτελεί ζητούμενη για τον Σκίμπε και τους ποδοσφαιριστές του.

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τι έχει κάνει η Εθνική στις πρεμιέρες της σε προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μέχρι σήμερα, όπου έχει συμμετάσχει τις περισσότερες φορές. Δεν πήρε μέρος το 1930, το 1942 και το 1946. Όλες τις άλλες φορές έδωσε το παρών και μετρά επτά νίκες στον πρώτο της αγώνα, με την ευχή όλων να τις κάνει οκτώ.

Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν...

Για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 1934, η Εθνική μας συμμετείχε στον Γ' όμιλο, όπου αντίπαλος ήταν μονάχα η Ιταλία. Με την "σκουάντρα ατζούρα" έπαιξε εκτός έδρας στο πρώτο ματς και ηττήθηκε 4-0, ενώ δεν υπήρξε συνέχεια, αφού αποσύρθηκε από τα προκριματικά και δεν έγινε δεύτερο παιχνίδι. Στην επόμενη διοργάνωση, πρώτος αντίπαλος ήταν η Παλαιστίνη, Βρετανική Αποικία και η γαλανόλευκη επιβλήθηκε 3-1 στο Τελ Αβίβ, έχοντας για σκόρερ τον Βικελίδη (15' και 30') και Μηγιάκη (73'). Αυτή ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της Εθνικής.

Έπρεπε να φτάσουμε στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1954 και η πρεμιέρα ήταν με αντίπαλο την Γιουγκοσλαβία για τον 10ο Όμιλο, όπου χάσαμε 1-0, ενώ τέσσερα χρόνια μετά ο πρώτος αγώνας ήταν για τον 7ο όμιλο με τον ίδιο μάλιστα αντίπαλο, όπου αυτή την φορά δεν υπήρξε σκορ ( 0-0). Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1962, η γαλανόλευκη για τον 3ο όμιλο είχε δύσκολη πρεμιέρα, αντιμετωπίζοντας εντός έδρας την ανώτερη Δυτική Γερμανία και η ήττα ήρθε φυσιολογικά με σκορ 3-0.

Μια τετραετία μετά, η τελική φάση θα γινόταν στην Αγγλία και στα προκριματικά ο πρώτος μας αντίπαλος ήταν η Δανία, την οποία η Εθνική μας κατάφερε να νικήσει με το επιβλητικό 4-2 σε ματς για τον 7ο όμιλο. Δυο γκολ πέτυχε ο Σιδέρης (30', 46) και άλλα δυο ο Παπαϊωάννου (71', 85'). Για τον Α' όμιλο των προκριματικών του Μουντιάλ του 1970 στο Μεξικό, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχασε 1-0 από την Ελβετία εκτός έδρας και με το ίδιο σκορ ( 1-0) ηττήθηκε από την Γιουγκοσλαβία στο πλαίσιο του 7ου προκριματικού ομίλου για την διοργάνωση του 1974.

Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978, η Εθνική έμεινε στο εντός έδρας 1-1 με την Ουγγαρία για τον 9ο όμιλο, έχοντας για σκόρερ τον Παπαϊωάννου στο 68ο λεπτό, για να ακολουθήσει στις 15 Οκτωβρίου 1980 η μεγαλύτερη νίκη της χώρας μας σε προκριματική φάση, που δεν ήταν άλλη από το 1-0 απέναντι στην Δανία στην Κοπεγχάγη, όπου το γκολ πέτυχε ο Ντίνος Κούης (50') και ο Νίκος Σαργκάνης έκανε την εμφάνιση της καριέρας του, παίρνοντας και το προσωνύμιο "Φάντομ". Τέσσερα χρόνια μετά, για τα προκριματικά του Μουντιάλ στο Μεξικό το 1986, η Εθνική αντιμετώπισε στην πρεμιέρα εκτός έδρας την Πολωνία, προηγήθηκε με τέρμα του Μητρόπουλου στο 35', αλλά εντέλει ηττήθηκε 3-1.

Ξανά αντίπαλος η Δανία για την πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ της Ιταλίας το 1990. Τελικό σκορ 1-1, με τον Μητρόπουλο να ανοίγει το σκορ στο 41'. Από 'κει και πέρα, στον δρόμο για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, όπου η γαλανόλευκη κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της, νίκησε στο πρώτο ματς την Ισλανδία στο ΟΑΚΑ με 1-0 χάρη σε τέρμα του Σοφιανόπουλου (25'). Νικηφόρα μπήκε και στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1998 με αντίπαλο την Σλοβενία, επικρατώντας 2-0 με τέρματα των Μπατίστα (55') και Νικολαΐδη (65').

Φτάσαμε στην διοργάνωση του 2002 σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία, όπου δεν κατάφερε η Εθνική να δώσει το παρών. Στην πρεμιέρα των προκριματικών μπήκε με το... αριστερό, αλλά έτσι και αλλιώς είχε δύσκολο έργο, χάνοντας εκτός έδρας με 2-0 από την Γερμανία για τον 9ο όμιλο. Τέσσερα χρόνια μετά, αντιμετώπισε στο πρώτο ματς την Αλβανία για το β' γκρουπ, όπου και πάλι έχασε, αυτή την φορά με 2-1. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με δυο γκολ διαφορά, μείωσε ο Γιαννακόπουλος στο 38', αλλά δεν άλλαξε κάτι μέχρι το τέλος του αγώνα. Οι δυο τελευταίες μας πρεμιέρες είναι νικηφόρες, με την ελπίδα να τριτώσει το καλό. Εκτός έδρας νίκη με το Λουξεμβούργο με σκορ 3-0 (Τοροσίδης 36', Γκέκας 45'+1', Χαριστέας 76' πεν.) για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010 και τέσσερα χρόνια μετά νέο τρίποντο στη Ρίγα με τη Λετονία, επικρατώντας με ανατροπή 2-1 (Σπυρόπουλος 57', Γκέκας 69' τα γαλανόλευκα γκολ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ