ΣΤΗΛΕΣ

Θέλεις να σε μάθω γκολφ; Τρέμε, Τάιγκερ Γουντς!

Θέλεις να σε μάθω γκολφ; Τρέμε, Τάιγκερ Γουντς!

Ακούς γκολφ και σου έρχεται αυτόματα στο μυαλό ο Τάιγκερ Γουντς. Ίσως είναι και το μόνο που γνωρίζεις. Το Sport24.gr βρέθηκε στο "Turkish Airlines World Golf Cup 2016" και σε βάζει για τα καλά στο κλίμα (VIDEOS).

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας από την αρχή. Άλλωστε, οι καλοί και έντιμοι λογαριασμοί κάνουν τους καλούς τους φίλους. Όση σχέση έχει ο Τζενάρο Γκατούζο με την ευγένεια του Ζαμπούνη, άλλη τόση σχέση έχει ο μέσος Έλληνας με το γκολφ. Δεν το γνωρίσαμε ποτέ, δεν μας γνώρισε ούτε το ίδιο, δεν ταυτιστήκαμε, ούτε κάναμε ποτέ "χωριό". Μεταξύ μας, δύσκολα θα κάνουμε και στο μέλλον. Είπαμε, απαιτείται ειλικρίνεια και αλήθεια.

Στο μυαλό του μέσου Έλληνα είναι ελιτίστικο, αφορά μόνο τους μεγαλοαστούς και όσους το "φυσάνε" το χρήμα, είναι αρκετά μακριά από την κουλτούρα του και τα ενδιαφέροντά του. Αν τον ρωτήσεις τι γνωρίζει για το γκολφ, θα σου πει τον Τάιγκερ Γουντς και ότι παίζεται με μπαστούνι και πρέπει το μπαλάκι να μπει σε μια τρύπα. Φαντάζεται και τύπους να κλείνουν επαγγελματικές συμφωνίες εκατομμυρίων ευρώ/δολαρίων, παίζοντας γκολφ και έχοντας κάποιους να τους κουβαλάνε τον εξοπλισμό. Όπως βλέπετε, υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας για να αποτελέσει δημοφιλές σπορ στην χώρα μας.

Θέλεις να σε μάθω γκολφ; Τρέμε, Τάιγκερ Γουντς!

Επειδή όμως η αλήθεια πάντα κρύβεται κάπου στη μέση και τίποτα δεν είναι μόνο άσπρο ή μαύρο, ίσως να τα έχουμε παρεξηγήσει λίγο τα πράγματα. Δεν είναι το πιο ακριβό σπορ που υπάρχει, όπως (πιθανότατα) πολλοί νομίζουν, έχει όντως μεγάλο ενδιαφέρον αν μπεις στη διαδικασία να το παρακολουθήσεις ή να ασχοληθείς μαζί του επισταμένως και όσοι μπήκαν στο τρυπάκι να το δοκιμάσουν, "κόλλησαν" για τα καλά. Έγινε καθημερινότητα, μεράκι, μικρόβιο. Δεν το λέμε εμείς, οι ίδιοι το λένε και παραδέχονται πως είχαν την ίδια εικόνα για το γκολφ μέχρι να του δώσουν μια ευκαιρία. Μην ξεχνάμε πως φέτος για πρώτη φορά βρίσκεται και στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγώνων, επομένως αποκτά άλλη αίγλη και υπόσταση το άθλημα.

Το Sport24.gr βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο Turkish Airlines World Golf Cup 2016 που διεξήχθη στο μοναδικό "σπίτι" του αθλήματος στην πρωτεύουσα, στο "Glyfada Golf Club". Ναι, ένας από τους (πολύ βασικούς και σημαντικούς) λόγους που το σπορ έχει μείνει σε εποχή... Νεάτερνταλ στην Ελλάδα, είναι γιατί δεν διαθέτει χώρους για να μπορεί να πάει κάποιος και να το δοκιμάσει. Φανταστείτε να υπήρχε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου στην Αθήνα ή ένα κλειστό γυμναστήριο για μπάσκετ. Ναι, φαντάζει αδιανόητο, αλλά για το γκολφ είναι η πραγματικότητα. Ένας πραγματικά υπέροχος χώρος, όπου πας και χάνεται το μάτι σου στο πράσινο, στην ηρεμία και οι μόνοι ήχοι είναι τα χτυπήματα στα μπαλάκια και τα αυτοκινητάκια που πάνε και 'ρχονται για να μεταφέρουν τους παίκτες.

Θέλεις να σε μάθω γκολφ; Τρέμε, Τάιγκερ Γουντς!

Δεν παρακολουθήσαμε τουρνουά επαγγελματιών παικτών, όπου πραγματικά το επίπεδο είναι ασύλληπτο και τα χτυπήματα γίνονται με αδιανόητη ακρίβεια, όμως δεν γίνεται να μην ξέρουμε ούτε το "αλφάβητο" του αθλήματος και να θέλουμε ξαφνικά να γράψουμε ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια. Απαιτείται βήμα βήμα, να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η πρώτη εμπειρία πάντως ήταν ιδιαίτερη και αξίζει πραγματικά κάποιος να δώσει μια ευκαιρία στο γκολφ, αν όντως θέλει να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό.

Κάναμε και βόλτα με το αυτοκινητάκι που μεταφέρει τους παίκτες, είδαμε και ορισμένα εντυπωσιακά swings (ηρέμησε, δεν σε βρίζω!), μα πάνω απ' όλα είδαμε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Το καλό με το γκολφ είναι ότι δεν έχει ηλικιακό όριο και σε γυμνάζει περισσότερο απ' όσο νομίζεις φίλε αναγνώστη. Μόνο οι αποστάσεις που καλύπτονται από το ένα χτύπημα στο άλλο ή από τη μια τρύπα στην άλλη (ναι, με τα πόδια, δεν παίρνουν όλοι αυτοκινητάκι), μπορείς να φτιάξεις τις γάμπες του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Εντάξει, λίγο υπερβολικό, αλλά γυμνάζεσαι χωρίς να το πάρεις χαμπάρι.

Βόλτα με το αυτοκινητάκι μέσα στο "Glyfada Golf Club"

Το Sport24.gr παρακολούθησε από κοντά τον αγώνα του περσινού νικητή του ελληνικού τουρνουά, του Σπύρου Κατσούφρη. Γέννημα θρέμμα Γλυφαδιώτης, εκ των κορυφαίων (και) στο σνούκερ στην Ελλάδα και ο οποίος μέχρι τα 35 του χρόνια έλεγε πως "ωραίο πρέπει να 'ναι το γκολφ, έχει το ενδιαφέρον του...", αλλά η σκέψη έμενε απλά σκέψη. Μέχρι που το δοκίμασε και κόλλησε. Την τελευταία δεκαετία ασχολείται πολύ, έχει εξελιχθεί, είναι από τους πολύ καλούς εγχώριους παίκτες και όπως ο ίδιος λέει "όταν βάλεις την μπάλα στην τρύπα, αυτό ήταν, κόλλησες για τα καλά. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γκολφ και ο κόσμος θα πρέπει να του δώσει μια ευκαιρία. Πολύ απλά, εδώ στην Ελλάδα έχουμε μόνο ένα γήπεδο γκολφ. Φαντάσου να υπήρχε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου ή ένα γήπεδο μπάσκετ...".

Όσο για το αν όντως αφορά την κοινωνική ελίτ και δεν μπορεί ένας μέσος άνθρωπος να ασχοληθεί, απαντά πως "βλέπεις ανθρώπους από διάφορα επαγγέλματα. Έχουμε και υδραυλικούς, άλλος έχει κατάστημα που πουλάει μαγιό, έχει ανθρώπους από πολλούς διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους", θέλοντας να τονίσει ότι δεν είναι όλοι γόνοι εφοπλιστικών οικογενειών, μεγαλοεπιχειρηματίες και οικονομικοί "κολοσσοί". Ναι, υπάρχουν και αυτοί. Ναι, απαιτείται ένα μικρό μπάτζετ για να αποκτήσει κάποιος ένα φουλ εξοπλισμό και να ασχοληθεί με το άθλημα. Όχι, δεν είναι τόσο υπερβολικό το ποσό, όσο φαντάζεται κάποιος. Όπως τονίζει και ο ίδιος "δεν το ξέρει ο κόσμος, δεν έχει ασχοληθεί και έχει λάθος εικόνα για το γκολφ".

Επειδή όμως καλά είναι τα λόγια και ακόμα καλύτερη η πράξη, στα παρακάτω videos θα δείτε την προσπάθειά του σε μια 5άρα τρύπα. Όταν λέμε 5άρα, σημαίνει ότι στα πέντε χτυπήματα ούτε κερδίζει κάτι, ούτε χάνει όμως, αν βάλει το μπαλάκι στην τρύπα στις τέσσερις προσπάθειες, βγαίνει κερδισμένος, αν ξεπεράσει τα πέντε χτυπήματα, βγαίνει ζημιωμένος. Υπάρχουν και οι 4άρες τρύπες και κάποιες είναι πολύ μεγάλες, που σημαίνει ότι το πρώτο χτύπημα ξεκινά από πολύ μακριά, επομένως ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει. Είδαμε και αρκετά μπαλάκια κατά την παραμονή μας στο τουρνουά να καταλήγουν μέσα σε πεύκα ή να χάνονται. Είναι και αυτό κομμάτι του παιχνιδιού...

Ο Σπύρος Κατσούφρης, μας εξηγεί μάλιστα ότι το κάθε χτύπημα απαιτεί ένα σύνολο κινήσεων που πρέπει να γίνουν. Ο κόσμος βλέπει έναν παίκτη να κρατά το μπαστούνι, να σημαδεύει το μπαλάκι και να το χτυπά. Ακούγεται απλό, αλλά είναι αρκετά σύνθετο. Ένα σωστό χτύπημα χρειάζεται την σωστή στάση του σώματος, ειδικά δε αν είναι μακρινό και πρέπει να μπει μεγάλη δύναμη, η κίνηση του σώματος είναι το Α και το Ω. Δεν χτυπάει κάποιος με το χέρι, αλλά με όλο του το σώμα. Τον κορμό, τα πόδια, τα χέρια και φυσικά οφείλει να υπολογίσει πολλά άλλα πράγματα. Να χρησιμοποιήσει το κατάλληλο μπαστούνι, να βρει το μπαλάκι στο κατάλληλο σημείο, να υπολογίσει την δύναμη που θα βάλει, ώστε να ξέρει σε τι ύψος θα φτάσει, πόσο μακριά μπορεί να πάει και φυσικά μεγάλο ρόλο παίζει και ο αέρας. Αν είναι υπέρ ή κατά και προς τα που κινείται, έτσι ώστε να γίνει ο σωστός υπολογισμός. Μέσα σε μια τόσο γρήγορη κίνηση, χρειάζεται υπολογισμός πολλών και διαφορετικών πραγμάτων.

Οι προσπάθειές του σε 5άρα τρύπα

Στο τουρνουά, πετύχαμε και έναν λάτρη του γκολφ και μόνιμο θαμώνα, που δεν είναι άλλος από τον άλλοτε ιδιοκτήτη του μπασκετικού Αμαρουσίου, τον Άρη Βωβό. Διατηρείται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση και δείχνει να το "έχει" για τα καλά. Μαζί του και ένας φίλος του, ο οποίος επίσης συμμετείχε στο τουρνουά "Turkish Airlines World Golf Cup 2016" και τραβήξαμε ένα άρτιο χτύπημά του από δύσκολη θέση, μέσα σε σκάμμα, για να ακολουθήσει το "μπράβο Νίκο" του Άρη Βωβού...

Ο Άρης Βωβός και ο φίλος του, Νίκος

Όπως προείπαμε, το γκολφ δεν απευθύνεται σε συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Απλώνεται αρκετά, δεν περιχαρακώνεται στους νέους, αλλά μπορούν και άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας να παίξουν. Εντάξει, μπορεί να μην κάνουν με ευκολία 200άρες μπαλιές, διότι υστερούν σε δύναμη, ταχύτητα και πλαστικότητα σώματος, όμως αρκεί και η εμπειρία σε κάποιες περιπτώσεις, για να μπορεί κάποιος να στέκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Να, όπως ο κύριος στο παρακάτω βίντεο...

Επιτυχημένη προσπάθεια ηλικιωμένου γκολφέρ

"H Turkish Airlines επενδύει πολλά στην Ελλάδα"

"Διοργανώνουμε για τρίτη φορά τουρνουά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η Turkish Airlines δεν είναι απλά για να μεταφέρει τους επιβάτες από το ένα μέρος στο άλλο και ασχολούμαστε και με τα σπορ, μεταξύ αυτών και με το γκολφ. Δυστυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι από τα πιο διαδεδομένα αθλήματα (γέλια), αλλά η Turkish Airlines στην Ελλάδα επενδύει πολλά, γι' αυτό και είπα ότι δεν είναι μόνο για να μεταφέρει επιβάτες.

Είμαστε ο κύριος χορηγός στην Euroleague και στο Eurocup, είμαστε χορηγοί στο EURO 2016 στην Ελλάδα και το γκολφ είναι ένας από τους τρόπους για να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους και γι' αυτό είμαστε πολύ χαρούμενοι που τόσοι πολλοί παίκτες συμμετέχουν στο τουρνουά. Χρόνο με το χρόνο, τα τουρνουά γκολφ της Turkish Airlines αναπτύσσονται και διαδίδονται", είπε αρχικά στο Sport24.gr ο Γενικός Διευθυντής της Turkish Airlines για την Αθήνα, Alp Yavuzeser και συνέχισε για το επίπεδο του τουρνουά, λέγοντας πως "είναι ερασιτεχνικό το τουρνουά. Πάντως, οι Έλληνες παίκτες, όπως μου είπαν από την Ομοσπονδία, αλλά και οι Τούρκοι συνάδελφοί μου, έχουν αρκετά καλό επίπεδο".

Για το μέλλον και τους στόχους της Turkish Airlines, είπε μεταξύ άλλων πως "στόχος μας είναι να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες παρά την οικονομική κρίση και να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία. Ελπίζουμε το 2017 να οργανώσουμε και του χρόνου το τουρνουά και να έχουμε περισσότερους Έλληνες παίκτες απ' ό,τι φέτος. Η φετινή χρονιά ήταν πολύ επιτυχημένη χρονιά για μας και θέλουμε να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα στο μέλλον".

Ιδού τα έπαθλα των νικητών

Θέλεις να σε μάθω γκολφ; Τρέμε, Τάιγκερ Γουντς!

BONUS: Νίκος Ευθυμιάδης, Πρωταθλητής Ελλάδας matchplay 2016

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ