ΣΤΗΛΕΣ

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Ο Guardian αναφέρει δέκα αποκαλύψεις του Μουντιάλ της Βραζιλίας και το τι κάνουν με τις ομάδες τους την φετινή αγωνιστική περίοδο (φωτογραφίες).

Έλαμψαν με την απόδοσή τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, αν και για τους περισσότερους δεν θα πόνταρε κάποιος, διότι δεν ήταν ευρέως γνωστοί.

Η απόδοσή τους κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα και με εξαίρεση τον Λιονέλ Μέσι, ο οποίος αποτελούσε το Νο1 αστέρι της διοργάνωσης, οι υπόλοιποι είδαν το αστέρι τους να λάμπει για πρώτη φορά.

Ο "Guardian" συγκέντρωσε δέκα περιπτώσεις παικτών ανέβασαν πολύ τις "μετοχές" τους στο Μουντιάλ στη χώρα του καφέ και της σάμπα. Ο Χάμες Ροντρίγκες, ο Κέιλορ Νάβας, ο Τζόελ Κάμπελ, ο Γκιγιέρμο Οτσόα, ο Γιασίν Μπραχιμί και αρκετοί ακόμη περιλαμβάνονται στη λίστα.

Τι κάνουν σήμερα αυτοί; Εξαργύρωσαν την επιτυχία τους ή όχι; Αποτελούν πρώτα βιολιά στις ομάδες τους ή η παρουσία τους στο Μουντιάλ ήταν απλά μια φωτοβολίδα; Διαβάστε και πάρτε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα...

Κέιλορ Νάβας, Κόστα Ρίκα

Έκανε εξαιρετικό Μουντιάλ και συνέβαλε τα μέγιστα στην ονειρεμένη πορεία της Κόστα Ρίκα μέχρι τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ολλανδία και αφού προηγουμένως απέκλεισε στην ίδια διαδικασία την Ελλάδα και πέρασε από έναν όμιλο-φωτιά με Ουρουγουάη, Ιταλία και Αγγλία. Ο Κέιλορ Νάβας έκανε απίστευτες εμφανίσεις, φάνταζε ανίκητος κάτω από τα γκολπόστ και η παρουσία του εκεί έφερε τη μετεγγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη Λεβάντε. Εκεί όμως, ο 27χρονος γκολκίπερ έχει μόλις τέσσερις εμφανίσεις, καθώς ο Ίκερ Κασίγιας έχει αναμορφωθεί και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κάρλο Αντσελότι. Ναι μεν πήγε στην καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, αλλά βλέπει τα ματς από τον πάγκο.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Γκιγιέρμο Οτσόα, Μεξικό

"Κέρβερος" κάτω από την εστία του Μεξικού ο... εξαδάκτυλος, Οτσόα. Εκπληκτικές εμφανίσεις στους ομίλους και στον αγώνα με την Ολλανδία στους "16", έστω και αν Αζτέκοι αποκλείστηκαν. Ο χαρισματικός Μεξικανός γκολκίπερ δεν ανανέωσε με την Αζαξιό το καλοκαίρι, πήγε στη Μάλαγα, αλλά δεν έχει ούτε μια εμφάνιση, βλέποντας την πλάτη του Καμερουνέζου, Κάρλος Καμενί. Ο ίδιος εμφανίζεται δυστυχισμένος και θέλει να πάει κάπου και να παίζει. Υπάρχουν αρκετές ομάδες που ακούγονται ως ενδιαφερόμενες, όπως η Λίβερπουλ.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Γιασίν Μπραχιμί, Αλγερία

Κοντός, αλλά παικταράς ο 24χρονος διεθνής Αλγερινός, ο οποίος είχε παίξει στη Νέων της Γαλλίας. Έκανε σούπερ εμφανίσεις στο Μουντιάλ με την εθνική του ομάδα και η Πόρτο τον αγόρασε από την Γρανάδα έναντι 6,5 εκ. ευρώ το καλοκαίρι. Άλλες ομάδες δίστασαν λόγω ύψους, αλλά οι "Δράκοι" επένδυσαν στο ταλέντο του και δικαιώθηκαν. Τα πηγαίνει εξαιρετικά, θεωρούνται από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς στον κόσμο και έχει ξεχωρίσει για το χατ-τρικ με την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στο Champions League και στη νίκη απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Μάλιστα, πρόσφατα αναδείχτηκε κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Τζόελ Κάμπελ, Κόστα Ρίκα

Πριν το Μουντιάλ, δεν μπορούσε να βρει το όνομά του ούτε στα χαρτάκια της Panini, έστω και αν στην Ελλάδα έλαμψε με την φανέλα του Ολυμπιακού, πραγματοποιώντας μια εξαιρετική σεζόν. Στα γήπεδα της Βραζιλίας κατάφερε να ξεχωρίσει με την Κόστα Ρίκα, ειδικά στο επιβλητικό 3-1 απέναντι στην Ουρουγουάη. Ο Αρσέν Βενγκέρ αποφάσισε να τον διατηρήσει στις τάξεις της Άρσεναλ και να του δώσει μια θέση στο ρόστερ, αλλά δυστυχώς για τον ίδιο δεν έχει μεγάλη συμμετοχή στις εμφανίσεις της ομάδας του, αφού βρίσκεται τις περισσότερες φορές εκτός των βασικών επιλογών του Αλσατού. Πολλοί είναι αυτοί που κριτικάρουν τον Βενγκέρ επειδή τον κράτησε, διότι από τη μέση και μπροστά υπάρχει... πολυκοσμία.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Μπράιαν Ρουίς, Κόστα Ρίκα

Ο Κοσταρικανός πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της περσινής σεζόν, ακούγοντας πολλά από τους φίλους της Φούλαμ, στην οποία ανήκει από το 2011. Δόθηκε δανεικός στην PSV Αϊντχόφεν χωρίς... μουρμούρες από τον κόσμο, για να έρθει το Μουντιάλ και να δώσει τις δικές του απαντήσεις. Πέτυχε το γκολ στη νίκη επί της Ιταλίας και άνοιξε το σκορ απέναντι στην Εθνική μας ομάδα. Εντέλει, το καλοκαίρι δεν άλλαξε ομάδα, παρέμεινε στους Λονδρέζους και όσο ήταν ο Φέλιξ Μάγκατ στον πάγκο, βρισκόταν σε "ρηχά νερά". Με τον Κιτ Σίμονς, πήρε την θέση του στο αρχικό σχήμα και έχει τέσσερα γκολ σε 18 εμφανίσεις.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Βινσέντ Ενιεάμα, Νιγηρία

Πέρυσι, έγινε γνωστός για τα 11 σερί ματς που κράτησε το μηδέν για την εστία του σε παιχνίδια της Λιλ. Πήγε στο Μουντιάλ, έχοντας τη φήμη του καλύτερου Αφρικανού τερματοφύλακα και πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις με την εθνική του. Παρέμεινε στη Λιλ και συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, αν και η ομάδα του δεν είναι το ίδιο καλή. Επίσης, εξαιτίας του 2-2 με τη Νότια Αφρική, χάνει το Κόπα Άφρικα, διότι η Νιγηρία αποκλείστηκε. Ο 32χρονος είναι μέσα στους πέντε καλύτερους Αφρικανούς του 2014 και το όνομά του επίσης ακούγεται για τη Λίβερπουλ, που ψάχνει για τερματοφύλακα. Μάλιστα, έχει και καλή επαφή με τα δίχτυα, μετρώντας πάνω από 20 γκολ με φάουλ και πέναλτι.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Ραΐς Μπολί, Αλγερία

Ήταν το Μουντιάλ των τερματοφυλάκων και ένας που επίσης ξεχώρισε, ήταν εκείνος της Αλγερίας. Το καλοκαίρι άφησε την ΤΣΣΚΑ Σόφιας για να πάει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και την Philadelphia Union. Η καριέρα του περιλαμβάνει σταθμούς όπως η Σκωτία, Ιαπωνία, Ρωσία, Γαλλία και Βουλγαρία και τώρα στις ΗΠΑ. Το ντεμπούτο του άργησε μερικούς μήνες εξαιτίας της εμπλοκής του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, ενώ στις τέσσερις εμφανίσεις του έχει μια κακή στιγμή όπως το λάθος με τη Chicago Fire, όπου χάρισε ένα γκολ στον Ουαλό στράικερ, Ρόμπερτ Έρνσο.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Ένερ Βαλένσια, Εκουαδόρ

Πέτυχε τρία γκολ στο Μουντιάλ και έπεισε τη Γουέστ Χαμ να δώσει 12 εκ. ευρώ στη μεξικάνικη, Πατσούκα, προκειμένου να τον αγοράσει. Μάλιστα, εκεί ήταν πρώτος σκόρερ, αν και αγωνίστηκε από τον Γενάρη και έπειτα. Ο 25χρονος έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της Premier League χάρη στην ταχύτητά του, την ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι και στα... τρικ του, ενώ συνεργάζεται πολύ καλά με τον Ντιαφρά Σακό. Πριν 14 μήνες έπαιζε ημι-επαγγελματικά στο Εκουαδόρ και πλέον πρωταγωνιστεί στο πιο δύσκολο και απαιτητικό πρωτάθλημα του κόσμου.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Χάμες Ροντρίγκες, Κολομβία

Για πολλούς, ο καλύτερος του Μουντιάλ ήταν ο άλλοτε αστέρας της Μονακό, που έκανε τη Ρεάλ Μαδρίτης να... απλώσει έναν πακτωλό εκατομμυρίων, αγοράζοντάς τον και φέρνοντας στην πόρτα της εξόδου τον Άνχελ Ντι Μαρία. Φοβερές εμφανίσεις στο Μουντιάλ, γκολάρες με αποκορύφωμα το γυριστό σουτ με την Ουρουγουάη στα νοκ-άουτ ματς, ενώ σκόραρε και κόντρα στην Ελλάδα στο 3-0 της πρώτης αγωνιστικής. Η καριέρα του έχει εκτοξευτεί, θεωρείται από τα πιο "καυτά" ονόματα σε παγκόσμια κλίμακα και ανήκει στη λεγόμενη ελίτ και στο "πάνω ράφι". Ο Χάμες είδε το Παγκόσμιο Κύπελλο να ανεβάζει κατακόρυφα την απόδοσή του.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ

Λιονέλ Μέσι, Αργεντινή

Πολλοί έχουν τις ενστάσεις τους για τον Λιονέλ Μέσι, αλλά βγήκε κορυφαίος στο Μουντιάλ και ήταν ο ηγέτης της ομάδας του. Έτσι όπως αναγκαζόταν να παίζει η Αργεντινή, ήταν παίκτης-βαρόμετρο και από τα πόδια του ξεκινούσαν όλα. Έβαλε και πολλά γκολ, στέλνοντας την Αργεντινή στον τελικό, όπου ηττήθηκε 1-0 από την Γερμανία. Φέτος είναι πολύ καλύτερος σε σχέση με πέρυσι και είναι "το Α και το Ω" και των Καταλανών. Δείχνει αναγεννημένος και είναι έτοιμος να βρεθεί και πάλι στην κορυφή. Ήδη ανήκει στους κορυφαίους όλων των εποχών και μάλιστα πριν λίγο καιρό έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Primera Division.

Τι κάνουν σήμερα όσοι έλαμψαν στο Μουντιάλ
© GETTY IMAGES
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ