ΣΤΗΛΕΣ

Τα μεγάλα "κανόνια" στα ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Τα μεγάλα "κανόνια" στα ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Το Sport24.gr γυρίζει την κλεψύδρα ανάποδα και θυμίζει τους πρώτους σκόρερ στα ντέρμπι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ. Πέντε παίκτες που είχαν τον "τρόπο" τους σε αυτά τα ματς (VIDEOS+PHOTOS).

O καθένας τους έχει γράψει την δική του ιστορία στα ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Όταν έβλεπαν τον αντίπαλο, αφιονίζονταν, ανέβαζαν "στροφές", έδιναν το κάτι παραπάνω λες και ήταν μια μάχη δίχως αύριο. Έβρισκαν τον δρόμο προς τα δίχτυα με ευλαβική συνέπεια και κατάφεραν να γράψουν το όνομά τους με χρυσά γράμματα σε σπουδαίες αναμετρήσεις ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Το Sport24.gr θυμίζει τα μεγάλα "κανόνια" στα ντέρμπι των "ερυθρολεύκων" με τους "κιτρινόμαυρους". Πέντε παίκτες που σκόραραν κατά ριπάς, που δημιουργούσαν "πονοκεφάλους" στους τερματοφύλακες και έγραφαν συχνά πυκνά το όνομά τους στον πίνακα με τους σκόρερ. Οι τρεις ανήκουν στην Ένωση και οι δυο στους Πειραιώτες, έστω και αν ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τις περισσότερες νίκες στα μεταξύ τους ντέρμπι.

Μίμης Παπαϊωάννου

Τα περισσότερα γκολ σημειώθηκαν από τον Μίμη Παπαϊωάννου, μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία της ΑΕΚ. Κόντρα στον Ολυμπιακό είχε βρει δίχτυα 14 φορές, παίζοντας αντίπαλός του από την σεζόν 1962-63 ως το 1978-79 και μάλιστα είχε το χαρακτηριστικό ότι δεν έφυγε ποτέ ηττημένος από το γήπεδο όποτε σκόραρε. Η ΑΕΚ νίκησε επτά φορές, ενώ πέντε ματς ισόπαλα. Το πρώτο του τέρμα το σημείωσε στις 23/12/1962, όταν η ΑΕΚ νίκησε στο Καραϊσκάκη, ενώ στο 2-2 του β' γύρου εκείνης της σεζόν πέτυχε το δεύτερο τέρμα. Την αγωνιστική περίοδο 1964-65, πέτυχε δύο γκολ στο νικηφόρο 2-1 της ΑΕΚ στην έδρα του Ολυμπιακού και το 3-3 στον αντίστοιχο αγώνα του δεύτερου γύρου στη Νέα Φιλαδέλφεια. Δυο χρόνια μετά, πέτυχε δύο γκολ, τόσο στο εντός έδρας 1-0, όσο στο εκτός έδρας 1-1. Την αμέσως επόμενη χρονιά, η ΑΕΚ νίκησε 4-1 εκτός έδρας και ο ίδιος σκόραρε εις διπλούν, για να ακολουθήσει ένα γκολ του στο εκτός έδρας 3-2 της σεζόν 1968-69 και στο νικηφόρο 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια την επόμενη σεζόν. Την αγωνιστική περίοδο 1971-72, ο Μίμης Παπαϊωάννου πέτυχε δύο γκολ, ένα σε κάθε ματς, που αμφότερα έληξαν ισόπαλα 1-1. Τέλος, την σεζόν 1975-76, η Ένωση πέρασε με 2-0 από το Φάληρο και ο ίδιος πέτυχε και τα δυο τέρματα.

Τα μεγάλα "κανόνια" στα ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς

Δήμιος της ΑΕΚ ήταν από πλευράς Ολυμπιακού ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος επίσης δεν γνώρισε ποτέ την ήττα σε ματς που σκόραρε κατά του "Δικεφάλου". Σε 10 ματς κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα και στα οκτώ νίκησε η ομάδα του, ενώ τα άλλα δυο έληξαν χωρίς νικητή. Συνολικά, πέτυχε 11 τέρματα και τα πέντε εξ αυτών είναι από την άσπρη βούλα του πέναλτι. Να πούμε πως έχει και ένα γκολ σε ματς Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ (νίκη με 1-0), αλλά δεν προσμετράται, διότι γίνεται λόγος μόνο για ντέρμπι πρωταθλήματος. Η αρχή έγινε στο 2-0 του Φαλήρου την σεζόν 1996-97, με τον ίδιο να ανοίγει το σκορ με πέναλτι, ενώ με το ίδιο σκορ νίκησε η ομάδα του στην άδεια λόγω τιμωρίας Νέα Φιλαδέλφεια στο περιβόητο ντέρμπι με τον Δημητρόπουλο. Ο ίδιος άνοιξε τον δρόμο του διπλού με εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Νινιάδης από τον Δέλλα. Στο εντός έδρας 3-0 του δευτέρου γύρου, πέτυχε δυο γκολ με πέναλτι. Τη σεζόν 2000-01 σκόραρε στο 4-1 του ΟΑΚΑ και στο νικηφόρο 2-1 στο ουδέτερο Ηράκλειο, όπου τυπικά γηπεδούχος ήταν η ΑΕΚ. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, με τον Τάκη Λεμονή στον πάγκο, χάρισε τη νίκη με 3-2 στον Ολυμπιακό μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια με φάουλ στο τέλος, αν και η μπάλα χτύπησε πρώτα στο τοίχος, ενώ πέτυχε το τέταρτο γκολ στο 4-3 του β' γύρου, όταν ο Ολυμπιακός "κλείδωσε" ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Την σεζόν 2002-03, πέτυχε γκολ στο 1-1 της Νέας Φιλαδέλφειας, το 2005-06 σκόραρε στο εκτός έδρας 3-1 από το σημείο του πέναλτι, ενώ σκόραρε το πρώτο τέρμα του Ολυμπιακού με αριστερό διαγώνιο σουτ στο 3-3 της σεζόν 2006-07 στο ΟΑΚΑ.

Θωμάς Μαύρος

"Ποιος, ποιος, ποιος, ο Μαύρος ο Θεός", φώναζαν οι φίλοι της ΑΕΚ για τον αγαπημένο του Θ(ε)ωμά Μαύρο, ο οποίος είχε... έφεση στο σκοράρισμα απέναντι στον Ολυμπιακό και μάλιστα αποτελούσε έναν από τους "εφιάλτες" εκείνα τα χρόνια του Νίκου Σαργκάνη. Μάλιστα, ούτε αυτός είχε χάσει ποτέ σε ματς που κατάφερε να σκοράρει. Τρεις φορές κατάφερε να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα εις διπλούν και αυτά τα ματς έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια Την σεζόν 1977-78, η Ένωση επιβλήθηκε 2-0, το 1980-81 με 2-1 και τη σεζόν 1981-82 το παιχνίδι έληξε 2-2. Από 'κει και πέρα, ο Θωμάς Μαύρος πέτυχε γκολ στο εντός έδρας 1-1 της σεζόν 1982-83, 2-1 της σεζόν 1983-84 επίσης στη Νέα Φιλαδέλφεια και στο εκτός έδρας 1-0 της σεζόν 1983-84. Ένας πολύ προικισμένος φορ, ο οποίος κόντρα στους Πειραιώτες πέτυχε εννέα τέρματα και καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τους σκόρερ στα ντέρμπι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό.

Τα μεγάλα "κανόνια" στα ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Γιώργος Σιδέρης

Η σχέση του "Φόντακα" με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν σχεδόν ερωτική. Είχε εξαιρετικό σουτ και αποτελούσε κίνδυνο-θάνατο για κάθε αντίπαλο αμυντικό και τερματοφύλακα. Η ΑΕΚ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα για τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία του Ολυμπιακού. Ο Σιδέρης πέτυχε το πρώτο του γκολ στο εκτός έδρας 2-2 της αγωνιστικής περιόδου 1962-63, ενώ την επόμενη σεζόν πέτυχε και τα δύο γκολ στο 2-0 της ομάδας του στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακολούθησε ένα γκολ την σεζόν 1964-65 στο εκτός έδρας 3-3, ισοφαρίζοντας μάλιστα στο τέλος, ενώ τη σεζόν 1965-66 σημείωσε το τελευταίο γκολ στο επιβλητικό 4-0 κόντρα στην "Ένωση". Μετέπειτα, την περίοδο 1968-69 σκόραρε εις διπλούν στο Καραϊσκάκη, αλλά ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-3, όμως στο ματς του δεύτερου γύρου οι Πειραιώτες νίκησαν 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με με δικό του γκολ. Τέλος, πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 2-1 της σεζόν 1969-70. Εν ολίγοις, είχε τον "τρόπο" του με τον "Δικέφαλο" ο Σιδέρης, ο οποίος για αρκετά χρόνια είχε την πρωτοκαθεδρία στα γκολ, μέχρι να τον περάσει ο Παπαϊωάννου και μετέπειτα ακολούθησε ο Τζόλε.

Τα μεγάλα "κανόνια" στα ντέρμπι Ολυμπιακός - ΑΕΚ
INTIME SPORTS

Ντέμης Νικολαΐδης

Επτά γκολ απέναντι στον Ολυμπιακός πέτυχε ο Ντέμης Νικολαΐδης σε επίπεδο πρωταθλήματος και τέσσερα απ' αυτά συνδυάστηκαν με νίκη, ενώ δυο φορές έφυγε ηττημένος από το γήπεδο, αν και είχε καταφέρει να "πληγώσει" τα αντίπαλα δίχτυα. Για πρώτη φορά σκόραρε στο 2-0 της σεζόν 1996-97 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο πρώτο ντέρμπι του Ντούσαν Μπάγεβιτς ως προπονητή των Πειραιωτών. Με δικό του γκολ στο ματς του β' γύρου στο ΟΑΚΑ, όπου ο Ολυμπιακός "σφυροκοπούσε" την ΑΕΚ, η ομάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου νίκησε 1-0. Την αγωνιστική περίοδο 1998-99, ο Νικολαΐδης πέτυχε το δεύτερο γκολ της 'Ένωσης" στο 2-0 της Νέας Φιλαδέλφειας, ενώ άνοιξε το σκορ στην ήττα της ομάδας του στο ΟΑΚΑ με 4-1 από τον Ολυμπιακό την σεζόν 2000-01 και στο εντός έδρας 2-3 τη σεζόν 2001-02 με προπονητή τον Φερνάντο Σάντος. Τέλος, την σεζόν 2002-03 πέτυχε από ένα γκολ στο εντός έδρας 1-1 και στο εκτός έδρας 2-1 στη Ριζούπολη, όπου είχε ανοίξει το σκορ για την ομάδα του με κεφαλιά έπειτα από σέντρα του Μπορμπόκη.







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ