ΣΤΗΛΕΣ

Θεόσταλτα... τακουνάκια!

Θεόσταλτα... τακουνάκια!

Με αφορμή την ασύλληπτη ενέργεια του Μ. Μπαλοτέλι κόντρα στους Γκάλαξι, το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα 5 διασημότερα μαγικά τακουνάκια που αψήφησαν λογική, κανόνες & εντολές (videos)!

O Mάριο Μπαλοτέλι μπήκε στη μπούκα του κανονιού του Ρομπέρτο Μαντσίνι (όπως και αρκετών συμπαικτών του) για το απίστευτο χορευτικό και το ανάποδο τακουνάκι που δοκίμασε στο φιλικό Λος Άντζελες Γκάλαξι-Μάντσεστερ Σίτι το βράδυ της Κυριακής, παρόλα αυτά υπήρχαν και άτομα... αιρετικά που στάθηκαν στο πλευρό του.

"Υπερβολικός ο Μαντσίνι που τον έκανε αμέσως αλλαγή, θα μπορούσε να περιμένει στο ημίχρονο", "το ποδόσφαιρο χρειάζεται τους χαρακτήρες του και ο Μπαλοτέλι είναι τέτοιος", "οι καινοτόμοι κάνουν το ποδόσφαιρο διασκεδαστικό", "απλά έκανε κάτι λίγο διαφορετικό", "αν είχε σκοράρει δεν θα τον είχαν αντικαταστήσει", ήταν μερικά από τα σχόλια επώνυμων αρθρογράφων στο Νησί, που ήθελαν προφανώς να φωτίσουν την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Αυτή φυσικά που θέλει το ποδόσφαιρο να είναι "βασιλιάς των σπορ" επειδή εμπεριέχει στα σπλάνα του την έννοια του απρόβλεπτου, του αναπάντεχου, του εξωπραγματικού και του... "προκλητικού".

Έχοντας λοιπόν αυτή την άποψη ως... οδηγό και ορμώμενο από την "απόλυτη ποδοσφαιρική τρέλα" του "Σούπερ Μάριο", το Sport24.gr σας παρουσιάζει πέντε (+1) γκολ τα οποία έχουν σημειωθεί με τακουνάκι ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της ποδοσφαιρικής αιωνιότητας.

Και αυτό γιατί οι πρωταγωνιστές τους ξέφυγαν για μερικά δευτερόλεπτα απο τα όρια της λογικής ψάχνοντας το εξεζητημένο, με τους λάτρεις της "στρογγυλής Θεάς" να εύχονται όμως εκείνα τα δευτερόλεπτα να κρατήσουν για πάντα.

Γιατί απλούστατα οι παρακάτω ποδοσφαιρικοί "ήρωες" ξέφυγαν από το καλούπι κάνοντας "απλά κάτι διαφορετικό". Απολαύστε τους:

1. Τζανφράνκο Τζόλα (Τσέλσι-Νόριτς, 2002)

Με τις 229 συμμετοχές και τα 59 γκολ που είχε στα επτά χρόνια της παρουσίας του στην Τσέλσι, ο Τζανφράνκο Τζόλα κατάφερε να αγαπηθεί όσο ελάχιστοι ξένοι ποδοσφαιριστές στο "Στάμφορντ Μπριτζ" (για αρκετούς ο κορυφαίος μή Βρετανός στην ιστορία των Λονδρέζων) με μερικά από τα γκολ του να μνημονεύονται ακόμα και σήμερα.

Όπως για παράδειγμα εκείνο που σημείωσε στην προτελευταία σεζόν του στην αγγλική πρωτεύουσα (2002-2003) κόντρα στη Νόριτς για το Κύπελλο Αγγλίας, με τον Ιταλό βιρτουόζο να πετάγεται στο πρώτο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά και να στέλνει τη μπάλα με ταχυδακτυλουργικό τρόπο στα δίχτυα.

Αν και το γκολ είχε σημειωθεί σε μία περίοδο που είχε χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα λόγω προσπάθειας ηλικιακής ανανέωσης του ρόστερ από τον Ρανιέρι, ο συμπατριώτης του δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να το χαρακτηρίσει "φανταστικό και μαγικό". Η (ποδοσφαιρική) φαντασία (του Τζόλα) στην εξουσία...

2. Αμαντίνο Μανσίνι (Ρόμα-Λάτσιο, 2003)

Έχοντας χάσει τον Καφού (πήγε στη Μίλαν), η Ρόμα χρειαζόταν επειγόντως έναν δεξιό μπακ για να καλύψει το κενό του παγκόσμιου πρωταθλητή, με τον Φάμπιο Καπέλο να δίνει το χρίσμα στον συμπατριώτη του Καφού, Αμαντίνο Μανσίνι, αν και μόλις 23 ετών.

Τα πρώτα του παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Βενέτσια δεν έχουν πείσει τους -πάντα απαιτητικούς- οπαδούς της Ρόμα για την αξία του, όμως ο λάτιν καταφέρνει να σκοπεύσει στο κέντρο της καρδιάς τους με το... καλημέρα. Πολύ απλά, στο πρώτο "derby della capitale" της σεζόν 2003-2004 με αντίπαλο τη μισητή Λάτσιο, πετυχαίνει ένα γκολ που θα το θυμούνται ακόμα και τώρα οι οπαδοί των δύο ομάδων.

Με το ρολόι να σημαδεύει το 81ο λεπτό και να μην υπάρχει σκορ στο ματς, ο Αντόνιο Κασάνο εκτέλεσε χαμηλά το φάουλ από τα δεξιά και ο Μανσίνι με αριστουργηματικό ανάποδο τακουκάνι που θα ζήλευαν και μέλη της Σελεσάο του 1970 έστειλε τη μπάλα στο πλεκτό. Το συγκεκριμένο γκολ έχει μείνει στην ιστορία του Καμπιονάτο ως "το τακουνάκι του Θεού".

3. Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (Σουηδία-Ιταλία, 2004)

Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς έχει σκοράρει 28 φορές φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο (μεταξύ των οποίων και κόντρα στην Ελλάδα με εκπληκτικό βολέ εκτός περιοχής, στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στο Euro 2008), όμως αναμφίβολα το γκολ με τον μεγαλύτερο συντελεστή δυσκολίας και αυτό με τον υψηλότερο βαθμό... τρέλας είναι αυτό κόντρα στην Ιταλία επτά χρόνια πριν.

Με τους Ιταλούς να έχουν ανοίξει το σκορ και να προηγούνται 1-0 μπαίνοντας στο τελευταίο δεκάλεπτο λίγοι θα στοιχημάτιζαν πως η "σκουάντρα ατζούρα" δεν θα ξεκινούσε με το δεξί την πρεμιέρα της στο Euro 2004, όμως ο "Ίμπρα" είχε διαφορετική άποψη.

Μετά από εκτέλεση κόρνερ και φάση διαρκείας στα ιταλικά καρέ, ο νυν σταρ της Μίλαν έπιασε ένα θεαματικό ψηλοκρεμαστό τακουκάνι έχοντας εντελώς γυρισμένη την πλάτη προς την εστία, και αυτός φαίνεται πως ήταν ο μοναδικός τρόπος εκείνο το βράδυ για να νικηθεί ο Τζανλουίτζι Μπουφόν...

4. Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς (Ίντερ-Μπολόνια, 2008)

Πρώτη (από τις δύο συνολικά) σεζόν του Ζοζέ Μουρίνιο στον πάγκο της Ίντερ και ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς φροντίζει να αποδείξει από νωρίς στον "special one" ότι διαθέτει ένα... special βέλος στη φαρέτρα της επίθεσής του. Θύμα του Σουηδού άσου είναι η Μπολόνια σε αγώνα πρωταθλήματος με το γκολ του κόντρα στους "ροσομπλού" να ψηφίζεται μετά από μερικούς μήνες ως το "Γκολ της Σεζόν" στη Serie A.

Πως επιτεύχθηκε αυτό; Ο -πάλαι ποτέ δεινός στράικερ- Αντριάνο βρέθηκε από θέση έξω αριστερά και παρά την πίεση του Βαγγέλη Μόρα έβγαλε σέντρα στο ύψος του πρώτου δοκαριού, με τον Ιμπραχίμοβιτς να προλαβαίνει τον προσωπικό του αντίπαλο (πήγε με το κεφάλι να απομακρύνει) και χωρίς να κινηθεί σχεδόν καθόλου να στέλνει τη μπάλα στο βάθος της αντίπαλης εστίας με τη... φτέρνα!

5. Αγουάνα Ντιάμπ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Λίβανος, 2010)

Το συγκεκριμένο γκολ με τακουνάκι έγγειται στη σφαίρα του... ανεξήγητου καθώς έχει σημειωθεί από την άσπρη βούλα! Δράστης ο Αγουάνα Ντιάμπ ο οποιός στην πρόσφατη φιλική αναμέτρηση Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Λίβανος (6-2) προέβη μία από τις πιο περίεργες και συνάμα αντισυναδελφικές ενέργειες, σκοράροντας από το σημείο του πέναλτι με... όπισθεν κίνηση και τακουνάκι.

Το "κερασάκι στην τούρτα" ήταν τα μηδενικά αντανακλασικά του γκολκίπερ της Λιβύης, ο οποίος παρά την όχι και τόσο καλή εκτέλεση παρακολούθησε μαρμαρωμένος τη μπάλα να καταλήγει στην εστία του...

Βοnus... Ρομπέρτο Μαντσίνι (Πάρμα-Λάτσιο, 1999)

Η "έμπνευση" του Μάριο Μπαλοτέλι να μην κάνει πλασέ απέναντι στον γκολκίπερ των Γκάλαξι αλλά να επιχειρήσει μία χορευτική πιρουέτα συνοδευόμενη από ανάποδο τακουνάκι με το δεξί έκανε... Τούρκο τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, σύμφωνα όμως με αρκετές "κακές γλώσσες" στο Νησί, στην περίπτωσή του "Μάντσιο" μπορεί να ισχύσει και το "δάσκαλε που δίδασκες"

Και αυτό γιατί ο νυν τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι και άλλοτε μεγάλη δόξα των Σαμπντόρια (κυρίως) και Λάτσιο έχει συνδέσει το όνομά του με ένα από τα διασημότερα αλλά και τρελά τακουνάκια στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο λόγος φυσικά για το ματς Πάρμα-Λάτσιο στο "Ένιο Ταρντίνι" που έλαβε χώρα το 1999 για τη Serie A, με τον σπεσιαλίστα στα στημένα Σίνισα Μιχαΐλοβιτς να εκτελεί κόρνερ από τα αριστερά και τον Μαντσίνι να πιάνει απίθανο τακουνάκι με γυρισμένη την πλάτη που κατέληξε -προς γενική κατάπληξη όλων- στα δίχτυα των "παρμέντσι".

Πολλοί μάλιστα έχουν θεωρήσει αυτό το γκολ καλύτερο ακόμα και από αυτό του Ζινεντίν Ζιντάν με το μονοκόμματο βολ πλανέ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2002 Ρεάλ Μαδρίτης-Λεβερκούζεν. Ίσως και να μην έχουν άδικο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ