ΣΤΗΛΕΣ

Τα ευρωπαϊκά θρίλερ που μας πόνεσαν!

Τα ευρωπαϊκά θρίλερ που μας πόνεσαν!

Συμπληρώθηκαν 18 χρόνια από την ήττα της ΑΕΚ από τη Λοκομοτίβ Μόσχας με γκολ στο 92' που στέρησε μια πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπελλούχων. Το Sport24.gr θυμίζει ευρωπαϊκά μας θρίλερ με κακό φινάλε (VIDEOS).

Παιχνίδια που θέλουμε να αποβάλουμε από τη μνήμη μας και τα οποία πόνεσαν πολύ. Και αν για τον οπαδό μιας ομάδας αποτελεί χαρά το να βλέπει το μεγάλο της αντίπαλο να χάνει και μάλιστα με τρόπο σαδιστικό και εφιαλτικό, για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μαύρες βραδιές. Αν δεν σφυρίξει ο διαιτητής τη λήξη του αγώνα, τότε όλα παίζονται και τίποτα δεν πρέπει να προεξοφλείται. Το έχουμε βιώσει στο πετσί μας πολλάκις. Σίγουρα θα ξανασυμβεί και στο μέλλον, είναι νομοτελειακό.

Το Sport24.gr θυμίζει μάχες ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκά παιχνίδια με πικρό φινάλε. Ένα γκολ που μπήκε στο τέλος και ήταν σκέτη μαχαιριά, μια ευκαιρία που χάθηκε και θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα, βραδιές που είναι συνυφασμένες με τους χειρότερους εφιάλτες. Οι περισσότερες ομάδες το έχουν ζήσει. Άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, σε κάθε περίπτωση όμως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τον κανόνα πως κάποια στιγμή θα την πάθει και τότε δεν θα υπάρχει γυρισμός.

ΑΕΚ

Αφορμή γι' αυτό το φλας μπακ στάθηκε μια "κιτρινόμαυρη" βραδιά ακριβώς πριν 18 χρόνια. Ήταν 19 Μαρτίου 1998, όταν η ΑΕΚ έπαιζε με τη Λοκομοτίβ Μόσχας στη Ρωσια στη ρεβάνς του 0-0 της Νέας Φιλαδέλφειας για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Η Ένωση κρατούσε το 1-1 που την έστελνε στην 4άδα του θεσμού, αλλά λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, ονόματι Τσουγκαΐνοφ, ο οποίος με κεφαλιά στο 92' νίκησε τον Ατματζίδη για το τελικό 2-1. Το απόλυτο σοκ και άδειασμα για μια χαμένη ευκαιρία.

Η ΑΕΚ είχε μείνει πίσω στο σκορ με τον Χαρλάτσεφ στο 55', για να ισοφαρίσει στο 68' με πέναλτι ο Κοπιτσής, το οποίο είχε κερδίσει ο Μαλαδένης. Στο 90', ο Ντέμης Νικολαΐδης έχασε την ευκαιρία της ζωής του σε γύρισμα του Σέμπουε από τα αριστερά, αποτυγχάνοντας να πλασάρει σωστά σε άδεια εστία. Και σα να μην έφτανε αυτό, δυο λεπτά μετά ήρθε η νέμεσις για το κακό τελείωμα του Ντέμη. Αν περνούσαν οι "κιτρινόμαυροι", θα έβρισκαν στα ημιτελικά τις Τσέλσι (μετέπειτα τροπαιούχος), Στουτγκάρδη και Βιτσέντζα. Αναμφίβολα, μια από τις χειρότερες ευρωπαϊκές βραδιές στην ιστορία της ΑΕΚ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ούτε ο Παναθηναϊκός έχει ξεφύγει απ' αυτή την δύσκολη κατάσταση, έχοντας επίσης υποστεί αποκλεισμούς σε παιχνίδια θρίλερ, τα οποία για λεπτομέρεια, μια κακή στιγμή που πήγαν όλα στραβά και ανάποδα, ολοκληρώθηκαν με την αντίπαλη ομάδα να πανηγυρίζει. Μια τέτοια κατάσταση βίωσε απέναντι στη Λέγκια Βαρσοβίας για το Κύπελλο UEFA της σεζόν 1996-97. Στο πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ είχε νικήσει 4-2 και είχε το πάνω χέρι για την πρόκριση. Ο Μίετσελ στο 53' άνοιξε το σκορ, για να έρθει ο Κουχάρσκι στο 90' και να στείλει το "τριφύλλι" πίσω στην Αθήνα με άδεια χέρια. Μια στιγμή έλλειψης συγκέντρωσης, έφτανε και περίσσευε στους Πολωνούς για να πάρουν σκορ-πρόκρισης.

Μια ακόμη βραδιά που οι "πράσινοι" δύσκολα θα ξεχάσουν, είναι με την Μπαρτσελόνα το 2002 στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του Champions League. Νίκη 1-0 στη Λεωφόρο με πέναλτι του Μπασινά και γκολάρα του Κωνσταντίνου μόλις στο 6ο λεπτό της ρεβάνς στο "Καμπ Νου". Ο δρόμος της πρόκρισης ήταν ορθάνοιχτος για την ελληνική ομάδα, όμως η συνέχεια δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Οι Καταλανοί έφεραν τούμπα το ματς, πέτυχαν τρία γκολ και το "τριφύλλι" έψαχνε ένα δεύτερο για να περάσει αυτό. Η χαμένη ευκαιρία του Βλάοβιτς στο τέλος ακόμα στοιχειώνει τα όνειρα πολλών φίλων του Παναθηναϊκού, με την μπάλα σε δική του προσπάθεια να περνάει σαδιστικά δίπλα από το δοκάρι.

Αν κάποιος θα περίμενε να διαβάσει για τον αποκλεισμό του Άγιαξ, θα διαψευστεί. Ήττα με 3-0 και αποκλεισμός με συνοπτικές διαδικασίες, επομένως δυο ματς που υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες και θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα για τον Παναθηναϊκό, άρα και η ευρωπαϊκή του μοίρα, ήταν με... Ίβηρες. Πρώτα απ' όλα, στις 20 Μαρτίου 2003 έχασε 2-0 από την Πόρτο του Μουρίνιο στη Λεωφόρο για τα προημιτελικά του UEFA, αν και είχε νικήσει στο Οπόρτο με γκολ του Ολισαντέμπε και είχε μεγάλη ευκαιρία για να περάσει, ενώ πόνεσε πολύ και η ήττα από τη Βιγιαρεάλ με 2-1 στο ΟΑΚΑ στις 11/2/2009 στη ρεβάνς του 1-1 στο "Μαδριγάλ". Ο Ιμπαγάσα άνοιξε το σκορ στο 49' για το "κίτρινο υποβρύχιο", ισοφάρισε στο 56' ο Μάντζιος, αλλά το γκολ του Γιορέντε στο 70' χάρισε τη νίκη-πρόκριση στους Ισπανούς. Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κάνει κάτι στο διάστημα που απέμενε.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Βέβαια, αν μια ομάδα είναι... πρωταθλήτρια στα γκολ που δέχεται στο τέλος και τα οποία κοστίζουν, είναι δίχως αμφισβήτηση ο Ολυμπιακός. Μάλιστα, κάποια στιγμή είχε επονομαστεί και "κατάρα", αφού όποτε κάποιο κρίσιμο ευρωπαϊκό ματς κοντοζύγωνε προς το τέλος και το σκορ ήταν θετικό, άρχιζαν να ζώνουν τα φίδια για το κακό που ΘΑ ερχόταν. Και νομοτελειακά ερχόταν.

Ο εφιάλτης του Κόντε που έγινε σύνθημα στα χείλη των αντιπάλων των Πειραιωτών παραμένει σε όσους έζησαν εκείνον τον αποκλεισμό. Ο Ολυμπιακός νικούσε 1-0 με το γκολ του Γκόγκιτς από νωρίς, ο Ραμπούλα έκανε εκπληκτική επέμβαση σε εξ επαφής κεφαλιά του Αμανατίδη στην επανάληψη, για να έρθει το καταραμένο 85ο λεπτό και ο αέρας για να στείλει... αέρα την Γιουβέντους στα ημιτελικά του Champions League. Σέντρα από δεξιά, η μπάλα παίρνει ύψος και λόγω αέρα πέφτει κάθετα, ο Ελευθερόπουλος αδυνατεί να απομακρύνει και ο νυν τεχνικός της εθνικής Ιταλίας ισοφάρισε σε 1-1 που έμελλε να μείνει ως το τέλος.

Την σεζόν 2004-05, ένας ακόμη μοιραίος αποκλεισμός, αυτή την φορά στη φάση των ομίλων, αλλά σε αγώνα τελευταίας αγωνιστικής. Ναι, με δέκα βαθμούς στην τριπλή ισοβαθμία. Αντίπαλος η Λίβερπουλ στο Άνφιλντ, ο Ολυμπιακός προηγείται με φάουλ του Ριβάλντο και πρέπει να φάει τρία γκολ για να αποκλειστεί. Τα έφαγε. Νωρίς ο Σιναμά Πονγκόλ το 1-1, ο Νιλ Μέλορ με κοντινό σουτ έβαλε μπροστά στο σκορ τους μετέπειτα πρωταθλητές Ευρώπης και στο 85' ο Στίβεν Τζέραρντ με κεραυνό στην αριστερή γωνία του Νικοπολίδη έγραψε το τελικό 3-1 που έστελνε τους "ρεντς" στους επτά ουρανούς και τον Ολυμπιακό στα τάρταρα.

Αποκλεισμό-σοκ με δυο γκολ στο τέλος σε ματς θρίλερ υπέστη και με τη Μέταλιστ την σεζόν 2011-12 για τους "16" του Europa League. Στο πρώτο ματς στο Χάρκοβο, ο Ολυμπιακός νίκησε με γκολ του Φουστέρ, ενώ προηγήθηκε και στη ρεβάνς του Φαλήρου. Στο τελευταίο δεκάλεπτο έπρεπε να έρθουν τα πάνω-κάτω για να αποκλειστούν οι Πειραιώτες, όπερ και συνέβη. Αφού πρώτα ο Μέγιερι έπιασε πέναλτι του Ντέβιτς και όλοι πίστεψαν ότι ήταν σημάδι πρόκρισης, ακολούθησε διπλό χτύπημα. Ο Βιγιάκρα στο 81' και ο Ντέβιτς στο 87' χάρισαν τη νίκη και την πρόκριση στους Ουκρανούς.

Για τον Ολυμπιακό ήταν παλιά του τέχνη κόσκινο το να δέχεται γκολ που κόστιζαν στο φινάλε αγώνων του. Ποιος ξεχνάει το γκολ του Βαλερόν στο 94' με τη Λα Κορούνια στο "Ριαθόρ" τον Σεπτέμβριο του 2001 σε μια φάση που η μπάλα δεν έλεγε να απομακρυνθεί με τίποτα από την περιοχή του Ελευθερόπουλου; Ο Φραν άνοιξε το σκορ, αλλά οι Γιαννακόπουλος και Οφορίκουε ("και βγαίνει ο Ζιοβάνι και δεν είναι οφσάιντ...") γύρισαν το ματς. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων όμως, ήρθε η ισοφάριση και οι Πειραιώτες έχασαν την ευκαιρία για το πρώτο τους διπλό στο Champions League, το οποίο ήρθε το... 2007.

Από 'κει και πέρα, αν γυρίσουμε τον χρόνο μερικά χρόνια πίσω, θα θυμηθούμε ότι με την Σεβίλλη για την φάση των "16" του Κυπέλλου UEFA την σεζόν 1995-96, ο Ολυμπιακός έχασε στο 91' με 1-0 στην Ανδαλουσία (Χουανίτο με το στήθος το τέρμα), στη ρεβάνς έστειλε το ματς σε παράταση με γκολ του Σαπάνη (72'), έκανε το 2-0 με πέναλτι του Γιουσκόβιακ (93'), αλλά ο Νταβόρ Σούκερ με εκτέλεση φάουλ στο 110' μείωσε σε 2-1 και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του, αφού στο δεκάλεπτο που απέμενε, δεν σημειώθηκε τρίτο γκολ που θα έστελνε τους Πειραιώτες στα προημιτελικά.

Εξάλλου, ήττες που τον πλήγωσαν σε ευρωπαϊκά ματς με γκολ στο τέλος υπέστη δυο σερί φορές την ίδια σεζόν (2005-06) κόντρα σε Λιόν και Ρεάλ Μαδρίτης με το ίδιο σκορ, 2-1, αφού πρώτα είχε ισοφαρίσει με τον Καφέ. Την πρώτη δήμιος ήταν ο Γκοβού και την δεύτερη ο Σολδάδο. Και στις δυο περιπτώσεις, ο Ολυμπιακός ισοφάρισε, αλλά δεν άντεξε ως το τέλος. Την επόμενη σεζόν, έπαιζε το ευρωπαϊκό του μέλλον με την Ρόζενμποργκ στο Τροντχάιμ, προηγήθηκε στο 25' με γκολάρα του Ριβάλντο, στο 85' έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πάντου που έκανε πέναλτι (δεν ήταν!), το οποίο έπιασε ο Νικοπολίδης και στο 88' ο Χέλσταντ με πλασέ ισοφάρισε 1-1 και έμεινε εκτός Ευρώπης.

ΠΑΟΚ

Πάμε και στον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει την κατάρα των πέναλτι να τον στοιχειώνουν, αφού έχει τέσσερις στους τέσσερις αποκλεισμούς, όποτε πηγαίνει στη "ρώσικη ρουλέτα". Στις κορυφαίες βραδιές του, χωρίς αμφιβολία περνά η τιτανομαχία του Μονάχου κόντρα στη μεγάλη Μπάγερν Μονάχου και τον αποκλεισμό στα πέναλτι. Πέρα από τον Ζαν Μαρί Πφαφ, τον Βέλγο τερματοφύλακα των Βαυαρών, είχε να αντιμετωπίσει και τον σχολαστικό Βρετανό ρέφερι, Άλαν Ρόμπινσον, ο οποίος έδωσε δυο φορές επανάληψη σε ισάριθμες αποκρούσεις του Φορτούλα στο πέναλτι του Αουνγκεντάλερ. Αντίθετα, δεν έδωσε επανάληψη ως έπρεπε στην επέμβαση του Πφαφ στην εκτέλεση του Δαμανάκη (αν ευστοχούσε, ο ΠΑΟΚ προκρινόταν), δίνοντας μετά σε χτύπημα του Αλαβάντα. Μπορούσε να γράψει ιστορία ο "Δικέφαλος". Τα δυο ματς ήταν για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου UEFA (1983-84) και αμφότερα έληξαν χωρίς νικητή και γκολ. Με 9-8 στα πέναλτι προκρίθηκαν οι "Βαυαροί", με τον Πφαφ να αποκρούει αυτό του 17χρονου τότε, Μαλιούφα και στη συνέχεια ευστόχησε ο ίδιος.

Άλλες τρεις φορές έφτασε στην ψυχοφθόρο διαδικασία και επίσης αποκλείστηκε, αν και είχε παίξει πολύ καλά. Ιδιαίτερα κόντρα στην Αϊντραχτ Φρανκφούρτης στον πρώτο γύρο του κυπέλλου Κυπελλούχων την περίοδο 1981-82. Τότε, ο ΠΑΟΚ έχασε εκτός έδρας 2-0 (δεχόμενος το δεύτερο τέρμα στο 78’ από τον Κέρμπελ). Στη ρεβάνς της Τούμπας, ο "Δικέφαλος" έπαιξε εξαιρετικά και με δύο γκολ του Κωστίκου (36' και 63’) ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα. Στα πρώτα εννέα πέναλτι ευστόχησαν όλοι οι παίκτες, με τον Πετσάι να δίνει το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους με 5-4, αλλά ο -νεαρός τότε- Χρήστος Δημόπουλος νικήθηκε από τον Παλ και πέρασαν οι Γερμανοί.

Τρίτη προσπάθεια κόντρα στη Σεβίλλη την περίοδο 1990-91 για το UEFA, με τον ΠΑΟΚ μετά το 0-0 της Ισπανίας να μην μπορεί να σκοράρει στη ρεβάνς της Τούμπας για 120 λεπτά. Στα πέναλτι, η διαδικασία άρχισε άσχημα με τον Ουνθούε να αποκρούει την εκτέλεση του Σκαρτάδου, αλλά αμέσως μετά ο Γκιτσιούδης έκανε το ίδιο στην προσπάθεια του Μπενγκοετσέα. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 3-2 με τον Χασάν, ο Σεράνο ισοφάρισε και ο Μαγκντί έστειλε τη μπάλα άουτ, δίνοντας την ευκαιρία στον Ντιέγκο να κάνει το τελικό 4-3 για τους Σεβιγιάνους.

Η κατάρα των πέναλτι συνεχίστηκε για τον ΠΑΟΚ και στη Λισσαβώνα, κόντρα στη Μπενφίκα για το δεύτερο γύρο του κυπέλλου UEFA (1998-99). Ο ΠΑΟΚ φαινόταν αποκλεισμένος μετά την ήττα στην Τούμπα με 2-1, αλλά με εκπληκτικό παιχνίδι και γκολ των Μαραγκού (29’) και Σάμπρι (45’) ανέτρεψε το 1-0 των Πορτογάλων στο "Ντα Λούζ", νικώντας 2-1. Ο Σάμπρι και ο Μαχαιρίδης είχαν κλέψει την παράσταση (δύο μήνες αργότερα τους απέκτησε η Μπενφίκα !) αλλά από τα 11 βήματα οι Θεσσαλονικείς ήταν τραγικοί με τον Ένκε να αποκρούει τα σουτ των Φρούσου και Μαχαιρίδη και την Μπενφίκα να προκρίνεται άνετα με 4-1.

Τέλος, ένα ακόμη μεγάλο παιχνίδι που δεν θέλουν να θυμούνται στον ΠΑΟΚ, είναι αυτό κόντρα στον Αγιαξ, την περίοδο 2010-11 για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Μετά το 1-1 στην Ολλανδία, ο ΠΑΟΚ έβλεπε τα πλέι οφ της διοργάνωσης, αλλά οι Ολλανδοί δεν είχαν πει την τελευταία λέξη και χαμογέλασαν τελευταίοι παίρνοντας την πρόκριση στα εκτός έδρας γκολ, με τη χορταστική ισοπαλία 3-3. Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε στο ημίχρονο, έχασε σημαντικές ευκαιρίες, αλλά ένα μπλακ άουτ στο δεύτερο ημίχρονο ήταν καταστροφικό αφού δέχτηκε τρία γκολ σε οκτώ λεπτά και η πρόκριση πέταξε. Παρά το χαμένο πέναλτι στο 77’, η ομάδα της Θεσσαλονίκης ισοφάρισε (88’) αλλά δεν πρόλαβε να κάνει την ολική ανατροπή.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Μια βραδιά που δύσκολα θα ξεχάσουν οι φίλοι του Πανιωνίου, διότι χάθηκε μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση, ήταν αυτή με την Μπορντό στη Νέα Σμύρνη στις 20/12/2007 για την φάση των ομίλων του Κυπέλλου UEFA. Οι κυανέρυθροι έμειναν εκτός στην ισοβαθμία με τη Γαλατάσαραϊ, η οποία υπερείχε στα μεταξύ τους παιχνίδια. Το ματς ξεκίνησε ονειρεμένα για τον "Ιστορικό", που προηγήθηκε 2-0 με γκολ των Τζεμπούρ και Μάκου στο πρώτο 20λεπτο. Οι Γάλλοι απάντησαν στο 39' με τον Καβενάγκι, για να ισοφαρίσει ο Τρεμουλινάς στο 75'. Η ισοπαλία έφτανε στους "κυανέρυθρους", όμως δεν έμεινε ούτε αυτή. Στη φάση του 87ου λεπτού, ο Πανιώνιος στάθηκε απίστευτα άτυχος, καθώς μετά την απόκρουση του Κένιγκ σε σουτ του Καβενάγκι και την προσπάθεια των αμυντικών να διώξουν την μπάλα, αυτή κόντραρε πάνω στον νεοεισελθόντα Μουαμπέ και "κρέμασε" τον Κένιγκ για το 3-2 των "Γιρονδίνων" που τερμάτισαν πρώτοι.

ΑΡΗΣ

Τέλος, θα θυμηθούμε και μια ήττα του Άρη από τη Μπάγερ Λεβερκούζεν στις 4 Νοεμβρίου 2010 για την φάση των ομίλων του Europa League. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, στάθηκε εξαιρετικά στην "BayArena", είχε πολλές αξιόλογες στιγμές για να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης από τις "ασπιρίνες", αλλά ο Βιδάλ στο 90' τιμώρησε τους παίκτες του Κούπερ, που έχασαν ένα... τσουβάλι ευκαιρίες, αλλά δεν σημείωσαν ούτε ένα γκολ. Εντέλει, δεν κατάφεραν να πάρουν έστω τον βαθμό της ισοπαλίας.

ΗΡΑΚΛΗΣ

Λίγα δευτερόλεπτα χώριζαν τον Ηρακλή από τους ομίλους του κυπέλλου UEFΑ την σεζόν 2006-07, ωστόσο ο "γηραιός" δεν τα κατάφερε. Η Βίσλα Κρακοβίας έστειλε τη ρεβάνς του 1-0 της Πολωνίας στην παράταση με τυχερό γκολ στις καθυστερήσεις (93') και πήρε τη νίκη με 2-0 στο 100' και παράλληλα το "εισιτήριο" για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Ο Ηρακλής έμεινε την αίσθηση ότι θα μπορούσε να πετύχει κάτι περισσότερο, αφού μέχρι το 60’ παρουσίασε καλύτερη εικόνα στον αγωνιστικό χώρο. Μια πικρή βραδιά για τους "κυανόλευκους" του Σάββα Κωφίδη, που για ελάχιστα έμειναν εκτός Ευρώπης.

*Σημειώνεται πως το θέμα αφορά παιχνίδια και προκρίσεις που χάθηκαν σε ματς που ήταν θρίλερ για τους εκπροσώπους μας στην Ευρώπη. Είτε με κάποιο γκολ στο φινάλε είτε με ανατροπή είτε γιατί δεν ευτύχησαν οι παίκτες των ελληνικών ομάδων να σκοράρουν σε μια κρίσιμη στιγμή ενός αγώνα. Πιθανότατα υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν, καθώς η λίστα είναι πολύ μεγάλη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ