ΣΤΗΛΕΣ

Τα κλισέ που λατρεύουμε στις προετοιμασίες!

Τα κλισέ που λατρεύουμε στις προετοιμασίες!

Οι ομάδες έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους ενόψει της νέας σεζόν και το Sport24.gr καταγράφει τα αγαπημένα κλισέ που δεν λείπουν από κανένα ρεπορτάζ που σέβεται τον εαυτό του. Με αυτά μεγαλώσαμε και αντέχουν στον χρόνο μέχρι σήμερα.

Πολυφορεμένες ατάκες που βγαίνουν αβίαστα από το στόμα ή γράφονται με περισσή ευκολία. Φράσεις που δεν λείπουν ποτέ, έχουν την διαχρονικότητά τους και αποτελούν το αλατοπίπερο σε κάθε ρεπορτάζ που μεταφέρει τα νέα από την προετοιμασία μιας ομάδας.

Φράσεις που έχουν γραφτεί χιλιάδες φορές και θα συνεχίσουν να γράφονται γιατί... έτσι. Νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά αν ένας καινούργιος παίκτης δεν είναι "ταύρος" στα εργομετρικά, αν δεν θεωρηθεί ξεμούδιασμα το πρώτο φιλικό και αν μια προετοιμασία δεν είναι "η καλύτερη των τελευταίων ετών".

Το Sport24.gr συγκέντρωσε λατρεμένα κλισέ που ακούγονται και γράφονται σε καλοκαιρινές προετοιμασίες με την ίδια συνέπεια που υπερηφανευόταν ο Κωνσταντίνος Κατακουζηνός για το σύγγραμμά του σχετικά με το αποχετευτικό σύστημα στο Βυζάντιο ή που ο Γιάγκος Δράκος θύμιζε σε κάθε τσακωμό του με τον αδελφό του, Σέβο, ότι "εγώ σε έκανα αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης...".

Τα ίδια και τα ίδια κάθε φορά, χωρίς καμία διαφοροποίηση. Μια επαναλαμβανόμενη κασέτα που απλά έχει τις εξαιρέσεις της για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Βέβαια, όταν πρέπει κάποιος να στείλει ανταπόκριση ακόμα και για το πιο μικρό πράγμα, τότε μπορεί να το ξεχειλώσει όσο δεν πάει, καταφεύγοντας στη σίγουρη λύση των κλισέ.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν...

Δεν υπάρχει προετοιμασία που να σέβεται τον εαυτό της και για την οποία να μην γράφεται ότι "είναι η καλύτερη προετοιμασία των τελευταίων ετών" . Μέχρι βέβαια να έρθει η επόμενη ένα χρόνο μετά και την προηγούμενη να την φάει η μαρμάγκα και τότε να αρχίσει να γράφεται ότι ήταν βαρετή, χωρίς ποικιλία και δεν άρεσε ούτε στους παίκτες.

Σε κάθε προετοιμασία "καταπίνουν πολλά χιλιόμετρα οι παίκτες" και μάλιστα συνοδεύεται από το ότι "έγιναν μαραθωνοδρόμοι" Βασικό κομμάτι είναι το τρέξιμο στα βουνά για την βελτίωση της φυσικής κατάστασης (εξ ου και το "πήραν τα βουνά" ), επομένως είναι must το λογοπαίγνιο με τους μαραθωνοδρόμους για να δοθεί έμφαση στην κούραση.

Από 'κει και πέρα, να σηκώσει πρώτος το χέρι εκείνος που δεν έχει διαβάσει ότι ο... τάδε προπονητής "δίνει έμφαση στην τακτική" και κάνει "πολλή δουλειά με την μπάλα" . Θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος "και τι θέλεις να γράψουν ρε φίλε, αν ΟΝΤΩΣ αυτό συμβαίνει;". Μα κανείς δεν είπε ότι κακώς το γράφουν, απλά λέω ότι είναι μια συνηθισμένη φράση που δεν λείπει ποτέ σε καθημερινή βάση.

Επιπλέον πάντα "το πρώτο φιλικό είναι για... ξεμούδιασμα" , ενώ αν έρθει νίκη όπως το 4-1 του Ολυμπιακού επί της Χορν, το "Ξεμούδιασμα με τεσσάρα" είναι ένας συνήθης τίτλος που συνοδεύει τα περισσότερα Μέσα. Ναι, δεν βγαίνει από την εξίσωση και το Sport24.gr. Προφανώς, γράφονται πολλά κλισέ και στο δικό μας σάιτ.

Συν τις άλλοις, κάθε νέος προπονητής σε ομάδα, ακόμα και αν αφορά την Κάτω Τραχανοπλαγιά (ο ορισμός της κλισέ επιλογή!) "έχει αφήσει το στίγμα του με το... καλημέρα" και από την πρώτη προπόνηση "περνάει στην ομάδα την φιλοσοφία του". Μια φορά να γραφτεί ότι δεν κάνει τίποτα το ιδιαίτερο ο προπονητής και τι στον κόσμο. Για να είμαστε δίκαιοι, κανένας απεσταλμένος δεν πρόκειται να το γράψει και είναι απολύτως λογικό.

Επιπροσθέτως, στα σημεία που αναφέρεται το τι γίνεται στην προπόνηση, πάντα αναφέρεται ότι "υπάρχει ποικιλία στις ασκήσεις" και επίσης "πέφτουν... κορμιά στην προπόνηση" . Μεταξύ μας, δεν πέφτουν πάντα κορμιά, ούτε πάντα υπάρχει ποικιλία. Αυτό συνήθως μαθαίνεται όταν έρθει ο επόμενος.

Ο νέος παίκτης πάντα εξιτάρει, πάντα προκαλεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και είθισται να "ξέρει πολλά... κιλά μπάλα" , ενώ παράλληλα είναι και "ταύρος στα εργομετρικά" . Θα πει κάποιος γιατί όχι Βίσονας ή ιπποπόταμος, που επίσης είναι πολύ δυναμικά ζώα και κανείς δεν θέλει να τα βάλει μαζί τους. Ο ταύρος πάντα έχει την τιμητική του.

"Σπάει τα κοντέρ ο... τάδε" , όταν γίνονται ασκήσεις με χρόνους, ενώ είναι "εξαιρετικό το κλίμα μεταξύ των παικτών" . Για να μην αναφερθούμε στο απόλυτο κλισέ, τον βασιλιά των κλισέ προετοιμασίας που δεν είναι άλλο από το "έπεσαν κάτω από τα γέλια με το... τάδε αστείο" , που όταν το διαβάζεις δεν είναι και τόσο αστείο. 9 στις 10 φορές δεν είναι καν αστείο.

Επίσης, ο προπονητής " τους έβγαλε το λάδι στην απογευματινή προπόνηση" , προκειμένου να δοθεί έμφαση στο πόσο επίπονη είναι, ενώ οι παίκτες "χύνουν καθημερινά τόνους ιδρώτα" με σκοπό "να είναι έτοιμοι όταν πρέπει" . Στο ρεπό μάλιστα "μερικοί προτίμησαν να κάνουν βόλτα στο κέντρο της πόλης, ενώ άλλοι έμειναν στα δωμάτια τους για να ξεκουραστούν".

Κλισέ ρήμα είναι το "χτίζεται" όταν αναφέρεται η πόλη διαμονής κατά την διάρκεια της προετοιμασίας. Όπως το "Στο Ζέεφελντ χτίζεται ο νέος Ολυμπιακός" , ενώ πάντα είναι "ιδανικές οι συνθήκες στο... τάδε προπονητικό κέντρο", αν και σε παρασκηνιάκια για τους ρυθμούς της πόλης μονίμως γράφεται ότι είναι βαρετοί και αποτελεί καλοκαιρινό προορισμό κυρίως για ηλικιωμένους.

Τέλος, όταν ένας ποδοσφαιριστής παρουσιάζεται βελτιωμένος σε σχέση με την περσινή προετοιμασία, γράφεται πως "άλλος παίκτης είναι στην φετινή προετοιμασία" ή ότι "αποτελεί νέα... μεταγραφή για την ομάδα" .

Όταν, δε, ο φορ σκοράρει στο διπλό γράφεται πως "φορτώνει με γκολ τα δίχτυα στα οικογενειακά διπλά" και μετά τις πρώτες ημέρες που συνήθως γίνεται τρέξιμο για βελτίωση της φυσικής κατάστασης, όταν οι παίκτες παίξουν διπλό τονίζεται ότι "λύθηκαν τα πόδια τους" .

Αν κάποιο ξεχάσαμε, δεκτή κάθε επισήμανση...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ