ΣΤΗΛΕΣ

Τα νέα "αφεντικά" του ελληνικού ποδοσφαίρου

Τα νέα "αφεντικά" του ελληνικού ποδοσφαίρου

Το πρωτάθλημα της Super League ξεκίνησε και το Sport24.gr αναλύει το εξωαγωνιστικό κομμάτι ενόψει της επικείμενης σεζόν. Ποια είναι η νέα κατάσταση σε ΕΠΟ και ΚΕΔ, ποιοι ορίζουν τα ματς, τι εστί Μέλο Περέιρα και ποιοι ρέφερι κόπηκαν.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πέρασε σε νέα εποχή μετά την εκλογή του Βαγγέλη Γραμμένου στην ηγεσία της ΕΠΟ και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας είναι ο εκλεκτός των Ενώσεων για την «επόμενη μέρα» του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το αν θα είναι καλύτερη ή χειρότερη από την προηγούμενη, θα φανεί από τα αποτελέσματα, πάντως το φετινό πρωτάθλημα της Super League ξεκίνησε με τον Βορειοελλαδίτη παράγοντα να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο από την ΠΔΕ, η οποία ολοκλήρωσε το έργο της ως μεταβατική περίοδος μετά την παραίτηση της διοίκησης Γκιρτζίκη για την υπόθεση της κάρτας Υγείας.

Το Sport24.gr επιχειρεί να καταγράψει το νέο "χάρτη" που έχει διαμορφωθεί, αφού έχουμε νέα διοίκηση στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, νέο αρχιδιαιτητή από την Πορτογαλία, τον Βίτορ Μέλο Περέιρα και φυσικά νέο πίνακα διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών, η οποία περιλαμβάνει αρκετά νέα πρόσωπα σε σχέση με πριν.

Η νέα κατάσταση απομάκρυνε αρκετούς απ’ αυτούς που η ίδια θεωρούσε ως κομμάτια ενός "αμαρτωλού" παρελθόντος και πρέπει να πείσει με πράξεις ότι το παρόν και το μέλλον θα είναι διαφορετικό και όχι στην πεπατημένη αυτών που κατηγορούσε μέχρι σήμερα.

Ο ΓΡΑΜΜΕΝΟΣ, Η ΝΕΑ ΚΕΔ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑ ΤΩΝ FIFA-UEFA

Ο Βαγγέλης Γραμμένος, λοιπόν, είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΟ και με αυτόν στον πηδάλιο της Ομοσπονδίας ξεκινά το πρωτάθλημα. Βέβαια, το αντικείμενό του δεν είναι μονάχα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ασχέτως αν αυτό κεντρίζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αλλά και το ερασιτεχνικό, φυσικά η Εθνική μας ομάδα, τα οικονομικά της ΕΠΟ, οι Επιτροπές για τις οποίες πολλά ακούγονται όλα αυτά τα χρόνια και γενικότερα έχει ένα ευρύ φάσμα υποχρεώσεων σε καθημερινή βάση, το οποίο θα πρέπει να φέρει εις πέρας σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία και υπό το άγρυπνο βλέμμα των διεθνών συνομοσπονδιών.

Μην ξεχνάμε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης και στο χέρι του είναι να το απομακρύνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αν και το παρελθόν έχει δείξει ότι αυτά τα θέματα ισχύει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού". Η αλήθεια είναι ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι σαφώς λιγότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν, αφού δεν αποφασίζει μόνος του. Υπάρχει μεν αυτοδιοίκητο, αλλά καμία σημαντική απόφαση δεν θα λαμβάνεται χωρίς άνωθεν έγκριση. Έχει συσταθεί μια τριμελής Επιτροπή Παρακολούθησης υπό τον Μπιορν Βασάλο, η οποία θα ελέγχει το έργο της Ομοσπονδίας και πως όλα θα κυλούν βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί.

ΕΠΟ, Πολιτεία, FIFA-UEFA ξεκινούν με διάθεση να συνεργαστούν στενά. Στις 8 Αυγούστου, οι κ.κ. Βασάλο και Περέιρα παραχώρησαν μια εκτενέστατη συνέντευξη Τύπου, όπου ανέλυσαν την κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου και το τι περιμένουμε από εδώ και πέρα. Η συζήτηση αφορούσε την διαιτησία, την αποπληρωμή των διαιτητών, η οποία παρεμπιπτόντως ακόμα δεν έχει τακτοποιηθεί, το video assistant referee (υπάρχει θέμα με τις εγκαταστάσεις στα περισσότερα γήπεδα για να το δούμε στο ελληνικό πρωτάθλημα), τους νέους πίνακες διαιτησίας, τους ορισμούς κάθε εβδομάδα και για τον εποπτικό ρόλο των FIFA – UEFA στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκειμένου να επανέλθει στην πλήρη κανονικότητα.

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΚΕΔ

Ο Μέλο Περέιρα έκανε μεγάλη καριέρα τη δεκαετία του '90, όντας διαιτητής Primeira Liga από το 1989 μέχρι το 2002 και διαιτητής FIFA από το 1992 μέχρι το 2002, όταν και κρέμασε τη "σφυρίχτρα" του. Συμμετείχε στα Παγκόσμια Κύπελλα 1998 και 2002 όπου διηύθυνε από δύο αγώνες, ενώ σφύριξε τρία παιχνίδια στο Euro 2000, τον τελικό του Κυπέλλου UEFA 2002, το Super Cup Ευρώπης 2001 και τους τελικούς Κυπέλλου Πορτογαλίας 1995 και 1996. Το 2011 παρέλαβε το Ειδικό Βραβείο της FIFA για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο, ενώ διετέλεσε παρατηρητής της UEFA.

"Ήταν μια πρόσκληση που προέκυψε λόγω της ανάγκης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και η FIFA αποφάσισε να καλέσει έναν αλλοδαπό να οδηγήσει τη διαδικασία", τόνισε ο Πορτογάλος άλλοτε διεθνής διαιτητής και συνέχισε: "Ήμουν ένα απ' τα ονόματα , επικοινώνησαν μαζί μου, μου παρουσίασαν το πρότζεκτ και αποδέχτηκα την πρόταση. Είμαι πεπεισμένος πως θα ανταποκριθώ στις προσδοκίες των ατόμων που με εμπιστεύτηκαν".

Μέχρι πέρυσι, ο Μέλο Περέιρα είχε την ίδια θέση στην Πορτογαλία (πρόεδρος της αντίστοιχης ΚΕΔ), ενώ στο πορτογαλικό "Rádio Renascença" ανέφερε επίσης πως είναι υπέρ της χρήσης του video replay, εκτιμώντας πως θα βοηθήσει πολύ, τόσο τους διαιτητές, όσο και το ποδόσφαιρο γενικά.

Αναφορικά με το νέο Πορτογάλο αρχιδιαιτητή, ο οποίος ανακοινώθηκε από τις 26 Ιουλίου, όπως ανέφερε ο κ. Βασάλο, αυτός είναι υπεύθυνος για τους ορισμούς μαζί με τους κ.κ. Τριτσώνη, Κουκουλάκη και Καλύβα, που είναι τα μέλη της νέας ΚΕΔ. Παράλληλα, ο Κύρος Βασάρας επέστρεψε, αναλαμβάνοντας ως υπεύθυνος εκπαίδευσης. Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι η ΕΠΟ ενέκρινε τις τροποποιήσεις στον Κανονισμό Διαιτησίας, ώστε να ευθυγραμμιστεί με εκείνων των ομοσπονδιών μελών της FIFA και τη Σύμβαση Διαιτησίας της UEFA.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ, ΒΟΗΘΩΝ, ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ

Στις 10 Αυγούστου και έπειτα από πολλές ζυμώσεις που υπήρξαν, η νέα ΚΕΔ έδωσε το… στίγμα της μέσω των νέων πινάκων διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών για το νέο πρωτάθλημα της Super League. Βλέποντας κάποιος τις λίστες, μπορεί να παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλές αλλαγές και κάμποσες εκπλήξεις. Είναι δεδομένο ότι ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής, Βίτορ Μέλο Περέιρα, δέχτηκε αρκετές από τις εισηγήσεις των Κουκουλάκη και Τριτσώνη για τον καταρτισμό των νέων πινάκων, αφού είναι αρκετά καινούργιος για να έχει πλήρη εικόνα για όλους.

Η ΚΕΔ, λοιπόν, ανακοίνωσε τα 24 ονόματα των διαιτητών που θα "σφυρίξουν" τις αναμετρήσεις της κορυφαίας κατηγόριας, χωρίς να λείπουν οι εκπλήξεις. Εκτός πινάκων έμειναν οι Κύζας, Γιάχος, Δημητρόπουλος, Σπάθας, καθώς και οι Μήτσιος, Λαμπρόπουλος, Παππάς, Βοσκάκης και Δελφάκης. Σημαντικότερο "κόψιμο" είναι αυτό του Γιώργου Κύζα του Συνδέσμου Δράμας, ο οποίος είναι διεθνής διαιτητής θα αντικατασταθεί και απ' τον πίνακα των διεθνών.

Σε σχέση με την περσινή αγωνιστική περίοδο, απουσιάζουν επίσης οι Σελίμος, Κιοτζένης, Φωτιάδης, Φουκάκης, Τίκας, Πουλιμάς και Γιαννουλάκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο αριθμός των διαιτητών στον πίνακα είναι τόσο μικρός. Αντίθετα, διαιτητής όπως οι Θάνος, Μπλάνας και Αρετόπουλος συμπεριλαμβάνονται κανονικά και στους νέους πίνακες, αν και πολλοί είναι εκείνοι που ειδικά τους δυο τελευταίους τους είχε συνδέσει με το προηγούμενο καθεστώς και ίσως περίμεναν να είναι εκτός πινάκων.

Αναφορικά με τους παρατηρητές διαιτησίας, υπήρξε και εκεί… ψαλίδι σε σχέση με τους περσινούς πίνακες. Οι κ.κ. Ζωγράφος, Γκρούτσης, Νταμπώσης και Σωμαρακάκης δεν θα βρίσκονται στο νέο πρωτάθλημα της Super League και η λίστα είναι ανανεωμένη. Θα πρέπει βέβαια να φανεί αν οι… διάδοχοί τους θα φανούν ικανότεροι στο ρόλο τους, πιο επαρκείς και αν θα ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

ΟΙ ΟΙΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ SUPER LEAGUE

Από ‘κει και πέρα, το επόμενο πρωτάθλημα της Super League ξεκίνησε χθες (19/8) και μέχρι προσφάτως δεν γνωρίζαμε ούτε καν τους όρους διεξαγωγής του. Τους μάθαμε και αυτούς μια μέρα πριν την σέντρα. Όχι απαραιτήτως και οι καλύτεροι οι οιωνοί. Άλλα είχαν συμφωνηθεί τον περασμένο Μάρτιο (playoffs και για τον πρωταθλητή, υποβιβασμό τεσσάρων ομάδων φέτος για να μειωθούν οι ομάδες στις 14), άλλα αποφασίστηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, μέχρι να φτάσουμε σε μια συμβιβαστική λύση στο... παρά ένα, όπου οι ομάδες τα βρήκαν στο οικονομικό και επιπλέον καταργούνται τα playoffs.

Η σύμβαση με τη NOVA αποτελούσε για μήνες ολόκληρους μια βραδυφλεγής βόμβα, πολλές ομάδες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και η μείωση που πρότεινε το συνδρομητικό αποτελούσε "μαχαιριά" για τις ίδιες, ασχέτως αν το επιτάσσει η τηλεοπτική αγορά και η περιορισμένη δυναμική του πρωταθλήματός του. Όσο για τις σχέσεις αρκετών ΠΑΕ μεταξύ τους, αυτές είναι στα κάγκελα και περιμένουμε το πρώτο ανάποδο σφύριγμα για να ξεκινήσει το... πάρτι δηλώσεων και ανακοινώσεων (στην Ελλάδα είμαστε, ξέρουμε τι ισχύει και κάποια πράγματα δεν αλλάζουν).

Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με την επιτροπεία των ξένων έγινε η πρώτη σέντρα στη Super League. Άπαντες ελπίζουν ότι τουλάχιστον θα έχουμε ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, καλύτερο θέαμα, διαιτησίες με (ανθρώπινα) λάθη για όλες τις ομάδες ισομερώς και λιγότερη... μπάλα έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, διότι κουράζει πολύ τον κόσμο και "δηλητηριάζει" το μυαλό του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ