ΣΤΗΛΕΣ

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Με αφορμή τη μετεγγραφή του Καρέλη στην Γκενκ, το Sport24.gr θυμίζει όλους τους Έλληνες επιθετικούς που έπαιξαν στο εξωτερικό. Άλλοι πέτυχαν, άλλοι απέτυχαν, η λίστα όμως είναι πραγματικά πολύ μεγάλη (VIDEOS+PHOTOS).

Το φόρτε μας ως (ποδοσφαιρική) χώρα ποτέ δεν ήταν οι γκολτζήδες. Και αν για τα μετόπισθεν έχουμε μπόλικα παραδείγματα για να υπερηφανευόμαστε, για τους επιθετικούς οφείλουμε να είμαστε περισσότεροι "φειδωλοί" στα λόγια. Άλλωστε, εκείνο το επίτευγμα που θα μνημονεύεται απ' όλους στον αιώνα τον άπαντα, κατά κύριο λόγο στην εξαιρετική μας άμυνα οφειλόταν και πολύ λιγότερο στις επιθετικές αρετές. Μηδέν πίσω και μπροστά... βλέποντας και κάνοντας.

Ναι, στον άθλο του 2004 γίνεται η αναφορά, όπου μέχρι και ο αείμνηστος θιασώτης του κατενάτσιο, Ελένιο Ερέρα, θα χειροκροτούσε για την αμυντική αρτιότητα εκείνης της ονειρεμένης Εθνικής μας. Ας μην ξεφεύγουμε πολύ όμως, διότι άλλο είναι το ζητούμενο και όχι να ευλογήσουμε τα γένια μας για το πόσους καλούς αμυντικούς βγάζουμε και ενίοτε "εξάγουμε". Άλλωστε, ο πρώτος που έκανε το βήμα στο εξωτερικό, επιθετικός ήταν και μάλιστα εκ των κορυφαίων εκείνης της εποχής, ο Γιώργος Σιδέρης, ο οποίος αποχώρησε από τον Ολυμπιακό και μετακόμισε στο Βέλγιο για την Αντβέρπ.

Αρκετές δεκαετίες μετά, το ίδιο δρομολόγιο κάνει μια από τις ελπίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου και ένας από τους καλύτερους παίκτες μας, ο Νίκος Καρέλης. Στα 23 του χρόνια αφήνει τον Παναθηναϊκό και δοκιμάζει την τύχη του στη Γκενκ. Στο ενδιάμεσο υπήρξαν και άλλοι, μερικοί εκ των οποίων έκαναν πολύ σπουδαία καριέρα, όπως ο Νίκος Μαχλάς που κέρδισε μέχρι και Χρυσό Παπούτσι ως παίκτης της Φιτέσε. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει την πορεία των Ελλήνων επιθετικών στα πρωταθλήματα του εξωτερικού.

Γιώργος Σιδέρης

Μια από τις πιο εμβληματικές μορφές στην ιστορία του Ολυμπιακού και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών, ο θρυλικός "Φόντακας" έπαιξε με την ερυθρόλευκη φανέλα από το 1959 ως το 1970. Η πολιτική κατάσταση της χώρας εκείνη την περίοδο, τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τους Πειραιώτες για το Βέλγιο και την Αντβέρπ και αυτό εν πολλοίς οφειλόταν στις πολιτικές του πεποιθήσεις. Εκεί έμεινε ως τον Γενάρη του 1972, όταν και επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Ολυμπιακό, κλείνοντας και την καριέρα του στην ομάδα που ανδρώθηκε και δοξάστηκε. Σε 25 εμφανίσεις πέτυχε 7 γκολ στο Βέλγιο και ήταν ο πρώτος Έλληνας παίκτης που αγωνίστηκε σε ομάδα του εξωτερικού. Να προσθέσουμε ότι το 1962 φόρεσε τη φανέλα της ιταλικής Λανερόσι σε φιλικούς αγώνες και την ίδια χρονιά είχαν δείξει ενδιαφέρον οι Ίντερ, Φιορεντίνα, και Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Νίκος Αναστόπουλος

Ένα φιλικό της Εθνικής μας ομάδας με την Ιταλία στη Μπολόνια τον Οκτώβριο του 1986, ήταν η αφορμή για να δουν οι "γείτονες" τον τότε φορ του Ολυμπιακού και να εντυπωσιαστούν από τα προσόντα του. Ο ίδιος ήταν πλέον στα 29 του χρόνια, είχε διαγράψει μια εντυπωσιακή πορεία με την ερυθρόλευκη φανέλα και ήθελε να κάνει το βήμα για το Καμπιονάτο. Όπερ και εγένετο με το ποσό-ρεκόρ των 52.000.000 δραχμών για την Αβελίνο και τον ίδιο να λαμβάνει 1.000.000 δραχμές το μήνα ως μισθό. Στην ομάδα έμεινε την σεζόν 1987-88, αλλά σε 16 συμμετοχές ο "Allenatore" δεν πέτυχε κάποιο γκολ και την επόμενη σεζόν επέστρεψε εκ νέου στην Ελλάδα για τον Πανιώνιο, προτού παίξει και πάλι στον Ολυμπιακό (άλλες δυο φορές) και στο ενδιάμεσο στον Ιωνικό. Δεν πέτυχε κάτι αξιόλογο στην Ιταλία, αλλά κέρδισε στυλ ντυσίματος και μια μοναδική εμπειρία.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Νίκος Μαχλάς

Ο Έλληνας επιθετικός με την πιο επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό, είναι αναμφίβολα ο Νίκος Μαχλάς. Το 1996 και σε ηλικία 23 ετών άφησε το Ηράκλειο και τον ΟΦΗ για την Ολλανδία και την Φίτεσε, στην οποία μεγαλούργησε, έμαθε ένα ολόκληρο γήπεδο να χορεύει... Ζορμπά και προκαλούσε πανικό στις αντίπαλες άμυνες. Την περίοδο 1997-98 πέτυχε 34 γκολ σε 32 αγώνες και κατέκτησε το "Χρυσό Παπούτσι", για να έρθει το 1999 το άλμα στον Άγιαξ με το εκκωφαντικό ποσό των 8.500.000 ευρώ, ένα τρελό νούμερο για Έλληνα ποδοσφαιριστή εκείνα τα χρόνια. Με τον "Αίαντα" κατέκτησε και ένα πρωτάθλημα (2001-02), αλλά δεν ήταν το ίδιο καλές οι εμφανίσεις του, ενώ πήγε δανεικός και στη Σεβίλλη (2002-03, 14 ματς και 2 γκολ). Γύρισε στην Ελλάδα για τον Ηρακλή και τον ΟΦΗ, προτού πάει στην Κύπρο όπου από το 2006 ως το 2008 αγωνίστηκε στο ΑΠΟΕΛ, τερματίζοντας και την πολύ μεγάλη καριέρα του.

Λάμπρος Χούτος

Η ιδιαιτερότητα στην περίπτωση του Λάμπρου Χούτου, ο οποίος ξεκίνησε στους μικρούς του Αστέρα Πολυγώνου και κατόπιν του Παναθηναϊκού, είναι πως πήγε μόλις στα 16 του στη Ρόμα και έμεινε εκεί μέχρι τα 21. Τον Ιανουάριο του 2000 τον αγόρασε ο Ολυμπιακός και έμεινε ως το καλοκαίρι του 2004 στους Πειραιώτες. Εν συνεχεία, με ελεύθερη μετεγγραφή πήγε στην Ιταλία και την Ίντερ, δίχως να καταφέρει να κάνει κάτι αξιόλογο με την φανέλα της. Μέχρι το 2007 ανήκε στο δυναμικό της, αλλά πήγε δανεικός σε Αταλάντα, Μαγιόρκα και Ρετζίνα. Επαναπατρίστηκε για τον Πανιώνιο, όπου μέτρησε 12 γκολ σε 27 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, ενώ για λίγο πέρασε και από τον ΠΑΟΚ. Από το Σεπτέμβριο του 2009 αγωνίστηκε στην Πεσίνα της Γ' κατηγορίας Ιταλίας για ένα χρόνο και έως την οικονομική χρεοκοπία της, ενώ αποσύρθηκε στη συνέχεια πριν συμπληρώσει τα 31 του.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Γιάννης Αναστασίου

Ο "Ολλανδός" είχε μια αξιοπρόσεκτη πορεία στον Εθνικό και τον ΟΦΗ, προτού έρθει το άλμα στο εξωτερικό, όπου ομολογουμένως έκανε μια αξιόλογη πορεία. Το καλοκαίρι του 1999 μετακόμισε στις Βρυξέλλες για λογαριασμό της Άντερλεχτ, όπου την πρώτη σεζόν είχε 14 συμμετοχές και επτά γκολ, ενώ την δεύτερη είχε μόλις μια συμμετοχή, προτού έρθει η μετακίνηση στην Ολλανδία και τη Ρόντα, στην οποία έμεινε ως το 2004 με εντυπωσιακά νούμερα. Σε 34 ματς 19 γκολ την πρώτη αγωνιστική περίοδο, 29 ματς και 10 γκολ την δεύτερη, 38 ματς και 14 γκολ την τρίτη, ενώ ως τον Γενάρη του 2004 είχε προλάβει να σκοράρει 8 φορές σε 20 συμμετοχές. Ο Άγιαξ θαμπώθηκε και τον αγόρασε, μετρώντας στο δεύτερο μισό της σεζόν 2003-04 3 γκολ σε 12 παιχνίδια. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο σημείωσε τέσσερα γκολ σε 17 ματς και τρία το 2005-06, όλα μάλιστα στην Ευρώπη. Την σεζόν 2006-07 μετακόμισε στη Σπάρτα Ρότερνταμ, όπου είχε μόλις ένα τέρμα σε 18 παιχνίδια, για να ολοκληρώσει την καριέρα του το 2008 στην δεύτερη κατηγορία της χώρας με την Όμνιγουορλντ Άλμε. Ο Αναστασίου κατέκτησε τα πρωταθλήματα Βελγίου και Ολλανδίας, καθώς και το Κύπελλο Ολλανδίας.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Ντέμης Νικολαΐδης

Αναμφίβολα ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της τελευταίας 20ετίας στην χώρα μας. Μπορεί να μην κατέκτησε κάποιο πρωτάθλημα στην Ελλάδα, όμως έχει σημειώσει αναρίθμητα τέρματα με Απόλλωνα και ΑΕΚ, την φανέλα των οποίων τίμησε και με το παραπάνω. Την σεζόν 2003-04, ο Ντέμης Νικολαΐδης εξαιτίας και της κατάστασης που επικρατούσε τότε στην ομάδα, αποφάσισε να φύγει και να παίξει μπάλα στο εξωτερικό. Έφτασε κοντά στην μετεγγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά τελικά προτίμησε την ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους. Σε μια σεζόν γεμάτη τραυματισμούς, κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του και να τα πάει πολύ καλά. Πέτυχε 6 γκολ σε 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα. Οι ροχιμπλάνκος ήθελαν να τον διατηρήσουν στο δυναμικό τους, αλλά ο ίδιος αποφάσισε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να γίνει πρόεδρος της αγαπημένης του ΑΕΚ σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας της.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Νίκος Λυμπερόπουλος

Ξεκίνησε από την Καλαμάτα, εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα και έδειξε πτυχές των δυνατοτήτων του, προτού έρθει το άλμα στον Παναθηναϊκό το 1996. Στο "τριφύλλι" έμεινε από το 1996 ως το 2003, προτού πάρει την απόφαση να φορέσει τα κιτρινόμαυρα της ΑΕΚ μέχρι το 2008. Στις 13 Ιουλίου του 2008 ανακοινώθηκε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, υπογράφοντας διετές συμβόλαιο. Στην πρώτη του σεζόν εκεί αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της ομάδας με εννέα τέρματα στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο Γερμανίας, ενώ την δεύτερη πέτυχε τρία γκολ σε 24 ματς. Ο "Λύμπε" γύρισε στην Ελλάδα για την "Ένωση", κάθισε άλλα δυο χρόνια και το καλοκαίρι του 2012 έβαλε "τίτλους τέλους" σε μια σπουδαία καριέρα.

Frankfurt's Nikos Liberopoulos, right, and his team mates celebrate during a German first division Bundesliga soccer  match between Eintracht Frankfurt and Hanover 96 in Frankfurt, central Germany, Saturday, Nov.22 , 2008. **Eds note: German spelling of Hanover is Hannover.** (AP Photo/Michael Probst)** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS **
Frankfurt's Nikos Liberopoulos, right, and his team mates celebrate during a German first division Bundesliga soccer match between Eintracht Frankfurt and Hanover 96 in Frankfurt, central Germany, Saturday, Nov.22 , 2008. **Eds note: German spelling of Hanover is Hannover.** (AP Photo/Michael Probst)** NO MOBILE USE UNTIL 2 HOURS AFTER THE MATCH, WEBSITE USERS ARE OBLIGED TO COMPLY WITH DFL-RESTRICTIONS, SEE INSTRUCTIONS FOR DETAILS ** AP

Κώστας Μήτρογλου

Με την πρώτη ομάδα της Γκλάντμπαχ δεν αγωνίστηκε ποτέ, αν και από την γερμανική ομάδα αγόρασε ο Ολυμπιακός τον Κώστα Μήτρογλου το 2007 σε ηλικία 19 ετών. Στους Πειραιώτες είχε τα πάνω του και τα κάτω του, είχε ονειρεμένες σεζόν και κάποιες προβληματικές, πήγε δυο φορές δανεικός σε Πανιώνιο και Ατρόμητο, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις, όμως το πρώτο μισό της σεζόν 2013-14 ήταν αρκετό για να κάνει την Φούλαμ να σπαταλήσει 15.000.000 ευρώ για να τον αγοράσει από τον Ολυμπιακό Γενάρη μήνα. Δυστυχώς για τον ίδιο, περίοδος χάριτος δεν υπήρχε στους Λονδρέζους που πάλευαν για παραμονή, είχε και προβλήματα τραυματισμών, με αποτέλεσμα να παίξει μόλις τρεις φορές στην Premier League δίχως να κάνει κάτι. Πέρυσι, έπαιξε εκ νέου δανεικός στον Ολυμπιακό και φέτος μετακόμισε εκ νέου με δανεισμό στη Μπενφίκα, όπου μέχρι στιγμής μετράει οκτώ γκολ, εκ των οποίων τα πέντε στο πρωτάθλημα, δυο στο Champions League και ένα στο Κύπελλο.

Φάνης Γκέκας

Τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο ποδόσφαιρο έγιναν στη Λάρισα, μετά συνέχισε στην Καλλιθέα, για να έρθει το μεγάλο βήμα στον Παναθηναϊκό το 2004. Τον Αύγουστο του 2006 αρνήθηκε να πάει στον ΠΑΟΚ ως αντάλλαγμα για τη μετεγγραφή του Σαλπιγγίδη και εντέλει παραχωρήθηκε δανεικός στη Μπόχουμ με προοπτική αγοράς του ύψους 700.000 ευρώ. Εκεί έκανε ονειρεμένη χρονιά και βγήκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα με 20 γκολ σε 32 ματς (έβαλε άλλα δυο στο Κύπελλο). Αντί 3,5 εκ. ευρώ μετεγγράφηκε στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, αλλά μόνο οι 700.000 ευρώ πήγαν στον Παναθηναϊκό, όσα και η οψιόν αγοράς του από την Μπόχουμ. Την πρώτη του χρονιά με τις "ασπιρίνες" βγήκε πρώτος τους σκόρερ στο πρωτάθλημα με 11 γκολ σε 29 ματς. Πήγε δανεικός και στην Πόρτσμουθ τον Γενάρη του 2009, ώ έναν χρόνο αργότερα παραχωρήθηκε εκ νέου ως δανεικός στη Χέρτα Βερολίνου. Παρά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις όμως (σε 17 συμμετοχές σημείωσε έξι τέρματα) δεν κατάφερε να αποφύγει τον υποβιβασμό. Ονειρεμένη σεζόν με την Άιντραχτ το 2010-11 με 16 γκολ σε 34 ματς στην Μπουντεσλιγκα και άλλα επτά γκολ σερ 14 συμμετοχές στο πρώτο μισό της επόμενης σεζόν, προτού πάει στην Τουρκία και τη Σάμσουνσπορ, όπου μέτρησε οκτώ γκολ σε 12 εμφανίσεις. Λίγα πράγματα στη Λεβάντε, εντυπωσιακός στην Ακχισάρ και στην Κόνιασπορ, ενώ τελευταίος του σταθμός ήταν η Εσκισεχίρσπορ. Αν μη τι άλλο, μια πολύ γεμάτη πορεία στο εξωτερικό για τον Γκέκα που αναζητεί ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του.

Γιώργος Σαμαράς

Η περίπτωση του Γιώργου Σαμαρά διαφέρει από τις υπόλοιπες, από την άποψη ότι δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στην Ελλάδα, αλλά ανέκαθεν στο εξωτερικό. Τα πρώτα του βήματα έγιναν στην Ολλανδία και την Χέρενφέν, εκεί έμεινε τέσσερα χρόνια, προτού μετακομίσει στη Μάντσεστερ Σίτι. Καλύτερή του σεζόν ήταν το 2006-07 με επτά γκολ συνολικά σε σύνολο 42 εμφανίσεων, οι 36 εκ των οποίων στο πρωτάθλημα. Το απόγειο της καριέρας του ήρθε με τη μετεγγραφή του στην Σέλτικ, την οποία υπηρέτησε από το 2007 μέχρι το 2014, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, σκοράροντας πολλάκις (καλύτερη σεζόν το 2008-09 με 17 γκολ σε 41 ματς). Πήρε πρωταθλήματα, Κύπελλα, αγαπήθηκε όσο λίγοι ξένοι και προσέφερε πολλά. Τη σεζόν 2014-15 ταλαιπωρήθηκε αρκετά, έπαιξε λίγο στη Γουέστ Μπρομ δίχως να κάνει κάτι ιδιαίτερο, πήρε μετεγγραφή με 4.000.000 ευρώ ετησίως στην Αλ Χιλάλ, υπογράφοντας για δυο χρόνια, αλλά ούτε εκεί στέριωσε. Πλέον, είναι χωρίς ομάδα και ψάχνει τον βηματισμό του. Πάντως, έχει κάνει αξιοπρόσεκτη πορεία στο εξωτερικό και ειδικά στην Σκωτία.

Γιάννης Αμανατίδης

Στην ίδια κατηγορία με τον Σαμαρά μπαίνει και ο Αμανατίδης, διότι ουδέποτε έπαιξε στην Ελλάδα και η μόνη του.. επαφή με το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν η παρουσία του στην Εθνική ομάδα. Το ξεκίνημα έγινε στην Στουτγκάρδη, προτού τον δει και τον κάνει δικό της η Άιντραχτ Φρανκφούρτης, η οποία τον διατήρησε στο δυναμικό της μέχρι να βάλει τέλος στην καριέρα του το 2011. Δεν ήταν ασφαλώς όλες του οι χρονιές παραγωγικές, αφού σε κάποιες έβαλε λίγα γκολ, αλλά σε κάποιες ήταν εξαιρετικός. Την αγωνιστική περίοδο 2005-06 πέτυχε 15 γκολ σε 37 εμφανίσεις (12 στο πρωτάθλημα και τρία στο Κύπελλο), ενώ την αγωνιστική περίοδο 2007-08 είχε 13 γκολ σε σύνολο 37 εμφανίσεων (11 στο πρωτάθλημα και δυο στο Κύπελλο). Καλός ήταν και στην ενδιάμεση σεζόν (2006-07) με εννέα τέρματα, ενώ την τελευταία του χρονιά στο ποδόσφαιρο μπορεί να έπαιξε 21 φορές συνολικά, εντούτοις σημείωσε ένα τέρμα και αυτό για τον θεσμό του Κυπέλλου.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Παντελής Καπετάνος

Στα 17 του έπαιξε γα πρώτη φορά στην Κοζάνη και έμεινε εκεί από το 2000 ως το 2002, με τον Ηρακλή να τον αποκτά και να τον διατηρεί στο δυναμικό του ως το Γενάρη του 2006. Τότε, μετακινήθηκε στην ΑΕΚ, όπου δεν έκανε την πορεία που θα περίμενε, όχι όμως και στη Ρουμανία, όπου κατάφερε να τα πάει καλά. Η Στεάουα Βουκουρεστίου τον ενέταξε στο δυναμικό της και την πρώτη του σεζόν εκεί (2008-09) πέτυχε 11 γκολ σε 23 αγώνες πρωταθλήματος. Την δεύτερη σεζόν ήταν ακόμη καλύτερος (15 γκολ σε 30 αγώνες) και το 2011 μετακόμισε στην Κλουζ. Το 2011-12 είχε 12 τέρματα σε 28 αγώνες πρωταθλήματος, άλλα δέκα γκολ σε όλες τις διοργανώσεις την επόμενη (τα τρία ήταν στην Ευρώπη), ενώ ήρθε η συνέχεια η επιστροφή στη Στεάουα (πέντε γκολ σε 15 συμμετοχές). Από το 2014 ανήκει στο δυναμικό της Ξάνθης.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Βαγγέλης Μάντζιος

Μετά τους Πανιώνιο και Παναθηναϊκό, ήρθε το βήμα στην Γερμανία, όπου για ένα εξάμηνο το 2008 πήγε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου μέτρησε μόλις ένα τέρμα σε 10 συμμετοχές. Επέστρεψε στο "τριφύλλι" και τον Δεκέμβριο του 2009 ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με την Ανόρθωση να παραχωρήσει τον Μάντζιο με τη μορφή δανεισμού μέχρι τον Ιούνιο του 2010, με την κυπριακή ομάδα να διατηρεί δικαίωμα αγοράς. Το καλοκαίρι του 2010 δόθηκε δανεικός στην πορτογαλική Μαρίτιμο, αλλά δεν είχε μεγάλη συμμετοχή λόγω πολλών τραυματισμών (έπαιξε μόλις μια φορά). Αποχώρησε μετά το τέλος του συμβολαίου του από τον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2011. Έπαιξε και στον ΟΦΗ και τον Σεπτέμβρη του 2012 υπέγραψε στην Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν (δυο γκολ σε οκτώ ματς) και αυτή ήταν η τελευταία του περιπλάνηση στο εξωτερικό, προτού επαναπατριστεί μια και καλή.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό
EMINMATHERS.GALLERY.RU

Άγγελος Χαριστέας

Οι πολύ καλές του εμφανίσεις με τον Άρη έφεραν τη μετεγγραφή του στην Βέρντερ Βρέμης, η οποία έγινε με περιπετειώδη τρόπο. Οι διαπραγματεύσεις έγιναν από τον τότε πρόεδρο του Άρη, Γιάννη Ζαχουδάνη και εντέλει η ΠΑΕ ουδέποτε συγκέντρωσε τα κέρδη της μετακίνησής του. Η πρώτη του σεζόν υπό τις οδηγίες του Τόμας Σάαφ ήταν ανεπανάληπτη, με τον Χαριστέα να πετυχαίνει 15 γκολ σε 39 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη. Μετακόμισε στον Άγιαξ μετά τον άθλο του Euro το 2004 και την σεζόν 2005-06 σκόραρε 10 γκολ σε 27 ματς, τα εννέα στο πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιάβρέθηκε εκτός πλάνων του Χενκ Τεν Κάτε με αποτέλεσμα να αποχωρήσει. Πολύ καλός στην Φέγενοορντ (10 γκολ σε 34 εμφανίσεις) και στην πρώτη του χρονιά στη Νυρεμβέργη (11 γκολ σε 31 ματς), έπαιξε ακόμα σε Μπάγερ Λεβερκούζεν. Αρλ και Σάλκε, προτού επιστρέψει για τον Παναιτωλικό. Πλέον, διατηρεί αλυσίδα κομμωτηρίων ο σκόρερ του γκολ της Εθνικής στον τελικό με την Πορτογαλία.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Ζήσης Βρύζας

Η εν Ελλάδι διαδρομή του ήταν συνυφασμένη πρώτα με την Ξάνθη και μετέπειτα με τον ΠΑΟΚ. Έπειτα από μια δεκαετία στις δυο αυτές ομάδες, ο Σέρσε Κόσμι αποφάσισε πως του έκανε πολύ ως στράικερ και τον έφερε στην Ιταλία για λογαριασμό της Περούτζια. Εκεί τα πήγε περίφημα, έχοντας συνολικά 28 γκολ. Βασικά, οι δυο πρώτες του σεζόν ήταν οι πολύ καλές και λιγότερες οι τελευταίες, ενώ επόμενος σταθμός του ήταν η Φιορεντίνα, πρώτα στην Serie B και μετά στο Καμπιονάτο, όταν ανέβηκε με τους "βιόλα", αν και δεν έπαιξε σε ματς πρωταθλήματος. Πήγε δανεικός την σεζόν 2004-05 στην Θέλτα, όπου πέτυχε επτά γκολ σε 32 συμμετοχές στην Σεγούντα Ντιβισιόν, γύρισε στην Φιορεντίνα, έπαιξε στην Serie B με την Τορίνο και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα για την Ξάνθη και τον ΠΑΟΚ, προτού σταματήσει την καριέρα του το 2008.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Δημήτρης Παπαδόπουλος

Άρχισε την καριέρα του στον Ακράτητο και στη συνέχεια μεταγράφηκε στην αγγλική Μπέρνλι, όπου έμεινε δυο αγωνιστικές περιόδους, έχοντας συνολικά 43 συμμετοχές και σκοράροντας 8 γκολ. Οι εμφανίσεις του τον βοήθησαν να κερδίσει στις 20 Αυγούστου 2002 για πρώτη φορά την κλήση του στην Εθνική Ελλάδας. Γύρισε στην Ελλάδα για τον Παναθηναϊκό και στο τέλος της περιόδου 2007-08 αποχώρησε από το "τριφύλλι". Στις 13 Νοεμβρίου 2008 εντάχθηκε στην ιταλική Λέτσε, με την οποία έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 18 Ιανουαρίου 2009 στον εντός έδρας αγώνα με την Τζένοα. Σκόραρε το πρώτο και μοναδικό του γκολ στις 19 Απριλίου με τη Ρόμα στο "Ολίμπικο". Το καλοκαίρι του 2009 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ, αλλά η παραμονή του στην κροατική ομάδα τελείωσε λίγους μήνες, καθώς o σύλλογος αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Μετέπειτα, υπέγραψε συμβόλαιο μέχρι το 2013 με την Θέλτα που τότε αγωνιζόταν στη Β' κατηγορία της Ισπανίας. Δεν κατάφερε να προσαρμοστεί και αποχώρησε το καλοκαίρι του 2012, επιστρέφοντας οριστικά στην Ελλάδα.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Αλέκος Κακλαμάνος

Έχοντας αγωνιστεί σε Ιάλυσο, Ολυμπιακό, Αθηναϊκό και Πανελευσινιακό, ήρθε η μετεγγραφή στο Βέλγιο για την Σαρλερουά, στην οποία έπαιξε την σεζόν 1999-00 και είχε επτά γκολ σε 21 εμφανίσεις. Εν συνεχεία, μετεγγράφηκε στη Γάνδη, όπου τα νούμερά του ήταν εξαιρετικά. Πέτυχε 13 γκολ την πρώτη σεζόν, 17 την δεύτερη και 16 την τρίτη, έχοντας γεμάτες χρονιές, με την Σταντάρ Λιέγης να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2003. Την πρώτη του σεζόν εκεί σημείωσε οκτώ τέρματα και μόλις ένα την δεύτερη, όπου όμως έπαιξε μόλις πέντε φορές. Πήγε μετά στο ΑΠΟΕΛ (2005-06), γύρισε στην Ελλάδα και μετά το 2008-09 έπαιξε στο Παραλίμνι. Ύστερα από περιπλάνηση σε αρκετές ομάδες, σταμάτησε την μπάλα στον Περαμαϊκό το 2014 σε ηλικία 40 ετών.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Γιώργος Βακουφτσής

Τον γνωρίσαμε παίζοντας στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Φιορεντίνα. Βέβαια, μέσα σε τρεις σεζόν είχε μόλις εννέα συμμετοχές και... κανένα γκολ. Μόνο νούμερα για στράικερ δεν είναι αυτά, ενώ στον Ηρακλή που έπαιξε μετά για ένα χρόνο πέτυχε ένα τέρμα σε 11 συμμετοχές. Πολύ καλύτερος στην συνέχεια στο ΑΠΟΕΛ (28 γκολ σε 66 συμμετοχές) και την Ομόνοια (35 γκολ σε 95 συμμετοχές) στην Κύπρο, όπου η επαφή του με τα δίχτυα ήταν ανεβασμένη για τα καλά. Μετά, γύρισε Ελλάδα για τον Εργοτέλη, την Ξάνθη, την Καρδίτσα και τη Νίκη Βόλου, ενώ τελείωσε την καριέρα του το 2011 στην ΠΑΕΕΚ στην Β' Κατηγορία της Κύπρου. Ποτέ του δεν κατάφερε να αγωνιστεί στην Εθνική Ανδρών, έπαιξε μονάχα στην U-21.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Λεωνίδας Καμπάνταης

Μπορεί στην Ελλάδα να έχει κάνει αξιοπρόσεκτη πορεία, όχι όμως και στο εξωτερικό, αφού τα νούμερά του δεν χαρακτηρίζονται εντυπωσιακά. Ένα εξάμηνο την σεζόν 2005-06 στην Ανόρθωση, όπου σε εννέα ματς πέτυχε δυο γκολ και το 2007-08 αγωνίστηκε στην Αρμίνια Μπίλεφελντ, όπου μέτρησε οκτώ εμφανίσεις και ένα τέρμα. Την επόμενη σεζόν δεν έπαιξε καθόλου και έπρεπε να περιμένει ένα χρόνο για να γυρίσει Ελλάδα για τον Ολυμπιακό Βόλου. Ο 34χρονος παίζει πλέον στην Κέρκυρα.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Δημήτρης Σιαλμάς

Το καλοκαίρι του 2012, η ΑΕΚ αποδυναμώθηκε λόγω οικονομικών προβλημάτων και οι περισσότεροι παίκτες έφυγαν. Ο Σιαλμάς αρχικά παρέμεινε, αλλά μόλις ήρθε πρόταση για εκείνον από ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, ζήτησε και έμεινε ελεύθερος, για να υπογράψει στις 23 Αυγούστου του ίδιου έτους στην Χαζάρ Λανκαράν. Σε 21 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα πέτυχε έξι τέρματα, ενώ είχε άλλα τρεις συμμετοχές στο Κύπελλο. Επέστρεψε στον Πλατανιά για δυο χρόνια και τον Φεβρουάριο του 2015 συμφώνησε με τη ρουμάνικη Πιάτρα Νέαμιτς.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Δημήτρης Ναλιτζής

Το πέρασμά του από την Ιταλία την σεζόν 2001-02 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένο σε Ουντινέζε και Περούτζια. Βέβαια στην πρώτη δεν έπαιξε καθόλου, αλλά και στην δεύτερη μέτρησε μόλις τρεις συμμετοχές χωρίς γκολ. Μετά πήγε στη Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, όπου κατέκτησε το νταμπλ και είχε 13 εμφανίσεις σε πρωτάθλημα και Κύπελλο και μόλις ένα τέρμα στον δεύτερο τη τάξει θεσμό. Γύρισε στην Ελλάδα και έφυγε ξανά την σεζόν 2006-07 για την ΑΕ Πάφου, όπου 14 εμφανίσεις και τρία γκολ. Το 2009 έβαλε "τίτλους τέλους" στην πολυετή και σημαντική καριέρα του, φορώντας την φανέλα του Φωστήρα, ενώ πριν λίγες ημέρες ανέλαβε γενικός αρχηγός στον Πανιώνιο.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Χρήστος Κωστής

Ένα κάταγμα κνήμης περόνης σε αγώνα της ΑΕΚ με την Στουρμ Γκρατς στη Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν αυτό που εν πολλοίς έβαλε τέλος στην -σπουδαία ως τότε- καριέρα του Χρήστου Κωστή. Πότε ξανά δεν ήταν ο ίδιος παίκτης. Στο τέλος της περιόδου 1997-98, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Άντερλεχτ, αλλά παρέμεινε σχεδόν ενάμιση χρόνο ακόμα τραυματίας, με υποτροπές, ενώ όποτε επέστρεφε στις προπονήσεις, δεν κατάφερνε να επανέλθει σε υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης και αποχώρησε το 2000 χωρίς να αγωνιστεί ούτε μια φορά. Επέστρεψε στην ΑΕΚ και έμεινε ως το 2005, αλλά στις 19/12/2002 σε αγώνα Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Αθηνών έσπασε το πόδι του στο ίδιο σημείο. Την περίοδο 2005/06, στα 33 του πλέον, πραγματοποίησε μια τελευταία γεμάτη χρονιά, στην κυπριακή Αλκή Λάρνακας. Το 2006, αγωνίστηκε δύο φορές για τον Άγιαξ Κέιπ Τάουν, ομάδα της Νοτίου Αφρικής, πριν αποχωρήσει οριστικά.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό
INTIME SPORTS

Ηλίας Σολάκης

Από τους πιο συνεπείς και τίμιους Έλληνες επιθετικούς, ο οποίος έπαιξε σε πάρα πολλές ομάδες της χώρας μας και έκανε μια αξιοπρεπέστατη καριέρα, μέχρι να σταματήσει το 2013 στον Ολυμπιακό Βόλου σε ηλικία 39 ετών. Μια φορά αποφάσισε να παίξει εκτός Ελλάδας και ήταν την σεζόν 2001-02 για λογαριασμό του ΑΠΟΕΛ, όπου οι εμφανίσεις του ήταν εξαιρετικές και σε 26 συμμετοχές κατάφερε να βρει 15 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Ένα χρόνο μετά γύρισε πίσω για λογαριασμό του Πανιωνίου.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Απόστολος Βέλλιος

Τον γνωρίσαμε από τον Ηρακλή, με τη φανέλα του οποίου έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Τον Ιανουάριο του 2011 τον αγόρασε η Έβερτον και ενώ είχε δείξει ενδιαφέρον και η Φούλαμ από την Αγγλία. Οι εμφανίσεις του με την δεύτερη ομάδα εντυπωσίασαν τον Ντέιβιντ Μόγιες και στις 17/9/2011 πέτυχε το πρώτο του γκολ στην Premier League κόντρα στη Γουίγκαν. Συνολικά είχε 15 εμφανίσεις και τρία γκολ την δεύτερή του σεζόν, για να πέσει στις έξι την τρίτη του και στα... μηδέν τέρματα. Πήγε και στη Division 1 για λίγο, αγωνιζόμενος στην Μπλάκπουλ, αλλά είχε μόλις δυο συμμετοχές. Τον Ιούλιο του 2014 υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τη βελγική Λιρς, όμως τον Ιανουάριο του 2015 παραχωρήθηκε ως δανεικός για έξι μήνες στη δανική Βέστιελαντ. Έναν χρόνο αργότερα έλυσε το συμβόλαιό του με τη βελγική ομάδα, επιστρέφοντας ως ελεύθερος στον Ηρακλή.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Νίκος Ιωαννίδης

Αν και γεννημένος στο Ρεμσάιντ της Γερμανίας, ήρθε πολύ μικρός στην Ελλάδα. Πραγματοποίησε το επίσημο ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακούστις 18 Απριλίου του 2013 και συγκεκριμένα στο 6-2 με τον Πανθρακικό (μπήκε στο 69' αντί του Μήτρογλου). Παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε αποφασιστεί να συμμετέχει στην προετοιμασία της ομάδας για την περίοδο 2013-14, τελικά προτιμήθηκε να δοθεί δανεικός για έναν χρόνο στη γερμανική, Χάνσα Ρόστοκ. Στις πρώτες έξι εμφανίσεις του είχε πετύχει τέσσερα γκολ, ενώ μετά το τέλος του δανεισμού του επέστρεψε στον Ολυμπιακό έχοντας έξι γκολ σε 30 εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2014, η διοίκηση του Ολυμπιακού ανακοίνωσε τον διετή δανεισμό του στην ολλανδική Τσβόλε, από την οποία αποχώρησε όμως τον Ιανουάριο του 2015, για να παραχωρηθεί εκ νέου ως δανεικός στη δεύτερη ομάδα της Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Θανάσης Παπάζογλου

Ο υψηλόσωμος στράικερ, μετά την παρουσία του στον Ατρόμητο την σεζόν 2014-15, όπου είχε τέσσερα σε 28 ματς, στις 20/5/2015 υπέγραψε τριετές συμβόλαιο στην Κορτράικ του Βελγίου και στις 25/7 του ίδιου χρόνου έκανε το ντεμπούτο του και το πρώτο του γκολ το σημείωσε στην ήττα από την Κλαμπ Μπριζ με 2-1 μερικές εβδομάδες αργότερα. Στις 17/10/2015 απέναντι στη Σαρλερουά του Στέργου Μαρίνου, πέτυχε το πρώτο γκολ στο 2-0 της ομάδας του, ενώ σκόραρε και στις 22/11 στο 1-1 με τη Σταντάρ Λιέγης. Το πέμπτο του και τελευταίο ως τώρα γκολ το πέτυχε στο 3-1 με την Μπέβερεν, ενώ στις 26 Δεκεμβρίου αποβλήθηκε στην εντός έδρας ήττα με 4-1 από την Μπριζ, καθώς μόλις στο 23ο λεπτό του αγώνα έριξε κουτουλιά στον Βόσεν.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Νίκος Βέργος

Ο 20χρονος στράικερ αγωνίζεται δανεικός στην Έλτσε από τον Ολυμπιακό, αφού συμφωνήθηκε να πάει στην Σεγούντα Ντιβισιόν στις 20/8/2015 για ένα χρόνο. Ο ίδιος ψάχνει να βρει περισσότερο χρόνο συμμετοχές από τον προπονητή του, Ρούμπεν Μπαράχα, μετρώντας ως τώρα έξι εμφανίσεις και έχει σκοράρει δυο φορές. Βέβαια και στα δυο ματς η ομάδα του γνώρισε την ήττα με 4-1 και ο ίδιος δήλωσε πως "το πιο σημαντικό είναι να νικάει η ομάδα, ανεξαρτήτως του ποιος σκοράρει. Δεν έχει σημασία ποιος βάζει το γκολ, αν η ομάδα δεν πάρει τους τρεις βαθμούς. Δεν δουλεύουμε μέσα στα παιχνίδια, όπως κάνουμε στις προπονήσεις".

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Αντώνης Πετρόπουλος

Έπειτα από περιπλάνηση σε αρκετές ομάδες, ο Αντώνης Πετρόπουλος αποφάσισε στα 29 του χρόνια να κάνει το άλμα για το εξωτερικό και να δοκιμάσει τις δυνατότητές του στην απαιτητική Ιταλία και την Serie B. Υπέγραψε διετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Μπάρι και έκανε το ντεμπούτο του στην 8η αγωνιστική κόντρα στην Τερνάνα, όπου η ομάδα του ηττήθηκε με 3-0. Ως τώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει κάτι αξιοπρόσεκτο, μετρώντας πέντε εμφανίσεις, δίχως να έχει καταφέρει να σκοράρει. Ας ελπίσουμε αυτό να συμβεί στην συνέχεια και να μείνουν ικανοποιημένοι στη Μπάρι.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Δημήτρης Διαμαντάκος

Σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται ο Δημήτρης Διαμαντάκος, που σκόραρε για τρίτο σερί ματς με την φανέλα της Καρλσρούης, αυτή τη φορά στο σπουδαίο "διπλό" επί της Ζανκτ Πάουλι στις 19 Δεκεμβρίου. Ο Έλληνας επιθετικός, ο οποίος πήγε ως δανεικός από τον Ολυμπιακό, σε εννέα συμμετοχές μετράει τέσσερα γκολ και δυο ασίστ στην Β' Γερμανίας, ικανοποιώντας άπαντες στην ομάδα του. Ο ίδιος θέλει να μείνει και να κάνει καριέρα στην Γερμανία, ευελπιστώντας πως μέσα από τις καλές του εμφανίσεις, θα καταφέρει να κάνει το άλμα σε μια μεγαλύτερη ομάδα. Με 1.000.000 ευρώ τον αγοράζει η Καρλσρούη. Θυμίζουμε πως είναι και διεθνής με την Εθνική Ανδρών.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Νίκος Καρέλης

Φτάσαμε στην περίπτωση του Νίκου Καρέλη, ο οποίος ήταν και η αφορμή για το αφιέρωμα στους Έλληνες επιθετικούς που έχουν αγωνιστεί στο εξωτερικό. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που φεύγει από την χώρα μας ο Κρητικός άσος, αφού την σεζόν 2012-13 πήγε στη Ρωσία για λογαριασμό της Άμκαρ Περμ. Εκεί είχε εννέα συμμετοχές στο πρωτάθλημα χωρίς να καταφέρει να σκοράρει, εντούτοις το καλοκαίρι του 2013 επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού. Πλέον, ανήκει στο δυναμικό της βελγικής Γκενκ, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας 3,5 ετών και ελπίζοντας αυτή την φορά να στεριώσει και κάποια στιγμή να κάνει το βήμα για ένα μεγαλύτερο κλαμπ. Ο Παναθηναϊκός θα εισπράξει μέχρι και 3.500.000 ευρώ, χωρίς να διευκρινίζεται ο τρόπος (προκαταβολή και δόσεις), ενώ ο Καρέλης θα έχει αποδοχές ύψους 500.000 ευρώ ετησίως.

Τα ελληνικά "κανόνια" που έπαιξαν στο εξωτερικό

Έπαιξαν εκτός συνόρων -μεταξύ άλλων- και αυτοί...

Υβ Τριαντάφυλλος: Σεντ Ετιέν, Μπουλόν, Ναντ, Ρουέν

Απόστολος Λιολίδης: Αταλάντα

Αλέξης Αλεξανδρής: ΑΠΟΠ Κινύρας

Tάσος Αγρίτης: Κίκερς Όφενμπαχ

Δημήτρης Σουάνης: Απόλλων Λεμεσού

Ηλίας Σαπάνης: Βίρτους Λαντσιάνο, Καπιάνο Ρομάνο

Γιώργος Νασιόπουλος: Διγενής Ακρίτας Μόρφου, ΑΠΟΕΛ

Νίκος Φρούσος: Ανόρθωση

Γιώργος Παπανδρέου: Διγενής Ακρίτας Μόρφου, ΑΠΟΕΛ, Ολυμπιακός Λευκωσίας

Τάσος Αγρίτης: Κίκερς Όφενμπαχ

Σταύρος Γλουφτσής: Τουμπίζε, Ρούπελ, Άαλστ, Τέμσε

Δημήτρης Φερφελής: Kόμπλεντς, Tσβόλε

Κώστας Δεδελετάκης: Ντε Γκράαφστσαπ

Χρήστος Αριτζής: Βίρεν Σαντάνσκι

Βασίλης Γαλάνης: Γκαζ Μέταν, Αράντ

Γαβριήλ Ευθυμιάδης: Ζενίτ Τσάσλαβ

Παναγιώτης Ραμπαβίλας: Φιτέσε, Βέενταμ

Κώστας Αποστολόπουλος: Ουνιόν Σεντ Ζιλούς

Θανάσης Τοπούζης: Σαλερνιτάνα, Άσκολι

Γιάννης Σιμώσης: Μπουργκχάουζεν

Κυριάκος Κελεσιάδης: Ζενίτ Τσάσλαβ

Βασίλης Γαλάνης: Γκαζ Μετάν, Μπατράνα Ντοάμνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ