ΣΤΗΛΕΣ

Τα μεγαθήρια που "προσκύνησαν" τον Ολυμπιακό

Τα μεγαθήρια που "προσκύνησαν" τον Ολυμπιακό

Σαν σήμερα, το 2014, ο Ολυμπιακός νίκησε 2-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Φάληρο για τους "16" του Champions League. Με αφορμή τη νίκη αυτή, το Sport24.gr παρουσιάζει τις μεγαλύτερες εντός έδρας επιτυχίες των Πειραιωτών απέναντι σε ευρωπαϊκά μεγαθήρια (VIDEOS).

Παραδοσιακά η δύναμη του Ολυμπιακού είναι η έδρα του. Οι Πειραιώτες έχουν πανηγυρίσει σπουδαίες νίκες μέσα στο (εκάστοτε) "σπίτι" τους απέναντι σε ποδοσφαιρικούς "κολοσσούς" της Ευρώπης. Ομάδες τεράστιου διαμετρήματος, που όμως "λύγισαν" μέσα στο ερυθρόλευκο "καμίνι".

Πριν τρία χρόνια και συγκεκριμένα στις 25/2/2014, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Ντέιβιντ Μόγιες πήγε στον Πειραιά και έφυγε ηττημένη από τον Ολυμπιακό του Μίτσελ για την φάση των "16" του Champions League. Μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου, έστω και αν δεν ήταν στην καλύτερη φάση της, υποκλίθηκε στην ανωτερότητα των "ερυθρολεύκων".

Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει τις μεγαλύτερες νίκες του Ολυμπιακού κόντρα σε μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Από την δεκαετία του '70, όταν οι μεγάλες τότε Σέλτικ και Άντερλεχτ υπέκυψαν στην ανωτερότητα του Ολυμπιακού, για να ακολουθήσουν Άγιαξ και Μπενφίκα την σεζόν 1983/84 και μετά ήρθε η "χρυσή" περίοδος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Προφανώς και δεν γίνεται να παρουσιαστούν όλες οι νίκες των Πειραιωτών, αλλά ξεχωρίσαμε αυτές απέναντι σε ομάδες που θεωρητικά ήταν πολύ ανώτερες ποιοτικά από τον Ολυμπιακό, όμως στο χορτάρι αυτή η διαφορά δεν αποτυπώθηκε. Ξετυλίγουμε το κουβάρι των αναμνήσεων για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι...

ΑΘΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΛΤΙΚ ΚΑΙ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΤΕΡΛΕΧΤ

Μια τεράστια νίκη του Ολυμπιακού που ισοδυναμούσε με πρόκριση, ήταν αυτή για το Κύπελλο Πρωταθλητριών απέναντι στην πανίσχυρη Σέλτικ την σεζόν 1974/75. Οι Πειραιώτες είχαν αποσπάσει 1-1 στη Γλασκώβη και υποδέχτηκαν στη ρεβάνς τους Σκωτσέζους στο κατάμεστο Στάδιο Καραϊσκάκη. Με κεφαλιά ο Κρητικόπουλος άνοιξε το σκορ στο 2' και στο 20' ο Σταυρόπουλος με εκτέλεση φάουλ έκανε το 2-0 και χάρισε μια νίκη ανεπανάληπτη νίκη-πρόκριση στον επόμενο γύρο.

Εκεί περίμενε η πολύ μεγάλη Άντερλεχτ εκείνης της εποχής. Μια ομάδα με εννέα διεθνείς που την επόμενη σεζόν κατέκτησε το Κύπελλο UEFA, είχε επικρατήσει με 5-1 στο πρώτο ματς στις Βρυξέλλες και όλοι πίστευαν ότι η ρεβάνς θα ήταν μια τυπική διαδικασία στην Πάτρα, λόγω του ότι ο Ολυμπιακός ήταν τιμωρημένος. Αν δεν υπήρχε η ανεκδιήγητη διαιτησία του Ούγγρου ρέφερι, Κάρολι Παλοτάι, ο Ολυμπιακός θα περνούσε στον τρίτο γύρο. Η εκκωφαντική νίκη με 3-0 δεν χάρισε το εισιτήριο για τον επόμενο γύρο, αλλά είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες νίκες του στην Ευρώπη. Οι εφημερίδες της εποχής έκαναν λόγο για ληστεία, αλλά αυτό δεν θα άλλαζε κάτι. Ο Μάικ Γαλάκος έκανε χατ-τρικ σε εκείνο το ματς, αλλά ακυρώθηκαν άλλα τόσα τέρματα, δεν δόθηκαν πέναλτι και κόκκινες κάρτες, γενικά ήταν ένα... μνημείο διαιτησίας από τον Μαγυάρο που "εκτέλεσε" τον Ολυμπιακό.

ΑΓΙΑΞ ΚΑΙ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΥΠΟΚΛΙΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΟΑΚΑ

Την σεζόν 1983/84, ο Ολυμπιακός έπαιζε και πάλι στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο τον τεράστιο Άγιαξ της εποχής. Το πρώτο ματς στο Άμστερνταμ έληξε ισόπαλο χωρίς σκορ, το ίδιο και η ρεβάνς στο κατάμεστο ΟΑΚΑ. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ανέλαβε το ρόλο του εκτελεστή ο Νίκος Αναστόπουλος, ο οποίος με δυο δικά του γκολ χάρισε μια τεράστια νίκη στους Πειραιώτες, που άφησαν εκτός συνέχειας ένα μεγαθήριο της εποχής. Ο Ολυμπιακός νίκησε ξανά τον Άγιαξ το 1998 με τον Αλεξανδρή, αλλά ο βαθμός δυσκολίας σε εκείνο το ματς της δεκαετίας του '80 ήταν μεγαλύτερος, ενώ και εκείνη η ομάδα του Αίαντα υπερίσχυε σε ποιότητα και εμπειρία. Ο "Αλενατόρε" έκανε την δουλειά...

Στον επόμενο γύρο, ο Ολυμπιακός έπεσε πάνω στην Μπενφίκα. Εκείνη η ομάδα των Λουζιτανών ήταν σαφώς πιο δυνατή από αυτή που διέλυσε 5-1 το 2008 και νίκησε 1-0 το 2013 με την κεφαλιά του Μανωλά και την εμφάνιση καριέρας του Ρομπέρτο. Οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να επικρατήσουν με 1-0 χάρη στο γκολ του Αναστόπουλου, μια νίκη που ελάχιστοι περίμεναν. Στη ρεβάνς βέβαια τα πράγματα δεν πήγαν καλά και πέρασαν οι Πορτογάλοι, που επιβλήθηκαν 3-0. Αυτό όμως ουδόλως μειώνει την τεράστια νίκη στο ΟΑΚΑ απέναντι σε μια από τις κορυφαίες ομάδες εκείνης της εποχής.

ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟΤΕΥΚΤΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Την 20ετία που ακολούθησε, οι Πειραιώτες πανηγύρισαν και άλλες μεγάλες νίκες, όπως το 1-0 με την Πόρτο στο πρώτο τους ματς στο Champions League, το 1-0 με τον Άγιαξ ένα χρόνο μετά ή το 1-0 με την Βαλένθια, το 6-2 με τη Λεβερκούζεν και το 3-0 με τη Γαλατάσαράι. Νίκες πολύ μεγάλες που προκάλεσαν θόρυβο, όμως αυτή που ξεχωρίζει, δεν είναι άλλη από το 1-0 απέναντι στη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Λίβερπουλ, στο ολοκαίνουργιο γήπεδο Καραϊσκάκη. Ήταν το πρώτο εντός έδρας ευρωπαϊκό ματς στο νέο του σπίτι και απέναντι ήταν ένας θρύλος της Ευρώπης. Η κεφαλιά του Στολτίδη ήταν αρκετή για να χαρίσει μια από τις πιο ανεπανάληπτες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία του συλλόγου. Δεν ξεχνιέται εκείνο το ματς με τους ρεντς, για να ακολουθήσουν νίκες με το ίδιο σκορ απέναντι σε Μονακό και Ντεπορτίβο Λα Κορούνια.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ, ΑΛΛΑ ΝΙΚΗΤΗΣ ΜΕ ΤΗ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ"

Η επόμενη νίκη μπορεί να μην είχε αντίκρισμα, διότι ο Ολυμπιακός ήταν ήδη αποκλεισμένος και ο αντίπαλος ερχόταν με πολλά φρέσκα πρόσωπα, όμως όταν αυτός ονομάζεται Ρεάλ Μαδρίτης, τότε οτιδήποτε άλλο περισσεύει. Οι Πειραιώτες, με τον Τροντ Σόλιντ στον πάγκο τους, έφτασαν σε μια πολύ σπουδαία νίκη, κάνοντας μάλιστα ανατροπή. Οι Μαδριλένοι προηγήθηκαν με το νεαρό τότε Σέρχιο Ράμος, αλλά ο Ερόλ Μπουλούτ με ασύλληπτη γκολάρα ισοφάρισε και προς το τέλος του ματς ο Ριβάλντο με κοντινό πλασέ χάρισε τους τρεις βαθμούς γοήτρου και πρεστίζ στον Ολυμπιακό. Προφανώς και αποτελεί παράσημο για τον σύλλογο μια νίκη κόντρα στην ομάδα με τα περισσότερα ευρωπαϊκά τρόπαια.

ΤΡΕΙΣ ΣΕΡΙ ΝΙΚΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΕΝΑΛ

Πέρυσι, ο Ολυμπιακός γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό από τους "16" του Champions League, χάνοντας 3-0 στο Φάληρο από την Άρσεναλ με χατ τρικ του Ολιβιέ Ζιρού. Μια ομάδα που στον πρώτο γύρο την είχε νικήσει στο Λονδίνο με 3-2. Πάντως, οι τρεις προηγούμενες παρουσίες των "κανονιέρηδων" στον Πειραιά είχαν άσχημο αποτέλεσμα και ο Ολυμπιακός είχε τον τρόπο του απέναντί τους. Πρώτα την σεζόν 2009-10 με το γκολ του Λεονάρντο (1-0) που σήμαινε και πρόκριση στους "16". Την σεζόν 2011-12, οι "ερυθρόλευκοι" επιβλήθηκαν 3-1 στο Καραϊσκάκη, άπαντες πανηγύριζαν την πρόκριση, αλλά η Μαρσέιγ πέρασε με 3-2 από την έδρα της Ντόρτμουντ, αν και έχανε 2-0, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός συνέχειας ο Ολυμπιακός. Τρίτη εντός έδρας νίκη απέναντι στην Άρσεναλ ήταν μια σεζόν μετά, όπου μάλιστα έγινε και ανατροπή με Μανιάτη και Μήτρογλου στο γκολ του Ροζίτσκι.

"ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ" ΚΑΙ Η ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ ΤΟΥ ΚΛΟΠ

Την σεζόν 2011-12, ο Ολυμπιακός υποδεχόταν για την φάση των ομίλων του Champions League την Μπορούσια Ντόρτμουντ του Γιούργκεν Κλοπ στο Καραϊσκάκη. Οι Γερμανοί ήταν πρωταθλητές, έπαιζαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο και μάλιστα ένα χρόνο μετά έφτασαν στον τελικό της διοργάνωσης, όπου έχασαν στο τέλος από την Μπάγερν Μονάχου με τον Άριεν Ρόμπεν. Η αρμάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε δεν άφησε κανένα περιθώριο στους Γερμανούς και το τελικό 3-1 αποτύπωνε πλήρως την εικόνα του αγώνα. Ο Χολέμπας άνοιξε το σκορ στο 8', ο Λεβαντόβσκι ισοφάρισε στο 26', αλλά οι Τζεμπούρ (40') και Μοδέστο (79') ολοκλήρωσαν τον "ερυθρόλευκο" θρίαμβο. Μια νίκη-παράσημο απέναντι σε μια ομάδα μοντέλο εκείνη την περίοδο.

Η ΒΡΑΔΙΑ ΟΝΕΙΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ

Άπαντες κάνουν λόγο για μια τεράστια χαμένη ευκαιρία. Ο Ολυμπιακός του Μίτσελ έβρισκε απέναντί του μια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που δεν βρισκόταν στα καλύτερά της στη μετα-Φέργκιουσον εποχή. Στο Φάληρο είχαμε ένα απίστευτο κρεσέντο για τους γηπεδούχους, που δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους "κόκκινους διαβόλους", που απλά... παρακολουθούσαν τους Πειραιώτες να "κεντάνε" στο χορτάρι. Ο Ντομίνγκες με τη βοήθεια και μιας κόντρας άνοιξε το σκορ στο πρώτο μέρος και ο Κάμπελ με υπέροχο φαλτσαριστό σουρ διαμόρφωσε το τελικό 2-0. Ένας Ολυμπιακός να τον πιεις στο ποτήρι, έκανε τη Γιουνάιτεντ να μοιάζει μικρή στο γήπεδο. Στη ρεβάνς του "Ολντ Τράφορντ", ο Ρόμπιν φαν Πέρσι πήρε τ' όπλο του και έστειλε την ομάδα του στην επόμενη φάση του θεσμού. Πικρή βραδιά για τους "ερυθρόλευκους", όμως η 25η Φεβρουαρίου 2014 πάντα θα μνημονεύεται.

ΠΡΩΤΑ Η ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Η ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ

Τέλος, την σεζόν 2014/15, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε δυο τεράστιες νίκες που τον "μεγάλωσαν" ευρωπαϊκά. Δεν νικούν κάθε χρόνο οι ελληνικές ομάδες μεγαθήρια όπως η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε και η Γιουβέντους του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Η πρώτη έχασε με 3-2 στην πρεμιέρα της φάσης των ομίλων και ενώ την προηγούμενη σεζόν είχε φτάσει μια ανάσα από την κατάκτηση του τροπαίου, ενώ είχε πάρει το πρωτάθλημα. Οι "ερυθρόλευκοι" πέτυχαν τον απόλυτο αιφνιδιασμό και προηγήθηκαν με 2-0, χάρη στα τέρματα των Μαζουακού (13') και Αφελάι (31'). Οι "ροχιμπλάνκος" μείωσαν με τον Μάντζουκιτς στο 38' και είδαν τον Ρομπέρτο... φαντάρο στην επανάληψη. Ο Μήτρογλου σκόραρε το 3-1 στο 73' και το σκορ έκλεισε ο Γκριεζμάν στο 86'. Μια τεράστια νίκη για τον Ολυμπιακό!

Τέλος, μια ακόμη ομάδα που πήγε στον Πειραιά για νίκη και έφυγε με το απόλυτο μηδέν στις αποσκευές της, ήταν η Γιουβέντους. Ο Ρομπέρτο έκανε και πάλι μαγικά πράγματα στο τέρμα, ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, ο Κασάμι πέτυχε ένα πολύ όμορφο γκολ στο πρώτο μέρος και ο Ολυμπιακός πανηγύρισε τη νίκη με 1-0 απέναντι στην Βέκια Σινιόρα, η οποία έφτασε μέχρι τον τελικό του θεσμού. Απ' αυτό μπορεί να καταλάβει κάποιος τον βαθμό δυσκολίας της νίκης για τους Πειραιώτες του Μάρκο Σίλβα απέναντι σε έναν γίγαντα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Μπορεί η Γιουβέντους να έχασε ένα τσουβάλι ευκαιρίες στο δεύτερο 45λεπτο, αλλά το τρίποντο κατέληξε στους "ερυθρόλευκους".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ