ΣΤΗΛΕΣ

Τα καλύτερα γκολ που δεν μέτρησαν

Τα καλύτερα γκολ που δεν μέτρησαν

Το σόλο του 17χρονου Ρονάλντο, το "αεροπλανικό" του Καβάνι, το τακουνάκι του Μέσι, το "ψαλίδι" του Κριστιάνο, τα γκολ από τη σέντρα και από το... άουτ.

Το γκολ είναι η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου. Δεκτόν. Τι γίνεται όμως όταν σημειώνεται, αλλά δεν... καταγράφεται, είτε γιατί ακυρώνεται είτε γιατί δεν έγινε αντιληπτό; Οι "αδικίες" του ποδοσφαίρου είναι πολλές και το Sport24.gr αποφάσισε να κάνει μία συλλογή με τα καλύτερα τέρματα τα οποία δεν έστειλαν ποτέ την αντίπαλη ομάδα στη σέντρα.

Δεκαεπτά από τα καλύτερα τέρμα που δεν μέτρησαν, ορισμένα εξ αυτών σωστά, άλλα χωρίς κάποια αιτία. Στα παρακάτω βίντεο θα δείτε τον ανήλικο ακόμα Ρονάλντο να διασύρει μία αντίπαλη άμυνα προτού πάει στο Μουντιάλ του 1994, θα δείτε βίντεο από "μαγείες" των Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι, θα δείτε γκολάρες από πιο άσημους ποδοσφαιριστές.

Σημαντική σημείωση: Προφανώς και έχουν μείνει πολλά τέτοια γκολ εκτός λίστας είτε γιατί δεν βρήκαμε οπτικό υλικό (ειδικά για τέρματα από παλαιότερα χρόνια) είτε γιατί η φάση είχε σταματήσει πριν από την επίτευξη του γκολ και δεν νοείται τέρμα είτε γιατί δεν μας εντυπωσίασαν είτε για να τα συμπληρώσετε εσείς!

Κλάους Φίσερ (Δυτική Γερμανία) - Σοβιετική Ένωση (1978)

Η Δυτική Γερμανία υποδέχθηκε τη Σοβιετική Ένωση σε ένα ασυνήθιστο φιλικό παιχνίδι μεταξύ δύο τεράστιων πολιτικών αντιπάλων. Η γερμανική ομάδα επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Ρολφ Ρούσμαν, ωστόσο την παράσταση έκλεψε μία άλλη φάση. Ο Ράινερ Μπόνχοφ έκανε μία υπέροχη προσπάθεια από δεξιά και έβγαλε σέντρα με το εξωτερικό του δεξιού ποδιού του και ο Κλάους Φίσερ με ανάποδο "ψαλίδι" έστειλε την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, αλλά ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ για επιθετικό φάουλ του μεγάλου Γερμανού σκόρερ.

Καρλ Χάιντς Ρούμενινγκε (Ίντερ) - Ρέιντζερς (1984)

Η Ίντερ των Γερμανών (Αντρέας Μπρέμε, Λόταρ Ματέους, Γίργκεν Κλίνσμαν) δεν είχε κάνει ακόμα την εμφάνισή της, αλλά ο Καρλ Χάιντς Ρούμενινγκε που είχε κάνει την αρχή, έκανε ήδη σπουδαία πράγματα στους "νερατζούρι". Ο πρώτος γύρος του Κυπέλλου UEFA δεν ήταν δυνατόν να δυσκολέψει την ιταλική ομάδα, που υποδέχθηκε τους Ρέιντζερς στο "Τζιουζέπε Μεάτσα" και πήρε τη νίκη με 3-0. Ο Ρούμενινγκε σημείωσε το τρίτο και το... τέταρτο γκολ, αλλά μόνο ένα εξ αυτών μέτρησε, λόγω επιθετικού φάουλ στην "αεροπλανική" εκτέλεση.

Μισέλ Πλατινί (Γιουβέντους) - Αρχεντίνος Τζούνιορς (1985)

Η Γιουβέντους αντιμετώπιζε την Αρχεντίνος Τζούνιορς για το Διηπειρωτικό Κύπελλο στο Τόκιο και ο Μισέλ Πλατινί σημείωσε το κορυφαίο γκολ της καριέρας του. Έτσι νόμιζε τουλάχιστον, στοπάροντας την μπάλα με το στήθος, αποφεύγοντας έναν αντίπαλο με το δεξί πόδι και σουτάροντας με το αριστερό, χωρίς η μπάλα να ακουμπήσει στο έδαφος. Σε μία εποχή που δεν υπήρχε παθητικό οφσάιντ, οι συμπαίκτες του τον "κρέμασαν" έστω κι αν στο τέλος η "γηραιά κυρία" κατέκτησε το τρόπαιο στα πέναλτι.

Ντράγκαν Στόικοβιτς (Ερυθρός Αστέρας) - Παρτίζαν (1988)

Σε μία Γιουγκοσλαβία έτοιμη για κοσμοϊστορικές εξελίξεις, το ντέρμπι της σερβικής επικράτειας μεταξύ Ερυθρού Αστέρα και Παρτίζαν αναπόφευκτα πραγματοποιήθηκε μέσα σε κλίμα έντασης. Μόλις στο 2ο λεπτό, ο Ντράγκισα Μπίνιτς άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους, ωστόσο οι 100.000 φίλαθλοι στο "Μαρακανά" τινάχθηκαν από τις θέσεις τους 26 λεπτά αργότερα, όταν ο Ντράγκαν Στόικοβιτς, με το φοβερό δεξί πόδι, πήρε το ριμπάουντ από διώξιμο του αντίπαλου τερματοφύλακα, περίπου 40 μέτρα μακριά από την εστία. Ο Σέρβος μέσος δεν είχε κανέναν ενδοιασμό, σούταρε και έστειλε την μπάλα στην κενή εστία, αλλά το τέρμα ακυρώθηκε. Ο Βλάντισλαβ Τζούκιτς εν τέλει έκανε το 1-1 στο 70'.

Ρονάλντο (Κρουζέιρο) - Πατροσινένσε (1994)

Αν τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, ούτε ο ίδιος ο Ρονάλντο δεν θα μιλούσε για το γκολ κόντρα στην Κομποστέλα. Η αφήγηση στην αναζήτηση των κορυφαίων τερμάτων που σημείωσε θα άρχιζε από εκείνο το παιχνίδι τον Μάιο του 1994 για το Campeonato Mineiro, όπου η Κρουζέιρο επικράτησε με 1-0. Το "φαινόμενο" σημείωσε το πρώτο τέρμα του αγώνα στο 8ο λεπτό, ωστόσο το δεύτερο θα έμενε στην ιστορία εάν δεν άρχιζε από θέση οφσάιντ. Θύματά του δύο αμυνόμενοι και (δις) ο τερματοφύλακας...

Πάμπλο Ορμπάιθ (Αθλέτικ Μπιλμπάο) - Ρεάλ Μαδρίτης (2005)

Ρονάλντο, Ζινεντίν Ζιντάν, Λουίς Φίγκο, Ραούλ, Ίκερ Κασίγιας, Ντέιβιντ Μπέκαμ. Αυτή ήταν η ομάδα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει για το πρωτάθλημα η Αθλέτικ Μπιλμπάο, όταν επισκέφθηκε το "Σαντιάγο Μπερναμπέου" εκείνον τον Φεβρουάριο του 2005. Μαζί και τον διαιτητή, που απέτυχε να αντιληφθεί ότι το σουτ του μετέπειτα μέσου του Ολυμπιακού, Πάμπλο Ορμπάιθ, από τα 45 μέτρα, είχε περάσει τη γραμμή της εστίας και είχε νικήσει τον Κασίγιας. Ευτυχώς για τους Βάσκους, δεν υπήρξε αλλοίωση αποτελέσματος, αφού τα γκολ των Ασιέρ ντελ Όρνο και Άντονι Ιραόλα μέτρησαν κανονικά στο τελικό 2-0.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) - Αζερμπαϊτζάν (2006)

Μετά από την τέταρτη θέση στο Μουντιάλ της Γερμανίας και την αποχώρηση του Λουίς Φίγκο, η Πορτογαλία είχε βρει τον νέο ηγέτη της στο πρόσωπο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Τα προκριματικά του Euro 2008 ήταν η πρώτη ευκαιρία να λάμψη ο εξτρέμ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χωρίς να βρίσκεται σε κάποια σκιά. Το έκανε στον αγώνα με το Αζερμπαϊτζάν, σημειώνοντας χατ τρικ, αλλά με... δύο γκολ. Το τρίτο, το καλύτερο, με "ψαλιδάκι" μετά από πάσα με τον ώμο του Ντέκο και δικό του στρώσιμο, δεν μέτρησε ποτέ, με τους διαιτητές να μην αντιλαμβάνονται ότι η μπάλα πέρασε ολόκληρη τη γραμμή.

Σέρχιο Ιμπάρα (Μελγάρ) - Σιενσιάνο (2008)

Ο Τσέτσο Ιμπάρα αποτελεί έναν από τους πιο καλτ ποδοσφαιριστές της Λατινικής Αμερικής και παρά το σουλούπι του και την περιορισμένη τεχνική κατάρτιση, καταφέρνει να σκοράρει κατά ριπάς για μικρομεσαίες ομάδες και συχνά με "διαμάντια" όπως αυτό στο Clausura 2008 του Περού, έστω κι αν ο διαιτητής έκρινε ότι έκανε το πρώτο κοντρόλ με το χέρι.

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία) - Ισπανία (2010)

Η Πορτογαλία του Πάουλο μπέντο υποδεχόταν στη Λισαβόνα τους πρωταθλητές κόσμου και Ευρώπης Ισπανούς για φιλική αναμέτρηση. Το ντέρμπι της Ιβηρικής παρακολούθησαν 38.000 θεατές και μερικά ακόμα εκατομμύρια φίλαθλοι, σε μία κονταρομαχία μεταξύ της μεταγραφής ρεκόρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, και της... Μπαρτσελόνα που απάρτιζε μεγάλο μέρος της "φούρια ρόχα". Ο Πορτογάλος βγήκε νικητής με 4-0, αλλά χωρίς να σκοράρει έστω κι αν έκανε τα πάντα σε μία φάση. "Ξάπλωσε" τον Ζεράρ Πικέ, ακινητοποίησε τον Κάρλες Πουγιόλ και "κρέμασε" τον Ίκερ Κασίγιας από απίθανη γωνία. Μέχρι να έρθει ο Νανί από θέση οφσάιντ και με αχρείαστη κεφαλιά στη γραμμή, "ακυρώσει" το γκολ. Η αντίδραση του Ρονάλντο ανεκτίμητη...

Έντινσον Καβάνι (Νάπολι) - Μπαρτσελόνα (2011)

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπαρτσελόνα έχει προσκαλέσει τη Νάπολι για το τουρνουά προετοιμασίας "Joan Gamber". Ο Έντινσον Καβάνι δεν χρειαζόταν ακόμα δέκα ευκαιρίες για να σημειώσει ένα γκολ. Του αρκούσε μία πάσα στην πλάτη και αυτός να γυρίσει το σώμα του, να πηδήξει, να σηκώσει πρώτα το αριστερό πόδι για να πάρει φόρα και μετά το δεξί για να κλοτσήσει και με αυτόν τον τρόπο να στείλει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα. Ο διαιτητής είχε διαφορετική άποψη, θεωρώντας ότι ο Ουρουγουανός έκανε επιθετικό φάουλ στον Ζεράρ Πικέ...

Ντανιέλ Οσβάλντο (Ρόμα) - Λέτσε (2011)

Όταν ακόμα ο Ντανιέλ Οσβάλντο ήταν ποδοσφαιριστής και όχι τραγουδιστής σε ροκ συγκρότημα, ήταν ικανός για το καλύτερο (και για το χειρότερο). Απόδειξη; Το "ψαλίδι" που σημείωσε στην αναμέτρηση της Ρόμα με τη Λέτσε στο πρωτάθλημα του 2011-2012, μετά από σήκωμα της μπάλας από τον Φερνάντο Γκάγκο. Για κακή του τύχη, ο πανηγυρισμός βγήκε ξινός, αφού το τέρμα ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Γκονσάλο Μπασάν (Ιντεπεντιέντε Ριβανταβία) - Πατρονάτο (2011)

Ο Αργεντινός μέσος δεν είχε σημειώσει γκολ στην επαγγελματική καριέρα του, αλλά τα κατάφερε την πιο κατάλληλη στιγμή, στην αναμέτρηση κόντρα στην Πατρονάτο, στη μάχη προβιβασμού από την Primeira B Nacional. Δανεικός από τη Σαν Λορένσο, σε έντεκα αγώνες σημείωσε μόνο εκείνο το γκολ, έστω κι αν στο ίδιο ματς ξανάστειλε την μπάλα στα δίχτυα και μάλιστα με πιο εντυπωσιακό τρόπο: σουτ από τα 35 μέτρα, δοκάρι, κεφάλι τερματοφύλακα, δίχτυα. Ή περίπου, αφού αντί για τα δίχτυα, η μπάλα χτύπησε στο εσωτερικό δοκάρι που τα συγκρατεί και βγήκε από την εστία, με συνέπεια να μπερδευτούν διαιτητής και βοηθοί και να μην δείξουν σέντρα.

Ολιβιέ Ζιρού (Μονπελιέ) - Παρί Σεν Ζερμέν (2012)

Η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών στα μεγάλα πρωταθλήματα αδιαμφισβήτητα είναι η κατάκτηση του γαλλικού πρωταθλήματος από την Μονπελιέ. Ηγέτης εκείνης της πορείας ήταν ο Ολιβιέ Ζιρού, προτού πάρει μεταγραφή στην Άρσεναλ και διχάσει τον κόσμο των "κανονιέρηδων". Ο Γάλλος επιθετικός είχε αναδεχθεί πρώτος σκόρερ εκείνης της σεζόν, έστω και χωρίς το θαυμάσιο τέρμα με "ψαλιδάκι" που σημείωσε στο ντέρμπι τίτλου μέσα στο "Παρκ ντε Πρενς", με αντίπαλο την Παρί Σεν Ζερμέν του Κάρλο Αντσελότι και του πακτωλού χρημάτων. Το τελικό 2-2 κράτησε την Μονπελιέ στην κορυφή, αν και η (δίκαιη) νίκη θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο εύκολα τα πράγματα.

Λιονέλ Μέσι (Μπαρτσελόνα) - Μίλαν (2013)

Η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν τη Μίλαν για τη φάση των ομίλων του Champions League 2013-2014, όταν ο Λιονέλ Μέσι σημείωσε.Αυτό δεν αποτελεί είδηση. Η είδηση ήταν το γκολ με τακουνάκι που σημείωσε και το οποίο θα έπρεπε να διεκδικήσει μία θέση με τα υποψήφια τέρματα για το "Βραβείο Πούσκας". Δεν τα κατάφερε και ορθώς, αφού ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η μαγεία, όμως, παραμένει...

Γιοάν Γκουρκίφ (Λιόν) - Μπέτις (2013)

Αγώνας ομίλων του Europa League και ο Γιοάν Γκουρκίφ βρήκε τρόπο να του δώσει ενδιαφέρον. Μπήκε στο παιχνίδι στο 60' και στο 66' έβγαλε την ασίστ για τον Μπαφετιμπί Γκομίς. Σε μία φάση στο κέντρο του γηπέδου πιο μετά, ο Γκομίς κέρδισε κεφαλιά, με την μπάλα να στρώνεται στον συμπαίκτη του. Αυτός δεν δίστασε, παρότι πατούσε τη γραμμή του κέντρου, εξαπέλυσε ένα δεξί κεραυνό, με την μπάλα να παίρνει τρομερά φάλτσα και να νικάει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, Στέφαν Άντερσεν. Ο Γκομίς, όμως, είχε "τιμωρηθεί" με επιθετικό φάουλ και το γκολ δεν μέτρησε ποτέ.

Τιάγκο Σίλβα (Παρί Σεν Ζερμέν) - Νις (2013)

Σε 4,5 σεζόν στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Τιάγκο Σίλβα έχει σκοράρει μόλις εννέα φορές. Το... δέκα το καλό ακυρώθηκε για μία... λεπτομέρεια: η μπάλα είχε βγει άουτ προτού σουτάρει. Ή αλλιώς, σούταρε από το άουτ. Ή αλλιώς πήρε την μπάλα από τον Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, την άφησε να περάσει πάνω από τον τερματοφύλακα, πήδηξε κι αυτός από πάνω του και μόλις αυτή πέρασε τη γραμμή, σούταρε με το δεξί και με μπόλικο εξωτερικό φάλτσο, ώστε να καταλήξει στην άδεια εστία.

Μαουρίσιο Μόντες (Αλιάνσα Λίμα) - Λοας Καϊμάνες (2014)

Προτού η Αλιάνσα Λίμα κάνει εντυπωσιακό ντεμαράζ στο Clausura και τερματίσει στην κορυφή με την Σπόρτινγκ Κριστάλ, αντιμετώπιζε προβλήματα ακόμα και με την ουραγό του Apertura, Λος Καϊμάνες. Το 0-0 θα μπορούσε να είχε αποτραπεί, εάν ο βοηθός δεν "εφεύρισκε" οφσάιντ στο γκολ με τακουνάκι του Μαουρίσιο Μόντες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ