ΣΤΗΛΕΣ

Τα χρυσά μωρά του Παπαδημητρίου

Τα χρυσά μωρά του Παπαδημητρίου

Σαν σήμερα πριν 22 χρόνια η Εθνική Παίδων του Θανάση Παπαδημητρίου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Τι λέει στο Sport24.gr ο Έλληνας προπονητής για τα όνειρα του Λυκουρέση, τον Οικονόμου αλλά και τον Γκαγκαουδάκη.

Το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Εθνική Παίδων ήρθε σαν σήμερα το 1989, στην Κουέντσα της Ισπανίας με την ομάδα του Θανάση Παπαδημητρίου να κερδίζει στον μεγάλο τελικό της διοργάνωσης την Γιουγκοσλαβία με σκορ 81-79.

Για όσους θυμούνται εκείνο το ματς, αντιλαμβάνονται τον άθλο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Δεν ήταν μόνο ότι στον τελικό νίκησε την Γιουγκοσλαβία που ήταν η ομάδα φόβητρο της εποχής, αλλά και ότι στο ημίχρονο έχανε με 19 πόντους διαφορά.

Μάλιστα, ο Θανάσης Παπαδημητρίου θυμάται ότι στο ξεκίνημα του β΄ημιχρόνου, η διαφορά άγγιξε και τους 21 πόντους. Πως άλλαξε το "μομέντουμ" του αγώνα και τελικά η Εθνική κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τελικά;

"Παίξαμε σκυλίσια άμυνα", τονίζει ο Έλληνας προπονητής ο οποίος επί σειρά ετών διατέλεσε προπονητής και τεχνικός σύμβουλος όλων των Εθνικών ομάδων και συνεχίζει: "Εκείνη η ομάδα είχε δώσει 40-45 διεθνή παιχνίδια. Μπαίναμε σε ένα πούλμαν και γυρνούσαμε την Ευρώπη. Η ομάδα είχε κερδίσει τους Γιουγκοσλάβους όπου τους έβρισκε".

Λίγη ώρα πριν την έναρξη του αγώνα, ο Θανάσης Παπαδημητρίου χρειαζόταν κάποιον να του δώσει κουράγιο. Σαν από μηχανής Θεός, έξω από τα αποδυτήρια βρέθηκε ο Γιαν Μπονατό ο οποίος παρακολουθούσε τον γιο του που αγωνιζόταν με την Εθνική Γαλλίας: "Πριν μπούμε για τον τελικό με τους Γιουγκοσλάβους, ο Μπονατό μου ευχήθηκε καλή επιτυχία και του απάντησα αν είναι δυνατόν να κερδίσει μία ομάδα για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα τους Γιουγκοσλάβους; Για να πας στο τρία, πρέπει να περάσεις από το δύο κι εσείς βρίσκετε ήδη εκεί. Μου έδωσε και κουράγιο για να μπούμε στον τελικό".

Τα όνειρα του Λυκουρέση

Στην ιστορία έχουν μείνει τα όνειρα του Νίκου Λυκουρέση, του φυσιοθεραπευτή της ομάδας και νυν μέλους του ιατρικού τιμ της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ολυμπιακού. Ο Θανάσης Παπαδημητρίου ανακάλεσε από την μνήμη του ένα από αυτά και μας διαβεβαίωσε πως έβγαινε ένα ένα.

"Τα όνειρα του Νίκου Λυκουρέση είχαν γίνει σίριαλ. Ονειρευόταν και μου τα έλεγε μετά τους αγώνες. Αυτό έγινε στους τρεις πρώτους αγώνες δηλαδή γιατί μετά του είπα να μου τα λέει πριν από κάθε ματς. Στον πρώτο αγώνα με τη Γαλλία, έβαλε στο τέλος ο Γεωργικόπουλος δύο βολές και τελικά κερδίσαμε με τρεις πόντους κι ενώ είχαμε μεγάλη διαφορά που χάσαμε σταδιακά. Ο Λυκουρέσης είχε δει ότι ήμασταν στη θάλασσα κι ενώ όλα πήγαιναν πρίμα, ξαφνικά πέσαμε σε φουρτούνα και καταφέραμε να δέσουμε σε ένα νησάκι. Ήταν συμβολικό το όνειρο του".

Τι απέγινε εκείνη η φουρνιά

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για εκείνη την φουρνιά και κατά πόσο τελικά φάνηκε άξια των περιστάσεων αρπάζοντας την ευκαιρία για κάποια μεγάλη καριέρα. Ο κ. Παπαδημητρίου ξεκαθαρίζει πως όλα είναι σχετικά...

"Η βάση αυτής της ομάδας ήταν ο Οικονόμου, (παρ' ότι ήταν ένας χρόνο μικρότερος από τους άλλους). Πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ. Κρατήθηκε για περίπου 10 χρόνια και ήταν το καλύτερο 4άρι στην Ευρώπη. Μετά είχε αλλού το μυαλό του κι έχασε την ευκαιρία να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο.

Τα χρυσά μωρά του Παπαδημητρίου
INTIME SPORTS

Μεγάλο όπλο ήταν και ο Γκαγκαουδάκης. Δεν σου έδινε την εντύπωση, αλλά είχε τόσο καλή άμυνα και γρήγορα πόδια που έκανε τους αντιπάλους του να παραμιλάνε. Τους έκλεινε την πρώτη πάσα και δεν τους άφηνε να πάρουν ανάσα", επισήμανε ο Έλληνας τεχνικός και συνέχισε:

"Τα δύο αυτά παιδιά έπαιξαν καλά. Ήταν πολύ καλός και ο Γιώρας ο οποίος στη συνέχεια είχε όμως το τροχαίο ατύχημα. Στη συνέχεια ήταν οι Ταμπάκης, Πιάρας που έπαιξαν για πολλά χρόνια στην Α2 Ανδρών. Ο Χατζόπουλος αγωνίστηκε στον Ηρακλή και ο Χατζησμάλης σε πιο μικρές κατηγορίες. Όλα είναι σχετικά. Αν δεν δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να παίξουν οι ομάδες τους, δεν είναι δυνατόν να ανέβουν επίπεδο και δείξουν τι μπορούν να κάνουν.

Δοθείσης της ευκαιρίας μάλιστα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρόκειται για ευτυχή συγκυρία το γεγονός ότι η Εθνική Ανδρών θα αγωνιστεί χωρίς εννιά πρωτοκλασάτους παίκτες της. Έτσι, λοιπόν, οι πιτσιρικάδες βρήκαν το χώρο για να δείξουν τι αξίζουν. Και πιστεύω ότι θα πάνε καλά τηρουμένων των αναλογιών. Άλλωστε θεωρώ ότι η Ελλάδα παραμένει μέσα στις πέντε υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι σαν να μας βοηθάει ο καλός Θεός. Σαν να ακουμπάει την Εθνική ο Μίδας!".

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι την Εθνική αποτελούσαν οι Θεόδωρος Αστεριάδης, Ιωάννης Γεωργικόπουλος, Βάιος Γιώρας, Ευάγγελος Λογοθέτης, Νίκος Οικονόμου, Θεόδωρος Χατζασμάλης, Κώστας Χατζόπουλος, Κώστας Πολίτης, Κώστας Ταμπάκης, Αργύρης Πιάρας, Κώστας Γκαγκαουδάκης και Δημήτρης Καλόγερος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ